Skocz do zawartości
IGNORED

Niszczę nowe Audio Physic Classic 5 - modyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Możesz mieć liniowo, dla mnie ważniejsze aby kolumny były jak najbardziej liniowe i spojne a w miejscu odsłuchu wyjdzie jak wyjdzie
Jak jest za dużo odbić to poprawiasz akustyką, a jak rozstroisz instrument "kolumny" to po co ci rozstrojony niespójny liniowy dźwięk ?

..... co jest z ta pisownia, musze ciągle edytowac i poprawiać bo mi sie błędy wdzierają

Gerard ale ja od trzech lat w nowym locum podobnie jak Ty cały system od nowa cyzeluję, czuję podobnie jak Ty bluesa 🙂

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

gorzej jest kiedy podstawowy model psuje się , mozna powiedzieć specjalnie by nie grał za dobrze w stosunku do wersji drozszej

Ale to przecież nagminne. Nawet czasem wypuszcza się nowy topowy model za wyższą cenę a produkcję tego dobrego zamyka co by za jakiś czas cudownie pokazać jeszcze nowszy model za drugie tyle...

25 minut temu, audioburak napisał:

@ASURA

Żebyś nie musiał używać barwy i loudnessu, bo jedno i drugie niekoszerne 😉 

A V-ka jak najbardziej ... albo rezonanse kopułki często powyżej 10 dB ...

Jak choćby 27TBFC/G

Nie wiem, straszą mnie rezonansami berylowego SS na 35kHz, no kurna strach go wyjąć z pudełka i posłuchać. Mam studyjne nagranie gdzie flet ciągnie do 37kHz może być ciekawie o ile efekty zejdą w zakres pasma słyszanego przez człowieka

Obadamy w "praniu"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, ASURA napisał:

Gerard ale ja od trzech lat w nowym locum podobnie jak Ty cały system od nowa cyzeluję, czuję podobnie jak Ty bluesa 🙂

nigdy i nigdzie tego nie pisałem, ale dzis to zrobie, bez wzgledu na to co było wczesniej dziś masz mój podziw a nawet opad szczeny bo mimo wszystko nie myslalem,że zdecydujesz sie na samodzielna budowę tak trudnego ukladu kolumn jaki sobie wymysliłeś

ze swoim osłuchaniem doświadczeniem i wreszcie wiekiem jestes dobrym przykładem na to ,ze każda chwila jest dobra na to by własne preferencje i wyobrażenia dźwiekowe zaczac realizować na swoj wlasny sposób

fakt ,że dobór głosników z najwyższej półki tez ma znaczenie , Tobie się udalo mimo ,ze trwało to sporo czasu 🙂

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

nigdy i nigdzie tego nie pisałem, ale dzis to zrobie, bez wzgledu na to co było wczesniej dziś masz mój podziw a nawet opad szczeny bo mimo wszystko nie myslalem,że zdecydujesz sie na samodzielna budowę tak trudnego ukladu kolumn jaki sobie wymysliłeś

ze swoim osłuchaniem doświadczeniem i wreszcie wiekiem jestes dobrym przykładem na to ,ze każda chwila jest dobra na to by własne preferencje i wyobrażenia dźwiekowe zaczac realizować na swoj wlasny sposób

fakt ,że dobór głosników z najwyższej półki tez ma znaczenie , Tobie się udalo mimo ,ze trwało to sporo czasu 🙂

Sławek to tylko hobby 😉

Kurna tylko czemu tak drogo🙁

Masę rzeczy fajnych inni wymyślili i trzeba to tylko jakoś fajnie ogarnąć razem

Spokojnie będzie taniej, mają Vat na głośniki obniżyć 😛

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Teraz, daris666 napisał:

Spokojnie będzie taniej, mają Vat na głośniki obniżyć 😛

Serio? W calej EU?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Teraz, rafa napisał:

Serio? W calej EU?

Tylko dla najbiedniejszych 🙂

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, daris666 napisał:

Tylko dla najbiedniejszych 🙂

jak jesteś płatnikiem vat to zawsze gdzieś to wciśniesz 🙂

8 minut temu, ASURA napisał:

Kurna tylko czemu tak drogo

kupując klocki w pewexie byleś dumny ,że możesz i Cię stać podobnie podchodź teraz 🙂

7 minut temu, rafa napisał:

Serio? W calej EU?

Darek uprawia wishful thinking 🙂

ale znam powody to rozumiem 🙂

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

jak jesteś płatnikiem vat to zawsze gdzieś to wciśniesz 🙂

kupując klocki w pewexie byleś dumny ,że możesz i Cię stać podobnie podchodź teraz 🙂

Sławek w 78 roku miałem wszystko co najlepsze produkowane u nas. Obecnie z tym co się produkuje na świecie mało kogo stać żeby sobie to wszystko razem sensownie skompletować

Byłbym zapomniał obecnie jest jednak łatwiej ale nie do końca bo wtedy trzeba było zrobić coś z niczego za tym pewnego rodzaju czary i abra kadabra a obecnie trzeba niestety mieć pomysł co zrobić bo tyle dobra wszelakiego ludzie wyprodukowali od tamtych czasów że wszystko już było

Gość

(Konto usunięte)
40 minut temu, ASURA napisał:

Nie wiem, straszą mnie rezonansami berylowego SS na 35kHz, no kurna strach go wyjąć z pudełka i posłuchać. Mam studyjne nagranie gdzie flet ciągnie do 37kHz może być ciekawie o ile efekty zejdą w zakres pasma słyszanego przez człowieka

Obadamy w "praniu"

zrób pułapkę na ten rezonans i posluchaj z nią i bez niej i będziesz wiedział

a potem kup Air Motion Transformer ST i posluchaj zamiast berylu np tak jak Gerard i nie narzekaj tylko działaj 🙂

Jaja sobie robię ale jak mi przychodzą info że np. nie ma kondensatorów ale jak dojadą w nowym roku cena podskoczy o 40 procent to robi się ciekawie 

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, ASURA napisał:

Byłbym zapomniał obecnie jest jednak łatwiej ale nie do końca bo wtedy trzeba było zrobić coś z niczego za tym pewnego rodzaju czary i abra kadabra a obecnie trzeba niestety mieć pomysł co zrobić bo tyle dobra wszelakiego ludzie wyprodukowali od tamtych czasów że wszystko już było

masz problem z mnogością wyboru  , czasy deficytu zostawily swoje znamię 🙂

15 minut temu, slawek.xm napisał:

zrób pułapkę na ten rezonans

Ale akustyczną 🙂

12 minut temu, slawek.xm napisał:

masz problem z mnogością wyboru  , czasy deficytu zostawily swoje znamię 🙂

Nie!  problem w tym że poprzeczka poszła w górę a ta pozorna mnogość wyborów z tego co jest na rynku jednak nie

18 minut temu, slawek.xm napisał:

a potem kup Air Motion Transformer ST i posluchaj zamiast berylu

Tylko ten vintagowy 7,3kilo ale po pierwsze wysoko cięty a nie aż do 750Hz?.?
Po drugie nie łączy się ognia z wodą czyli AMT jest za szybki do pozostałych  przetworników za tym jakieś horrendalnie strome filtry dla tego co jest wyżej jak i niżej a już gdzie indziej pisali że to już nie jest muzyka...

Po trzecie mocno kierunkowe widmo za tym z 5 AMT na front kolumny co by było po bożemu 😉

Tak że To hobby "fajne" jest jak się chce coś fajnego sobie zrobić

Na tył za to będzie coś inaczej zaaplikowane niż wszyscy do...ambientu trzeba trochę sobie zupkę dosmaczyć 😉

11 godzin temu, meloV8 napisał:

Nie ma znaczenia jaka jest membrana. Jesli jej mody dodaja syfu do dzwieku, to pochylenie absolutnie niczego nie poprawi w odsluchu dla typowych warunkow lokalowych. Spinorama jest bezlitosna i pokazuje rezonanse z bardzo duza dokladnoscia.

Dopiero "calkowite" wyciecie rezonansu spowoduje radykalna poprawe brzmienia, co wiaze sie z przeprojektowaniem filtrow.

Cos za cos.

To też jest argument za LR4 przy łączeniu 6-7calowego midwoofera z 1calowa kopułką.

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, ASURA napisał:

Ale akustyczną 🙂

robiłem elektryczną , może się czegoś dowiem nowego 🙂

poza tym jak czytałeś wymianę poglądów pomiędzy mną a melo to powinieneś wziąć pod uwagę , że rezonans membrany metalowej nie da się akusycznie wyeliminować , można go elektrycznie ściszyć , jeśli oczywiście bruździ w paśmie słyszalnym

przypomnij sobie własne reakcje jak pokazywałem wodospad magnezowego audaxa , a tam  rezonans jest na ok 23khz

23 minuty temu, ASURA napisał:

Po drugie nie łączy się ognia z wodą czyli AMT jest za szybki do pozostałych  przetworników za tym jakieś horrendalnie strome filtry dla tego co jest wyżej jak i niżej a już gdzie indziej pisali że to już nie jest muzyka...

Po trzecie mocno kierunkowe widmo za tym z 5 AMT na front kolumny co by było po bożemu 😉

pisalem o supertweeterze , bo taką koncepcję dla beryla przewidywałeś

ale jak zrobię u siebie z elliptikorem to Ci pokażę o co chodzi

13 minut temu, EMiL napisał:

To też jest argument za LR4 przy łączeniu 6-7calowego midwoofera z 1calowa kopułką.

Jesli woofer jest wyjatkowo upierdliwy, to wzialbym pod uwage nawet filtry eliptyczne, podobne do tych, stosowanych przez Magico.

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

robiłem elektryczną , może się czegoś dowiem nowego 🙂

poza tym jak czytałeś wymianę poglądów pomiędzy mną a melo to powinieneś wziąć pod uwagę , że rezonans membrany metalowej nie da się akusycznie wyeliminować , można go elektrycznie ściszyć , jeśli oczywiście bruździ w paśmie słyszalnym

przypomnij sobie własne reakcje jak pokazywałem wodospad magnezowego audaxa , a tam  rezonans jest na ok 23khz

Przypomnij sobie jaka jest długość fali dla 35kHz i na ostatnim AVS były takie kolumny z akustyczną pułapką ale nikt nie pytał  co to jest....

2 minuty temu, meloV8 napisał:

Jesli woofer jest wyjatkowo upierdliwy, to wzialbym pod uwage nawet filtry eliptyczne, podobne do tych, stosowanych przez Magico.

Mnie tam nóżka przy Magico za bardzo nie chodzi za tym.... może za dużo tam tych wynalazków🙂

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, ASURA napisał:

na ostatnim AVS były takie kolumny z akustyczną pułapką ale nikt nie pytał  co to jest....

to opisz pokaż naucz podziel się

bo ja nie znam takiego rozwiązania

Teraz, slawek.xm napisał:

to opisz pokaż naucz podziel się

bo ja nie znam takiego rozwiązania

Jak znajdę zdjęcie to Ci podeślę

Temat zrobił się gorący 😉

A przy okazji, to gdyby Supreme nadal mi nie "podchodził" w tej aplikacji, to co sądzicie, aby na górę spróbować użyć ClarityCAP CMR?

Generalnie zwrotki raczej nie będę wymieniał na oryginał - gra "inaczej", ale powoli się przekonuję (poza może minimalnie cofniętą górą, jeżeli chodzi o wokale, co - jak pamiętam - było głównie spowodowane charakterem Supreme).

8 minut temu, lete napisał:

aby na górę spróbować użyć ClarityCAP CMR?

Pisalem ci, MR. Nie CMR. 

Ale co bedziesz robil iluzoryczne zmiany 🙂

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, rafa napisał:

dobry sarkazm

ale niech robi , i inni też , każda operacja odsluch zmiana elementu czegoś uczy

naprawdę jest to bardziej pożyteczne niż przerzucanie gotowych klocków

7 minut temu, slawek.xm napisał:

dobry sarkazm

ale niech robi , i inni też , każda operacja odsluch zmiana elementu czegoś uczy

naprawdę jest to bardziej pożyteczne niż przerzucanie gotowych klocków

Tą metodą "dłubałem" przy Harpiach i naprawdę udało się osiągnąć efekt, który zaspokoił oczekiwania na... 7 lat 😉

Jak dla mnie, kond na wysokotonówce ma kluczowe znaczenie, jeżeli chodzi o charakter grania i "miodność" odsłuchu.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, lete napisał:

Jak dla mnie, kond na wysokotonówce ma kluczowe znaczenie, jeżeli chodzi o charakter grania i "miodność" odsłuchu.

napisz proszę jakie dokładnie są wartości pojemności kondensatorów

3,3 uF dla tweetera i 15uF równolegly w filtrze midwoofera?

jaka jest indukcyjność cewki równoleglej w filtrze tweetera?

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

napisz proszę jakie dokładnie są wartości pojemności kondensatorów

3,3 uF dla tweetera i 15uF równolegly w filtrze midwoofera?

jaka jest indukcyjność cewki równoleglej w filtrze tweetera?

Tak to wygląda:

Elementy.png

Cewka na tweeterze - 0,15mH / 0,33Ohm.

Parametry zgodne z oryginalną zwrotnicą, jedynie druga cewka opór 0,33Ohm, zamiast 0,35Ohm - to nie powinno mieć jednak żadnego znaczenia.

Edytowane przez lete
3 godziny temu, rafa napisał:

Pisalem ci, MR. Nie CMR. 

Może to i "głupie", czy subiektywne, ale chyba wolałbym konda grającego bardziej na front, a czytam, że MR pokazuje większą głębię, ale poprzez to np. wokale są nieco mało "obecne".... Co o tym sądzisz? "Podobno" CMR jest równiejszy, choć mniej "charakterny". Zastanawiam się, czy właśnie nie potrzebuję tu równego, grającego poprawnie konda...

Supreme nadal mi nie "leży" w tej konfiguracji. Nie wiem, jak to tłumaczyć, ale... zrobił się chyba zbyt ciemny. To już z Jantzenem Cross-Cap'em (czarnym) "siało" bardziej na górze... Może jakościowo gorzej, ale teraz trochę mi jednak "niższej" góry brakuje. Jest ta najwyższa, ale ta niżej jakby nieco przefiltrowana. Jest więcej czerni, spokojniej, ale... przy tej szmacianej kopułce, to chyba za spokojnie. Supreme z aluminiowymi tweeterami bardziej mi pasował.

Stąd zastanawiam się, czy CMR jednak, zamiast MR... 

A może jednak... podobnie zrobić, jak Troels i wrzucić na górę czerwonego Jantzena Superrior? Detalu na górze nie można mu odmówić, gra równo, jasno... Może na ten poziom tweetera w sam raz będzie?

Edytowane przez lete
3 godziny temu, lete napisał:

gra "inaczej", ale powoli się przekonuję (poza może minimalnie cofniętą górą, jeżeli chodzi o wokale, co - jak pamiętam - było głównie spowodowane charakterem Supreme).

Mozesz opisac dokladniej co masz na mysli? Bo nie do konca chyba zrozumialem. Cofnieta gora (wysokie tony?) czy gora wokali (gorna srednica)?

1 minutę temu, rafa napisał:

Mozesz opisac dokladniej co masz na mysli? Bo nie do konca chyba zrozumialem. Cofnieta gora (wysokie tony?) czy gora wokali (gorna srednica)?

Pacz wyżej 😉 Wydaje się, że to przełom pomiędzy wokalem wysokim, a jeszcze wyższymi częstotliwościami - tu mam niedosyt. Trudno to opisać. Ale "to nie to", jeżeli chodzi o Supreme. Pamiętam, że Superrior grał nawet "bogaciej", jaśniej... Może?

Ustalmy moze najpierw definicje 😄 Gora to sa wysokie tony a ty piszesz caly czas o gornej srednicy 😉 

"Jasnosc" odnosi sie do ilosci wysokich tonow. Tak przynajmniej mysle ze rozumie to wiekszosc ludzi.

Jesli chcesz pelniejszych wokali to jak najbardziej pasuja ClarityCap. I to wszystkie. Rownowage tonalna MR maja taka sama jak CMR. Tylko wlasnie sa bardziej charakterne jak to napisales. Ja bym opisal bardziej naturalne - bez zmiekczania krawedzi obecnego w CMR.

Co do samych Mundorf to one sa wlasnie bardzo jasne - podkreslaja najwyzsze rejestry.

1 minutę temu, rafa napisał:

Ustalmy moze najpierw definicje 😄 Gora to sa wysokie tony a ty piszesz caly czas o gornej srednicy 😉 

"Jasnosc" odnosi sie do ilosci wysokich tonow. Tak przynajmniej mysle ze rozumie to wiekszosc ludzi.

Jesli chcesz pelniejszych wokali to jak najbardziej pasuja ClarityCap. I to wszystkie. Rownowage tonalna MR maja taka sama jak CMR. Tylko wlasnie sa bardziej charakterne jak to napisales. Ja bym opisal bardziej naturalne - bez zmiekczania krawedzi obecnego w CMR.

Co do samych Mundorf to one sa wlasnie bardzo jasne - podkreslaja najwyzsze rejestry.

Dziwne, ale na "szmacianej" kopułce odnoszę wrażenie, że Supreme jest ciemniejszy od... Cross-Capa 😄 Bardziej hi-end'owy, "z czernią", wyższej jakości talerzami, itd. Ale coś jest z nim nie tak... Ciężka sprawa 🙂

A może jednak Superrior, zamiast MR? Troels jest pewnie sponsorowany przez Jantzen'a, ale...

Dla mnie CrossCap sa jazgotliwe az krwawia uszy. Do tego sa suche i graja waska scena. Z Jantzena wylacznie Alumen.

Sprobuj moze CSA. Bezpieczny wybor.

Do jakiego zakresu slyszysz? Badales sluch? To jest zasadne pytanie bo moze dla ciebie gora jest to co srednica dla innych.

• Pokaż nowe odpowiedzi