Skocz do zawartości
IGNORED

Małe kolumny na mały pokój (12 m2) i na mały budżet (2-2.5k). Nowe / używane.

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Brałbym Altusy 😁

Czyli jednak ?!?! Ha, po latach wracam do Altusów !

8 godzin temu, sir.jax napisał:

Naprawdę myślisz, że ktoś odpisze, że u niego sprawdziły się inne, albo co, to u Ciebie tak samo się sprawdzi? 😛

Chodzi mi o to, ze niektórych kolumn nie powinno się czy wręcz niewolno łączyć z Yamahą. Bo są za ostre, za jasne, za ciemne, za "coś tam" - I niestety tylko Wy (czy część z Was) wie które to kolumny - w tym jest problem.

Mnie się podobają pewne kolumny  (firma / design / cena / dane techniczne), ale za chwilę słyszę głosy. "NIE te NIE, te są za JASNE, A te też NIE te dobrze grają z Denonem I Accuphase" 😄 I się zaczyna wszystko od początku.

8 godzin temu, quatross napisał:

Kolega tweeter zamiast podejmowania dojrzałych decyzji lubi pogawędzić sobie na forach...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś w tym jest 😉   Ale Wy też lubicie pogawędzić, bo macie setki czy tysiące postów na forum. Co do "dojrzałych decyzji" to chyba kolega chce sprzedać swoje DIY-VA (nie w tym linku) i stąd ten komentarz. 😉  (Nie twierdzę, że są złe !!).

Obiecuję, że do końca listopada kupię kolumienki i już w tym roku nie będę kolegów gnębił pytaniami, przynajmniej dotyczącymi kolumn ! Jeszcze poczekam do BF i ostatecznie coś wezmę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podejrzewam, że miałbyś pewnie większy wybór do posłuchania w okolicy, niż nawet

w "saloonie" 😉 bo większości deklarowanych gratów nie mają na składzie ...

Oczywiście jak mieszkasz w Wołosatem, to może być problem ... 😉 

Poza tym ceny często do przyjęcia bez targowania i zmusza do ruchu, co w czasach

pandemii jest nie do przecenienia ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Mnie się podobają pewne kolumny  (firma / design / cena / dane techniczne), ale za chwilę słyszę głosy. "NIE te NIE, te są za JASNE, A te też NIE te dobrze grają z Denonem I Accuphase" 😄 I się zaczyna wszystko od początku.

Dlatego weź kilka kolumn pod uwagę i przytargaj je do siebie, słuchaj i wybieraj sam.

Ja rzeczone Ushery s520 słyszałem w salonie audio w ponad 20m z NADem i te maleństwa zrobiły coś, czego bym się po takich skrzynkach nie spodziewał.  Ale to był NAD, Ty masz Yamahę, więc nie wiem, zatem pozostaje Ci  wziąć je do siebie j sprawdzić.

Pamiętaj, że każdy ma inną elektronikę i przede wszystkim akustykę dlatego bardzo często w internetach są tak sprzeczne ze sobą opinie tego samego urządzenia, czy kolumny.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Bo racja jest jak 🤪👍

Dokładnie 😜

Do kupowania w ciemno bez sprawdzenia w swoich warunkach mam pewną analogię z życia😁

Pierwszej lepszej kobity nie przygarniasz pod dach ot tak, tylko poznajesz się z nią, spotykasz i jakiś czas z nią jesteś, by w końcu podjąć najważniejszą decyzję w życiu. 😛

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Pamiętaj, że każdy ma inną elektronikę i przede wszystkim akustykę dlatego bardzo często w internetach są tak sprzeczne ze sobą opinie tego samego urządzenia, czy kolumny.

Oj tak, święta prawda!

Namawialiście, namawialiście i stało się: zamówiłem Ushery 🙂   Zobaczę jak to gra. 🙂

Odetchniecie z ulgą - nie będę zadawał w najbliższym czasie głupich pytań na forum.

Edytowane przez Tweeter2016
21 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Namawialiście, namawialiście i stało się: zamówiłem Ushery 🙂   Zobaczę jak to gra. 🙂

Odetchniecie z ulgą - nie będę zadawał w najbliższym czasie głupich pytań na forum.

Głupie mogą być jedynie odpowiedzi. Całe życie się uczymy.

De gustibus non est disputandum

54 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Dobrze je ustaw tylko, jak masz standy to tym bardziej.

Nie mów, że zamówiłeś w ciemno, jak z salonu to możesz zgodnie z umową po 14 dniach zwrócić,  tylko to za mało czasu. Jeśli są nowe mogą potrzebować czasu na "dotarcie".

Jak byś napisał czym łączysz zestaw, kable IC i głośnikowe...

Wiem że mogę nie mieć racji i to co napiszę może w ogóle nie mieć pokrycia w rzeczywistości ale przy całej sympatii dla tych Usherów uważam że nie są i nie będą najlepszym towarzystwem dla Yamahy. Wyrazistość tak ekstramalnego dźwięku spodoba się tylko roznamiętnionym w rozdzielczości maniakom lub bez urazy ale przygłuchym starcom.

Posłuchałbyś Dynaudio Audience to dowiedziałbyś się komu Dynaudio zawdzięcza swoją renomę i wyjątkowość. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Już ja je dotrę 🙂  Żartuję, wziąłem powystawowe (z linku audioburaka), więc już u kogoś chodziły.  

IC - Adam Hall i głośnikowe Klotz 2 x 2.5 mm. Będę kombinował z różnymi ustawieniami, poeksperymentuje.

Cytat

Posłuchałbyś Dynaudio Audience to dowiedziałbyś się komu Dynaudio zawdzięcza swoją renomę i wyjątkowość.

Dlaczego Audience, a nie coś z nowych? Wolałbym Emity.... Źle grają z Yamahą czy firma obniżyła jakość produktów?

Ushery idą na "test" - zobaczymy co z tego wyjdzie. Podejrzewam, że kilka zestawów przesłucham za nim wybiorę te najciekawsze.

4 minuty temu, Tal napisał:

Wiem że mogę nie mieć racji i to co napiszę może w ogóle nie mieć pokrycia w rzeczywistości ale przy całej sympatii dla tych Usherów uważam że nie są i nie będą najlepszym towarzystwem dla Yamahy. Wyrazistość tak ekstramalnego dźwięku spodoba się tylko roznamiętnionym w rozdzielczości maniakom lub bez urazy ale przygłuchym starcom.

To zależy. 

Musi sprawdzić, ja nie znam tej Yamahy i pokoju kolegi.

Ale w salonie (Koris) grały z NADem zestaw 326bee, albo 356bee (nie pamiętam) i CD do niego, a okablowanie było Equilibrium plus zasilanie Enerra i listwa Enerra.

Grało to energetycznie, naprawdę fajnie i z tupnięciem jak trzeba było, ale salon ma zrobioną adaptację akustyczną, ja byłem zaskoczony.

Obniżanie jakości produktów jest wpisane w rozwój masowej produkcji przy której większość producentów nie bierze pod uwagę standardów jakie obowiązywały jeszcze kilka dekad temu. Naturalnie nikt nikomu nie zabrania kupowania nowych produktów pomimo że są gorszej jakości to jednak fakt że są nowe zawsze będzie przemawiał na ich korzyść. Najlepszym i najkorzystniejszym wyborem zawsze będą urządzenia referencyjne jednak kwoty jakie trzeba za nie zapłacić niejednokrotnie po prostu osłabiają podobnie jak dzisiejsze ceny produktów klasy średniej tudzież premium.

Na początku już napisałem że jest spore prawdopodobieństwo że sygnatura brzmienia Yamahy co najmniej dobrze zharmonizowałaby się z miękkim i soczystym dźwiękiem Dynaudio. Pamiętając jednak 42ki gotów jestem w ciemno stwierdzić że z Twoją Yamahą byłoby wybitnie. Emity z kolei są nową filozofią brzmienia w której muzyczny postęp wymusza dostosowanie się do prostoty i zwyczajności oczekiwanej przez masy.

ps. Zorganizuj sobie lepsze głośnikowe bo Klotz będzie tylko potęgował rozwarstwienie części pasma objawiając rozjaśnienie nie do zniesienia.

1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał:

Ushery idą na "test" - zobaczymy co z tego wyjdzie. Podejrzewam, że kilka zestawów przesłucham za nim wybiorę te najciekawsze.

...i tak to się robi właśnie 😁

Rzuciłem okiem na te Dynki Audience i powiem Wam, że większość z nich ma widoczne wgniotki na tweeterach. Przeglądam OLX/Allegro i prawie wszystkie są uszkodzone 🙂  To jest też jeden z powodów, dla których wolę nowy sprzęt. Ale faktem jest, że teraz jakość jest gorsza, co widać szczególnie po samochodach. Już się nie robi tak porządnych jak kilkanaście lat temu.

Opanowani cierpliwie obserwują najrozsądniejsze oferty.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

37 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Rzuciłem okiem na te Dynki Audience i powiem Wam, że większość z nich ma widoczne wgniotki na tweeterach.

Bo niektóre kopułki w dynkach po jakimś czasie tak mają .

KALIBER vel rydz .

31 minut temu, Tal napisał:

Opanowani cierpliwie obserwują najrozsądniejsze oferty.

Jestem spokojny, mam Ushery 😉

27 minut temu, KALIBER napisał:

To nie ciekawie.  Tylko nie piszcie, że to nie wpływa na brzmienie! 🙂

53 minuty temu, KALIBER napisał:

Napisz jeszcze że samorodnie ewoluują do wyższych serii i rdzewieją na półkach. 

25 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Jestem spokojny, mam Ushery 😉

Takiego samego spokoju życzę jak będziesz ich słuchał. 

Dynaudio audience grają średnicą. Jak ktoś szuka basu to VA polecam, np. Haydn'y
Zastosuj swoją radę w odrębnej dziedzinie i znajdź tylko jeden jej wymiar a będziesz jak ślepiec trzymający się kija bo na kolorowy wymiar nie został stworzony.

Tal jest poetą, zaraz będzie wiersze pisał o kolumnach głośnikowych. 🙂

Do Dynaudio nic nie mam, wręcz przeciwnie. Lubię tą firmę. Choć Audiovector i Buchardt też są ponoć dobre. Może się przyjrzę tym Audience, się zobaczy. Nie wiem jak inne kolumny wypadną, wyjdzie w praniu.

6 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Tal jest poetą, zaraz będzie wiersze pisał o kolumnach głośnikowych. 🙂

Do Dynaudio nic nie mam, wręcz przeciwnie. Lubię tą firmę. Choć Audiovector i Buchardt też są ponoć dobre. Może się przyjrzę tym Audience, się zobaczy. Nie wiem jak inne kolumny wypadną, wyjdzie w praniu.

Mając zamiłowanie do tego hobby chcesz czy nie jesteś troszkę skazany na wzniosłe słowa bo tylko takie są w stanie opisać co słyszymy, a czy pozytywnie czy negatywnie to już inny temat. Podobnie jak kolory zielone jabłuszko czy nasycony szmaragd przyciągają odcieniem, głębią i wpływem tak samo zestawy głośnikowe wibrują nam swoją przenikliwością i tonalną równowagą. Niedorzeczności pojawiają się gdy nadużywa się słów i języka podkreśljąc brzmienie obszernymi dowartościowującymi poematami gdy tak naprawdę można je opisać w dwóch trzech słowach. 

Zadając pytanie na forum należy liczyć się z różnymi opiniami i moja jest tylko jedną z wielu której nie musisz brać do siebie. Postanowiłem się nią podzielić bo uważam że jest pozytywnie rokująca zdając sobie jednocześnie sprawę z szerokiej perspektywy przy dokonywaniu wyboru. Nadal twierdzę że te Ushery nie są najlepszą połówką dla tej Yamahy ale może się akurat Tobie spodoba i na tym też między innymi polega urok tego hobby że co jednemu się nie podoba to drugiemu może pasować. 

3 godziny temu, Tal napisał:

Zastosuj swoją radę w odrębnej dziedzinie i znajdź tylko jeden jej wymiar a będziesz jak ślepiec trzymający się kija bo na kolorowy wymiar nie został stworzony.

Dziękuję i zastosuj swoją radę dla siebie 🤭

4 godziny temu, Tal napisał:

Mając zamiłowanie do tego hobby chcesz czy nie jesteś troszkę skazany na wzniosłe słowa bo tylko takie są w stanie opisać co słyszymy, a czy pozytywnie czy negatywnie to już inny temat. Podobnie jak kolory zielone jabłuszko czy nasycony szmaragd przyciągają odcieniem, głębią i wpływem tak samo zestawy głośnikowe wibrują nam swoją przenikliwością i tonalną równowagą. Niedorzeczności pojawiają się gdy nadużywa się słów i języka podkreśljąc brzmienie obszernymi dowartościowującymi poematami gdy tak naprawdę można je opisać w dwóch trzech słowach. 

Zadając pytanie na forum należy liczyć się z różnymi opiniami i moja jest tylko jedną z wielu której nie musisz brać do siebie. Postanowiłem się nią podzielić bo uważam że jest pozytywnie rokująca zdając sobie jednocześnie sprawę z szerokiej perspektywy przy dokonywaniu wyboru. Nadal twierdzę że te Ushery nie są najlepszą połówką dla tej Yamahy ale może się akurat Tobie spodoba i na tym też między innymi polega urok tego hobby że co jednemu się nie podoba to drugiemu może pasować. 

De gustibus non est disputandum.

De gustibus non est disputandum

Ja tylko zażartowałem w temacie poetyckiej twórczości 🙂

Spokojnie, jeszcze nie mam tych Usherów fizycznie w domu, przyjadą jutro.  Czy będą się podobać i zostaną - nie wiem. Raczej nie zostaną, bo chcę mieć jakieś porównanie i przesłuchać kilka zestawów. Jednych duńskich (używanych) też chciałbym spróbować posłuchać.

Yankes pisze o różnych gustach, ale najlepiej w tym wątku podsumował sprawę sir.jax - cytuję go w poście #36.

10 godzin temu, KALIBER napisał:

9 godzin temu, Tal napisał:

Napisz jeszcze że samorodnie ewoluują do wyższych serii i rdzewieją na półkach. 

To są moje obserwacje od dobrych kilku lat kiedy zainteresowany byłem Dynaudio .

Wskaż kolumny innej marki w których jest tyle pofałdowanych kopułek ,

a może dzieciom się ta marka szczególnie spodobała i gniotą gniotą gniotą  🙂

KALIBER vel rydz .

No ja dziś obejrzałem Dynki tylko Audience 42 (na dwóch portalach) i większość ma te wgniotki. Może rzeczywiście po latach pracy materiał traci swoje właściwości, traci sztywność?. W przypadku innych używanych kolumn nie spotkałem się, żeby to było tak częste zjawisko. Ale może przez przypadek trafiły się takie ogłoszenia, kolumn po przejściach.

Co Wy ludzie wypisujecie... Tweetery Dynaudio same z siebie po jakimś czasie się odkształcają... 

To są najzwyklejsze w świecie  uszkodzenia mechaniczne, nic innego. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

12 minut temu, Adam 38 napisał:

Tweetery Dynaudio same z siebie po jakimś czasie się odkształcają... 

Oczywiście , cały czas o tym piszę 

i to nie od dziś .

KALIBER vel rydz .

• Pokaż nowe odpowiedzi