Skocz do zawartości
IGNORED

Małe kolumny na mały pokój (12 m2) i na mały budżet (2-2.5k). Nowe / używane.

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, KALIBER napisał:

Oczywiście , cały czas o tym piszę 

i to nie od dziś .

Nie zrozumiałeś... 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

14 minut temu, Adam 38 napisał:

Nie zrozumiałeś

Nie szkodzi , mam własne zdanie .

KALIBER vel rydz .

Nie to co w Viennach 😉

No i to buczenie dyn przy miękkości i radości VA . .

Tyczy się serii audience. 

Słyszałem ładnie grające dynie ale cena to kilkanaście klocków z drugiej ręki 

Kilka lat wstecz .

3 godziny temu, Adam 38 napisał:

Nie zrozumiałeś... 

Przydałyby się zdjęcia takich kopułek. 

Mnie się zdaje, że to były grzebane i później próba naprawiania, a sprzedający dorobił teorię i poszło. 

😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

16 godzin temu, KALIBER napisał:

(...) a może dzieciom się ta marka szczególnie spodobała i gniotą gniotą gniotą  

Szkoda że tak późno na to wpadłeś bo zdanie o tym jakoby rzekomo " ... niektóre kopułki w dynkach po jakimś czasie tak mają" to jakaś Twoja dziwna projekcja.

15 godzin temu, Adam 38 napisał:

... Tweetery Dynaudio same z siebie po jakimś czasie się odkształcają...

Kolejny fantasta z opowieściami rodem z najlepszych bajarek...

15 godzin temu, Adam 38 napisał:

To są najzwyklejsze w świecie  uszkodzenia mechaniczne, nic innego. 

I powiedz jeszcze że trzeba przeglądy robić w autoryzowanym serwisie.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

13 minut temu, Tal napisał:

A zamiast się tak podniecać wystarczy na spokojnie przeczytać co napisałem... 

Przecież większej bzdury jak pogniecione same z siebie od upływu czasu tweetery Dynaudio już dawno tu nie czytałem. Jasne? 

13 minut temu, Tal napisał:

A rób sobie "przegląd" gdzie chcesz, moje Dynie mają się bardzo dobrze, ich tweetery jeszcze lepiej a nówki już nie są 🙂

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Żeby używać sarkazmu to trzeba znać znaczenie źródła. Jasne.

Naturalną reakcją jest irytacja gdy ktoś inny nas poucza ale dobrze że edycja umożliwia zamaskować frustracje.

No i co, jak grają te Ushery???

Dlaczego jeszcze nikt nie wspomniał o Dali Grand Coupe i Jamo Concert 8 lub D830 ? 🙂

Basik lepszy niz z niejednej podłogówki i nic nie buczy , naturalny dźwięk, nieco ciemniejszy w przypadku Dali

I tez mam Yamaszke tyle że as2100

Cytat

I tez mam Yamaszke tyle że as2100

Wreszcie odezwał się ktoś z Yamaszką 🙂 I z czym ją połączyłeś?

Jestem ciekaw Twoich faworytów pod Yamahę. Z wymienionej trójki podobają mi się: Dali Grand Coupe. Fajne! Zainteresuje się nimi.

Jak grają Ushery ? - zaskakująco dobrze, dużo lepiej od Polk Audio S20E, które miałem, ale muszę je prawidłowo rozstawić, żeby powiedzieć coś więcej. Z pewnością jest duuuużżżo mniej basu (dla mnie to zaleta, choć z drugiej strony w Usherach bass jest trochę jak kopnięcie nogą w pusty karton), poza tym wszystko jest lepsze. Jedynie wokale mogłby być lepsze, czystsze. Ale nie wiem czy nie wymagam za dużo w nowych kolumienkach za niecałe 2k.

Dali Grand Coupe, fajne. Ale też dość ciekawe są Danish Physic Point Zero 4 (to chyba podobna półka?).

One są  niewygrzane, dlatego tak Ci grają 

Grand Coupe? Bas potrafi burzyć  ściany 🙂

dźwięk bardzo naturalny,  nieco przyciemniony (mniej góry) 

Yamaha im niższy model tym "ostrzej" gra , do as1000 lub as1100 myślę że pasowalyby super 

Mam jeszcze w szafie as2000, ten grał tez ciut ostrzej od as2100 ale juz dużo  lepiej od serii 1000/1100

A Grand Coupe mam mozna powiedzieć od dzisiaj 🙂

Do tej pory były Dali Mentor 2 a potem Jamo Concert 8 

Te drugie podobny super bas jak w Grandach, tylko trochę  więcej góry,  to tez wysoka półka kolumn była 

Wszystkie dobrze grały z Yamahami, kwestia gustu

Chyba coś  muszę teraz sprzedać 🙂

59 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Jak grają Ushery ? (...) Z pewnością jest duuuużżżo mniej basu (dla mnie to zaleta, choć z drugiej strony w Usherach bass jest trochę jak kopnięcie nogą w pusty karton), poza tym wszystko jest lepsze.

Największą wtopą w tych Usher'ach jest ta karykatura basu właśnie pustego i kartonowego. Żadne wygrzanie nie pomoże one tak grają i albo ratujemy się subem albo słuchamy tylko "wyczesanych" indywidualistów robiących cuda na jednym instrumencie. 

Godzinę temu, Tweeter2016 napisał:

Ale nie wiem czy nie wymagam za dużo w nowych kolumienkach za niecałe 2k.

Oddaj je do sklepu bo cię zamęczą .

KALIBER vel rydz .

@KALIBER spokojnie, będzie dobrze 😉

@Tal Basu jest znacznie mniej i nie jest jakościowo wybitny, ale ogólnie Ushery nie są takie złe. Tu koledzy podpowiadają, że można wyciągnąć z nich więcej odpowiednim okablowaniem.  Sa to niezłe kolumienki, detaliczne i odpowiednie na mój metraż. Żeby jednak dokładnie i precyzyjnie je ocenić potrzebowałbym więcej doświadczenia i mieć znacznie większe porównanie. Bo co można powiedzieć o kolumnach A, jak się nie słuchało B, C, D,.....i Z ?

Mnie one się z grubsza podobają, ale chcę posłuchać kilku zestawów i wybrać najciekawszy.

15 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Tu koledzy podpowiadają, że można wyciągnąć z nich więcej odpowiednim okablowaniem. 

Zapomnij .

Poszukaj coś z  Chario .

KALIBER vel rydz .

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Wreszcie odezwał się ktoś z Yamaszką 🙂 I z czym ją połączyłeś?

Jestem ciekaw Twoich faworytów pod Yamahę. Z wymienionej trójki podobają mi się: Dali Grand Coupe. Fajne! Zainteresuje się nimi.

Jak grają Ushery ? - zaskakująco dobrze, dużo lepiej od Polk Audio S20E, które miałem, ale muszę je prawidłowo rozstawić, żeby powiedzieć coś więcej. Z pewnością jest duuuużżżo mniej basu (dla mnie to zaleta, choć z drugiej strony w Usherach bass jest trochę jak kopnięcie nogą w pusty karton), poza tym wszystko jest lepsze. Jedynie wokale mogłby być lepsze, czystsze. Ale nie wiem czy nie wymagam za dużo w nowych kolumienkach za niecałe 2k.

Dali Grand Coupe, fajne. Ale też dość ciekawe są Danish Physic Point Zero 4 (to chyba podobna półka?).

Jakiś czas temu były Dali Grand coupe na olx za 1700. 

Koleś coś przy nich dłubał i średnio mu to wyszło. 

O dziwo wzmaka też nie miał żeby można było odsłuchać, w sumie na plus bo zabrałem swój.

Ale do meritum w końcu je sprzedał i pewnie zaraz się znów pokażą na olx albo allegro. Nie kupuj w ciemno 

21 minut temu, Tweeter2016 napisał:

@Tal Basu jest znacznie mniej i nie jest jakościowo wybitny, ale ogólnie Ushery nie są takie złe. Tu koledzy podpowiadają, że można wyciągnąć z nich więcej odpowiednim okablowaniem.  Sa to niezłe kolumienki, detaliczne i odpowiednie na mój metraż. Żeby jednak dokładnie i precyzyjnie je ocenić potrzebowałbym więcej doświadczenia i mieć znacznie większe porównanie. Bo co można powiedzieć o kolumnach A, jak się nie słuchało B, C, D,.....i Z ?

Mnie one się z grubsza podobają, ale chcę posłuchać kilku zestawów i wybrać najciekawszy.

Owszem one nie są złe dla kogoś kto słucha muzyki kameralnej czy delikatnych skladów jazzowych, ale Ty słuchasz zróżnicowanej muzyki i jeśli naprawdę zależy Tobie na jak najwyższej jakości w założonym budżecie i chcesz by wokale wypadały możliwie jak najlepiej to tak się fajnie składa że na OLX wisi kilka ofert monitorów poważanego włoskiego konstruktora Roberto Barletty o których oprócz złego słowa napisano już wszystko.

Obowiązkowa lektura...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne, używane to zawsze ryzyko - można wtopić kasę i się później bujać z niesprzedawalnymi kolumnami.

Xaviany, już coś niecoś o nich słyszałem. Widzę, że mają SCAN-SPEAK (Vifa) głośniki. Poczytam podlinkowane recenzje.

Uniwersalne i Muzykalne będą Klipsch, np. R-51M plus odpowiednie okablowanie  (VdH najlepiej) do tak małego pokoiku. Ale co ja tam wiem?

Z tego co się orientuję "kolega" słucha na jamasze przydałyby się więc albo jakieś Monitor Audio serii BX lub ciemniej grające "paczki" (moje poprzednie posty o tym mówią) .

Klipsche, jeśli dobrze pamiętam, to są dobre pod ostrzejszą muzykę od rock po metal,... ? Albo coś pomyliłem, to sorry 🙂 One mają membrany IMG, ktoś pisał, że długotrwały odsłuch może być męczący. Te Klipsche są bajecznie tanie (tysiak za nówki w Euro) w porównywalnej cenie do ....kabli Van den Hul, oczywiście w zależności, które się wybierze, bo rozrzut cenowy jest spory.

Monitor Audio serii BX...... A nowe "srebrne" MA - dlaczego tych nikt nie poleca?

MA BX2 to 1000-1300 zł, a może coś lepszego może być z tej samej stajni, ale za dwa razy większą kasę? Może używane "złoto"?

Edytowane przez Tweeter2016
11 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Xaviany, już coś niecoś o nich słyszałem. Widzę, że mają SCAN-SPEAK (Vifa) głośniki. Poczytam podlinkowane recenzje.

Uważam że to nie jest dobry kierunek .

KALIBER vel rydz .

Także polecam Xaviany do Yamahy. Wcześniej miałem Yamahę A-S701 z Xavian Neox1 i to bardzo dobrze się łączyło ze sobą. Obecnie głośniki zostały te same a Yamahę zastąpił Moon. Więc potencjał jest, nawet jeżeli w przyszłości zmienisz wzmacniacz na lepszy. A kabelki zostaw sobie na koniec - broń boże nie lecz nimi niedoskonałości głośników.

Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

4 godziny temu, KALIBER napisał:

Nie denerwuj się , słuchałeś Yamahę z Xavianem ?

Podobnie jak z Dynaudio zestawienie Yamahy z Xavianem spokojnie można uznać za co najmniej bardzo udane i korzystne w opinii której nie jestem odosobniony.

Znam sygnaturę brzmieniową Xaviana dla którego szybkie i szczegółowe wzmacniacze to potencjalne osiągnięcie zadowolenia i sukcesu.

Edytowane przez Tal

3 minuty temu, Tal napisał:

Podobnie jak z Dynaudio zestawienie Yamahy z Xavianem spokojnie można uznać za co najmniej bardzo udane i korzystne w opinii której nie jestem odosobniony.

Dynaudio może tak , Xavian dla mnie nie .

Pamiętam takie zestawienie u siebie .

Jedynie wzmacniacz był z serii AX 596 i dla mnie grało " szaro i buro "

KALIBER vel rydz .

Z takim wzmakiem to każde kolumny zagrają szaro buro i bez charakteru...

Do tego metrażu z Yamahą polecam sprawdzenie monitorów Triangle Borea BR03, niskie tony są obecne, ale też nie przesadzone. Średnica podana jest neutralnie, wiernie odtwarzany jest ten zakres. Góra nie jest natarczywa, ale też jej nie brakuje. Dobrze jest budowana przestrzeń wokół kolumn jak na ten budżet cenowy. Połączenie kolumn Klipsch z Twoją Yamahą może dać granie na dłuższą metę męczące. Dobrze jakbyś wziął wzmacniacz na odsłuch do salonu i przetestował parę różnych konfiguracji, wtedy będziesz miał pełniejszy obraz jakie granie Tobie pasuje. 

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

10 minut temu, Tal napisał:

Z takim wzmakiem to każde kolumny zagrają szaro buro i bez charakteru...

AS-1000 to też nie jakiś rarytas i nie sądzę by czymś szczególnym miał się wyróżnić od AX-596 .

KALIBER vel rydz .

1 minutę temu, KALIBER napisał:

AS-1000 to też nie jakiś rarytas i nie sądzę by czymś szczególnym miał się wyróżnić od AX-596 .

Zrób coś dla mnie nie jedz już więcej szpinaku bo w tym momencie zaorałeś Popeye'a. 

• Pokaż nowe odpowiedzi