Skocz do zawartości
IGNORED

Małe kolumny na mały pokój (12 m2) i na mały budżet (2-2.5k). Nowe / używane.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie szydż , to był całkiem dobry wzmacniacz .

Zainteresowany niech podłączy Xavian do swojego AS-1000 ,

posłucha i napisze czy mu to brzmienie odpowiada .🙂

KALIBER vel rydz .

Dobry to on był tylko że w remizie się "spocił" i jest jeszcze lepszy bo na części.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

7 minut temu, Tal napisał:

Dobry to on był tylko że w remizie się "spocił"

Do remizy powinieneś zabrać jakiś estradowy stwór .😁

KALIBER vel rydz .

7 godzin temu, KALIBER napisał:

AS-1000 to też nie jakiś rarytas i nie sądzę by czymś szczególnym miał się wyróżnić od AX-596 .

Dwa różne wzmacniacze As 1000 jest już bardzo dobrym wzmacniaczem. 

Do 596 nie ma co porównywać

Nie ma co się kłócić, w każdym bądź razie "pieca" na razie nie zmieniam, dopiero co go kupiłem. 🙂

8 godzin temu, piotr6 napisał:

Dwa różne wzmacniacze As 1000 jest już bardzo dobrym wzmacniaczem. 

Bez przesady , to  klasa średnia niska , czy też dla kogoś wyższa budżetowa .

Mogę uderzyć się w pierś że nie sprawdziłem i pomyliłem AS-1000 z AS-700 ,

temu drugiemu jest blisko do 596 .

Podtrzymam jednak że z Xavianem jak i z Usherami 520 o których wspomniałem na pierwszej stronie , będzie słabo .

KALIBER vel rydz .

W dniu 22.11.2021 o 19:14, Tweeter2016 napisał:

Jak grają Ushery ? - zaskakująco dobrze, dużo lepiej od Polk Audio S20E, które miałem, ale muszę je prawidłowo rozstawić, żeby powiedzieć coś więcej

W sumie mógłbym napisać: A nie mówiłem? 

😁

Resztę można dopieścić ustawieniem, może kabelki jakieś, akustyka...

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

20 minut temu, KALIBER napisał:

Bez przesady , to  klasa średnia niska , czy też dla kogoś wyższa budżetowa .

Mogę uderzyć się w pierś że nie sprawdziłem i pomyliłem AS-1000 z AS-700 ,

temu drugiemu jest blisko do 596 .

Podtrzymam jednak że z Xavianem jak i z Usherami 520 o których wspomniałem na pierwszej stronie , będzie słabo .

Jest bliżej ale nadal daleko as 700 gra inaczej niż 596 i jest też lepsza 

W dniu 22.11.2021 o 20:34, Tal napisał:

Największą wtopą w tych Usher'ach jest ta karykatura basu właśnie pustego i kartonowego

Dziwne rzeczy, chociaż @Tweeter2016 też o tym pisze😉

Ja słyszałem je z zestawem NADa w dużym zaadoptowanym pomieszczeniu, na okablowaniu Equlibrium, zasilaniu Enerra i było dobrze.  Nie odnotowałem takich kartonowych wybrzmień.

Natomiast Ushery V601 miały mięska w basie i te były pod tym względem lepsze, ale nie do 12m nawet nie do 15m.

Wtedy właśnie kolega je wziął do 15m pokoju, nie posłuchał, że s520 mimo wszystko i beczał mi, że ma za dużo basu z V601.

Kupował oczami i tym co usłyszał w dużym salonie z adaptacją, a u siebie się zdziwił.

Xaviany zaś mogą być wymagające i nie z tym wzmacniaczem, zresztą chyba nawet o tym w reckach pisali, nie pamiętam 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

16 minut temu, piotr6 napisał:

Jest bliżej ale nadal daleko as 700 gra inaczej niż 596 i jest też lepsza 

Podłącz do nich te same kolumny - żródło dżwięku i porównaj .

KALIBER vel rydz .

596 już nie mam 700 mam i uważam, że to fajny wzmacniacz. 596 to raczej porównać można do as 500.

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Resztę można dopieścić ustawieniem, może kabelki jakieś, akustyka...

Zgadza się. Ustawienie i akustyka - tu najwięcej jest do ugrania. W kabelki mniej wierzę, ale mogą coś tam wnieść. Tu jeden z kolegów na PW już mi podpowiedział co nieco.

Godzinę temu, piotr6 napisał:

596 już nie mam 700 mam i uważam, że to fajny wzmacniacz. 596 to raczej porównać można do as 500.

Słyszałem. że RN 803 (amplituner) jest porównywany z A-S700 oraz A-S800 (które głównie różnią się DACiem).

@Tweeter2016 jak nie chcesz kartonowego basu to Xaviany byłby świetne. Połączenie z Yamaha również będzie dobre. I prawdą jest, że są to monitory wymagające 🙂

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

W dniu 14.11.2021 o 21:12, Tweeter2016 napisał:

Interesują mnie tylko monitory/podstawkowe ze względu na to, że pokój ma zaledwie 12 m.kw (prostokąt).

Dlaczego tylko monitory? Kiedy mieszkałem w 12 m2 miałem monitory, potem zamieniłem na podłogówki z BR z przodu woofer 2X15 i nigdy więcej do monitorów nie wróciłem. Zastanów się. Możesz też woofer 2x13 i będzie dobrze. Albo jeden woofer 15 albo 17cm. Monitor nie zagra jak podłogowa kolumna.

Edytowane przez Satori
7 godzin temu, Satori napisał:

Dlaczego tylko monitory?

No w sumie myślałem o małych podłogówkach (bo czym się różni monitor z tym samym głośnikiem od podłogówki? A ze stand-ami monitor ma podobne gabaryty do podłogówek), ale też wiele osób (właściwie przeważająca większość) wybiła mi z głowy podłogówki na tak mały metraż. Chyba słusznie (??).

Są dość ciekawe np. Fyne Audio F303 czy Dali Zensor (Oberon) 5.I pewnie parę innych, kumpel ma, Dali, ale nie chce

pożyczyć 🙂

Z moich obserwacji wynika, że podłogówki to dopiero na 18-20 metrów i więcej, chociaż niektórzy na 25 metrach mają większe monitory.

Spotkałem się też z opinią, że nie tyle metraż pomieszczenia ma znaczenie, a ważniejsza jest odległość odbiorcy od kolumn.

7 godzin temu, Satori napisał:

Monitor nie zagra jak podłogowa kolumna.

No tu zdania są podzielone, jak zwykle zresztą 🙂

Nie słuchaj innych tylko posłuchaj sam różnych kolumn. Ja mam w pokoju 9m2 zarówno podlogowki jak i monitory z tej samej serii (Canton Nestor 500 i Nestor 303) i sorry ale monitory nie mają żadnych zalet jeśli chodzi o dźwięk w stosunku do podlowych. Mam je tylko dlatego, że mieszczą się za ekranem i służą jako głośniki przednie w kinie domowym.

Tzn. ja już się oswoiłem z faktem, że będę miał monitory w pokoju 🙂 Jakoś to przeboleję 😉

Z mojego niewielkiego doświadczenia i przesłuchania małej liczby zestawów odniosłem wrażenie, że podłogówki grają lepiej. Ale może to wynikać z faktu, że słuchałem po prostu lepszych podłogówek. No i trudno jest też porównać oba typy kolumn gdy słuchało się ich w innym miejscu, czasie i na różnej elektronice.

Znalazłem ciekawą ofertę na F500:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz Oberony 5:

Ukryta Zawartość

Silver 50 też trochę przecenili:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tweeter2016

Budżet pączkuje, bo Dali to już 3,3 kzł 😉 skąd już blisko np. do Ruby 20 ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a są jeszcze i Elac Debut, CA SX 60 itp...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zaproponowano już tyle kolumn z których wartych poznania można wyliczyć na palcach jednej ręki do zainkasowania wyłącznie z rynku wtórnego. Poziom jakim trzeba by było zbliżyć się nowym konstrukcją w założonym budżecie do używanych kozaków jest zwyczajnie wyśrubowanie wysoko wyceniony.

Zainteresowani poradą i pomocą chcą poznać najlepszą jakość i najlepsze możliwości a kiedy dostają możliwie najciekawsze opcje wszystko taki paździoch pogrzebie bibelotami które wabią go swoim oczojebnym dziwactwem. 

Szkoda czasu na "szukających" porady dopóki na własne uszy nie przekonają się o świetnych konstrukcjach i urządzeniach polecanych im od początku do których dojrzewają z czasem bo ich własne wybory są najzwyczajniej do dupy.

Masz rację, ale niezupełnie 😉 - coraz częściej zdarzają się "szukający" dla których

wzorcem jest system w samochodzie i miną lata, zanim dobiorą ....

Albo jeszcze więcej lat zanim się zorientują, że to ślepa uliczka ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam wszystkich, od siebie mogę dodać że posiadam magnaty signature 503 od kilku miesięcy i jestem zadowolony. Przed zakupem robiłem odsłuch na wzmaku CA AVR 100 i był power ilość basu jest odpowiednia i na pewno nie ma go za dużo 

Niech się koledzy nie denerwują, że nie za bardzo chce używane (ale jeżdżenie po Polsce, kiedy chiński wirus szaleje, jest średnim pomysłem, a przy zamawianiu przez net od osoby prywatnej nie ma zwrotów - można się wpakować w coś niesprzedawalnego).

Jeszcze zapytam o nowe kolumienki - co lepsze jeśli chodzi o stosunek jakość brzmienia / cena:

KEF LS50 (3500 zł) czy KEF Q350 (1800 zł)??

Różnica spora, legendarne LS50-ki są dwa razy droższe. Warto dopłacić?

Kolega pyta o pokój 12m2, a tak się składa, że mam dwa takie bliźniacze pokoje, jeden mój, drugi żony. U mnie grają VA Haydn z Pioneerem SX-1250, żona zażyczyła sobie ostatnio też jakiegoś lepszego stereo, więc kupiłem jej używane B&W DM302 i dałem do tego leżącą odłogiem lampkę Feliks Audio - nie pamiętam jaki to model, ale jeden ze starszych i niższych, raczej słabowity pod względem mocy. Zakup na czuja i w oparciu o recenzje, sprawdził się rewelacyjnie. Gra to naprawdę na poziomie, jest mniej basu niż u mnie (co nie znaczy że go wcale nie ma albo brakuje, po prostu VA są w tym metrażu mocno basowe nawet z przytkanymi br). Uważam, że za 600 zł (!) to naprawdę deal. Zaletą jest br z przodu, dzięki czemu kolumny mogą sobie stać niemal przy samej tylnej ścianie (u mnie br z tyłu, musi być ten metr odległości bo inaczej bas zniekształca) i większa skuteczność od VA (91 vs 89dB), co jest słyszalne, bo ta lampka nie dawała rady Haydnom przy wyższej głośności, a z B&W jest ok. Generalnie polecałbym raczej starsze używane klasyki (nie jakieś vintage, tylko takie do kilkunastu lat) zamiast nowych.

Moim zdaniem warto kupić LS50, w tej cenie można kupić również bardzo dobre kolumny np. od Heco Elementa 300 lub Celan 

W dniu 14.11.2021 o 21:12, Tweeter2016 napisał:

Witam forum ponownie,

wyedytowałem ostatni post, zmian jest dużo, więc piszę w zupełnie nowym wątku.

Posiadam wzmacniacz Yamaha A-S1000, do którego szukam (niestety) .... tanich kolumn (miałem apetyt na coś lepszego, ale nieprzewidziane wydatki wszystko popsuły i zamiast podnieść budżet na kolumny, obniżam go 😞 ). Interesują mnie tylko monitory/podstawkowe ze względu na to, że pokój ma zaledwie 12 m.kw (prostokąt). Źródłem jest laptop (Tidal, Spotify, pliki FLAC), który przez DAC będzie podłączony z Yamaszką. Muzyka - bardzo zróżnicowana (POP / chillout / club / house / rock / jazz / instrumentalna, czasem też inne).

Szukam czegoś w przedziale ok. 2000 do 2500 zł. Nowe i używane.

Spodobały się:
- nowe KEF Q350 - 2000 zł - za te pieniądze są też R100, ale chyba są trochę za małe (??)

- nowe Bowers & Wilkins 607 S2 AE - 2220 zł - czy grają dużo gorzej od 606 S2 AE?

- używane Monitor Audio Silver 50 6G / 7G - dużo gorsze od "setek"?

- używane Focal Chora 806 - bardzo odstają od 906?
- używane Dynaudio Emit 10 - czy są znacznie gorsze od Emit 20?

Zależy mi na:....jak wszystkim, na dobrym brzmieniu. Oczekuję, w miarę możliwości dobrego detalu, wierności odtwarzania, najlepiej bez ubarwiania. Nie zależy mi na mocnym basie. Chciałbym aby wokale wypadały możliwie dobrze. Kolumienki będą stać na szafkach - dość blisko ścian (prawie w narożnikach pomieszczenia). Będę starał się je trochę odsunąć.

Dzięki za porady i rekomendacje!

Troszke zainwestowac poa budzet i polecam zapoznac sie z tymi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@mk345 - to Twoje?

Podobają się - fajne. Nic o nich nie wiem, pierwszy raz słyszę o tej manufakturze, ale już designersko są bardzo ciekawe.

Godzinę temu, Tweeter2016 napisał:

@mk345 - to Twoje?

Podobają się - fajne. Nic o nich nie wiem, pierwszy raz słyszę o tej manufakturze, ale już designersko są bardzo ciekawe.

Tak, moje, moje. I bez wciskania kitu to sa fajne kolumienki. Tez uzywalem je w pokoju w bloku ok 12mkw. Trzymalbym je caly czas,ale jak to sie mowi, czasami jednak kusi pogonic kroliczka, a skoro zona nie powiedziala stanowczo nie, wiec pozostajac wierny firmie Sundial trafily mi sie hiendowe Rapidusy ProM, stad chcialbym aby te trafily w dobre rece maniaka audio. Jesli chcesz moge na maila podeslac dwie recenzje z czasopism audio oraz skan calej instrukcji od producenta, ktora posiadam. No niestety tak to w naszym kraju bywa, ze male polskie manufaktury czesto nie stac na silny zagraniczny marketing, a stosuja zasade za to, ze zadowolony klient szepnie na ucho drugiemu itd. Jednym slowem kolumienki polecam a i oczywiscie zapraszam na odsluchy, bo z tym tez nie byloby problemu jakby co. 

Ciekawe kolumny na pewno to będzie duży krok do przodu w porównaniu do Uscher s520 lepsze pasmo przenoszenia i efektywność 

6 godzin temu, Michael555 napisał:

Ciekawe kolumny na pewno to będzie duży krok do przodu w porównaniu do Uscher s520 lepsze pasmo przenoszenia i efektywność 

Ushery tez naleza do dobrych kolumn, mialem je no ale to bylo zaraz po B&W 601 s3, ktore w porownaniu z konstrukcja tajwanska byly nieporozumieniem,no ale tak to jest jak na poczatku przygody z audio weszlo sie do pierwszego sklepu hi-fi i sprzedawca zachwalal. Potem dla porownia przechodzilem na Eposy M12.2, Sonics Argenta by Joahim.Gerhard no i wyladowalem wlasnie z Sundialami. Od tamtego czasu pozostalem z nimi. Usherki sa dobre ale z Impetusami nie moga konkurowac. 

Z tymi parametrami to tez bywa w teorii inaczej i w praktyce inaczej. Nie mozna w 100% sie tym sugerowac. U mnie graly z Amplifikatorem G caly czas. Pewno tez zaraz bedzie pytanie a co to za wzmacniacz...No i wlasnie jakos tak wyszlo, ze jestem wierny polskiemu audio z kategorii male manufaktury ale tez o ktorych nie znajdzie sie zlych slow a wrecz przeciwnie. 

3 godziny temu, mk345 napisał:

Ushery tez naleza do dobrych kolumn,

Te monitorki na tle innych w podobnej cenie niczym się nie wyróżniają .

Noo , może tym że są bardziej upierdliwe .🙂

KALIBER vel rydz .

• Pokaż nowe odpowiedzi