Skocz do zawartości
IGNORED

INFINITY kappa 8a vs JBL ti 5000 vs ARCUS tl 1000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam kappy 8a, kolumny dla mnie bardzo dobre do muzyki instrumentalno woklanej, do elketronicznej z dużym basem już mniej, gdyż skrzynie są stosunkowo płytkie i kolumny raczej nie stworzone do tego. Ogólnie grają bardzo ciekawie .

JBL ti 5000 miałem, ale pod pierdołowatą końcówką a teraz wjechał rotel rb 1090 i dopiero on jest w stanie wysterować jedne jak i drugie kolumny. Niemniej jednak konstrukcje takie jak kappy 8 ze wstęgami cenie wyżej niż 3drożną konstrukcje JBLa.

Do tego wszystkiego kiedyś marze o Arcusach TL 1000 lub T+A TMR 160

Jakie są wasze opinie o tym zestawieniu jako o kolumnach do różnej muzyki od instrumentalnej po nowoczesną...

Kiedyś słuchałem JBL'a ale Kappa wypaść musi gorzej - nie dość, że zamknięte, a nie BR,

to ze schematu w sieci wynika, że mają na basie szeregową pojemność.

To jest dość rzadkie rozwiązanie, które też w pewnym stopniu wpływa na bas.

Więc jak zwykle "nobody's perfect" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...
W dniu 30.11.2021 o 11:44, misiek_tj napisał:

Witam, posiadam kappy 8a, kolumny dla mnie bardzo dobre do muzyki instrumentalno woklanej, do elketronicznej z dużym basem już mniej, gdyż skrzynie są stosunkowo płytkie i kolumny raczej nie stworzone do tego. Ogólnie grają bardzo ciekawie .

JBL ti 5000 miałem, ale pod pierdołowatą końcówką a teraz wjechał rotel rb 1090 i dopiero on jest w stanie wysterować jedne jak i drugie kolumny. Niemniej jednak konstrukcje takie jak kappy 8 ze wstęgami cenie wyżej niż 3drożną konstrukcje JBLa.

Do tego wszystkiego kiedyś marze o Arcusach TL 1000 lub T+A TMR 160

Jakie są wasze opinie o tym zestawieniu jako o kolumnach do różnej muzyki od instrumentalnej po nowoczesną...

Kappa 8a ma optymalną wielkość obudowy bo to nie bas reflex, a zamknięte są stosunkowo kompaktowe.

Marzysz o T+A TMR 160 - to przestań marzyć. Te kolumny nie umywają się do Infinity Kappa ani jednych ani drugich (np. 8.2). Oczywiście bas w T+A będzie masywniejszy, głębszy ale słabiej kontrolowany. Miałem TMR 120 ( z jednym wooferem ) i Kappa 8.2 miały więcej uderzenia, dynamiki basu, a TMR miały miękki, kluchowaty bas. Jakościowo średnie i wysokie - bez porównania na plus dla Infinity. 8a na pewno grają subtelniej od 8.2 z uwagi na inną wstęgę (Emit-K jest bardzo subtelny, Emit-R - bardziej dźwięczny i ostrzejszy).

• 2 miesiące później...

Kappy 8a grają bardzo kulturalnie, rzeczywiście średnica wysokie jak i bas są stonowane i nie krzyczą. T+A przy tej samej głośności graja głośniej bas rzeczywiście jest inny , są w stanie zejsc niżej bez pogłosu dzięki grubym skrzyniom, nie ma też dudnienia. Wydaje mi się że mają trochę więcej detali i wcale średnica i góra nie ustępują kappom .

Niemniej jednak obie pary np ustępują przy muzyce elektronicznej trance techno (test z ciekawości ) Vulcanom gdzie bas aż mnie przeszywał. Po prostu obie pary w.w są stworzone do odwzorowania naturalnie całej sceny i to dwie zupełnie inne szkoły niekoneicznie z którąś jest gorsza . Na pewno kappa 8a jest bardziej wymagająca .

Kappy 8.2 też mam z czekam aż odbiorę z serwisu zwrotnice, są nowe polydome w średnich ale słuchając ich wcześniej rzeczywiście wstęga była bardzo agresywna w stosunku do Kappy 8. 

Wszystkich kolumn słucham na Rotelu 1090 i pre mapie Yamaha c2a z który też jest bardzo czuły na wejściu . Postaram się zestawić te kolumny jeszcze z inną końcówka .

Jble ti 5000 miałem ale nie z tą końcówka tylko słabszą i pewnie też kiedyś wpadną na porównanie.

Pozdrawiam 

Audio Room Radomsko .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )