Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wzmacniacza Pioneer czy głośników Infinity - co wymienić i czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie zestawu poniższego. Stoi w pokoju około 15-17 m2 w prostokącie. Brak przeszkadzaczy. Głośniki na podstawkach z kolcami.

Wzmacniacz to Pioneer a616 a głośniki to Infinity Reference 81 mk2

Wykorzystuje do muzyki pop, aktualnych "przebojów", konsoli, filmów.

Preferuje miękki, soczysty, ciepły dźwięk. Wolę niższe i średnie tony niż wysokie. Po prostu kwestia gustu.,

Co mi nie pasuje. W sumie to dobrze grają i mi wystarczają. Jednak myślę, że wzmacniacz mógłby być lepszy, szukałem Pioneer a757 ale ciężko dostać coś ciekawego w cenie. Jednak spotykam się z opiniami, że nie nadąża i nie gra ze szczegółami. Nie wiem czy warto szukać. Czy przeskok z 616 na 757 będzie taki znaczny. Może być, ale czy warto. Co sie kupi i na co się trafi? A moja 616 przeszła mały remont, elektronika w środku ok bez zmian.

W sumie ostatnio dochodzę do wniosku, że coś z nowych modeli było by również ok. Ostatnio słyszałem jakąś nową yamahę i powiem, że ładnie grało. Do tego nowszy wzmacniacz to nowy. Czy warto zmieniać czy nic ciekawego nie spotkam? Wydaje mi się, że przy Pioneer a616 brakuje takiej kropki nad "i". Szukałem czegoś z denonów i jbl ale nie ma nic ciekawego. Budżet na wzmacniacz to około 1000 zł Onkyo odpada - miałem, nie podobają mi się jak grają. Yamahy mają (?) taki naturalniejszy, zimny dźwięk. A mi zależy na ciepłym, soczystym.

Może coś być z nowych, jakby miał bluetooth czy hdmi audio tym lepiej.

Teraz kwestia głośników. Również grają dobrze, wystarczają mi. Kupiłem je sprawne, nie od handlarza ale kolesia co trochę sprzętu przerobił. Głośniki miały wymienione kopułki i zawieszenie na coś ala guma / pianka. Jednak nie podoba mi się ich stan. Są trochę porysowane i mi to przeszkadza. Pytanie czy do 1000-1200 znajdę coś ciekawego?

Nie wiem dlaczego albo dużo opinii dobrych mają tonsil maestro II 180. Wiem, że to nie są wybitne głośniki ale w swoim przedziale cenowym (używki około 1000-1500) ludzie dobrze się wypowiadają jako mają sporo niskich tonów i całkiem grają wysokimi. Nie wiem jak jest ze środkiem. Czy warto i jest sens wymieniać infinity na tonsile? Czy to jakość dźwięku będzie podobna? Jeszcze mam na uwadze Dali 850 ale mało ich jest a dodatkowo aby były w dobrym stanie - praktycznie nic nie ma co przeglądam. Nawet te drogie egezmepalrze - widać upływ czasu.

20 godzin temu, dreq02 napisał:

tonsil maestro II 180. Wiem, że to nie są wybitne głośniki

Tego się trzymaj i szukaj dalej.

Miśkowaty bas, trochę "nosowe" wokale, co do wysokich- jest wiele głośników ze zdecydowanie lepszym dźwiękiem (w podobnej cenie).

Jak już coś z Tonsilu, to Premium z pierwszej serii- nie współczesnej, bo te mają gorsze głośniki.

Rozumiem że poruszamy się w kręgu sprzętu używanego i dlatego najlepiej

będzie szukać lokalnie. Bo i obejrzeć i posłuchać można, a zwroty używanych

gratów to jest loteria, niestety ... Ja bym zmienił kolumny zachowując wzmacniacz

po poprawkach, bo ma on mniejsze znaczenie .... ale to ja 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski