Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor: wymiana sony hw65 na jvc rs400... Czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie, że jesteś zadowolony. Ja  po wymianie HW55 na natywny 4K jestem naprawdę zaskoczony różnicą w jakości obrazu między generacją HW a nowymi projektorami Sony z linii VW z procesorem X1. HW to udane projektory, lecz nowa linia moim zdaniem je znacznie przewyższa. 

• 2 tygodnie później...

Pytanko jeszcze...
Mój kabel HDMI przesyła z odtwarzacza UHD do projektora obraz 4k HDR, ale przy chromie 4:2:0. Gdy w playerze ustawię 4:4:4, na proju mam "no signal". Wymiana kabla wymagałaby prucia sufitu, ale czy go wymieniać, skoro na płytach BD-UHD chrominacja to, jeśli się nie mylę, właśnie 4:2:0? Gdyby nawet kabel dawał pełną chromę, czy to coś zmieni w odbiorze obrazu?

No i jak w tej sytuacji ustawić wejście na projektorze - możliwości są takie: auto, 4:2:2 czy 4:4:4...? Obecnie mam auto.

• 2 tygodnie później...
W dniu 5.01.2022 o 12:57, burz napisał:

Wymiana kabla wymagałaby prucia sufitu, ale czy go wymieniać, skoro na płytach BD-UHD chrominacja to, jeśli się nie mylę, właśnie 4:2:0? Gdyby nawet kabel dawał pełną chromę, czy to coś zmieni w odbiorze obrazu?

Jak masz podłączonego kompa lub konsolę to w niektórych miejscach zobaczysz różnicę, np. na kolorowych czcionkach - czerwone wyglądają na rozmyte. Na filmie nie zauważysz żadnej różnicy, bo tak jak piszesz wszystko jest zapisane w 4:2:0.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Kabel jednak zmienię, bo okresowo są problemy z dźwiękiem, a konsolę też mam. Już zamówiony optyk 15 m, w piątek przyjdzie paczka.

Edytowane przez burz

Problemy dźwiękowe - objawy są takie:

* kabel HDMI 12 metrów łączy blu-raya z projektorem, drugi krótki przesyła dźwięk z blu do ampli - właściwie na każdym filmie dźwięk ginie (jeden raz) na kilka sekund, zdarza się też, że już nie wraca i trzeba wyłączyć i włączyć odtwarzanie;

* blu-ray podłączony do ampli (obraz i dźwięk), kabel HDMI 12 metrów łączy ampli z projektorem - przy przesyłaniu obrazu 4K dźwięk czka cały czas, z obrazem 2K dźwięk jest w porządku (i tak teraz oglądam).

A możesz tak ustawić, żeby jednym kablem szedł tylko dźwięk a drugim, tylko obraz, ewentualnie żeby obraz szedł z ampltunera, nie bezpośrednio z odtwarzacza?

Oczywiście że mogą być również problemy z audio przy "za długim" kablu.
Ale w tym kablu jest (powinien być), tylko obraz.

Optyczny HDMI ATZEBE 15 m dostałem dziś, czyli dzień wcześniej od zapowiedzi Amazona - podłączony, sprawdzony. Właśnie przetestowałem "Interstellar" 4K. Wszystko śmiga z maksymalnymi ustawieniami 😉 Teraz tylko trzeba kabelek wpasować do sufitu... Miedziana Supra zostanie na wszelki wypadek, jako backup.

Edytowane przez burz
  • Pokaż nowe odpowiedzi