Skocz do zawartości
IGNORED

Leema Acoustics Tucana II

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś może CD antila pierwszy wypust? Ciekaw jestem czy to warte coś. Obecnie mam Cambridge audio CXC transport z dac Ladder Schumann i lubię to połączenie ale do tucany wizualnie będzie by pasowała antila🙂 Eco2 za drogo dla mnie.

W dniu 13.05.2023 o 23:04, Rogdar napisał:

antila🙂 Eco2

Testowałem ten CD i nie wypadł najlepiej w połączeniu z Leemą Tucaną II Anniversary i mimo, że wizualnie wpasowywał się idealnie to zrezygnowałem z zakupu.

W dniu 17.05.2023 o 11:41, Jan_P napisał:

Testowałem ten CD i nie wypadł najlepiej w połączeniu z Leemą Tucaną II Anniversary i mimo, że wizualnie wpasowywał się idealnie to zrezygnowałem z zakupu.

Dziękuję za info. Na razie zostanę z CA CXC.

Witam

Poszukuje kolumn do Tucany 2. Pomieszczenie w kształcie litery C. W jednej części pomieszczenia 3x7m chcę ustawić kolumny przy krótszej ścianie. Na środku tylko fotel. Proszę o rady jakie kolumny poszukać, podstawkowe czy wolnostojące.

Zastanawiałem się nad

- ATC SCM 19 i 40

- Pylon Jasper 18 i 23

czy może coś innego.

Pozdrawiam.

6 godzin temu, arch napisał:

W dniu 20.05.2023 o 14:24, Artistplant napisał:

Pochwalcie się z jakimi kolumnami grają u Was Tucany?

U mnie z Sonus faber Auditor M.

Monitory RLS Nereida.

• 3 tygodnie później...
3 godziny temu, stu napisał:

Witam

Ma ktoś doświadczenie z kablami głośnikowymi

Stosować z miedzi monokrystalicznej czy posrebrzane np chorda

Pozdrawiam

Moim zdaniem posrebrzane będą grały bardzo "ostro", sam stosuję miedziane ale oczywiście ważne są pozostałe elementy zestawu (kolumny i źródło).

4 godziny temu, Artistplant napisał:

Jak ktoś ma ochotę na nową Tucanę Anniversary to zapraszam do kontaktu, idę w dzielony system na bazie Leemy

Daj jej czas, robisz bardzo gwałtowne ruchy z szybką wymianą nowego sprzętu a problem może  jest w innym elemencie toru. Pozdrawiam.

4 godziny temu, Artistplant napisał:

Jak ktoś ma ochotę na nową Tucanę Anniversary to zapraszam do kontaktu, idę w dzielony system na bazie Leemy

Ale czy warto ? Jak dzielony to raczej wyższej klasy ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzień dobry,

Czy ktoś z szanownych forumowiczów mieszka w Krakowe lub okolicach. Jestem posiadaczem Tucany Mk1. Ciekawi mnie jak "jedynka" wypada w porównaniu do Mk2 lub Mk2 Aniversary.

Może ktoś miał okazję porównać te dwa wzmacniacze.

Warto się przesiąść na Mk2?

• 1 miesiąc później...
W dniu 14.06.2023 o 08:44, Artistplant napisał:

Cześć, widzę po komentarzach że miałeś do czynienia z obydwoma wzmacniaczami czyli Tucany2 vs Anniversary. Czy mogłybyśmy napisać coś o tym? Czy różnica jest oczywista czy jednak znikoma? Z góry dziękuje i pozdrawiam. 

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie. Dużo dobrego słyszałem o Leema Tucana 2. Mam takie szybkie pytanie. Czy miał ktoś możliwość słuchania go z kolumnami Kef r700? Obecnie posiadam zestaw Roksan Caspian M2, Primare NP 30, KEF R700 i okablowanie TMR Ramses ( zasilające, rca i głośnikowe). Kolumny może kiedyś będę zmieniał ale chciałbym wtedy iść dużo wyżej( aktualnie R700 mi odpowiadają i jeśli miałbym zmieniać to chciałbym poczekać i uzbierać budżet). Sygnatura dźwięku mi aktualnie odpowiada jednak czasem brakuje mi takiego... jakby to nazwać wykopu i powera. Roksan ma świetną barwę ( jak dla mnie oczywiście subiektywnie) choć wydaje mi się, że Kefy potrzebują trochę więcej prądu aby wycisnąć z nich 100 %. Miałem w przeszłości Musical Fidelity m6i ( choć z innymi kolumnami) i aktualnie zastanawiam się pomiędzy Leema Tucana 2 vs Musical Fidelity m6 500i który ponoć gra o wiele lepiej niż M6i. Więc mam tak naprawdę dwa pytania.. czy Leema Tucana 2 to dobry kompan dla Kef r700 czy będzie to mezalians? A drugie pytanie czy miał ktoś możliwość porównywać Leema Tucana 2 vs Musical Fidelity m6 500i? Cenowo wychodzą bardzo podobnie ( używane) i tak się dlatego zastanawiam nad mini dwoma. Chciałbym zachować barwę Roksana z delikatnym rozświetleniem całości i lepszą kontrolą na basie oraz dodać więcej energii. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź:)

Edytowane przez kaziu106

Witam serdecznie ja osobiście porównywałem Leemę Tucanę 2 z Musical Fidelity m6si i w bezpośrednim porównaniu w moim odczuciu Leema Tucana wnosiła bardzo dużo energii i takiego kopnięcia natomiast m6si grała zbyt grzecznie. Ostatecznie wybrałem Leemę.

W dniu 16.08.2023 o 23:42, Jan_P napisał:

Witam serdecznie ja osobiście porównywałem Leemę Tucanę 2 z Musical Fidelity m6si i w bezpośrednim porównaniu w moim odczuciu Leema Tucana wnosiła bardzo dużo energii i takiego kopnięcia natomiast m6si grała zbyt grzecznie. Ostatecznie wybrałem Leemę.

Podobnie odbierałem MF m6i. Bardzo fajny wzmacniacz o dużej dającej się odczuć mocy choć podawanej równomiernie i kulturalnie. Trochę brakowało mi tego pazura. Podobno MF m6 500i gra o wiele lepiej...ale o Tucana 2 słyszałem z kilku źródeł, że dodaje tej energii i kopa muzyce. Jedynymi co się martwię to aby nie było za jasno...tj. barwa Roksana Caspian M2 mi bardzo odpowiada i jedyny zarzut to jest troszkę za spokojnie. Chciałbym zachować mniej więcej sygnaturę Roksana i dodać kopa muzyce. Jan_P jakbyś określił sygnaturę brzmienia Leema Tucana 2. Czy wg. Ciebie jest to ciepłe, neutralne czy bardziej jasne granie?

6 godzin temu, kaziu106 napisał:

Podobnie odbierałem MF m6i. Bardzo fajny wzmacniacz o dużej dającej się odczuć mocy choć podawanej równomiernie i kulturalnie. Trochę brakowało mi tego pazura. Podobno MF m6 500i gra o wiele lepiej...ale o Tucana 2 słyszałem z kilku źródeł, że dodaje tej energii i kopa muzyce. Jedynymi co się martwię to aby nie było za jasno...tj. barwa Roksana Caspian M2 mi bardzo odpowiada i jedyny zarzut to jest troszkę za spokojnie. Chciałbym zachować mniej więcej sygnaturę Roksana i dodać kopa muzyce. Jan_P jakbyś określił sygnaturę brzmienia Leema Tucana 2. Czy wg. Ciebie jest to ciepłe, neutralne czy bardziej jasne granie?

Tucana gra z wielkim kopem i powerem. Do tego jest bardzo analityczna.  Musi być jednak zestawiana z ciepłymi kolumnami. Wtedy jest pełna synergia i wielki , wielki fun ze słuchania muzyki....

Z jasnymi kolumnami będzie za ostro i zbyt jazgotliwie...

16 minut temu, aryman napisał:

Tucana gra z wielkim kopem i powerem. Do tego jest bardzo analityczna.  Musi być jednak zestawiana z ciepłymi kolumnami. Wtedy jest pełna synergia i wielki , wielki fun ze słuchania muzyki....

Z jasnymi kolumnami będzie za ostro i zbyt jazgotliwie...

Dokładnie, w tym budżecie to wyjątkowy wzmacniacz, świetna separacja, rozdzielczość no i oczywiście wykonanie. 

7 godzin temu, kaziu106 napisał:

Jan_P jakbyś określił sygnaturę brzmienia Leema Tucana 2. Czy wg. Ciebie jest to ciepłe, neutralne czy bardziej jasne granie?

Moim zdaniem Leema jest bardzo wrażliwa na jakość źródła i właściwie dobrane kolumny. Często słyszę zdziwienie słuchających osób, że ten sprzęt może zagrać zarówno żywiołowo i jednocześnie przyjemnie dla uszu.

10 minut temu, Jan_P napisał:

Moim zdaniem Leema jest bardzo wrażliwa na jakość źródła i właściwie dobrane kolumny. Często słyszę zdziwienie słuchających osób, że ten sprzęt może zagrać zarówno żywiołowo i jednocześnie przyjemnie dla uszu.

To też prawda. Ze streamerem bluesound note dźwięk mógłbym określić jako ,,popierdywanie małego radyjka". Dopiero jak wpiąłem w system porządnego daca, system zagrał tak, że pojawił się  ,,opad szczęki ".😀

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.