Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już kiedyś się nad takim dsp zastanawiałem ale przeraża mnie ilość konwersji. W amplitunerze z cyfry na analog potem w minidsp znowu na cyfrę później obróbka dsp i znowu analog. Wychodzę z minidsp analogiem do mojego Velodyne i znowu konwersja na cyfrę... Potem dsp wbudowane w velodyne, konwersja ma analog i dopiero na wzmacniacz w klasie D (no chyba że tej ostatniej konwersji brak i wzmak łyka sygnał cyfrowy)

Tak czy inaczej to mnóstwo konwersji

Nie dość że każda taka konwersja to strata jakości to jeszcze każdy proces trwa... Samo dsp wbudowane w moje Velodyne wprowadza opóźnienie takie, że amplituner "widzi" subwoofery o kilka metrów dalej niż są w rzeczywistości. Jak to przejdzie przez dodatkowe urządzenie to się okaże że suby mam 20 metrów od miejsca odsłuchowego. Już teraz jest 7 metrów z dsp, przy czym realna odległość subwooferów to jakieś 3,5m od mikrofonu pomiarowego.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

@brewka87 Dirac i inne DSP mają sens, kiedy od początku do końca sygnał jest przesyłany i obrabiany cyfrowo - najlepiej w obrębie tego samego urządzenia. Inaczej jest tak jak mówisz - kilka konwersji zanim ostatecznie usłyszysz efekt. Opóźnienie chyba problemem będzie tylko przy oglądaniu filmów? Mnie bardziej by zastanawiało uśrednianie przy każdym kolejnym przejściu z cyfry na analog i odwrotnie.

Tu wychodzi na to, że subwoofer podłączasz wprost do tego czegoś z DSP, więc pewnie opóźnienia nie ma aż tak dużego. Tylko musisz wtedy zmienić konfigurację zestawu i polegać wyłącznie na magicznym pudełku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja już kiedyś się nad takim dsp zastanawiałem ale przeraża mnie ilość konwersji. W amplitunerze z cyfry na analog potem w minidsp znowu na cyfrę później obróbka dsp i znowu analog.

Chwila. Jaki amplituner?

To nie jest KD.

To jest Stereo. Na welsciu sa tylko 2 kanaly

Co ten miniDsp ma robic (ktore kanaly)?

Gargan z tym co napisałeś o tym żeby wszytko działało w domenie cyfrowej się zgadzam. Co do opóźnienia to chodzi mi o to, że wprowadzanie opóźnienia do kanału lfe wymusza opóźnienie wszystkich kanałów aby do słuchacza dźwięk z każdego głośnika dotarł w tym samym momencie.

Godzinę temu, Gargan napisał:

Tu wychodzi na to, że subwoofer podłączasz wprost do tego czegoś z DSP, więc pewnie opóźnienia nie ma aż tak dużego. Tylko musisz wtedy zmienić konfigurację zestawu i polegać wyłącznie na magicznym pudełku.

Jak podłącze wyjście cyfrowe do minidsp to owszem wyciągnę z tego niskie tony odpowiednio filtrując ale nie będzie to to samo co odrębna ścieżka lfe

Poza tym w subwooferach mam wbudowane procesory dsp więc tych i tak nie pominę.

8 minut temu, xajas napisał:

Chwila. Jaki amplituner?

To nie jest KD.

To jest Stereo. Na welsciu sa tylko 2 kanaly

Ukryta Zawartość

Co ten miniDsp ma robic (ktore kanaly)?

Xajas, chodziło mi o zastosowanie takiego minidsp do korekcji samego kanału lfe żeby np wyciąć trochę mody pomieszczenia itp.

Czyli wyjście subwooferowe w amplitunerze, potem obróbka w minidsp i potem dopiero na subwoofery ale wydaje mi się to przekombinowane w moim przypadku ze względu na to, że w subach mam kolejne dsp którego nie jestem w stanie ominąć.

Z resztą Panowie nie chce zaśmiecać Gregorowi tematu 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez brewka87
Poprawa po autokorekcie 😁

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 minutę temu, Gargan napisał:

Tylko po co jeszcze MiniDSP skoro same subwoofery mają swoje DSP?

Owszem, mają tylko że w tym subwooferowym dsp nie mam niestety żadnej kontroli  na to co gdzie i jak modyfikuje. W velodyne jest tylko opcja autokalibracji za pomocą mikrofonu. Sub puszcza dźwięki testowe i mierzy mikrofonem. Po chwili jest już skalibrowany ale nie mam wpływu ani nawet podglądu co w którym miejscu zmienił.

Żeby te Wielodynie działały jak należy z MiniDSP musisz je ustawić na jak najbardziej liniowe, albo jeśli się da wyłączyć wewnętrzne DSP i dopiero uruchomić Dirac. W tym modelu subwoofera najbardziej neutralne jest chyba ustawienie "Jazz/classic" oraz najwyższa częstotliwość odcięcia. Musiałbyś go tak ustawić i podłączyć bezpośrednio do MiniDSP. Tylko nie wiem jak wtedy z regulacją głośności? 🤔 

Oczywiscie mam na ustawieniu p3 czyli tak jak piszesz jazz/classic. Odcięcie na full, bo tym zarządza amplituner. Ogólnie to chyba nie będę kombinować bo w sumie nie jest źle tak na ucho. Po prostu co jakiś czas nachodzi myśl żeby coś poprawić 😁

Poczekam na to co napisze Gmow 🙂

Z Dirac miałem do czynienia tylko w Arcam SA30 (stereo) i nie byłem zachwycony. Wręcz przeciwnie. Drażnił mnie za równo działaniem jak i efektem dźwiękowym. 

U mnie problemem była przede wszystkim integracja z siecią Wi-Fi w domu. Zostawiłem sobie odtwarzacz Arcam CDS50, który ma takie same problemy co wzmacniacz Arcam SA30. Już znalazłem przyczynę - sposób znajdowania i logowania w sieci. Jednak przy odtwarzaczu możesz z tym błędem żyć - po prostu, kiedy chcesz słuchać muzyki z internetu za każdym razem uruchamiasz wyszukiwanie sieci. Upierdliwe jak choroba.

We wzmacniaczu jest gorzej, bo się wciąż zacina a gównianego Dirac nie skonfigurujesz bez sieci. Dla mnie to jest jakiś absurd. A jeśli nie mam internetu ani nawet LAN to co? Mam całą infrastrukturę stawiać, bo sobie Dirac tak wymyślił? 

Dlatego uważam, że DSP konfigurowane przez sieć to jest kaszana straszna i pomysł z czapy. Takie rzeczy powinny mieć dedykowany interfejs niezależny od innych urządzeń. Wymyślili sobie internetowe grajki z internetowym DSP 😕

Z Dirac miałem do czynienia tylko w Arcam SA30 (stereo) i nie byłem zachwycony. Wręcz przeciwnie. Drażnił mnie za równo działaniem jak i efektem dźwiękowym. 
U mnie problemem była przede wszystkim integracja z siecią Wi-Fi w domu. Zostawiłem sobie odtwarzacz Arcam CDS50, który ma takie same problemy co wzmacniacz Arcam SA30. Już znalazłem przyczynę - sposób znajdowania i logowania w sieci. Jednak przy odtwarzaczu możesz z tym błędem żyć - po prostu, kiedy chcesz słuchać muzyki z internetu za każdym razem uruchamiasz wyszukiwanie sieci. Upierdliwe jak choroba.
We wzmacniaczu jest gorzej, bo się wciąż zacina a gównianego Dirac nie skonfigurujesz bez sieci. Dla mnie to jest jakiś absurd. A jeśli nie mam internetu ani nawet LAN to co? Mam całą infrastrukturę stawiać, bo sobie Dirac tak wymyślił? 
Dlatego uważam, że DSP konfigurowane przez sieć to jest kaszana straszna i pomysł z czapy. Takie rzeczy powinny mieć dedykowany interfejs niezależny od innych urządzeń. Wymyślili sobie internetowe grajki z internetowym DSP

Nie kapuje, co ty wypisijesz. Dla mnie to brzmi bezsensownie.

1. czy do skonfigurowania/dokonania kalibracji Dirac potrzebuje Wi-Fi?. Czy nie mozesz podlaczyc procesora z Dirac do PC przez USB?

2. czy w trakcie odtwarzania dowolnego sygnalu z korekcja Dirac potrzebny jest dostep do internetu?

Prziez sa procesory z Dirac, ktore w ogole nie maja dostepu do sieci, ani przez Wi-Fi ani przez WLAN, wiec jak one funkcjonuja?

Co to ma wspolnego z sluchaniem muzyki z internetu?

@xajas

Ad. 1 - do skonfigurowania Dirac w Arcam SA30 potrzebujesz komputera PC z podłączonym mikrofonem USB, który ma dostęp do sieci oraz wzmacniacza, który też jest podłączony do tej samej sieci. U mnie można to zrobić tylko poprzez WiFi. A WiFi w Arcam jest nędzne. Na 1% sygnału nic nie zrobisz.

Arcam wykorzystuje Google Home. Bez poprawnej konfiguracji i dobrego sygnału WiFi wzmacniacz głupieje i czasem nie chce się nawet uruchomić.

Ad. 2 - Nawet jeśli uda Ci się uruchomić Dirac bez sieci to jak prześlesz gotowe schematy do wzmacniacza? USB w tym sprzęcie nie służy do komunikacji z DSP. Bo to inny moduł.

Ad.3 - nie znam tych rozwiązań. Możliwe, że jakoś obeszli problem z interfejsem i zapisywaniem schematów. Może po prostu wszystko jest robione przez USB? Jeśli kiedyś wpadnie mi takie magiczne pudełko w ręce to opiszę wrażenia. 

Jednakże jeśli do konfiguracji wykorzystywany jest telefon to na 100% potrzebne będzie WiFi, bo BT nie wystarczy.

Ad.4 - niby nic to nie ma wspólnego, ale zwykle sprzęt z Dirac ma już karty sieciowe więc i streamery. Akurat te dwie technologie idą sobie za rączkę. Łatwo i tanio implementować, a wycisnąć klienta można ekstra.

Zacznijmy od tego, że dostęp do sieci to teraz takie samo medium jak prąd, woda czy ogrzewanie. Wszystkie nowe budynki w PL są obowiązkowo kablowane światłowodem. Narzekanie, że Dirac wymaga dostępu do sieci to tak jakby narzekać, że pralka potrzebuje dopływu i odpływu wody.

Konfigurowałem Diraca w SA30 jednemu koledze. Nie było żadnych problemów z dostępem do sieci.

[mention=1239]xajas[/mention]
Ad. 1 - do skonfigurowania Dirac w Arcam SA30 potrzebujesz komputera PC z podłączonym mikrofonem USB, który ma dostęp do sieci oraz wzmacniacza, który też jest podłączony do tej samej sieci. U mnie można to zrobić tylko poprzez WiFi. A WiFi w Arcam jest nędzne. Na 1% sygnału nic nie zrobisz.
Arcam wykorzystuje Google Home. Bez poprawnej konfiguracji i dobrego sygnału WiFi wzmacniacz głupieje i czasem nie chce się nawet uruchomić.
Ad. 2 - Nawet jeśli uda Ci się uruchomić Dirac bez sieci to jak prześlesz gotowe schematy do wzmacniacza? USB w tym sprzęcie nie służy do komunikacji z DSP. Bo to inny moduł.
Ad.3 - nie znam tych rozwiązań. Możliwe, że jakoś obeszli problem z interfejsem i zapisywaniem schematów. Może po prostu wszystko jest robione przez USB? Jeśli kiedyś wpadnie mi takie magiczne pudełko w ręce to opiszę wrażenia. 
Jednakże jeśli do konfiguracji wykorzystywany jest telefon to na 100% potrzebne będzie WiFi, bo BT nie wystarczy.
Ad.4 - niby nic to nie ma wspólnego, ale zwykle sprzęt z Dirac ma już karty sieciowe więc i streamery. Akurat te dwie technologie idą sobie za rączkę. Łatwo i tanio implementować, a wycisnąć klienta można ekstra.

Ad 1…..

Krytykujesz Dirac a de Facto opisujesz wady Arcama.

To nie jest to samo.

Ale podbnie jak ty, nie jestem zwoöennikiem apkowych interfacow. Wole USB

Dlatego uważam, że DSP konfigurowane przez sieć to jest kaszana straszna i pomysł z czapy. Takie rzeczy powinny mieć dedykowany interfejs niezależny od innych urządzeń. Wymyślili sobie internetowe grajki z internetowym DSP

@xajas przecież na wszystkim innym będzie Dirac działać tak samo.

Dirac mnie drażnił za niestabilną aplikację pod Windows i brzmienie, które za bardzo wycisza odbicia. 

Nie ma sensu tego używać jeśli Twój sprzęt w miarę brzmi. 

[mention=1239]xajas[/mention] przecież na wszystkim innym będzie Dirac działać tak samo.
Dirac mnie drażnił za niestabilną aplikację pod Windows i brzmienie, które za bardzo wycisza odbicia. 
Nie ma sensu tego używać jeśli Twój sprzęt w miarę brzmi. 

Dirac uzywałem już ponad 10 lat temu na ultrastaryn Notebooku pod Windows7 i lecial stabilnie, wiec nie wiem co ty kombinujesz

Dirac nie jest po to, by korygować sprzęt. Dirac jest po to, by korygować akustykę pomieszczenia i ustawienia sprzętu. A ta jest u malo kogo w miarę dobra

@xajas nie porównuj Win7 do mega dopracowanego Win10 😀

Nie bierzesz pod uwagę, że ja tu mieszkam 40 lat. Jestem przyzwyczajony do akustyki tego domu. Teraz wchodzi Dirac i wszystko mi zmienia. Chyba oczywiste, że dla mnie to źle brzmi 🙂

Tym bardziej, że kolumny nie były kupione przypadkowe tylko dobrane do pomieszczenia. Co tu chcesz poprawiać? Można tylko przedobrzyć 🤷

Zrob pomiar i pokaz, to zobaczymy, jak dobrze kolumny sa dobrane do pomieszczenia i czy nie mozna nic poprawic

BTW.
Nie möge zdalnie ocenić, czy twoja akustyka wymaga korekcji, ale twoje nastawienie i sposób myślenia na pewno. Posuń twój wewnętrzny zegar o 40 lat do przodu, to rozwiąże twoje problemy z Dirac

W dniu 1.01.2025 o 07:22, Gargan napisał:

A np po to. Mam u siebie minidsp 2x4hd I naprawdę jest to fajna sprawa do tego jeszcze beq i filmy brzmią o niebo lepiej 

Jeden wykres jest be eq i bez time alignment drugi z minidsp + MSO 

Ukryta Zawartość

1662297443109 (1).png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maxkolonko123

@Gmow1977 Rozpakowałeś pudełko z minidsp? Bawiłeś się już nim? 🙂

Pewnie się bawi cały czas- oglada tutoriale, filmy itp czyta forumy a jest tego tyle o minidsp że głowa boli

a żeby dobrze zrozumieć to trzeba opanować REWa itd itp to wcale nie takie proste

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

2 godziny temu, donsalieri napisał:

Pewnie się bawi cały czas- oglada tutoriale, filmy itp czyta forumy a jest tego tyle o minidsp że głowa boli

kiedyś chyba wrzucał wykres z "wyrównania" więc raczej rozpakował i używa.

2 godziny temu, donsalieri napisał:

a żeby dobrze zrozumieć to trzeba opanować REWa itd itp to wcale nie takie proste

REW jest banalnie prosty w obsłudze ale to dopiero początek przygody.

W dniu 1.01.2025 o 08:22, Gargan napisał:

są bardzo ograniczone i nie załadujesz do nich filtrów. Ogólnie zbędny gadżet podnoszący cenę.

Edytowane przez fetek
3 godziny temu, donsalieri napisał:

Przynajmniej człowiek na jakiś czas ma znowu zajęcie, a króliczek nadal ucieka 😉

Ja jakieś 10-11 lat temu próbowałem się bawić w pomiary za pomocą REW i pamiętam że była to ciekawe doświadczenie. Obserwowanie jak np niewielkie przesunięcie kolumny wpływa na fazę sygnału w miejscu odsłuchu itp. albo sprawdzenie jakie góry są na wykresie w zakresie niskich tonów 😁 miło to wspominam chociaż bawiłem się prostym mikrofonem bez jakiejkolwiek kalibracji i wiedzialem już wtedy że te pomiary tak naprawdę niewiele mi mowią poza tym że jest...źle 😜

1 godzinę temu, xajas napisał:

Do tego co robi maxkolonko123 REW nie wystarczy. Do tego potrzebujesz kompleksowe obliczenia przy uzyciu Multi Sub Optimizer

Być może wystarczy do tego żeby zalapać zajawkę na robienie pomiarów i ogólnie zabawę z DSP 🙂

Wiẹc tak...
Oczywiście, jak każdy kupujący nową zabawkẹ,nie mogłem siẹ powstrzymać i na szybko podłączyłem

Zabawa była przednia jednak z uwagi, że na trzy laptopy ,które posiadam ,tylko najstarszy bez problemu wykrył multi chanel na Denonie  to nieźle się namęczyłem...  Bardzo to irytujące🙄
I tak ...
Po upszednim przestudiowaniu internetu i zapoznaniu siẹ z tym urządzeniem mogẹ stwierdzić,że Minidsp DDRC24 to nie jest zwykłe dsp.Aby z niego w pełni korzystać ,potrzebny jest mikrofon pomiarowy np Umik 1 a co za tym idze ...podstawy REW Wówczas  jest to potẹżne narzędzie w walce z akustyką pomieszczenia zwłaszcza niskich tonów.
 Jest to Urządzenie typu „wszystko w jednym” z przetwornikiem cyfrowo-analogowym USB i do tego z  korekcją akustyki pomieszczenia Dirac Live + przetwarzaniem sygnału głośnikowego.

Ukryta Zawartość

Moje pudełko tak na prawdẹ zawiera w sobie dwa urządzenia....
Standardowe minidsp 2x4 HD
oraz  DDRC24 ...Jest tu dodatkowy DAC +urządzenie pozwalające na kalibrację systemu audio w konfiguracji MAKSYMALNIE Stereo  2.2 przy pomocy Dirac Live.
Zaznaczyć należy ,że konfiguracja ta jest podatna na modyfikacje ale w ograniczonym zakresie. Tj.
Typowe stereo
Stereo+jeden sub 
Stereo + 2 suby
 Jeden Sub lub ich wielokrotność aż do 4 niezależnych Subwoofererów.
Włączając w to konfiguracjẹ SBA oraz DBA.Gdze jak wiemy może ich być 8 a  nawet  i wiẹcej
Ze wzglẹdu na ròżne możliwości podłączenia Minidsp DDRC24 jest bardzo elastyczne .
Urządzenie posiada
Dwa niezależne wejścia analogowe RCA
Wejście Toslink 
Wejście audio USB.
Oraz 4 niezależne wyjścia RCA
Co umożliwia powyższe konfiguracje.

Screenshot_20250107_194511_Allegro.thumb.jpg.ffb67a0ddce7d2a31eae364db1df025d.jpgScreenshot_20250107_194516_Allegro.thumb.jpg.cf22e7a9e5d11299b0483c77b04db7be.jpg

Mnie interesowała konfiguracja dla trzech niezależnych subwooferów....
Pierwsze wyjście 
SBA - Czyli 4 suby z jednego  wyjścia Drugie wyjście 
IBEAM VT200 ...Taki Bodysheyker pod siedziskiem dla wzmocnienia wrażeń😅
Trzecie wyjście 
Dwa Bodysheykery w oparciu kanapy.

Dla jeszcze wiẹcej wrażeń🤣🤣🤣

Minidsp DDRC24 jest konfigurowane za pomocą  softu pod Windows jak i Mac .Dodatkowo posiada pilota na podczerwień,który umożliwia załączenie korekcji Dirac ,wybieranie z 4 zapisanych presetów oraz dodawania i ujmowania głośności (Master Volume )
Po ostatnich zmianach obsługa odbywa siẹ za pomocą uniwersalnego oprogramowania tzw. Device Console...W skrócie DC .Aby zainstalować oprogramowanie MiniDsp DC musimy zarejstrować siẹ i zalogować  na ich stronie .W sekcji usera pobrać dla swojego urządzenia odpowiedni soft.
Po przejściu ,w miarẹ łatwej instalacji oprogramowania(Wszystko jest zrozumiale opisane) Minidsp DC, musimy jeszcze zainstalować Dirac Live.Aby to zrobić możemy ale nie musimy założyć konto na ich stronie(Dirac live.com)Ja zainstalowałem tẹ pod Windowsa .
Po jego  instalacji, podłączamy DDRC24 po USB do laptopa /PC 
Odpalamy DC ,urządzenie jest automatycznie odnajdywane.Wybieramy jednostkẹ klikając na nią.
Consola otwiera panel sterowania.

20241231_133739.thumb.jpg.1cb46becbbcaa42a92c94e531396be8e.jpg
Po lewej znajduje siẹ sekcja konfiguracji urządzenia od strony wejść
Regulacja głośności Master Volume 
 Przycisk Start calibration
Przełącznik Dirac On /Off
Panel Input Source (Aktywne wejście)
4 sloty pamiẹci(Można zmienić nazwẹ).
Kafelki umożliwiające zapis eksport lub inport oraz reset i zmianẹ nazwy slotów pamiẹci. 
Na dole  informacje dotyczące softu i odświeżenia jego oraz sterowników.
Mniej wiẹcej po środku .Dwa kafelki z wejściami ,które ukazują poziom sygnału wejściowego .Wejścia L/P
Prawa strona to 4 wyjścia...
Każda kolumna to poszczególne wyjścia oznaczone od 1 do 4. Można zmienić nazwẹ każdego z wyjść.
Klikając Przycisk Dirac1 Dirac 2 Aktywujemy dane Wejście i sygnał, który zostanie na dane wyjście skierowany.
Niżej sekcja DSP
Jeśli chcemy bawić siẹ  rẹcznie
To wszystkie te parametry ustawiamy po pomiarach  z REW

Rew posiada też automatyczne przenoszenie filtrów do minidsp 
Można też, za pomocą przycisku  po lewej, w sekcji WEJŚĆ uruchomić   Start Calibration  ,który przeniesie nas do Dirac Live.

Po jego naciśniẹciu uruchamia siẹ wcześniej zainstalowany Dirac Live.W tym przypadku ...Dirac Live Stereo.Program ten startuje TYLKO z poziomu programu  DC . po starcie wybieramy swoje urządzenie i otwiera siẹ okno  z panelem wyboru mikrofonu .Zaznaczamy go i dodajemy wcześniej zapisany plik kalibracyjny.
Przechodzimy do sekcji wyrównania poziomów głośności.
Potem wybieramy dokładność/ ilość  pomiarów .
Wykonujemy pomiary według
Instrukcji na ekranie.Ja wykonałem łącznie  13

20241231_131358.thumb.jpg.73c6ed8192bc9c967941e431c00453da.jpg
Klikamy dalej ...
Program przechodzi do kolejnego okna gdzie sugeruje dany Haus curve.

20241231_131627.thumb.jpg.4520944dfcb1a6404349de3ddbb40b78.jpg
Można załadować własne krzywe i dowolnie je modyfikować Ja bawiłem siẹ kilkoma, ale  tylko basem.

Można też ograniczyć wpływ korekcji na dany zakres.Ja dałem tylko od 20HZ do 300hz

Efekt jak na obrazku

Różne krzywe I głośności ,oraz mój potężny mod na 39 hz

20241231_130215.thumb.jpg.918e68a18d1fdc553587a4084f30040e.jpg

Po pomiarze w Dirac i jego korekcji oraz pomiarze kontrolnym w REW

20241231_132244.thumb.jpg.f6ae3792ed4eb585e0ccf5c30b505300.jpg

Tutaj pomiar basu tylko po korekcji REW i zaimplementowaniu do minidsp 2x4 Nie mylić z nowszą wersją ,którą posiadam obecnie czyli MINIDSP DDRC24 / 2X4HD

20240612_100611.thumb.jpg.670b5b772121f82e4104e2c3e5b63800.jpg

Powiem jedno...
Różnicę widać na wykresach  i słychać

Dodam ,że wykresy są BEZ WYGŁADZANIA. 
Jednak ze wzglẹdu na te przetworniki , które posiadam Słyszę ,że są u kresu sił.Nie forsuję ich zbyt mocno ,bo 
może siẹ to dla nich źle skończyć...
Wniosek nasuwa siẹ sam...sam.

JBLE  do wymiany😅

20241231_133739.jpg

20241231_131358.jpg

20240612_100611.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977
  • Pokaż nowe odpowiedzi