Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Focal Aria 906

Rekomendowane odpowiedzi

dzień dobry,

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze wzmacniacza do głośników Focal Aria 906...nie musi mieć funkcji sieciowych ani wzmacniacza phono. Pokój to koło 19m2, słucham głównie rnb, soul, rock, pop...wolę raczej cieplejsze barwy, fajnie brzmiące doły ale też szeroką scenę, słyszeć detale 🙂

Najpierw brałem pod uwagę Naim 5si, później używanego Naima xs-2...głównie ze względu na naturalne powiązania obu firm...

Prowadząc jednak poszukiwania natrafiłem na kilka innych ciekawych opcji: Atoll in100,in200se, Exposure 2010s2d, Cyrus One czy ostatnio Rotel A14 mk2...

Widziałem opinie właśnie, że podobno Rotel bardzo pasuję do tych głośników ale też opinie na forach odnośnie Atolla czy Exposure....

Może ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć?

ps. w kwestii Naima czy ma sens kupować 5si lub starszy model xs-2? (widziałem gdzieś opinie, że 5si to nie jest prawdziwy Naime) 

https://www.audiostereo.pl/topic/157452-wzmacniacz-do-focal-aria-906/

Mogę Ci sprzedać swojego miesięcznego XS3 bo chyba jednak prawdziwym naimem jest dopiero SN3... Potem pewnie najtańsza dzielonka itd. 🙂Jak coś to wal na priva. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Wszystkie wzmacniacze Naim są prawdziwe to nie perfumy, które możemy kupić podrobione. Każda marka w swoim portfolio ma różnie brzmiące modele i stopniuje emocje wraz ze wzrostem ceny, choć nie zawsze droższy znaczy lepszy. W wypadku Naima sytuacja jest dość prosta i droższe/wyższe modele grają lepiej w necie znajdziesz opisy poszczególnych modeli. Jeśli masz możliwość to zapraszam na odsłuch i porównanie wzmacniaczy Naim, Atolla, czy innych konstrukcji tak byłoby  łatwiej podjąć decyzję.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 22.12.2021 o 22:55, Adam 38 napisał:

Mogę Ci sprzedać swojego miesięcznego XS3 bo chyba jednak prawdziwym naimem jest dopiero SN3... Potem pewnie najtańsza dzielonka itd. 🙂Jak coś to wal na priva. 

Wooow, to juz??? 

Stachu, a kto bogatemu zabroni 😉 Zwłaszcza, że nowe ceny w audio wręcz zachęcają do zakupów. 

W dniu 22.12.2021 o 22:55, Adam 38 napisał:

(...) prawdziwym naimem jest dopiero SN3...

Wycezylowałbyś atrakcyjność Twojego sarkazmu gdybyś napisał że prawdziwym Naimem był SN1 😉 

W tytule wątku proponuje wzmacniacz Audiolab 8300A

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 19.12.2021 o 21:48, mavcin napisał:

Prowadząc jednak poszukiwania natrafiłem na kilka innych ciekawych opcji: Atoll in100,in200se, Exposure 2010s2d, Cyrus One czy ostatnio Rotel A14 mk2...

Atoll i Exposure są warte rozważenia do Focali, oba wzmacniacze dają dźwięk delikatnie ocieplony, nie nastawiony na jak największą detaliczność kosztem muzykalności. Dźwięk z Exposure charakteryzuje bardzo dobra dynamika, a niskie tony są dosyć twarde z mocnym wykopem, gdzie w Atollu są one zaokrąglone, a dynamika tylko lekko słabsza. Jak masz możliwość, to najlepiej aby przed zakupem odsłuchać oba modele przed podjęciem decyzji.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 2 tygodnie później...

No tak, tylko za dużo tych ogólników i przepowiedni, że - niektórzy chwalą... 

Naim zależnie od modelu gra inaczej np. xs3 i sn3 to całkiem inny pomysł na brzmienie, więcej różnic jak podobieństw. Lavardin to samo, który model? Najsłynniejszy Lavardin - isx reference to granie jasne, precyzyjne, odkrywcze 🙂 Z rozjaśnionymi i rozdzielczymi  paczkami faktycznie niektórzy pochwalą... Trzeba słuchać konkretnych zestawień, moim zdaniem. Już o gustach nie wspominając a to chyba najważniejsze.