Skocz do zawartości
IGNORED

nagła zmiana dzwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

mam problem mianowicie podczas domowego odsłuchu muzyki na wzmacniaczu zintegrowanym Rotel Ra 1592+kolumny Focal Aria 948 podłączony z iPhonem przez Bluetooth nagle pogorszył się dzwięk(został jednocześnie w dwóch kolumnach przytłumiony jak gdyby przestały pracować wysokie tony)okablowanie sprawdzone,manualna zmiana ustawień nie przywróciła wcześniejszej jakości dzwięku.Na początku pomyślałem że może jakieś zabezpieczenie termiczne może się załączyło bo w pomieszczeniu było ciepło ale przecież nie było żadnego komunikatu czy też automatycznego wyłączenia wzmaka.Poprosiłbym o jakieś wskazówki co moge jeszcze sprawdzić zanim oddam sprzęt do serwisu ale chyba najlepiej będzie podpiąć kolumny pod inny wzmacniacz i zobaczyć czy "normalnie grają"

https://www.audiostereo.pl/topic/157532-nag%C5%82a-zmiana-dzwi%C4%99ku/

no cicho nie było ale bez przegięcia i czysto wysterowane bas+sopran był i nagle lipa

ten sprzęt użytkuje jako nowy od 6 miesięcy okazjonalnie w warunkach domowych nie jest to jakać górna półka ale też nie jakiś jamnik żeby cicho tylko słuchać.Myślałem że może coś w ustawieniach wzmaka poprzestawiane ale nawet po restarcie nie jest to samo

5 godzin temu, monimar napisał:

no cicho nie było

No to masz odpowiedź. Nie dziwi mnie to. Słuchanie z przegietymi poziomami głośności to normalka u niektórych. Następnym razem nauczysz się nie robić dyskotek 

Jak chcesz słuchać głośno to JBL, choć też zapewne nie wszystkie. Ja swego czasu miałem nielubiane na forum E30 (mi się bardzo podobały i nawet dziś czasami myślę, żeby do nich wrócić). Kiedyś po procentach bardzo głośno leciała muzyka. Nagle w powietrzu pojawił się zapach tak jakby drewna. Kolumny się tak rozgrzały od tego grania, że obudowy autentycznie zrobiły się ciepłe. I co? I nic. Następnego dnia grały normalnie i grają do dzisiaj, ale u kogoś już innego. Można? Można. A Focal? Jak francuski piesek - delikatny.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Rotel pewnie ma możliwość "dołożenia" sopranów czy basu, a wtedy przemożna chęć

korzystania z nich również po wymianie kopułek w serwisie .... słabo to widzę 😉 

I wcale nie musi być głośno, żeby padły. Mogły jednak wystąpić jakieś zniekształcenia,

bo one głownie odpowiadają za takie problemy ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

no właśnie to mnie dziwi bo gdyby były jakieś wcześniejsze "złe"oznaki a to wyglądało jak przejście w jakiś inny tryb odsłuchu.Jutro podłącze inny wzmacniacz pod kolumny i bede wiedział więcej

Może wystarczą jakieś słuchawki, żeby mieć pogląd na stan Rotela ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 godzin temu, pogromca napisał:

ale dziwne że w dwóch naraz siadło w tym samym momencie...

Raczej prawdopodobne - sygnał puszczany przez BT jest słabej jakości, mogą występować przesterowania/zniekształcenia; do tego głośne granie przy podkręconych wysokich tonach i tweetery nie wytrzymały.

Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

z tym bym się zgodził bo od nowości (marca tego roku)tylko był odsłuch przez BT i też głośne granie.Nie wiem czy na gwaracji jest możliwa ich naprawa bo kolumny kupione we Francji więc pewnie ciężko będzie.Dziś wysłałem email i zobaczymy co dalej.

diagnoza uszkodzone tweetery,w Polsce niedostępne autoryzowany serwis w Wa-wie czeka już 1,5 miesiąca za wcześniej zamówionymi.Od dystrybutora z Francji dostałem info że mam je zdemontować i wysłać a oni odeślą je do Focala na diagnoze i jeżeli stwierdzą złe użytkowanie to wymiana nie odbedzie na gwarancji.Ma ktoś doświadczenie z wymontowaniem takich tweeterów czy lepiej dać je do wymontowania fachowcą?

4 minuty temu, przmor napisał:

Odkręcasz śrubki, odlutowujesz przewody i tyle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tylko nie widze żadnych śrubek chybe że tą maskownice trzeba zdjąć?

Ukryta Zawartość

mam na myśli maskownice głośnika wysokotonowego

Ukryta Zawartość

39 minut temu, monimar napisał:

...autoryzowany serwis w Wa-wie czeka już 1,5 miesiąca za wcześniej zamówionymi.Od dystrybutora z Francji dostałem info że mam je zdemontować i wysłać a oni odeślą je do Focala na diagnoze i jeżeli stwierdzą złe użytkowanie to wymiana nie odbedzie na gwarancji

Koszmar i żenada.
Jest w ogóle dostępny schemat serwisowy tych kolumn u dystrybutora?
Warto by zerknąć jaki to jest dokładnie głośnik, dorwać jego dokładne oznaczenie i zdobyć tzw. notę katalogową głośnika. Jak zostanie zidentyfikowany to zakupić na własną rękę na chińskim serwisie typu aliexpress - na sto procent te głośniki są chińskie z pochodzenia (projekt) lub produkowane w chinach na zlecenie.
Nota katalogowa głośnika w dawnych czasach to był standard, dziś cholera wie czy w ogóle takie coś istnieje ale warto sprawdzić.

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

3 minuty temu, yayacek napisał:

Koszmar i żenada.

Będzie jak przywalą z ''cennika'' , kolumny na ''firmowych'' głośnikach są OK ale jak się głośnik zdupcy to przeważnie wychodzi drogo jak za dobrej klasy markowe seas ,vifa itd , i to nie podstawowej serii 

11 minut temu, yayacek napisał:

Jak zostanie zidentyfikowany to zakupić na własną rękę na chińskim serwisie typu aliexpress - na sto procent te głośniki są chińskie z pochodzenia (projekt) lub produkowane w chinach na zlecenie.

Polecanie kupowania podróbek z aliexpress to kiepska rada. Ostatnio ktoś na innym forum kto myślał że kupi oryginalny kabel na aliexpress po taniosci myślał podobnie. Gdy kabel przyszedl okazało się że to podróbka. 

Ja osobiście nie polecam kupowania czegokolwiek z aliexpress. A w bajki o oryginalnych rzeczach które są tańsze na aliexpress, nie wierzę. Naiwny nie jestem

Ukryta Zawartość

A tu jeszcze raz do poczytania dla tych którzy myślą że na aliexpress chińczyk sprzedaje oryginały tylko z pod lady. Użytkownik forum połasił się na kabel zchin wierząc że to oryginał. Kabel miał mieć przewodnik że srebra. Okazało się jednak że przewodnikiem jest zwykła miedź. Gościu się pewnie nabrał na kity że z aliexpress czy innych chińskich stron kupi oryginały z pod lady a dostał podrobke

Ukryta Zawartość

Części, komponenty takie jak rezystory, kondensatory, głośniki kupuje się w autoryzowanych sklepach jak Partsconnection czy Hificollective a nie z aliexpress czy taobao. U chińczyka najwyżej kupisz podróbki i stracisz kasę. Już nie jeden się przejechał. 

12 minut temu, Audio.Japan napisał:

Polecanie kupowania podróbek z aliexpress to kiepska rada

Absolutnie nie chodzi mi o podróbki.
W chinach produkuje się niemal wszystkie głośniki a to ze względu na politykę Chin. Metale ziem rzadkich (potrzebne do wytwarzania magnesów głośnikowych - neodym) występują w większości w Chinach. Jeśli produkt powstaje w Chinach w całości to producent takiego produktu ma prawo nabyć metale ziem rzadkich (w naszym przypadku neodym) z bardzo dużym upustem. Inaczej musiałby zapłacić za surowiec po cenie rynkowej/giełdowej.
Z tego więc powodu w Chinach rozwinął się cholernie mocno i cholernie szybko cały przemysł głośnikowy ze słuchawkami włącznie. Trzeba być szaleńcem by produkować głośniki poza Chinami i surowiec kupować po cenie z kosmosu zamiast z upustem.
Wszyscy producenci markowi zaopatrują się w chińskich fabrykach i albo są to głośniki wynalezione/wymyślone w chińskich centrach badawczo-rozwojowych albo są to głośniki produkowane na specjalne zlecenie wedle dostarczonych danych technicznych.
Jeśli w tych focalach siedzi chiński głośnik produkowany na specjalne zamówienie to może być ciężko.
A jeśli w tych focalach siedzi chiński głośnik pochodzący z centrum rozwojowo-badawczego jakiejś chińskiej fabryki i został ten głośnik po prostu zaaplikowany w kolumnach focala to wówczas można byłoby taki głośnik namierzyć bez problemu.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Na koniec dodam że serwis w którym robiłem ostatnio sprzęt również nie kupuje części typu rezystory czy kondensatory na aliexpress i nie poleca tam kupować. A kto co zrobi z tą wiedzą to jego sprawa

Ukryta Zawartość

Tutaj lista autoryzowanych sklepów Focal. Nie ma na tej liście chińskich stron aliexpress czy ebay. 

Ukryta Zawartość