Skocz do zawartości
IGNORED

Muzykalny,swobodnie grajacy,uniwersalny dac do 5k

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ciekawym tanim DACiem (2500 zł) może być Olasonic D1. Nie słuchałem go ale nadal posiadam UA-1 - to wersja ze wzmacniaczem i nieco tańszą implementacją DACa, ale kość jest ta sama (BurrBrown PCM1792). W swojej cenie jest to super urządzenie. Ten osobny DAC ponoć gra lepiej. Jak komuś nie przeszkadza brak DSD i ogranicznie do 24/96(USB) i 24/192(SPDiF) to warto wypróbować. DAC nie wymaga sterowników pod Win - co nie do końca jest zaletą (brak ASIO). Oprócz tego wtyczka do zasilacza jest dość nietypowa.

6 godzin temu, Karmelowy napisał:

Mimo kości ESS, nie ma tego lekko cyfrowego nalotu jak RME, ale też nie brakuje mu "życia", co było mankamentem Denafripsa. 

SMSL dobre dace robi, już nawet 10mk2 gra zaskakująco dobrze. Co do tego "cyfrowego" nalotu w RME Adi, ja czegoś takiego nie słyszę, ale mam go na liniowym (broniłem się przy zakupie rękami i nogami, ale kumpel mi go i tak wcisnął 😉 ) i faktycznie jak odesłałem liniowy do poprawek (trafo było słychać w nocy) to na fabrycznym zasilaczu grało to inaczej (bardziej "s"ki (sybilanty) słychać było).

U mnie ogólnie gra to wszystko dość ciepło i gęsto, może dlatego Adi sie wpasował - ożywia

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 30.12.2021 o 21:14, Svawo napisał:

Witajcie Panowie i Panie ! Czy jest jakiś dac w przedziale do 5k który byłby przede wszystkim muzykalny i miał swobodę grania.. chodzi o cos co gra muzykę a nie dźwięki i jest uniwersalne,a przy tym nie pokazuje nerwowości,zachowuje spokój, kulturę grania nawet przy nieco gorszych realizacjach. Lumin u1 mini to dość porzadny transport-gra wysmienicie- i nie chciałbym tego za nadto popsuć... polecono mi gustarda a 22 ale nie jestem pewien czy to do końca ten kierunek ...poproszę o jakieś sugestie wnioski osoby które mają doświadczenia z dacami w tym przedziale cenowym ...pozdrawiam serdecznie.. Sławomir 

Ze swojej strony polecę The Protagonist dac, pogadaj z Adamem (MacGyver) odnośnie wypożyczenia, myślę że warto

15 godzin temu, Svawo napisał:

nie jest mi potrzebna zabawa i czytanie tej długiej instrukcji nie mam na to dużo czasu

ADI-2 wymaga poświęcenia mu czasu i uwagi. Prosto z pudełka nie będzie lekarstwem na problemy akustyki czy źle dobranej reszty toru. To narzędzie, którego obsługi trzeba się nauczyć. Ja używam RME tylko do słuchawek, dostosowanie go do stereo zostawiłem na później, kiedy poznam lepiej jego możliwości i będę miał więcej czasu 😉

są zarzuty że ten adi jest trochę studyjny

No jest studyjny. Wywodzi się ze sprzętu studyjnego, używanego w studio, czyli tam, gdzie nagrywa się płyty. Studyjne 🙂

i bezduszny

To też fakt, nigdy mi nie powiedział „kocham cię”, a tyle dobrego już o nim napisałem…

A poważnie: to jest bardzo transparentne urządzenie a wielu z nas lubi lampki, winyle, NOS-daki i inne bezeceństwa. Ja tam lubię moje stereo, mimo że łże jak pies. Ale RME i dobre słuchawki + EQ to też super sprawa.

Zatem w kwestii wyboru, co kupić, ADI czy Ares proponuję naprawdę audiofilskie wyjście: kupić oba!

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

@dzarro, @morawka@jaxcek :

Opinie o Quteście są strasznie rozbieżne. Od zachwytów po grube rozczarowanie. Dlatego mimo wszystko korci mnie żeby go spróbować u siebie. Miałem kiedyś Mojo i byłem bardzo zadowolny.  Co do jego (i nie tylko jego) zasilania, to szkoda słów. "Dziadostwo", to jedyne słowo które mi przychodzi do głowy. A cena...no coż,  chyba czas się przestawić mentalnie na to, że tanio to już było.  

@marcinmarcin

No właśnie. Ja nie miałem możliwości podłączenia RME do zasilania liniowego, stąd być może małe rozczarowanie. Ale znów: Chińczyk potrafi wsadzić trafo Noratela do środka a Niemiec nie? Bezsprzecznie RME depcze tego VMV możliwościami korekcji, ale mając Roona nie ma to dla mnie znaczenia. 

@Svawo

Żeby nie było że zaśmiecam wątek: 

Wpadła mi w oko recenzja sprzed kilku dni, tego D1se, który ci polecam . W zasadzie mogę powtórzyć słowo w słowo za autorem:

Edytowane przez Karmelowy
10 minut temu, Karmelowy napisał:

Opinie o Quteście są strasznie rozbieżne. Od zachwytów po grube rozczarowanie. Dlatego mimo wszystko korci mnie żeby go spróbować u siebie. Miałem kiedyś Mojo i byłem bardzo zadowolny.  Co do jego (i nie tylko jego) zasilania, to szkoda słów. "Dziadostwo", to jedyne słowo które mi przychodzi do głowy. A cena...no coż,  chyba czas się przestawić mentalnie na to, że tanio to już było. 

Jak testować, to porządnie.

Na ale to już dodatkowe koszty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

48 minutes ago, NRK said:

Jak testować, to porządnie.

Na ale to już dodatkowe koszty.

Ukryta Zawartość

Można też dołożyć Mscaler'a, albo od razu brać Dave'a a najlepiej oba ;). 

Sztuką w audio jest znalezienie czegoś co ucieszy ucho w zakładanym budżecie.  

Ukryta Zawartość

[mention=8]dzarro[/mention], [mention=10732]morawka[/mention],  [mention=67244]jaxcek[/mention] :
[mention=81366]marcinmarcin[/mention]
No właśnie. Ja nie miałem możliwości podłączenia RME do zasilania liniowego, stąd być może małe rozczarowanie. Ale znów: Chińczyk potrafi wsadzić trafo Noratela do środka a Niemiec nie? Bezsprzecznie RME depcze tego VMV możliwościami korekcji, ale mając Roona nie ma to dla mnie znaczenia. 
[mention=67690]Svawo[/mention]
Wpadła mi w oko recenzja sprzed kilku dni, tego D1se, który ci polecam . W zasadzie mogę powtórzyć słowo w słowo za autorem:

Ten SMSL - zgrabniutki. U mnie nie musiałbym niczego pakować na inne półki. Mam ich dongla Idea. Już nie używam - nawet fajnie to gra choć sterowniki na Antka są do bani. Te kolce w D1SE rzeczywiście takie upierdliwe?

Kolce same w sobie nie są upierdliwe, trzeba je tylko ustawić na czymś innym niż to co w zestawie. U mnie stoją na jakichś zaślepkach znalezionych w garażowym pudełku z "niewiadomo-czym". Te podkładeczki z zestawu są upierdliwe na maxa. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, Karmelowy napisał:

@dzarro, @morawka@jaxcek :

@marcinmarcin

@Svawo

bardzo fajna recenzja, a czy ma wybrzmienia np fortepianu czy je skraca jak denafrips? troche posłuchałem jego kawałków i albo to moje słuchawki albo wydawało mi się że tego basu było w nim dość troche

Niestety, nie miałem możliwości używania tych DAC'ków jednocześnie, więc swoje wnioski opieram na tym co zwróciło moją uwagę na tyle, że byłem w stanie to zapamiętać. Przejrzałem teraz pobieżnie listę utworów, których używałem przy odsłuchu i nie widzę nic z fortepianowym solo. Są jakieś kawałki jazzowe z pianinem ale zupełnie nie pamiętam różnicy. Nie zwracałem pewnie nawet uwagi na takie szczegóły. Koncertów fortepianowych nie słucham ale nie wykluczam, że do tego rodzaju muzyki, Denafrips może sprawować się lepiej. Z resztą nawet w recenzji jest o tym mowa.

Basu w Ariesie nie brakuje, i jest też dobrze "nasycony" ( tego brakowało mi w RME ), ale też trochę bardziej "grzeczny" niż w D1se. Trochę brakuje mu takiego hmm...uderzenia. Sorki, nie jestem dobry w audiofilskim slangu. Różnica jest dobrze słyszalna kiedy perkusita używa stopy czy czy muzyce typu EDM. 

• 1 rok później...

Up

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• Pokaż nowe odpowiedzi