Skocz do zawartości
IGNORED

Muzykalny,swobodnie grajacy,uniwersalny dac do 5k

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Panowie i Panie ! Czy jest jakiś dac w przedziale do 5k który byłby przede wszystkim muzykalny i miał swobodę grania.. chodzi o cos co gra muzykę a nie dźwięki i jest uniwersalne,a przy tym nie pokazuje nerwowości,zachowuje spokój, kulturę grania nawet przy nieco gorszych realizacjach. Lumin u1 mini to dość porzadny transport-gra wysmienicie- i nie chciałbym tego za nadto popsuć... polecono mi gustarda a 22 ale nie jestem pewien czy to do końca ten kierunek ...poproszę o jakieś sugestie wnioski osoby które mają doświadczenia z dacami w tym przedziale cenowym ...pozdrawiam serdecznie.. Sławomir 

Kultura, wyrafinowanie i swoboda są atutami Primare DAC30

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

8 godzin temu, krolewicz napisał:

Słuchałem dac gustarda za Ok 4k nowy, to chyba nie był a22 i to nie był ten kierunek

z nowych spróbowałbym denafrips ares

Hahaha tutaj ładnie widać jak ważne sa kwestie gustu bo drnafrips ares mi nie pasował gubił detale i przede wszystkim wybrzmienia np fortepianu

1 godzinę temu, Svawo napisał:

Hahaha tutaj ładnie widać jak ważne sa kwestie gustu bo drnafrips ares mi nie pasował gubił detale i przede wszystkim wybrzmienia np fortepianu

Podpinam się do wypowiedzi kolegi. U mnie Gustard wpasował się lepiej niż Matrix element x i Denafrips Venus.

A dwa powyższe to już trochę wyższa półka cenowa.

Edytowane przez jaxcek
2 godziny temu, Svawo napisał:

Też mam go w planach do przesłuchania - ponoć bardzo różnie gra w zależności od tego czy jest ustawiony oversampling czy nie. Sprawdzałeś wszystkie warianty (chyba są 3)?

Zresztą od razu widać, że określenie "muzykalność" nic nie znaczy. Stereotypowo jest kojarzone z miękkością i płynnością i często jest postrzegane jako przeciwieństwo np. detaliczności. Z tego co napisałeś to jednak chyba chcesz pogodzić ogień z wodą. W dodatku Twój transport będzie ok. 2 razy droższy od DACa a to dość oryginalne proporcje.

Też mam w planach DAC 4-6 tys. Ewentualnie streamer z USB. U mnie będzie grać z Heedem Obeliskiem i transportem Soundgenic - więc zapewne trochę detalu i jasności nie zaszkodzi.

Na razie na mojej wstępnej liście (pewnie ostatecznie posłucham góra 50% z listy) są:

SMSL VMV d1se

Aune S8

Denafrips Ares II

Burson Composer 3x

Gustard A22

Coctail Audio N25(streamer z USB)

W rezerwie:

Topping D90

Matrix Element I(streamer z USB)

PS. Jest jeszcze jakiś niszowy DAC ze Szwajcarii - Merason Frerot. Ponoć "muzykalność" to jego drugie imię. Ale jak to u nas: ukazały się już 2 recenzje (tego samego autora) - ale oferty handlowej brak. Czyli pewnie jest 1, góra 2 egzemplarze w Polsce.

Edytowane przez dzarro
29 minut temu, PioZ napisał:

A co sądzicie o NuPrime Alita? Mój Kolega jest bardzo zadowolony z pracy tego urządzenia.

pozdrawiam

Wygląda zachęcająco ale cena już powyżej 6 kpln - ciekawe czy są jakieś znaczące różnice do DAC-9SE.  Wtedy do stawki dołącza jeszcze Chord Qutest. Choć ja go odpuszczam - raz słuchałem i kompletnie mi nie przypasował. 

2 godziny temu, dzarro napisał:

Też mam go w planach do przesłuchania - ponoć bardzo różnie gra w zależności od tego czy jest ustawiony oversampling czy nie. Sprawdzałeś wszystkie warianty (chyba są 3)?

Zresztą od razu widać, że określenie "muzykalność" nic nie znaczy. Stereotypowo jest kojarzone z miękkością i płynnością i często jest postrzegane jako przeciwieństwo np. detaliczności. Z tego co napisałeś to jednak chyba chcesz pogodzić ogień z wodą. W dodatku Twój transport będzie ok. 2 razy droższy od DACa a to dość oryginalne proporcje.

Ares mi ewidentnie nie spasował..  nie grał dla mnie naturalnie w żadnym trybie... może dlatego że jestem przyzwyczajony do brzmienia delta sigma.. grał szybko i nie dawał miejsc na przerwy w muzyce czasem są takie utwory gdzie musi być chwilą napięcia po danym dźwięku a on to pomijał to było dobre przy szybkiej muzyce ale przy instrumentach akustycznych wydało mi się sztuczne, nie słyszałem drobnych zmian rytmu... dużo szczegółów mi uciekało było zamazanych gdzieś na górze i w srednicy... może tak zagrał system.  . Posłuchaj i wyrób sobie zdanie bo podobno wielu się takie granie podoba... a transport mam droższy od dac bo moim zdaniem robią dużo roboty więc się szarpnąlem jak usłyszałem różnicę do takiego blusonda.. lumin gra I płynnie i detalicznie i miekko na dole ale jest to taka wyważona miękkość bas ma jakby idealna proporcje konturu do wypełnienia wolne kawałki gra powoli . Trochę góry mi brakuje tej ostrzejszej np trąbki ale dół ma obłędny a to ułatwia nieco kwestie akustyki czyli nie muszę się na razie bawić w pułapki basowe... przeskok klas było słychać od razu..przy dacu nie będę już przesadzał bo bym musiał cały system upgradowac a na to mnie nie stać:p

Edytowane przez Svawo
10 minut temu, Svawo napisał:

Ares mi ewidentnie nie spasował..  nie grał dla mnie naturalnie w żadnym trybie... może dlatego że jestem przyzwyczajony do brzmienia delta sigma.. grał szybko i nie dawał miejsc na przerwy w muzyce czasem są takie utwory gdzie musi być chwilą napięcia po danym dźwięku a on to pomijał to było dobre przy szybkiej muzyce ale przy instrumentach akustycznych wydało mi się sztuczne, nie słyszałem drobnych zmian rytmu... dużo szczegółów mi uciekało było zamazanych gdzieś na górze i w srednicy... może tak zagrał system.  . Posłuchaj i wyrób sobie zdanie bo podobno wielu się takie granie podoba... a transport mam droższy od dac bo moim zdaniem robią dużo roboty więc się szarpnąlem jak usłyszałem różnicę do takiego blusonda.. lumin gra I płynnie i detalicznie i miekko na dole ale jest to taka wyważona miękkość bas ma jakby idealna proporcje konturu do wypełnienia wolne kawałki gra powoli .. przeskok klas było słychać od razu..przy dacu nie będę już przesadzał bo bym musiał cały system upgradowac a na to mnie nie stać:p

Czy w tym Aresie pojawiają się "kliknięcia" np. przy przeskakiwaniu między utworami o rożnych parametrach (16/44 - 24/96 itd.)?

14 minut temu, dzarro napisał:

Wygląda zachęcająco ale cena już powyżej 6 kpln - ciekawe czy są jakieś znaczące różnice do DAC-9SE.  

Zawsze można się potargować .

Pozdrawiam

10 godzin temu, Tal napisał:

Primare DAC30

fajny, ale gdzie to kupić?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Yba heritage d100. Cena detal trochę powyżej budżetu ale na pewno uda się zejść poniżej 5 tys😀.

Jest muzykalne, jest detaling , ciepło.

Czego więcej chcieć?

1 godzinę temu, dzarro napisał:

Czy w tym Aresie pojawiają się "kliknięcia" np. przy przeskakiwaniu między utworami o rożnych parametrach (16/44 - 24/96 itd.)?

Ja nic takiego nie stwierdziłem raczej żadnych kliknięć nie słyszałem...

1 godzinę temu, aryman napisał:

jest detaling

detaling?! 🤣 chyba detailedness, vide: Fascinated with its detailedness, space and bass extension, I did not notice the coherence and timbre (...). 

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Musical Paradise mp-d2 mk3..wersja bazowa zmieści się w tej cenie.

tylko to nie jest dac dla każdego...trzeba się przyzwyczaić do ograniczeń a w przyszłości dołożyć parę stówek.

preferowane przyłącze transportu: usb.

29 minut temu, yayacek napisał:

detaling?! 🤣 chyba detailedness, vide: Fascinated with its detailedness, space and bass extension, I did not notice the coherence and timbre (...). 

Ty mi tu z ang. nie wyjezdzaj 😀  jak to powiedzial prezydencina,, nie będą nam w innych językach mówić co mamy robić " 🤣

U mnie najlepiej się sprawdził Rme Adi 2FS, na dodatek korzystam z jego pre (genialne) i DSP (wprowadziłem korekty z pomiarów REW). Ale w niektórych systemach może się wydać suchy i ostry, lampa to nie jest 😉

9 godzin temu, Svawo napisał:

Ares mi ewidentnie nie spasował.

Mi Pontus też jakoś d. y nie urwał, ale grał lepiej od Toppinga D90 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

U mnie najlepiej się sprawdził Rme Adi 2FS, na dodatek korzystam z jego pre (genialne) i DSP (wprowadziłem korekty z pomiarów REW). Ale w niektórych systemach może się wydać suchy i ostry, lampa to nie jest 😉

Mi Pontus też jakoś d. y nie urwał, ale grał lepiej od Toppinga D90 

Zrezygnowałem z zabawy z dsp trochę mi to psuło średnicę i nie mogłem ustawić tak jak chciałem chociaż stworzyłem z 500 różnych krzywych z podzialem po 0,1 db tam chyba w diracu było.... zmieniłem transport na lumina i bas jest prześwietny zwinny, kopie,  nie dudni.. nie jest mi potrzebna zabawa i czytanie tej długiej instrukcji nie mam na to dużo czasu... są zarzuty że ten adi jest trochę studyjny i bezduszny bardziej mnie ciekawi mytel liberty, gustard ,naim i ostatecznie któryś hegel

Edytowane przez Svawo
2 minuty temu, Svawo napisał:

zmieniłem transport na lumina i bas jest prześwietny zwinny, kopie,  nie dudni..

Na mody nic nie poradzi żaden najlepszy transport 😉

3 minuty temu, Svawo napisał:

po 0,1 db tam chyba w diracu było

Nie mam dirac, nie robię krzywych, przycinam 3 częstotliwości do 100Hz, na dodatek oddzielnie dla każdej kolumny (jedna stoi przy wejściu do pokoju i ma mniejsze podbicie basu) nic nie psuje to na średnicy 

Wyłącznie poprawia bas

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Miałem podobny dylemat niedawno. 

Udało mi się przesłuchać ADI-2 i Ariesa II . Żaden nie był na tyle uniwersalny, żeby mi podpasować. Trochę w ciemno kupiłem VMV D1se, w dodatku cena była super-promocyjna, no i na szczęście trafiłem w 10.  Widzę że jest już w dostępny w PL, tyle że cena jest już zupełnie inna ;/. 

Mimo kości ESS, nie ma tego lekko cyfrowego nalotu jak RME, ale też nie brakuje mu "życia", co było mankamentem Denafripsa. 

Warty przynajmniej sprawdzenia.

Spróbuję gdzieś dorwać Qutesta do sprawdzenia bo potrzebuję DAC'a do drugiego sytemu. Jeśli różnica nie zachwyci to kupię drugiego VMV. 

Miałem podobny dylemat niedawno. 
Udało mi się przesłuchać ADI-2 i Ariesa II . Żaden nie był na tyle uniwersalny, żeby mi podpasować. Trochę w ciemno kupiłem VMV D1se, w dodatku cena była super-promocyjna, no i na szczęście trafiłem w 10.  Widzę że jest już w dostępny w PL, tyle że cena jest już zupełnie inna ;/. 
Mimo kości ESS, nie ma tego lekko cyfrowego nalotu jak RME, ale też nie brakuje mu "życia", co było mankamentem Denafripsa. 
Warty przynajmniej sprawdzenia.
Spróbuję gdzieś dorwać Qutesta do sprawdzenia bo potrzebuję DAC'a do drugiego sytemu. Jeśli różnica nie zachwyci to kupię drugiego VMV. 

Ostatnio słuchałem Qutesta przy okazji odsłuchu wzmacniacza z DAC ATC SIA-2 100 z kolumnami KEF LS50. Poprosiłem o podłączenie Chorda, żeby mieć jakieś porównanie dla DACa w ATC. Niby było trochę lepiej ale ogólnie to ten DAC w ATC subiektywnie wypadł fajniej. Nie chcę, żeby zabrzmiało to jako ocena Chorda - obie konfiguracje niezbyt mi pasowały a we własnym systemie Chorda nie słuchałem. Ale z czystym sumieniem usunąłem Chorda z mojej listy - tym bardziej, że cena wysoka i jeszcze trzeba dokupić zasilacz.

8 minut temu, dzarro napisał:

Ostatnio słuchałem Qutesta przy okazji odsłuchu wzmacniacza z DAC ATC SIA-2 100 z kolumnami KEF LS50. Poprosiłem o podłączenie Chorda, żeby mieć jakieś porównanie dla DACa w ATC. Niby było trochę lepiej ale ogólnie to ten DAC w ATC subiektywnie wypadł fajniej. Nie chcę, żeby zabrzmiało to jako ocena Chorda - obie konfiguracje niezbyt mi pasowały a we własnym systemie Chorda nie słuchałem. Ale z czystym sumieniem usunąłem Chorda z mojej listy - tym bardziej, że cena wysoka i jeszcze trzeba dokupić zasilacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę mnie wkurzają producenci robiący DACi z oddzielnym zasilaniem

z jednej strony daje to pole do późniejszego upgradu

ale z drugiej to kolejny pretekst żeby wyciągnąć kasę z kieszeni klienta 

Ukryta Zawartość

Ilu ludzi tyle opinii

Trochę mnie wkurzają producenci robiący DACi z oddzielnym zasilaniem
z jednej strony daje to pole do późniejszego upgradu
ale z drugiej to kolejny pretekst żeby wyciągnąć kasę z kieszeni klienta 
I to jest kolejna przewaga wielu Chińczyków. W Aune, Toppingach, Gustardach czy SMSL są od razu solidne zasilacze w obudowach.

Muzykalny jest XiangSheng ale ciężko go kupić, używek nie ma. Trzeba sprowadzać ze wschodu.

Gustard X16 mniej muzykalny, bardzo techniczne granie, może wersja A22 na AK brzmi w tą stronę, której szukasz. 

Najwięcej muzyki w muzyce miałem na PCM1702 ale ja szukałem innego brzmienia.

Denon DCD-3000 Creek 4330 Xavian Perla Esclusiva / I'm the man on the silver mountain

Godzinę temu, dzarro napisał:

Ale z czystym sumieniem usunąłem Chorda z mojej listy - tym bardziej, że cena wysoka i jeszcze trzeba dokupić zasilacz.

Ukryta Zawartość

Kiedyś, gdy byłem posiadaczem Magnata RV4 (swoją drogą super urządzenie niedoceniane w Polsce) robiłem podobne porównanie. DAC zintegrowany we wzmacniacz Magnata w moim systemie nie był gorszy niż Chord Qutest. Dodatkowo do Qutesta trzeba mieć kabel na BNC jeśli chce się skorzystać z coaxiala.

Acha, wtedy kosztował jeszcze trochę ponad 4tyś, dziś ceny odleciały w kosmos.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, dzarro napisał:

Ale z czystym sumieniem usunąłem Chorda z mojej listy - tym bardziej, że cena wysoka i jeszcze trzeba dokupić zasilacz

Zapomniałeś o Mscalerze.🤪

4 minuty temu, jaxcek napisał:

Dodatkowo do Qutesta trzeba mieć kabel na BNC jeśli chce się skorzystać z coaxiala.

Trzeba mieć dużo więcej, by wykorzystać go w 100 procentach.

• Pokaż nowe odpowiedzi