Skocz do zawartości
IGNORED

przedwzmacniacz czy strumień z funkcję pre?

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, opteron napisał:

Adam, Adam... taki gain nie jest po to żeby bić rekordy napięcia na wyjściu, tylko po to żeby wysterować każdą, nawet taką "tempą" końcówkę mocy np. bardzo cichym źródłem i/lub materiałem.

Jest też jeszcze inna sensowna opcja wykorzystania takiego pre, wspomniałem że niewiele jest urządzeń na rynku które nie posiadają wbudowanego przedwzmacniacza i to jest prawda, ale da się spotkać takie DAC'i które umożliwiają jego rzeczywiste pominięcie i posiadają stosowne, dedykowane wyjście - niektóre modele AudioGD oraz DIY'owskie wydumki typu soekris z bespośrednim wyjściem z kości, wtedy preamp z gainem 20dB będzie w pełni pożądany i prawdopodobnie (bo nie analizowałem jakiej wartości są tam sygnały) wystarczający.

Nie prawda, ja przy preampie z wyjściem standardowym 2V nie mogłem uzyskać zadowalającej głośności i wysterować należycie końcówki w codziennych odsłuchach (codziennych - nie przy domowej imprezie), zatem musiałem kupić aktywne pre które mnie zadowoli i zapewni coś więcej niż 2V na wyjściu (co do tej pory się nie udało).

poważnie? : -)

To czy w jakiejś sytuacji potrzeba gainu >1 zależy nie tylko od końcówki mocy ale w takiej samej mierze od napięcia wyjściowego źródła. Ponownie przytoczę mój przypadek, gdzie końcówka potrzebuje (o ile dobrze pamiętam bo piszę z pamięci) około 3.2V RMS do uzyskania swojej mocy nominalnej.

Zgadza się. Dodam jeszcze że wg mnie o wiele łatwiej jest kupić dobry wzmacniacz mocy niż dobry preamp. Nie spotkałem do tej pory przedwzmacniacza w sensownej cenie którego bym "nie słyszał" a to co słyszałem w normalnym pułapie cenowym mnie po prostu nie zadowalało. Owszem, był wyjątek który był prawie "przeroczysty" ale to był pre za 26kzł z drugiej ręki. Śmiało mogę z własnego doświadczenia powiedzieć że taniego i dobrego preampa można ze świecą szukać albo ja po prostu szczęścia nie mam : )

swietnym  pre byl posiadany przeze mnie WBA Blazebird Balance.nic nie wnosil od siebie.w zamian dajac swietna scene.czarne tło.rewelacyjny bas.

u potencjalnych nabywcow w systemie za trzysta kola.zdeklasowal pre accu za osiemdziesiat kola.maca.oraz Lampizatora.

ów potencjalny nabywca mógł sie nim cieszyć.ale za bardzo dusił złotówe.

trafil w lepsze rece.

52 minuty temu, McGyver napisał:

A czy rzeczywiście potrzebujesz pełnej mocy nominalnej do codziennych odsłuchów? Może wtedy, gdy ta końcówką będzie lampowy SET na lampach 2A3 o mocy 3W.

Powiem więcej, często słucham na ustawieniu "0" mojego DAC'a a to znaczy że serwuję końcówce w pikach 4V, ten usher to solidny wzmacniacz i nawet przeginając o tyle pałę, nie ma mowy o przesterze, który nawiasem mówiąc w tranzystorze jest dość boleśnie odczuwalny.
Czy rzeczywiście tego potrzebuję? Tak, taki odsłuch daje mi masę przyjemności, czuje brzmienie całym ciałem, perkusja atakuje jak bym stał w klubie przed kapelą a szarpany bas aż stawia włosy dęba - to są moje preferencje i co tu poradzić. Cicho muzyki w zasadzie nie słucham, jak mam ściszyć to wyłączam całkiem albo wsadzam słuchawki.

36 minut temu, tomek7776 napisał:

swietnym  pre byl posiadany przeze mnie WBA Blazebird Balance.nic nie wnosil od siebie

Nie miałem przyjemności spotkać ani tym bardziej słuchać.

Edytowane przez opteron

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

2 egzemplarze powstaly w konwencji custom shop.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

AnyConv.com__image (5).jpg

AnyConv.com__image (6).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja tak nieśmiało...tylko mnie nie zlinczujcie proszę.

Posiadając Onkyo 9150 i 9000r i podłączając je w opcji:

9150 pre

9000r main in 

wg Was wniesie to cos pozytywnego, czy też nie ma sensu próbować?

• Pokaż nowe odpowiedzi