Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 1tys

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie szanownych forumowiczów-to mój pierwszy wątek.

Otóż mam możliwość zakupu z rynku wtórnego w tej samej cenie (150-200PLN) CD67MkII lub CD5400. Nie wiem który wybrać? Na forach doczytałem, że 67MkII schodzi niżej z basem-jest lepiej kontrolowany i ma ładną średnicę. Ponadto jest bardziej zbliżony brzmieniem do legendarnego 63. Natomiast ten drugi gra bardziej "soczyście" i nieźle się broni w różnych gatunkach muzyki-rocznikowo jest 5lat młodszy i został wyprodukowany na 50-lecie Marantza. CD5400 uchodził wówczas za dobry, mimo że był budżetowy (ok.1100PLN). Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi CDkami?

I jeszcze jedno pytanie: Trzecia opcja to Denon DCD-510AE (ok.500PLN) podstawowy z obecnych Denonów CD - jak może wypaść konfrontacja z w/w CD Marantza?

Aktualnie z tego co jest teraz na Alegro to DCD-980, 960, 735, 655. DCD-1400 tez niezly, tylko troche starawy. I czy masz pewnosc czy to napewno laser jest do wymiany??

Z Marantza CD63, 67. O ile trafisz do 300zl.

Właśnie zmieniłem w systemie Denona DCD-1400 na Marantza CD63SE i różnica jest kolosalna na korzyść Marantza szczególnie jeśli chodzi o długie wybrzmiewanie instrumentów, krótki bas i wyodrębnienie wokali (słucham głównie jazzu). Dla mnie to spore odkrycie, gdyż nie mam żadnego wzorca odniesienia do innych systemów (może to i lepiej). Wcześniej DCD-1400 wyparł nieznacznie DCD-1015 i DCD-960. PS wszystkie te CDki wypatrzyłem na allegro w cenie ok. 200PLN.

Proszę o uwagi, który odtwarzacz CD w okolicach tysiąca zł byłby warty zakupu.

Jak pewnie większości nas, zależy mi na transparentnym, szczegółowym, dynamicznym, naturalnym i możliwie analogowym brzmieniu.

Fajnie gdyby dobrze się zgrywał z Sennheiser HD600.

Niedawno był poruszany podobny wątek ale chyba za dużo w nim nie na temat, by wyciągnąć wnioski.

Moje typy (na podstawie innych wątków):

Denon DCD-3000, DCD-2560,

Marantz CD6002, CD6003,

Sony X30ES, X20ES

Arcam CD-72, CD-82

Może macie jeszcze jakieś propozycje?

Opcjonalnie dodam jeszcze kryterium podatności na późniejszy tuning i lampizacja.

Czy wg Was któryś z odtwarzaczy wyróżnia się spośród pozostałych w zbliżonej cenie?

Mam też pytanie, jeśli ktoś ma jakieś porównanie jak się ma taki wytypowany odtwarzacz do taniutkich za 200zl np. Sony CDP991, Denon DCD-1420?

Dziękuję Wszystkim za wpisy i pozdrawiam.

DCD2560 na pewno nie jest neutralny ani transparentny, brzmi dosc ciemno, cieplo i piekna przestrzenia.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

DCD2560 na pewno nie jest neutralny ani transparentny, brzmi dosc ciemno, cieplo i piekna przestrzenia.

Zatem o jednego mniej na liście, chociaż zaciekawiło mnie to ciepło i piękna przestrzeń.

Najleprzą propozycją jest arcam. Wszystko zależy od charakteru brzmienia wzmacniacza słuchawkowego, przy dosyć jasnym wzmacniaczu hd600 z arcamem będą troszkę drzeć ryja, jeśli jednak wzmacniacz jest raczej ciepło brzmiący z fajną barwą to arcam będzie super.

Zainteresuj się też arcamem alpha 8se.

Zatem o jednego mniej na liście, chociaż zaciekawiło mnie to ciepło i piękna przestrzeń.

Moim zdaniem to swietny CD jesli chodzi o cieplo i barwe. Mozna go sluchac godzinami. Ale brak laserow go skresla niesty nawet jakby brzmial bajecznie. Ew zostaje jeszcze zakup DCD-2560 i DCD-1500 MKII na dawce.

Chyba DCD-3000 byl by wyborem bardzo dobrym w tej kwocie. Samo to ze byl to flagowiec Denona o czyms swiadczy.

?👈

Ostatnimi czasy stałem się zupełnie przypadkiem posiadaczem Denon DCD-2560 kosztował mnie 450zł. Na razie działa wszystko ok :) Co do brzmienia, podłączony do audiolab 8000s UK z Dali Concept 6 jak dla mnie czegoś mu brakowało przestrzeń faktycznie jest ale czy jest aż takim ciepłym ? Dla mnie nie. Może wynika to z tego iż nie miałem okazji posłuchać żądnych ostro brzmiących CD. Dla tego też korzystam z wyjścia coax i trochę przerobionej lampucery.

Edytowane przez maciek06

2560 sluchalem w roznych kombinacjach i porownywalem z innymi cedekami, m.in Philipsem CD960 i ten drugi brzmial duzo dynamiczniej, ostrzej ale brakowalo tej magii w dzwieku, ktora mial Denon. Z KSS151A jescze tragedii nie ma, zawsze mozna wyciagnac z jakiegos najtanszego ESa.

Osobiscie stawiam na Sony XA30ES.

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Posłuchaj Pro-ject DAC BOX FL. Podłączając się do jakiegokolwiek CD z wyjściem cyfrowym mieścisz się w zakresie cenowym. Gra bardzo fajnie, analogowo, jest barwa. W tym zakresie cenowym trudny do przebicia. Urządzenie skierowane jednak do osoby, która wie czego chce.

Jeśli godzisz się na brak pilota - B&O CD 7000, dokładnie pasuje do tego opisu. Znam kilka odtwarzaczy wymienionych w tym wątku (Denona 1500II, Arcama 8SE, Philipsa CD960), w kwestii jakości dźwięku do B&O im daleko. Tu masz tą zaletę, że już na wstępie masz świetne napęd CDM4/11 + DAC TDA1541A + brak opampów w torze sygnałowym, co przekłada się na, moim zdaniem, wybitny dźwięk w tej cenie. To co uzyskujesz za pomocą tuningu w innych urządzeniach, tutaj masz praktycznie w standardzie.

Kupując ten odtwarzacz godzisz się na kompromis w kwestii obsługi - brak pilota, brak cofania do poprzedniego utworu (aby cofnąć utwór, musisz zrobić pętelkę do przodu), konieczność połączenia CD z obudową wzmacniacza, bo inaczej będzie pierdzieć podczas zmiany ścieżek.

Dobre wieści są takie, że kwestii dźwięku kompromisu już nie ma. Pełny, bardzo dynamiczny, analogowy dźwięk ze świetną przestrzenią. Polecam.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Zauważyłem, że Arcam CD-82 gra na kościach Wolfson 8740.

Tak się składa, że mój odtwarzacz blu ray Pioneer BDP 51FD także używa tego daca.

Wiem, ze na jakość dzwięku składa się jeszcze kilka innych rzeczy,

jednak czy ktoś ma jakieś porównanie czy Arcam zagra wyraźnie lepiej od BDP 51FD?

Kolejny żartowniś jesteś na tym forum...ale może to dobrze bo poczucie humoru w tych ciężkich czasach jast na wagę złota.Jestem dorosły więc odpowiem poważnie -to były triangle + jakiś wzmak creek [5250 ,5350 ,nie pamiętam symbolu].Oczywiście podtrzymuje to co napisałem wcześniej -wersje ki generalnie przereklamowane [se grają na bardzo zbliżonym poziomie] .Pozdrawiam

KI od nonKI różni się transformatorem totoidalnym w zasilaczu w miejsce EI. To tyle :)

KI od nonKI różni się transformatorem totoidalnym w zasilaczu w miejsce EI. To tyle :)

Oraz mocniejszą obudową i lepszymi kondensatorami w zasilaczu.

a ile mozna dać za cd marantza 6002? i czy wart jest swojej ceny czy lepiej sobie odpuścić ten model? znajomy ma na sprzedaz i korci mnie złożenie 2giego taniego systemu

Witam, nie będę zakładał nowego tematu tylko napisze tutaj, otóż chce kupić jakiś odtwarzacz CD do mojej yamahy ax-500, nie mam dużego budżetu, znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak myślicie jest sens władować max 100 pln ? chcę tylko żeby odtwarzał płyty nie zależy mi na super jakości a zapewne ten nie jest jakimś starym trupem a i czytałem że laser jest tani.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Witam, nie będę zakładał nowego tematu tylko napisze tutaj, otóż chce kupić jakiś odtwarzacz CD do mojej yamahy ax-500, nie mam dużego budżetu, znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Jak myślicie jest sens władować max 100 pln ? chcę tylko żeby odtwarzał płyty nie zależy mi na super jakości a zapewne ten nie jest jakimś starym trupem a i czytałem że laser jest tani.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Czyta wszystko i tani laser.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Hmm a tamten co podałem jaki jest ? wiesz chciałbym mieć wszystko yamahy i pod kolor(srebrny) :D ew.tylko kolor srebrny :P

Edytowane przez 741852

Co myślicie o tym sprzęcie (Onkyo DX-6650)? Ktoś mi może coś o nim powiedzieć? Nigdzie nie mogę znaleźć sensownych informacji na jego temat.

Ktoś może polecić odtwarzacz CD do 300zł (oczywiście może być używany ;) )?

Z góry dzięki za info :)

Ukryta Zawartość

Pozdro

Laser raczej niedostępny, a nie tani.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Raziel

Co myślicie o tym sprzęcie (Onkyo DX-6650)? Ktoś mi może coś o nim powiedzieć? Nigdzie nie mogę znaleźć sensownych informacji na jego temat.

Marantz CD67, CD63.

Moze uda sie tez wyrwac Denona DCD-1015 czy 1290.

Dawno mowilem o przypieciu takiego watku to mnie wysmiano, a teraz przypinacie bez zadnej informacji.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Jak będziesz miał ciut szczęścia to w budżecie powinien Ci się zmieścić Onkyo DX 6850 - chyba najlepszy model tej firmy. A jak szczęścia zabraknie, to dołóż te 100 zł, bo i tak warto.

Dzięki za odpowiedzi. Szukam sprzętu, który mi poleciliście ale nic nie mogę znaleźć w mojej lokalizacji. To delikatny sprzęt i wolałbym go odebrać osobiście, bo wiadomo jak działają dzisiaj kurierzy. Nawet niespecjalnie przejmują się naklejkami Fragile na paczkach.

Wiadomo, że sprzęty nie są nowe, więc ciężko je dostać ale z tego co wiem to starszy sprzęt = jakość, jednak stary = trudno dostępny. I teraz pytanie czy warto czekać aż się coś pojawi czy raczej nie ma sensu? Póki co dźwięk będzie wychodził na słuchawki (Reloop RH-3500 Pro MK II), bo głośniki i amplituner są dopiero w planach.

Tego Onkyo (DX-6650) którego podałem wcześniej opłaca się kupić za niecałe 200zł?

Znalazłem jeszcze w sieci DENON DCD-210 za niecałe 100zł. Jest w ogóle sens się nim zainteresować? Cena jest adekwatna do jakości czy raczej podejrzana?

a ja tak z innej beczki, ponieważ nie będę zakładał nowego wątku ( tylko nie krzyczcie)

czy lepiej kupić zwykły wzmacniacz stereo do 1000zł czy lampowy?

może zabrzmi to pytanie dziwnie ale nie ma wiedzy na ten temat

Do jakich kolumn ? I jakiej muzyki ? I jaki dźwięk chcesz uzyskać ?

na razie mam kolumny CELESTION F30 ale chcę zmienić, co do muzyki lubię słuchać różną jak dla mnie ma grać bardzo realistycznie

• Pokaż nowe odpowiedzi