Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 1tys

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, McGyver napisał:

Spieraj się z kimś innym, przez moje ręce przeszło takich Kambodży kilkanaście, a Marazmów prawie setka. 
Kambodża waży 4,6kg. Marazma CD67SE przed chwilą zważyłem. Wynik- ponad 6 kilo.

Nie chce mi się ważyć obu. Ale po wzięciu w rękę CA nie wygina się cały jak Marantz. W Marantzie pokrywa jest z cieniutkiej blachy. Może i spod jest grubszy, ale reszta nie. Dlatego CA jest wiele sztywniejszy. Przede wszystkim pokrywa skręcona na kilka śrub, boki stałe. 

?👈

Tak to jest w CD57 a nie CD67SE. Mimo że oba z zewnątrz wyglądają tak samo, CD67ma dużo sztywniejszą i cięższą obudowę niż CD57, ma też we wnętrzu poprzeczną belkę usztywniającą której w CD57 nie ma: 
1382174539545938663.jpg

Dzień dobry

Nie wiem, czy tak wypada, ale chciałem się podpiąć pod temat wrzucając swoją konfigurację i podbijając pytanie...

Potrzebuję docelowo 2 odtwarzacze CD, do 2 różnych pomieszczeń. Grało by z:

1. Yamaha RX-V775 i Mission763i

2. Yamaha R-N602 i JBL Studio 230

Muzyka: rock, rock progresywny, hard rock, metal, jazz, trochę popu, trochę klasyki, trochę bluesa.

Cena do 1000 jeśli chodzi o używany. Nowy może być 1500 - 1800, bo można na raty 🙂

W dniu 25.04.2021 o 14:44, michalt001 napisał:

Yamaha R-N602 i JBL Studio 230

Ostatnio do tego modelu kupiłem denona dcd 800ne i jestem bardzo zadowolony 😉

Godzinę temu, McGyver napisał:

Niedługo powrzucam foty z upgradu tego modelu.

Miałbym dwa pytania dotyczące denon dcd 800ne 

1. Jak oceniasz napęd /laser w tym modelu ? Czy to jest jakiś znany napęd z innych modeli czy jakieś nie wiadomo co z nie wiadomo skąd ? 

2. Czy odtwarzając nagranie z po USB można go przewijać do przodu /tyłu tak samo jak w przypadku odtwarzania z płyty ? 

7 minut temu, Miccc napisał:

1. Jak oceniasz napęd /laser w tym modelu ? Czy to jest jakiś znany napęd z innych modeli czy jakieś nie wiadomo co z nie wiadomo skąd ? 

Mechanizm jest znany z wielu modeli różnych marek. To plastikowa budżetówka, ale działa sprawnie. 
Laser to popularny i tani SF-P101N, podobno Sanyo, ale nie dałbym sobie za to niczego obciąć, nawet paznokcia.

11 minut temu, Miccc napisał:

2. Czy odtwarzając nagranie z po USB można go przewijać do przodu /tyłu tak samo jak w przypadku odtwarzania z płyty ? 

Nie przyszło mi do głowy sprawdzić przewijania na USB. I już nie sprawdzę bo CD wraca do właściciela.

Dzięki za info o Denonie 🙂

Lepszy od Yamahy CD-S300? Czy po prostu inny?

Z tego co zrozumiałem, lepszy do jednego rodzaju muzyki nie koniecznie oznacza lepszy do innego. Czy jakoś tak 😉

Czego słuchasz?

A, no i co to znaczy, że rwie uszy? Zabrzmiało brutalnie 🙂

Edytowane przez michalt001
dopisek

Dzięki 🙂

A co myślicie o:

- Yamaha CD-S300  (już mam, ale potrzebuję jeszcze jeden CD do innego pomieszczenia)

- Rotel CD11

- Rotel CD11 Tribute?

Same różnice w budowie / komponentach niewiele mi mówią, bo zupełnie się nie znam. Nie wiem, co z tego wynika w sensie dźwięku...

W drugim pokoju mam RX-V775, jeden CD by był do R-N602 a drugi do RX-V775. Myślałem, żeby dla porównania drugi kupić inny, może Denon (ale już chyba nie, bo nie chcę rwania uszu, pracuję nimi), Może Rotel.

Edytowane przez michalt001
Uzupełnienie treści
W dniu 17.04.2021 o 21:05, McGyver napisał:

Tak to jest w CD57 a nie CD67SE. Mimo że oba z zewnątrz wyglądają tak samo, CD67ma dużo sztywniejszą i cięższą obudowę niż CD57, ma też we wnętrzu poprzeczną belkę usztywniającą której w CD57 nie ma: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A czy duże są różnice w brzmieniu między 67SE a 63SE.Gdyby ktoś coś na ten ten temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
5 godzin temu, thon022 napisał:

tak myślałem , a ta pozłacana tabliczka jest okropnie pretensjonalna 

Młotek ,przecinak ,łapka do wyciągania  gwoździ , i żegnaj tabliczko 🙂 

albo czarny szpej i ''black edition se'' 😎

Edytowane przez jarekb

Nie jest tak. CD67SE był droższy od 67 standard, ale i grał zauważalnie lepiej. 
CD67OSE był następcą SE. Grał wprawdzie w zasadzie tak samo jak SE, ale i droższy nie był. 

W dniu 1.05.2021 o 14:48, McGyver napisał:

67SE ma troszkę lepiej zrobione zasilanie. Różnice brzmieniowe jeśli są, to naprawdę minimalne.

Dzięki.

Panowie, Marantz CD-52 Mk II Special Edition podobno stary ale jary. Od dłuższego czasu tutaj zaglądam i czytam różne opinie. Za ile, gdzie i od kogo, ma ktoś na sprzedaż? Albo jakaś alternatywa dla niego. Budżetowy CD z dobrym dźwiękiem i serisowalny. Witam wszystkich.

Muzyka głównie jazz, blues, rock słucham na vintagowym zestawie Marantz 2216 + Telefunken L70. Mam jeszcze drugi zestaw kolumn Visaton - te grają nowocześniej i mają większe "kopnięcie".  Telefunken L70 to z kolei poezja, inny, łagodniejszy charakter. Amplituner Marantz 2216 - bardzo mi pasuje ten dźwięk i wcale nie przeszkadzają mi szumy tranzystorów. Niestety sygnał z płyt CD na razie /z konieczności/ leci 4m kablem z laptopa 😞 przydałby się jakiś prosty CD z tanim i łatwo dostępnym laserem czytającym wszystkie płyty RW - to jest ważne bo mam dużo takich płyt niekoniecznie do testów sprzętu ale z ciekawymi nagraniami a oryginałów nie mogłem zdobyć. Co sądzicie o CD 52MkII SE lub podobnych? Jakieś propozycje? 

miałem zwykłego 52 mkll mój pierwszy cd , zmieniony na CA 640v2  marantza  miło wspominam pewnie dla tego że nie miałem reszty dobrej żeby oba porównać konkretnie , albo może tak dobrze grał że nie było przepaści między nimi , albo ja głuchy , tylko teraz ceny odjechane 500zł 😞, 15 lat temu kosztował ? 120 , chyba bym się zaczaił na onkyo 7030 , albo coś nowszego ,

38 minut temu, broniasz napisał:

Będę się pozbywał swojego CD 63SE,jakby cuś,to piszcie.Cena będzie miłym zaskoczeniem.

jak niedrogo 🙂  nie ma co wybrzydzać tyko brać cd w niedrogim systemie aż tak nie zmienia , mam obecnie trzy kręciołki płyt , onkyo c 7070 ,CA 640v2 , i ten wbudowany w linn classik , różnice niewielkie , więcej można ''ugrać '' kolumnami ale to wszyscy wiedzą 🙂 

W dniu 8.05.2021 o 22:56, jjc napisał:

Panowie, Marantz CD-52 Mk II Special Edition podobno stary ale jary. Od dłuższego czasu tutaj zaglądam i czytam różne opinie. Za ile, gdzie i od kogo, ma ktoś na sprzedaż? Albo jakaś alternatywa dla niego. Budżetowy CD z dobrym dźwiękiem i serisowalny. Witam wszystkich.

Miałem że dwa lata. Żaden rarytas, ale miał swoje plusy. Nie grymasił, wczytywał każdą płytę. I to bardzo szybko. Skok o kilka kawałków do przodu, czy do tyłu - wzór. Cichutki, prócz szuflady. Wyjście coax. Gniazdo zasilające, co prawda C8, ale jest.

Dźwięk. Nijaki. Ludziska przerabiali. Zadowoleni. Trzeba by posłuchać, ja okazji nie miałem. 

Trzy stówy. Tyle jest wart. I to w idealnym stanie. Sprawdzaj czy podświetlenie jest równomierne. Zielone. Lubiłem je 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi