Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie monitory do zestawu stereo. Emotiva, Elac, Pylon?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Cześć, to mój trzeci post na forum, dotyczący tego samego problemu. Chciałbym się z wszystkimi przywitać:).

Nie jestem żadnym specjalistą, ale bardzo zainteresowały mnie testy i opinie o sprzęcie marki Emotiva. Jednak to tylko początek, nie jestem uparty i chętnie przeczytam jakie są Wasze propozycje. O warunkach (niestety dość skomplikowanych) poniżej.

Przez 20 lat w moim kwadracie miałem zestaw kina domowego składający się z frontów podłogowych Infinity, głośników Proson - centralnego i dwóch tylnych, efektowych monitorów. Rolę wzmacniacza spełniał (i nadal spełnia) amplituner Marantz SR7000 a za odtwarzacz służyły budżetowy DVD Pioneera i nieżyjący już CD Marantz cd67. Okablowanie to, fronty - Sonic Link AST200, surroundy - Supra, centralny - Van den Hul (pół metra podarowane przez kumpla). Tzw. salon w bloku:) czyli 16 m2.

Tak było aż do czasu remontu który zarządziła moja kochana żona. Infinity nie nadawały się już do niczego, skutecznie zdewastowane przez małoletnich synów i koty. Stare Prosony jeszcze jakoś się trzymają ale to zdecydowanie nie jest to. Generalny remont zrujnował mnie do reszty, stąd niewiele zostało na odnowienie zestawu. Zrezygnowałem z kina domowego, mam zamiar stworzyć niedrogi zestaw stereo. Niestety warunki się zmieniły, synowie podrośli, przestrzeń życiowa mocno się ograniczyła;) i straciłem miejsce na podłogówki czy na standy. Mój Bob Budowniczy tworzy właśnie meblościankę o głębokości 60 cm (cała powierzchnia ściany), zdecydowałem się na monitory bo na nic większego nie będzie miejsca. 

Udało mi się kupić od przyjaciela używkę - odtwarzacz cd Marantz cd6006 w mega promocyjnej, przyjacielskiej cenie. Zadecydowały emocje, decyzja była szybka i być może mało przemyślana ale nie jest to chyba najgorsze źródło na rynku. Poza tym kumpel jest z tych dbających i nie sprzedałby mi umarlaka, u niego tylko się "kurzył" a On już jakiś czas temu zmienił zestaw na inny.  Teraz muszę zmienić głośniki, na wzmaniacz nie mam na razie pieniędzy ale sądzę że SR7000 na początku sobie jakoś poradzi. To nie jedyne komplikacje, jak już pisałem nie mam miejsca na standy i monitory będą o zgrozo stały na półkach, a właściwie we wnękach tej meblościanki. (obie tej samej wielkości, szerokość - 50 cm., wysokość - 55 cm, głębokość - 60 cm), mały horror ale być może coś doradzicie.

Zastanawiam się nad trzema monitorami, są w podobnej cenie - 

EMOTIVA AIRMOTIVE B1 +

ELAC DEBUT 2.0 B5.2

PYLON AUDIO PEARL MONITOR

Przyznam się że najszybciej zdecydowałbym się na amerykańskie monitorki ale chciałbym się upewnić, poprosić Was o pomoc. Muzyka jakiej słucham to jazz, kameralna muzyka klasyczna a na drugim biegunie stara elektronika w stylu Kraftwerk czy polski rap - Tede sprzed 20 lat, Paktofonika, Taco. Warunki lokalowe to "salon" 16 m2 i wymienione powyżej komplikacje. Innym pytaniem będzie to jak szeroko mam rozstawić te głośniki, w grę wchodzi 1,6 m lub 2,4.  Nie za bardzo wiem co podstawić pod takie monitory żeby nie stały  bezpośrednio na płycie mdf, kolce na gumkach czy może taki wynalazek - https://allegro.pl/oferta/piankowe-podkladki-pod-glosniki-mozos-isopad-s-10935723667  ? Sofa będzie oddalona o ok. 3,5 metra od źródła, też niestety. Sprzęt to jak już wspomniałem - cedek Marantz cd6006 i ampli Marantz SR7000.

Z góry dziękuję za okazaną pomoc, jeżeli ktoś będzie mógł (i chciał) mi pomóc:).

Pozdrawiam - Cichy

Edytowane przez Cichy71

POZNACIE MNIE PO ŻÓŁTYM GARNITURZE - D.C.  

Elac tak, ale pozostałe mają BR z tyłu i efekty w zabudowie tego rodzaju mogą

być czasem nieciekawe. Jak nowe, to w podobnym budżecie są CAudio SX 60,

albo numer większe Elac z "B6.2" w nazwie, Indiana Line Tesi 261, 

Są też ciekawe, ale z metalową kopułką więc trzeba by posłuchać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do rozstawienia - ja wolę 1,6, niż 2,4 ale zależy to też od akustyki wnętrza.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@audioburak

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Elac B6.2, te słyszałem i pomimo bass reflexu z przodu mają piekielny bas (jak na monitory) i dość ciężką charakterystykę, co by się pokrywało z częścią recenzji. To jest dobre do rocka, do metalu ale nie jestem przekonany czy byłby odpowiedni do jazzu czy do klasycznej kameralistyki. Podobno z mniejszym  Elac Debut 2.0 B5.2 jest odwrotnie, są bardziej wszechstronne ale basu mają mało, ale o tym tylko czytałem więc na tym zakończę swój wywód ;).

Pokój to 16 m2 z hakiem, wymiary - 3,6 m na 4,5, do tego ta cholerna meblościanka. Na dwóch ścianach będą obrazy, druga z tych dłuższych ścian to jedno wielkie okno czyli kolejne problemy, a zasłon nie trawię. Ta Taga Harmony bardzo mnie zainteresowała, zgłębię temat, choć nie wiem dlaczego po odsłuchu głośników Emotiva tak mnie to wkręciło że nie mogę o tym zapomnieć. Takie małe pudełeczka, takie niby nic. Wszystko grało w zestawie z tej samej jankeskiej firmy.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedź, może jeszcze coś doradzisz 😉 ?

Pozdrawiam - Cichy

Edytowane przez Cichy71

Jak masz "stany lękowe" 😉 wobec basu to są takie maluchy od firmy z tradycjami:

Polk Audio T15 - nieduży woofer i BR na froncie. Nie powinny psuć sonat - nieważne

czy Bachowskich, czy Beethovena 😉 choć z drugiej strony masowania przepony

jakąś elektryką raczej nie przewiduję ...

Może coś lokalnie z używanych ( jeśliś mobilny ) bo bywają ciekawe oferty ale często

bez możliwości dostawy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość Kw202

(Konto usunięte)
26 minut temu, Kw202 napisał:

Sorry pomyłka. Przeczytałem recenzje nie warto sobie nimi głowy zawracać 

@audioburak

Wybacz, wiem że truję ale czy to z kolei trochę nie za tanie? Chyba że był to zaplanowany żart 😉 ? Nie, nie uważam że cena idzie zawsze w parze z jakością, wręcz przeciwnie, widziałem już kilka przykładów fajnie grających niezbyt drogich zestawów... ale czy cedek Marantza, porządny amp tej firmy (docelowo wzmak - chyba również Marantz) to nie za dużo dla tych monitorków?  Nie mam stanów lękowych ale Elaki choć generalnie ciepłe i nawet chwilami miłe zdecydowanie  bardziej pasowały mi do cięższej muzyki, stąd te wątpliwości. Chyba najbardziej zawiodła mnie góra. Zestaw odsłuchowy to był jakiś porządny komplet Rotela z wyższej półki, na pewno nie A11 czy A14, musiałbym zajrzeć na stronę top hi-fi i je rozpoznać, to były duże klocki. Kable głośnikowe strasznie grube, gość powiedział mi tylko że to wspomnienie po Nordostach. Chciałem żeby podpiął mi coś co będzie grało u mnie, np. budżetową integrę lub  ampli Marantza zamiast duetu wzmak i przedwzmak Rotela ale Oni chyba zawsze muszą podkręcić temperaturę. To trochę tak jak z testami w Hi-fi i Muzyka czy w Audio, głośniki do 2 tysięcy a reszta toru za 30-50 tysi. W jazzie czy w klasyce też potrzebny jest bas, ale chyba nie taki ciężki, nie taki dominujący, choć oczywiście to tylko moje wrażenia, kogoś kto nie jest żadnym specjalistą. No nic, jeszcze się zastanowię. BR z przodu bardzo kusi, szczególnie z powodu ww. problemów z ustawieniem monitorów w moim pokoju (i to prawdopodobnie najbardziej zaważy na moim wyborze), ale z drugiej strony o Emotivach piszą że mogą grać także jako desktopy lub kolumienki do tv (czyli blisko ściany). Ja miałem ",pecha" i słuchałem ich ustawionych na porządnych standach (,które najprawdopodobniej były droższe od tych głośników ) a odległość od ściany wynosiła z 70-80 cm. Stąd prawdopodobnie moje zaskoczenie, że tak małe kolumienki mogą tak ciekawie grać. Zachęciła mnie do tego recenzja w Hi-fi i Muzyka, i rzeczywiście scena, stereofonia to było coś extra jak na takie mikrusy. Lubię przestrzenne granie i pokój wypełniony dźwiękami, aż po brzegi. 

BTW - nie odpowiedziałeś mi tylko co ja mogę podłożyć pod te monitory na takiej półce? Kolce na gumkach, coś co podlinkowałem - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  , czy może coś jeszcze innego?

Pozdrawiam - Cichy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Cichy71

Co znaczy "zawiodła góra pasma" bo może szukasz czegoś bardziej "wyrazistego"

w tym zakresie, niż szmaciane kopułki. Z drugiej strony sam ostatnio bardzo dużo

słucham kameralistyki i nie bardzo mogę polecać choćby B&W, mając Vifę XT 25.

Stare kable Nordosta dawały się ułożyć pod dywanem ... bez śladu.

Co do podkładek, to raczej różne blue tac czy zwykłe krążki z twardej gumy -

u mnie się sprawdzały. Mam ciężki regał i teraz tylko na twardych nóżkach.

Kto wie, czy nie był to Rotel 1592 😉  ale kiedyś spotkałem się z sytuacją, że

klientowi zagrało w salonie i jak chciał ( żeby tak zagrało w domu ) nabyć cały kpl.

tego, co prezentowali, to kabli sprzedać mu nie chcieli 😉 

Do tak zróżnicowanych gatunków może "wytrychem" byłyby kolumny Chario,

ale mało jest używanych a poza tym "niedrogie" na pewno nie są, chyba, że:

Ukryta Zawartość

ale to maluchy i to konstrukcja zamknięta, więc basu jak na lekarstwo.

Ukryta Zawartość

@audioburak

Tak, właśnie wyrazistego. Puściłem kantaty Bacha w OVPP, później były skrzypce Goebela (instrumenty z epoki) i byłem lekko nieusatysfakcjonowany. Wiem, że ta muzyka, te świetnie nagrane płyty mają swoje wymagania ale nie stać mnie obecnie na Audio Physic Virgo które ma mój stary kumpel i dzięki temu mogę czasami totalnie odlecieć. Chciałbym poczuć chociaż namiastkę. Stare, duże podłogowce Infinity, nie była to jakaś wielka marka ale miały w sobie coś uniwersalnego, coś co z tymi Marantzami dawało jakąś frajdę, odrobinę uniwersalności,  choć bywało zbyt ciężko. Ciężko ale za to bardzo przestrzennie, co bardzo lubię i cenię.

Teraz patrzę na zdjęcia tego Rotela i tak, to mogło być to ale głowy nie dam.

Z tymi gatunkami muzyki to powiedzmy tak - małe składy, kameralna klasyka i kameralny jazz - to przede wszystkim... Kraftwerk czy stary hip hop to tylko na dokładkę. Ale ta kameralistyka też potrzebuje basu.

Chario? Cholerka, jechać na odsłuch z Łodzi do Kielc?

Kabli sprzedać nie chcieli? Były jedyne w salonie, za 10 tysi od metra i mieli tylko jeden komplet :)) ?

Szczerze, to najarałem się na te Emotivy ale mam wątpliwości, właśnie ten BR z tyłu, choć nie tylko. Gdyby ten mój przyjaciel od cd6006 chciałby mi jeszcze sprzedać swoje stare monitory Harbetha to nie byłoby tematu... ale woli je kisić, przyzwyczaił się i podpina je od święta. A wiem że sprzedałby mi je za grosze, szkoda ale wcale mu się nie dziwię.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc i za miłą wymianę myśli, mam ochotę na więcej takich rozmów :).

Pozdrawiam  - Cichy

@Cichy71

Reinhard Goebel i Bach to była płyta, którą stale zabierałem na zakupy w salonach

i na Audio Show 😉  a wracając do tematu - to może być zakup docelowy:

Ukryta Zawartość

bo mimo BR z tyłu, ale niedużego i na górze kolumny sądzę, że warto się zainteresować.

Mają bi-wiring i do tego wyglądają nieźle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Zajrzyj na stronę BNM. Sądzę że do muzyki której słuchasz oraz aktualnie posiadanego sprzętu moze to być cos interesujacego. Dodatkowy atut to mała wrażliwość na bliskość ściany. No i  znajdziesz tam też przestrzeń.   budżet jednak wyższy niż w wymienianych.

BMN oczywiście....

@audioburak

Od ponad 25 lat jest fanem HIP czyli Hitorically Informed Performance, to jest moja muzyka i mam wiele płyt nagranych w tej konwencji. Śledziłem i nadal śledzę historię takiego wykonawstwa, od późnych lat 50-tych aż po dzień dzisiejszy. Porównuję poszczególne wykonania. Kiedy mój cedek Marantz cd67 i wzmak NAD zmarły śmiercią tragiczną, często w tym celu muszę odwiedzać znajomych a najlepsze zestawy stereo mają kawalerowie i bezdzietni pozostający w wolnych związkach, taki "przypadek" :)).

Mam po kilka, kilkanaście wykonań zdecydowanej większości dzieł Bacha, w tym 24 płyty z Koncertami Brandenburskimi nagrane na instrumentach z epoki. To jest właśnie to, niewątpliwie zboczenie ale to mnie fascynuje i jest mi z tym dobrze :). 

Dobrze jest wybierać na takie odsłuchy coś w tym stylu, plus trochę klimatycznego, łagodnego jazzu i dla odmiany gra przeciwieństw czyli coś z jazz fusion, uwielbiam lata 70-te.

Fajnie że ktoś jeszcze się tym interesuje, choć poznałem kilku ciekawych ludzi z którymi dzielę tę pasję.

BTW - Czyli w końcu jak ustawić te Emotivy, Elaki czy Tagi? Jaka odległość pomiędzy głośnikami - 1,6 m czy 2,4? Pytam po raz kolejny ponieważ mój remontowiec - złota rączka musi wiedzieć gdzie zrobić te wnęki. Kolega z zestawem składającym się tylko ze sprzętu marki Emotiva ustawił te monitory na 2 metry, odsłuch z ponad 3 metrów. Bloki, i do tego trzeba zaspokoić także potrzeby drugiej połowy, trzeba iść na kompromisy. Ja będę słuchał z odległości ok. 3,5 metra, wiem że za daleko ale to też kolejny kompromis.

Pozdrawiam - Cichy

@audioburak

Wiem że Ciebie zamęczam ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy miałoby sens oklejenie wszystkich ścianek tych wnęk w których będą stały monitorki pianką akustyczną. Znajomy ma sporo mniejsze wnęki (ale i mniejsze monitory) i tak właśnie zrobił. Zostawił płytę MDF pod głośnikami a te postawił na gumach a pozostałe cztery ścianki - boczne, tylną i górną okleił pierwszą lepszą pianką o grubości 1 cm. Mówi że teraz jest trochę lepiej a ja nie byłem u niego od razu po tym jak postawił regał i wnęki były gołe.  I nie wiem czy to dobry czy zły pomysł. Widziałem oferty pianek akustycznych, (grubszych niż ta kolegi), płaskich i piramidek. Nie wiem na ile mogłyby pomóc czy też zepsuć brzmienie. 

Masz jakąš wiedzę o tym którą mógłbyś się podzielić? Sądząc po stażu na tym forum  jesteś chyba niezłym fachmanem :).

Pozdrawiam - Darek

W dniu 2.01.2022 o 17:29, Cichy71 napisał:

Nie mam stanów lękowych ale Elaki choć generalnie ciepłe i nawet chwilami miłe zdecydowanie  bardziej pasowały mi do cięższej muzyki, stąd te wątpliwości. Chyba najbardziej zawiodła mnie góra.

Słuchałem Elac Debut 6.2 i Reference DBR62, w obu tych modelach miałem wrażenie wycofanie góry względem reszty pasma. Łagodnie podane, z tym że w DBR62 ich jakość dużo lepsza. W Debut 6.2 natomiast mi się nie podobał basik, brakowało mu masy, zróżnicowania. Słuchałem w połączeniu z ampli Yamahy i Reference w takim połączeniu całkiem nieźle zagrało🙂 6.2 tak sobie😉

Jeżeli chcesz więcej góry, to trzeba poszukać innych podstawek.

W dniu 3.01.2022 o 00:37, Cichy71 napisał:

BTW - Czyli w końcu jak ustawić te Emotivy, Elaki czy Tagi? Jaka odległość pomiędzy głośnikami - 1,6 m czy 2,4? Pytam po raz kolejny ponieważ mój remontowiec - złota rączka musi wiedzieć gdzie zrobić te wnęki. Kolega z zestawem składającym się tylko ze sprzętu marki Emotiva ustawił te monitory na 2 metry, odsłuch z ponad 3 metrów. Bloki, i do tego trzeba zaspokoić także potrzeby drugiej połowy, trzeba iść na kompromisy. Ja będę słuchał z odległości ok. 3,5 metra, wiem że za daleko ale to też kolejny kompromis.

Osobiście bym postawił na 2,4m w Twojej sytuacji. Może wrzuć szkic pokoju z ustawieniem kolumn, meblami i punktem odsłuchowym jak ma wyglądać ustawienie?

Edytowane przez Prewwit
W dniu 3.01.2022 o 00:37, Cichy71 napisał:

@audioburak

Od ponad 25 lat jest fanem HIP czyli Hitorically Informed Performance, to jest moja muzyka i mam wiele płyt nagranych w tej konwencji. Śledziłem i nadal śledzę historię takiego wykonawstwa, od późnych lat 50-tych aż po dzień dzisiejszy. Porównuję poszczególne wykonania. Kiedy mój cedek Marantz cd67 i wzmak NAD zmarły śmiercią tragiczną, często w tym celu muszę odwiedzać znajomych a najlepsze zestawy stereo mają kawalerowie i bezdzietni pozostający w wolnych związkach, taki "przypadek" :)).

Mam po kilka, kilkanaście wykonań zdecydowanej większości dzieł Bacha, w tym 24 płyty z Koncertami Brandenburskimi nagrane na instrumentach z epoki. To jest właśnie to, niewątpliwie zboczenie ale to mnie fascynuje i jest mi z tym dobrze :). 

Dobrze jest wybierać na takie odsłuchy coś w tym stylu, plus trochę klimatycznego, łagodnego jazzu i dla odmiany gra przeciwieństw czyli coś z jazz fusion, uwielbiam lata 70-te.

Fajnie że ktoś jeszcze się tym interesuje, choć poznałem kilku ciekawych ludzi z którymi dzielę tę pasję.

Pozdrawiam - Cichy

Jeśli kanapa będzie w odległości 3,5m to raczej bardziej pasuje rozstaw 2,4m. Unikaj siedzenia w takiej samej odległości od ściany za Tobą co kolumny od ściany za nimi, bas może „buczeć”

@audioburak, @Misio38, @Prewwit

Cześć

No i kupiłem monitory Emotiva B1+, tylko z powodu tego cholernego remontu musiałem to ustawić na półkach w mniejszym pokoju starszego syna. Tam też są rogi zabudowane, wnęki... więc podobne potencjalne problemy. Kupiłem pułapki basowe (do narożników) z takiej twardej pianki,  ze względu na bliską odległość BR od rogu ( zakrzywiłem głośniki tak żeby były wycelowane na mnie), do tego te podkładki Mozos, no i nie jest źle. Spodziewałem się greckiej tragedii a tu jest naprawdę nieźle. Docelowy, tzw. duży pokój jest większy, no i wnęki też sporo większe. 

Teraz "problemy" z kablami głośnikowymi :)). Dotychczas używałem Sonic Link AST200, wiem że ludzie mieli do nich różne pretensje ale w czasach kiedy je kupowałem (21 lat temu) były całkiem dobrze oceniane. W porównaniu z zakupionymi dużo wcześniej, tanimi Cordialami... słychać było różnicę, nawet na takim podłym sprzęcie jaki miałem. Wszystko się wygładziło, było kulturalniej. I teraz nie wiem czy ich nie wymienić, tyle tylko że fundusze już mi się kończą. Nie wiem też czy wystarczy ich długość przy rozstawieniu 2,6 m, oba mają po 2 metry (u syna nie mogłem rozstawić ich tak szeroko, to był max 1,8 m) ale muszą przebyć dość wyboistą  drogę a ja muszę mieć luz na manewrowanie sprzętem gdyby coś się odpięło, zepsuło, itp, itd. Interkonekty na razie zostawię, Nakamichi 2 × RCA i coaxial Profigold. Zostały już tylko grosze więc wybierałbym pomiędzy kablami w cenie do 20 PLN za metr, po prostu żyję na oparach i wymienię na jakieś lepsze kiedy zodzyskam płynność finansową :)), nie wiem czy to cokolwiek zmieni. Po dłuższej podróży po internetach mam trzy opcje choć może być ich więcej. Melodika MDC 2150, 2 × 1,5 mm lub tę tańszą - BWC 2150, (kusi mnie ta cena), Audioquest Slip DB 16/2 i dwa Jantzeny - płaską plecionkę z miedzi beztlenowej 2 × 2,5 mm i Jantzen Solid Core, 2 × 1 mm. O tych Jantzenach jest wiele dobrych opinii, że to miedź najwyższej próby - 6N (nie wiem o co chodzi ale ładnie brzmi 😉 ), no po prostu mają dobre noty i kosztują niedrogo. Nie wiem tylko czy przewody o średnicy 1 czy 1,5 mm będą właściwe, czy nie za cieńkie, nie znam się na tym więc szukam odpowiedzi. Połączą amplituner Marantz sr7000 (przedostatni model produkowany w Japonii ,:)) ) i monitorki Emotiva B1 +.

No i co teraz wybrać? Bo coś w końcu będę musiał jeżeli stare AST200 okażą się za krótkie.

Pozdrawiam - Darek

10 minut temu, Prewwit napisał:

Najpierw sprawdź czy obecne kable starczą na długość. Jak starczą to graj na tym co masz.

No właśnie sprawdziłem z synem, rozciągnęliśmy na ścianie, kabel poszedł od dołu, lekko w górę, tak jak ma być podłączony,  zagieliśmy na odpowiednią długość, w miejscach gdzie kable będą w środku i nie za bardzo wyszło. Moim zdaniem zabraknie tych 20-30 cm po każdej ze stron, chyba że wszystko pójdzie na sztywno a ja będę się potem siłował żeby przesunąć ampli, albo jeszcze gorzej, w ogóle nie będę mógł tym ruszyć. Teraz myślę o 2 × 2,5 metra. W sumie to myślałem że może jakoś wyjdzie i nie będę wymieniał jednego kabla za circa about 20 PLN na drugi też za 20... ale w poprzedniej konfiguracji ampli i wejścia głośnikowe w podłogówkach były bardzo nisko, było też trochę wężej, żeby kolumny stały dalej od narożników, tzn. na ile było to możliwe. Na szczęście była jakakolwiek możliwość ale pokój niestety musi zmienić swój charakter i przeznaczenie. Stąd ten ból. I wtedy był pełny luz a teraz muszę ostro pogłówkować.

pozdrawiam - Darek

W takiej sytuacji do Twojego zestawu w zupełności ten BWC 2150, miałem z Melodiki Puprle Rain i grało jak trzeba, muzyka realnie odtwarzana🙂 Ten BWC wygląda, że po prostu ma cieńszą izolację i nie ma tego druta solid w środku.

Godzinę temu, Prewwit napisał:

W takiej sytuacji do Twojego zestawu w zupełności ten BWC 2150, miałem z Melodiki Puprle Rain i grało jak trzeba, muzyka realnie odtwarzana🙂 Ten BWC wygląda, że po prostu ma cieńszą izolację i nie ma tego druta solid w środku.

To może jeszcze ten tańszy Jantzen Solid Core? Ma mniejszą średnicę niż ww. Melodika , co podobno dobrze wpływa na górę pasma i analityczność - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 8 .

No i miedź podobno wyższej jakości. W Melodika BWC i MDC- 4N  a w obu solid core Jantzena - 6N. Sam już nie wiem, jeden z tutejszych audiofili (zacny i pomocny człowiek,) polecał mi już kabel ... do domofonów, po 57 gr za mb :)). Ale z drugiej strony przeczytałem stosowny temat na tym forum, dotyczący najtańszych kabli i to także ma sens. Głupieję...

Pozdrawiam - Darek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Cichy71

Godzinę temu, Kw202 napisał:

Mam niepotrzebne melodiki Purple Rain, chyba 2 x 2,5 m. Mogę Ci sprzedać za połowę ceny sklepowej 

I jak tu nie lubic tego forum??? 👍

5 godzin temu, Cichy71 napisał:

To może jeszcze ten tańszy Jantzen Solid Core? Ma mniejszą średnicę niż ww. Melodika , co podobno dobrze wpływa na górę pasma i analityczność - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 8 .

Moim zdaniem trochę za cienko, dwa masz nawet w opisie tego kabla że jest to kabel głośnikowy dedykowany w tej grubości do połączeń wewnątrz kolumny od zwrotnicy na tweeter.

W przyszłości do amplitunera i DVD jakie masz w następczej kolejności szukałbym jakiegoś dobrego używanego DACa, a zabawy kablami zostawiłbym na koniec. Z niedrogich dobrych DACów możesz polować na Nostromo Hypnos, Topping E30, CA Magic100. Jak będziesz szukać to się doradzi, bo mają one różne brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit

Przy stałym obciążeniu a nie impulsowym zakłada się 10 A / mm2

Jeśli kabel ma tylko 0,2 mm2 oznacza to 2 A.

Zatem moc nawet ciągła którą spokojnie można puszczać

to prąd do kwadratu razy oporność.

Czyli 2x2 x średnia oporność kolumny 5 Ohm daje 20 W i ciekaw jestem

kto słucha z taką głośnością ... a jak kolumna ma 8 Ohm to 32 W.

A przy pracy impulsowej pewnie dwa lub trzy razy tyle ...

Polecałem koledze 6x0,5 co daje 36x R kolumny czyli min 180 W 😉 - ciągłej

Edytowane przez audioburak

@Kw202

Dzienks wielki za ten gest ale o których piszesz - MDC2150, 2250, 2400 bo jest, było kilka w fioletowej koszulce i każda ma swoją cenę?

@audioburak

Ja tu Ciebie nazywam zacnym i pomocnym a Ty mi tu wylatujesz z takimi obliczeniami :))) ? Przecież ja nie wiem o co chodzi, dlatego wysłałem kolejnego priva żeby już do końca nie robić z siebie idioty, tak na oczach wszystkich, publicznie :)). Omomierz, skrętka, które kabelki... no takie tam problemy dla tych którzy uciekali z lekcji fizyki i matmy.

Pozdrawiam - Darek

13 minut temu, Kw202 napisał:

To z tej aukcji 

Ukryta Zawartość

Sorry, wiem że zadaję dziecinne pytania, ale po co jest to srebro? Twoje kable też są tak ładnie oprawione? No i jeszcze jedno - czy na pewno mają przynajmniej po 2,5 metra czyli 2 × 2,5 m? Pytam ponieważ 2 × 2 m będą jednak za krótkie. I ostatnie głupie pytanie, czy kabelki są oznaczone gdzie jest plus a gdzie minus (tak jak miałem w AST200 czy w Suprach) czy tu jest to obojętne?

Pozdrawiam - Darek

Ukryta Zawartość

Gość Kw202

(Konto usunięte)

To na tej aukcji je kupiłem i  mają 2x2,5 m. Patrzyłem w historii allegro. Jak coś napisz na priv, nie będziemy  zaśmiecać wątku 

• Pokaż nowe odpowiedzi