Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny diy, prośba o pomoc w wyborze projektu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, noszę sie z zamiarem wykonania kolumny 3 way z gotowych projektów dostepnych w internecie. Gotowych bo nie dam rady zaprojektować ani zlutowac sobie zwrotki. Bardzo podoba mi sie kit yb audio, zephyr le i w coś podobnego celuje. Pomieszczenie to salon 25 metrów otwarty na aneks kuchenny. Budżet to 2,5 - 3 tys zł. Muzyka każda, głównie radio internetowe i muzyka filmowa. Kolumny do stereo. Wzmacniacz hegel 70. Aktualnie gram na dynkach emitach 20. Jakies rady?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Golon napisał:

Cześć wszystkim, noszę sie z zamiarem wykonania kolumny 3 way z gotowych projektów dostepnych w internecie. Gotowych bo nie dam rady zaprojektować ani zlutowac sobie zwrotki. Bardzo podoba mi sie kit yb audio, zephyr le i w coś podobnego celuje. Pomieszczenie to salon 25 metrów otwarty na aneks kuchenny. Budżet to 2,5 - 3 tys zł. Muzyka każda, głównie radio internetowe i muzyka filmowa. Kolumny do stereo. Wzmacniacz hegel 70. Aktualnie gram na dynkach emitach 20. Jakies rady?

https://diyaudio.pl/forum/praktycznie/w-asne-konstrukcje-elektroakustyczne/projekty-kolumny/21856-dru-yna-a-hm130z0-tw025a20mg-2-rs225-projekt-by-raven1985

18 minutes ago, Golon said:

Nie przemawia do mnie ten visaton, coś ciekawszego? 

Ukryta Zawartość

tu masz pogrupowane producentami + FUSION czyli mix

Ukryta Zawartość

Paczki Troelsa nie przejdą, WAF nie puszcza, projekt Ravena oglądałem i czytalem ale to też wielkolud, dwa basowce to dużo. A miał ktoś styczność z tym zephyrem, warto? Bo wyglada dla mnie najlepiej, z tym że dźwięk jest dla mnie ważny.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Golon napisał:

Pomieszczenie to salon 25 metrów otwarty na aneks kuchenny.

16 minut temu, Golon napisał:

projekt Ravena oglądałem i czytalem ale to też wielkolud, dwa basowce to dużo.

do takiej powierzchni to zbyt mało

poza tym przy Twoim budżecie to bym raczej nie wybrzydzał 🙂

to jest odpowiednia konstrukcja minimalna dla Ciebie

image.thumb.png.bfbffd8c0f5c295e8a92a4ca391698a5.png

https://akustyk.com.pl/p/153/260/akustyk-cr3

Budżet podany na głośniki i zwrotki, paczki osobno. Aneks jest z boku pomieszczenia odsłuchowego, samo ono ma jakieś 16 czy 17 metrów, nieprecyzyjnie podałem, dlatego boje się dwóch basów i Żony oczywiscie. Co prawda jakbym miał 17 kawałków do wydania to tak, propozycja jest ok;)

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Golon napisał:

samo ono ma jakieś 16 czy 17 metrów, nieprecyzyjnie podałem, dlatego boje się dwóch basów i Żony oczywiscie

to wstrzymaj się dozbieraj i zrób ten projekt pozwol żonie dobrać szatę zewnętrzną s a wąskie ale głękokie i bardzo przyzwoite

http://www.troelsgravesen.dk/ektagrande.htm#The crossovers

Wcale nie, bo to raczej bliższe x 4 😉 plus wyczynowe elementy zwrotnicy ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, Golon napisał:

Budżet podany na głośniki i zwrotki, paczki osobno. Aneks jest z boku pomieszczenia odsłuchowego, samo ono ma jakieś 16 czy 17 metrów, nieprecyzyjnie podałem, dlatego boje się dwóch basów i Żony oczywiscie. Co prawda jakbym miał 17 kawałków do wydania to tak, propozycja jest ok;)

Tam nie ma 17k do wydania bo tyle jest za gotowe kolmny. W opcji wybierasz wariant DIY i jest -8000pln

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ukryta Zawartość

nie słyszałem tego projektu,ale znam wszystkie głośniki w nim użyte i  ich sygnatury brzmieniowe,mogę z czystym sumieniem polecić,jeden bas wystarczy,mam kolumny na wo24p i na około 70 m2 poddasza bas urywa łeb🙂

..a i hegel spokojnie da radę

Ukryta Zawartość

O to ciekawa propozycja. Chyba dokładnie o coś podobnego mi chodzi, tylko ta dyskusja po publikacji projektu pomiędzy autorem a konkurencją zastanawia. Czy to chodzi o to że każda sroka swój ogon chwali? Bo i zephyr zbudowany na sba i chyba wersja na satori też jest dostepna?

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Golon napisał:

O to ciekawa propozycja. Chyba dokładnie o coś podobnego mi chodzi, tylko ta dyskusja po publikacji projektu pomiędzy autorem a konkurencją zastanawia. Czy to chodzi o to że każda sroka swój ogon chwali? Bo i zephyr zbudowany na sba i chyba wersja na satori też jest dostepna?

nie przejmuj się tymi pierdolami

jak projekt Adama Ci się podoba to rób i nie wnikaj

a jak co to pisz bezpośrednio

możesz zamówić cały kit i zaplacić mniej @zapacoustics

Jeszcze jedno pytanie przykleje do wątku. Mając przykładowo zbudowaną skrzynię jak z projektów proponowanych przez kolegów czy mogę ją, oczywiscie zachowując front i rozkład głośników, odbudować dodatkowo ścianką na wzór sonusów? Czy to nie wchodzi w grę?

Gość

(Konto usunięte)
48 minut temu, Golon napisał:

Jeszcze jedno pytanie przykleje do wątku. Mając przykładowo zbudowaną skrzynię jak z projektów proponowanych przez kolegów czy mogę ją, oczywiscie zachowując front i rozkład głośników, odbudować dodatkowo ścianką na wzór sonusów? Czy to nie wchodzi w grę?

jesli z zewnątrz to musisz zachowac co do milimetra wymiary podane w gotowym projekcie

więc przygotowujac elementy do projeku musisz odliczyc grubośc planowanego pokrycia

ale tak , oczywiscie ,że mozna to zrobić

Edytowane przez slawek.xm

Możesz, ważne jest tylko zachowanie szerokości frontów na wysokości średniaka i wysokotonowego. Możeś wycofać ścianki lub je mocno ściąć lub też zaokrąglić po kilkucentymetrowym promieniu. 

Chodzi o to że robie całą budę jak w projekcie i do niej ewentualnie dokładam ścianki wyprofilowane na mój kształt. Wszystkie wymiary zachowuje i tak jakby opakowuje skrzynke, bez ruszania frontu. Mogę tak zrobic?

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Golon napisał:

Chodzi o to że robie całą budę jak w projekcie i do niej ewentualnie dokładam ścianki wyprofilowane na mój kształt. Wszystkie wymiary zachowuje i tak jakby opakowuje skrzynke, bez ruszania frontu. Mogę tak zrobic?

bez zmiany wymiarow frontu , bez zmiany jego kątow , możesz tak zrobić

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Golon napisał:

O i dziekuje za jasną odpowiedź 😉 to spróbuje podzialać w ten sposób.

nie wiem co chcesz uzyskac ale jesli "obudowa " kolumn ma inne ksztalty i nie przylega gladko do podstawowej formy .... gdzies bedzie odstawac to daj jakis filc w szczeliny

by je wytlumić

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Golon napisał:

Planowałem szczeliny zasypać piaskiem?

ok

10 minut temu, Golon napisał:

Planowałem szczeliny zasypać piaskiem?

tylko jak kolumna bedzie szresza niz oryginał to pasmo przetwornikow sie zmieni

może byc glebsza ale szerokosci bym nie zmienial więcej niz o 1cm

Edytowane przez slawek.xm

Delikatnie bym po prostu wyoblił na bocznej ściance i przedłużył w tył tą "obudowe" dodając pewnie po parę milimetrów od przodu by zacząć po prostu, jakąś sklejka czy hdfem.

W dniu 4.01.2022 o 20:19, Golon napisał:

O to ciekawa propozycja. Chyba dokładnie o coś podobnego mi chodzi, tylko ta dyskusja po publikacji projektu pomiędzy autorem a konkurencją zastanawia. Czy to chodzi o to że każda sroka swój ogon chwali? 

Jeśli dasz kilku osobom te same kolumny do wystrojenia (zwrotnice), to każdy zrobi to inaczej.

Nawet te zwrotnice które będą bardzo podobne, będą brzmieć inaczej. 

Delikatna zmiana wartości elementu, od choć by rezystorów na wysokotonówce czy średniaku, sprawia że kolumny różnią się dźwiękiem. 

Adam projektuje zwrotnice inaczej niż "inni", jak to nazwałeś "konkurencja". Jeśli podoba Ci się ten projekt to go skopiuj. Zresztą żadnego zaproponowanego nie słyszałeś, więc i tak nie będziesz miał porównania. 

Ci którzy proponują Tobie projekty, też ich wszystkich nie słyszeli, więc który będzie najlepszy tego Ci nikt nie powie 🙂 

Z mojej strony mogę tylko dodać, że wykonałem Zephyry. Za cenę głośników + zwrotnice, teraz to będzie jakieś + - 2.300zł (w zależności gdzie kupisz), ciężko szukać lepszych kolumn. 

Zawsze mnie bawiło, jak ktoś prosił o poradę co kupić, mając X złotych, a w odpowiedzi dostaje propozycję zakupu czegoś co kosztuje X razy kilka 🙂   Panowie, tak można wyliczać do hohoho...  a może i jeszcze dłużej 🙂 

Pamiętajcie, kolumn DIY ciężko się pozbyć w cenie za jaką się je wykonało.  Ale, moim zdaniem, mniej się straci na tych tańszych, a dobrych kolumnach, niż tych drogich. 

Kolumny raczej do sluchania a nie na handel 😉 ale tak, czytam już forum troche czasu i jest jak mówisz, musiałbym mieć z dziesięć tysiecy by wogóle myśleć o czymś.

No to stanęło na Zephyrach, przez Żonę, podobaja sie jej i tyle 😉 jestem z okolic Krakowa i nie potrafie zlutowac zwrotki, komu to odplatnie zlecić, polecicie kogos blisko?

Może zadzwoń lub jakiś e-mail do nich - może jest opcja polutowanej zwrotnicy,

albo się dogadać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi