Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zniwelować trochę echa w salonie?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 
Słuchajcie, chciałbym troszkę dostosować salon akustycznie i zlikwidować trochę pogłosu. 
1. Na zdjęciu z czerwonymi bazgrołami jest kanapa z tylnymi kolumnami. Między nimi jest ściana zwykła betonowa, czy zastosowanie na przykład paneli tapicerowanych miedzy nimi będzie dobrym rozwiązaniem? 
2. Na zdjęciu z żółto zielonymi bazgrołami: to co jest na żółto to będzie niżej (nie bedzie tych półokręgów) i będą tam żarówki, natomiast w części wyższej (to na zielono) chciałbym do sufitu przykleić jakieś panele akustyczne które są jasne i lekkie, ale w jakimś stopniu pochłaniają dźwięk. Doradzicie coś? 

Mam nadzieję, że w miarę logicznie to opisałem. 

pzdr

Mieciu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

E20DA2A4-08BB-4510-9EC4-D0D46D412CEF.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opisales logicznie
Czy potrafisz i jestes gotow majstrowac?
Mam na mysli maly stelaz z tandenich listew drewnianych albo pazdziezowych obciagnietych materialem, a za nimi welna.

Tak, myślę, że coś tam dam radę :) 

Bardziej mi chodziło o to, czy jak zastosuje jakieś ustroje akustyczne w tych miejscach, to będzie to miało rynce i nogi.,

Jak będziesz robił sufit w miejscu tych półokręgów na suficie możesz dać zamiast zwykłej płyty GK taką perforowaną - są dedykowane systemowe płyty perforowane do polepszania akustyki.

A w tych miejscach na zielono możesz dać jakieś wiszące rozwiązania od ecophona.

Półokręgi znikną, będzie cała nowa płyta od spodu. Właśnie nad ecophonem myślę, w tej częsci wklęsłej. 
A to co na czerwono, to wymyśliłem że zrobie jakieś fotoobrazy nadrukowane na materiale, ale w środku wypełnione gąbką, grubość 5 cm. 

W dniu 8.01.2022 o 23:53, xajas napisał:

Sufit bym sobie podarowal. skupil bym sie na tylnej scianie

Czemu sufit darować? Tam nie ma odbić? 

Jak cała nowa płyta to tym bardziej w części możesz dać płytę perforowaną. Wygląda to dobrze i daje sporą poprawę - jest filmik na youtube gdzie wykonawca pokazuje jak to wygląda i jaka jest różnica pomiędzy pomieszczeniem bez tego i z tym rozwiązaniem. 

3 godziny temu, Mieciu napisał:

Półokręgi znikną, będzie cała nowa płyta od spodu. Właśnie nad ecophonem myślę, w tej częsci wklęsłej. 
A to co na czerwono, to wymyśliłem że zrobie jakieś fotoobrazy nadrukowane na materiale, ale w środku wypełnione gąbką, grubość 5 cm. 

Czemu sufit darować? Tam nie ma odbić? 

Sa, ale smiem twierdzic, ze odbicia w osi podluznej sa bardziej upierdliwe i maja wiekszy priorytet (podobnie zreszta jak twoje gole okno -> asymetria lewy/prawy kanal)

Ale jesli cie stac na obydwa to oczywiscie sufit tez

BTW.

"Fotoobrazy" sa tak male, ze bym je sobie od razu podarowal. To kropla w morzu. Policz sobie, jaka beda mialy powierzchnie w relacji do powierzchni wszystkich scian (ledwo kilka %) i zastanow sie co by to mialo zmienic (poza dobrym samopoczuciem)  

Edytowane przez xajas

Zasłony na okna także są w planie. 

Jako, że sam wykonuję fotoobrazy to robię je w takim rozmiarze jak potrzebuję, w sypialni wisi 160x220 cm :-)
Tutaj między tylnymi kolumnami myślałem wstępnie o 5 sztukach 60x60 cm. Każdy z marginesem 5 cm między sobą. 

8 godzin temu, avilla napisał:

Jak cała nowa płyta to tym bardziej w części możesz dać płytę perforowaną. Wygląda to dobrze i daje sporą poprawę - jest filmik na youtube gdzie wykonawca pokazuje jak to wygląda i jaka jest różnica pomiędzy pomieszczeniem bez tego i z tym rozwiązaniem. 

Ok, pogadam z wykonawcą jak on to widzi. Dzięki.

Zasłony na okna także są w planie. 
Jako, że sam wykonuję fotoobrazy to robię je w takim rozmiarze jak potrzebuję, w sypialni wisi 160x220 cm :-)
Tutaj między tylnymi kolumnami myślałem wstępnie o 5 sztukach 60x60 cm. Każdy z marginesem 5 cm między sobą. 
Ok, pogadam z wykonawcą jak on to widzi. Dzięki.

Powtorze sie, 5x 0,6x0,6m to 1,8qm. Laczna powierzchnia scian to min. 40qm. Dodaj podloge i sufit. Te 1,8qm to nawet nie 5%, to kropla w morzu