Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kolumny na 45m2 , detal, scena bas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Mój system to: CD Onkyo C-7030, Streamer Yamaha NP-S303 ( Oba po modyfikacji kolegi M..a44 ) +DAC Gustard X26PRO + 2 x KECES S125 ( końcówki mocy w układzie mono) + Monitor Audio Silver 300. Zasilanie Solid Core Audio. IC Ricable Dedalus, XLR Van den Hul The D 102 III Hybrid.
Głośnikowe Chord Clearway.

Moje pomieszczenie odsłuchowe to ok 45m2 w tym skosy .

Niestety MA SILVER 300 nie dają rady wypełnić takiego pomieszczenia " potęgą muzyki" . Jest szczegółowo, przyjemnie na średnicy i górze . Dobra sceną i przestrzeń, lokalizacja instrumentow , ale brakuje przyjemnego dobrze zorganizowanego basu .

Co byście polecili w budżecie do 10tys używane lub do 15tys nowe .???

Że względu na to że moje końcówki w trybie bridge obsługują kolumny 8ohm (nominalnie , wiadomo że schodzą niżej) jestem ograniczony do wyboru kolumn o takiej impedancji. 

Edytowane przez carlos med
https://www.audiostereo.pl/topic/157781-jakie-kolumny-na-45m2-detal-scena-bas/

JBL HDI3600. 

Tylko, że "potęga muzyki", bas i te inne sprawy to nie wszystko. O dźwięku w równym stopniu decyduje przedwzmacniacz i to, o czym często się zapomina lub lekceważy - źródło. Wypożycz "gęsto" grający odtwarzacz CD lub streamer, sam się przekonasz. I raczej nie chodzi tu o modyfikowane Yamahy czy Onkyo 

Dlatego może używane JBL 250Ti (kupisz w granicach 10 tys) i do tego jakieś fajne pre lub źródło (także z rynku wtórnego)

11 godzin temu, carlos med napisał:

Witam .

Mój system to: CD Onkyo C-7030, Streamer Yamaha NP-S303 ( Oba po modyfikacji kolegi M..a44 ) +DAC Gustard X26PRO + 2 x KECES S125 ( końcówki mocy w układzie mono) + Monitor Audio Silver 300. Zasilanie Solid Core Audio. IC Ricable Dedalus, XLR Van den Hul The D 102 III Hybrid.
Głośnikowe Chord Clearway.

Moje pomieszczenie odsłuchowe to ok 45m2 w tym skosy .

Niestety MA SILVER 300 nie dają rady wypełnić takiego pomieszczenia " potęgą muzyki" . Jest szczegółowo, przyjemnie na średnicy i górze . Dobra sceną i przestrzeń, lokalizacja instrumentow , ale brakuje przyjemnego dobrze zorganizowanego basu .

Co byście polecili w budżecie do 10tys używane lub do 15tys nowe .???

Że względu na to że moje końcówki w trybie bridge obsługują kolumny 8ohm (nominalnie , wiadomo że schodzą niżej) jestem ograniczony do wyboru kolumn o takiej impedancji. 

Obawiam się że przy tym metrażu nie ma  szans aby pełnym basem zgrały ci klasyczne kolumny obecnie  oferowane na szerokim rynku -  takie właśnie posiadasz. To musiał by być przetwornik minimum 12 cali a jeszcze lepiej 18 na basie.  Kompromisowym wyjściem byłoby dokoptowanie subwoofera. Będzie najtaniej i najłatwiej z wkomponowaniem w pokoju odsłuchowym

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

23 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Obawiam się że przy tym metrażu nie ma  szans aby pełnym basem zgrały ci klasyczne kolumny obecnie  oferowane na szerokim rynku -  takie właśnie posiadasz. To musiał by być przetwornik minimum 12 cali a jeszcze lepiej 18 na basie.  Kompromisowym wyjściem byłoby dokoptowanie subwoofera. Będzie najtaniej i najłatwiej z wkomponowaniem w pokoju odsłuchowym

No właśnie suba to chciałbym uniknąć . To jednak kompromis w brzmieniu, a wydatek też nie mały . 

Czy taki sub dedykowany do zestawu stereo to coś zupełnie innego niż subwoofer do kina domowego?? Mam Jamo 260 . I to w tym pomieszczeniu daje potężny , ale jednak niezróżnicowany bas. Do kina super , ale do muzyki słabo . 

Warto zapoznać sie z miniDSP DDRC-22D i do obecnego systemu dokupić 2 subwoofery np. REL T9 podłączając je Speakonem. Takie rozwiązanie daje rewelacyjne efekty. W 15 tyś zmieścisz się w nowych urządzeniach.

46 minut temu, carlos med napisał:

No właśnie suba to chciałbym uniknąć . To jednak kompromis w brzmieniu

Wręcz przeciwnie. Brak suba to ograniczenie i kompromis. Tylko mowa o subwooferze a nie burczypierdzie do KD

12 godzin temu, piotrek7 napisał:

JBL HDI3600. 

Tylko, że "potęga muzyki", bas i te inne sprawy to nie wszystko. O dźwięku w równym stopniu decyduje przedwzmacniacz i to, o czym często się zapomina lub lekceważy - źródło. Wypożycz "gęsto" grający odtwarzacz CD lub streamer, sam się przekonasz. I raczej nie chodzi tu o modyfikowane Yamahy czy Onkyo 

Dlatego może używane JBL 250Ti (kupisz w granicach 10 tys) i do tego jakieś fajne pre lub źródło (także z rynku wtórnego)

Modyfikowana Yamaha z moim DAC gra naprawdę dobrze . Jaki Streamer / CD grający "gęsto "  proponujesz ?? A sub jaki można uznać za przyzwoity w rozsądnych pieniądzach ?? 

7 minut temu, carlos med napisał:

Jaki Streamer /

Lumin. Pojawia się na rynku wtórnym. Bardzo fajny sprzęt. Jako czysty transport warto wziąć pod uwagę Silent Angel M1t. Stosunkowo niedrogi a łączy bardzo dobrą rozdzielczość z kapitalnym, niskim basem. 

12 minut temu, carlos med napisał:

A sub jaki można uznać za przyzwoity

Ja mam ATC ale zdecydowanie mogę polecić RELa. T9i byłby dobrym rozwiązaniem 

A odtwarzacz CD? A choćby coś z oferty Lectora lub używane Audia Flight 

25 minut temu, piotrek7 napisał:

Lumin. Pojawia się na rynku wtórnym. Bardzo fajny sprzęt. Jako czysty transport warto wziąć pod uwagę Silent Angel M1t. Stosunkowo niedrogi a łączy bardzo dobrą rozdzielczość z kapitalnym, niskim basem. 

Ja mam ATC ale zdecydowanie mogę polecić RELa. T9i byłby dobrym rozwiązaniem 

A odtwarzacz CD? A choćby coś z oferty Lectora lub używane Audia Flight 

Lumina brałem pod uwagę ,ale mam dobry DAC i potrzebny sam transport. 

CD przyznam że nie testowałem innych a Onkyo gra lepiej niż Marantz 5005 którego miałem wcześniej . 

Co do suba to pewnie wypełni pomieszczenie przyjemnym basem , ale zawsze się zastanawiam czy dołożenie  tyle lub trochę więcej kasy do nowych głośników nie wniesie więcej pozytywnego jeśli chodzi o brzmienie całościowo

Lumin U1mini to czysty transport. Ale weź pod uwagę M1t. To naprawdę gra a na wyjściu I2S pokazuje prawdziwą klasę 

11 minut temu, carlos med napisał:

Co do suba to pewnie wypełni pomieszczenie przyjemnym basem , ale zawsze się zastanawiam czy dołożenie  tyle lub trochę więcej kasy do nowych głośników nie wniesie więcej pozytywnego jeśli chodzi o brzmienie całościowo

Subwoofer łatwiej zgrać z pomieszczeniem. 

Mam końcówki o dużej mocy i myslalem raczej o potężniejszych ale precyzyjnych głośnikach. Pre czy lepsze źródło zawsze można sprawdzić, ale obawiam się że to nie rozwiąże mojego problemu .

to nie sa koncowki o duzej mocy,

moze inaczej ,to nie do takiego duzego pomieszczenia.i nie te efekty o jakich marzysz.ot takie sobie plumkanie.

10 minut temu, tomek7776 napisał:

to nie sa koncowki o duzej mocy,

moze inaczej ,to nie do takiego duzego pomieszczenia.i nie te efekty o jakich marzysz.ot takie sobie plumkanie.

Wiem że zawsze można mieć mocniejsze końcówki, wzmacniacz, integrę. Myślę że  360W na kanał to już chyba nie tak mało jednak . Wiem że to przy 8ohm . Przy 4 ohm każda w trybie stereo ma 2 x225 W . Myślę że to spokojnie wystarcza na takie pomieszczenie tylko nie z Monitor Audio Silver 300 . Dlatego szukam mocniejszych kolumn raczej 8 ohm żeby nie rezygnować z układu dwóch końcówek bo to znacząco poprawia scenę . 

Edytowane przez carlos med
37 minut temu, carlos med napisał:

Pre czy lepsze źródło zawsze można sprawdzić, ale obawiam się że to nie rozwiąże mojego problemu .

Mógłbyś się bardzo zdziwić jak te elementy wpływają na całokształt brzmienia 

Teraz, piotrek7 napisał:

Mógłbyś się bardzo zdziwić jak te elementy wpływają na całokształt brzmienia 

Oczywiście, że wpływają tak jak kable zasilające i głośnikowe , przerabiałem to już . Ale jak efektor jest za mały do kubatury pomieszczenia to piękne całe pasmo zawsze będzie miało brak szczególnie na dole  i dlatego pytałem o propozycje mocniejszego zestawu kolumn.

I takie dostałeś. Podtrzymuję

te JBL ale po prostu głośniki to nie wszystko i nie osiągniesz rezultatu, o którym piszesz jeśli głośniki nie dostaną odpowiedniego sygnału na poziomie adekwatnym do ich poziomu 

8 minut temu, piotrek7 napisał:

te JBL ale po prostu głośniki to nie wszystko i nie osiągniesz rezultatu, o którym piszesz jeśli głośniki nie dostaną odpowiedniego sygnału na poziomie adekwatnym do ich poziomu 

Myślisz że ten mój tor jest na prawdę taki kiepski ?? 

11 minut temu, piotrek7 napisał:

Te JBL są 4 ohm , ja muszę mieć 8 ohm . 

14 minut temu, carlos med napisał:

Te JBL są 4 ohm , ja muszę mieć 8 ohm . 

15 minut temu, carlos med napisał:

Myślisz że ten mój tor jest na prawdę taki kiepski ?? 

Dla dobrych końcówek mocy 4 omy nie stanowią większego wyzwania 

Teraz, piotrek7 napisał:

Dla dobrych końcówek mocy 4 omy nie stanowią większego wyzwania 

Dla moich też . Tylko tryb bridge to wyklucza 

2 minuty temu, tomek7776 napisał:

zadna kolumna znamionowo 8 ohm.nie bedzie miala takiej w calym pasmie.wiec to wyklucza calkowicie to co chcesz zrobic.

Czyli lepiej zostawić jedną końcówkę w trybie stereo i wtedy wybór głośnika większy . To co wtedy celować w Thiel , Canton , Infinity ???

DO TEGO... te twoje kolumny nie sa do twojego wzmacniacza w trybie bridge.

- Pasmo przenoszenia (-6 dB) 32 Hz – 35 kHz

- Czułość (1 W @ 1 M) 90 dB

- Impedancja nominalna 8 omów

- Minimalna impedancja 3,5 Ω przy 146 Hz

- Maksymalna wartość SPL 116 dBA (para)

- Zasilanie (RMS) 200 W

- Zalecane moc wzmacniacza 80 - 200 W

te kolumny to rzeżnia dla niego

9 minut temu, paulinka napisał:

Tannoy XT8F? Mam podobny metraż, w mniejszym dudniły basem, to kolumny do dużych pomieszczeń

A jak z precyzją sceny , średnica i góra ? 

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

DO TEGO... te twoje kolumny nie sa do twojego wzmacniacza w trybie bridge.

- Pasmo przenoszenia (-6 dB) 32 Hz – 35 kHz

- Czułość (1 W @ 1 M) 90 dB

- Impedancja nominalna 8 omów

- Minimalna impedancja 3,5 Ω przy 146 Hz

- Maksymalna wartość SPL 116 dBA (para)

- Zasilanie (RMS) 200 W

- Zalecane moc wzmacniacza 80 - 200 W

te kolumny to rzeżnia dla niego

W jakim sensie żeźnia ?? 

Thiel wymaga mocnych wzmacniaczy.

INFINITY  rowniez.

Czyli 2x225W przy 4 ohm to mało na Thiel ?? Wiem że Infinity to jedne z trudniejszych kolumn 

Minimalna impedancja 3,5 Ω przy 146 Hz

nie mozesz uzywac koncowek w trybie bridge.

Wiem dlaczego taka obawa , ale to chyba żadna kolumna nie ma cały czas 8 ohm . Czyli nic bym nie mógł podłączyć w trybie bridge 

• Pokaż nowe odpowiedzi