Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie Kolumny na 45m2 , detal, scena bas

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Zgoda i dlatego właśnie Modulo 3 z tym dużym basowcem Satori potrzebuje takich elektrowni. Gdyby bas byl napędzany impulsowcem reszta wdzięcznie zagra i z triodą 10 Wat.

Ta argumentacja jest nielogiczna. Elektrowni potrzebuje niezaleznie od tego, czy byla przerabiana czy nie.

A wdziecznie zagra takze z jednego single-amp impulsowca

7 minut temu, xajas napisał:

Mysle ze towarzystwo ciagle jeszcze nie pojelo, ze przerobienie zestawu/zwrotnicy na bi-amping "mikroskopijnie" wplywa na podzial mocy miedzy poszczegolnymi torami. W dalszym ciagu 90-95% mocy bedzie pobierac tor basowy, wiec te wnioski odnosnie "piecow" i "zapotrzebowania na prad" sa malo sensowne.

Koncowka toru basowego przy bi-amping jest minimalnie mniej obciazona od koncowki napedzajacej oba tory przy single-ampingu  

sa kolumny majace swoje minimum impedancji w dolnych oktawach.a sa takie ktore wymagaja wydajnego wzmacniacza w gornych .wlasnie z powodu spadajacej impedancji.

w roznych zestawieniach sa rozne zaleznosci.nie ma na to jednego ''zlotego srodka''

2 minuty temu, xajas napisał:

Ta argumentacja jest nielogiczna. Elektrowni potrzebuje niezaleznie od tego, czy byla przerabiana czy nie.

A wdziecznie zagra takze z jednego single-amp impulsowca

Nie zrozumieliśmy się. Traktuje sekcje subasowa napędzane klasa D jako tor drugiej katergorii. Ile tam jest muzyki? Prawie nic. Pewnie to ważne że mój Crown ma 2 x 1500 wat ale mnie intersuje tylko żeby trzymał w ryzach subas i nadążał dynamicznie, gasił i wzbudzał impulsy mechaniczne. Reszta to jest Muzyka.  Tam gra pięknie i z 20 Wat A klasy. Ja co prawda wolę tam więcej 😎😉 ale te 20 Wat też wystarcza.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

13 minut temu, xajas napisał:

towarzystwo ciagle jeszcze nie pojelo, ze przerobienie zestawu/zwrotnicy na bi-amping "mikroskopijnie" wplywa na podzial mocy miedzy poszczegolnymi torami. W dalszym ciagu 90-95% mocy bedzie pobierac tor basowy

Nie.

Podział mocy w ogóle nie ma związku ze sposobem zasilania bi-amping czy pojedyncza końcówka. Jest uzależniony od punktu podziału między częścią średniotonową (i wyskotonową)  a niskotonową i w przypadku podziału w okolicach 350-400Hz bedzie to ~50/50. Wyższe podziały (a jest ich większość) faktycznie skutkują tym, że moc niezbędna do zasilenia sekcji niskotonowej jest w przewadze, czasami sporej. W kolumnach dwudrożnych realne jest 95%, ale tam podział jest ustawiony niskie/średnie  + wysokie czyli przedział 2 kHz - 5 kHz  

13 minut temu, Tomek1777 napisał:

Nie zrozumieliśmy się. Traktuje sekcje subasowa napędzane klasa D jako tor drugiej katergorii. Ile tam jest muzyki? Prawie nic. Pewnie to ważne że mój Crown ma 2 x 1500 wat ale mnie intersuje tylko żeby trzymał w ryzach subas i nadążał dynamicznie, gasił i wzbudzał impulsy mechaniczne. Reszta to jest Muzyka.  Tam gra pięknie i z 20 Wat A klasy. Ja co prawda wolę tam więcej 😎😉 ale te 20 Wat też wystarcza.

jak ustalasz czulosc koncowek....

16 minut temu, Tomek1777 napisał:

dsp....czy ....

12 minut temu, tomek7776 napisał:

dsp....czy ....

Nie jestem techniczny i nie wytłumaczę szczegółowo. Mam dsp,  zrobiony pomiar całego pokoju odsłuchowego i parametry są  wgrane do Crowna. Nie znam zjawiska typu "buczenie" , wzbudzanie się basu. Mogę być rogu pokoju tak jak to robię obecnie i gitara Marcusa M gra czysto, szybko , barwnie. Oczywiście kiedy siedzę w punkcie odsłuchu jest jeszcze lepiej , bas jest  jeszcze lepiej artykułowany ale nawet przy biurku w rogu pokoju jest bardzo czysto i przyjemnie.

Edytowane przez Tomek1777

8 minut temu, tomek7776 napisał:

jaki to model crowna..

Xti 2000

Nie.
Podział mocy w ogóle nie ma związku ze sposobem zasilania bi-amping czy pojedyncza końcówka. Jest uzależniony od punktu podziału między częścią średniotonową (i wyskotonową)  a niskotonową i w przypadku podziału w okolicach 350-400Hz bedzie to ~50/50. Wyższe podziały (a jest ich większość) faktycznie skutkują tym, że moc niezbędna do zasilenia sekcji niskotonowej jest w przewadze, czasami sporej. W kolumnach dwudrożnych realne jest 95%, ale tam podział jest ustawiony niskie/średnie  + wysokie czyli przedział 2 kHz - 5 kHz  

W uproszczeniu:
- pierwsza oktawa (20-40) to polowa zapotrzebowania na moc
- nastepna oktawa (40-80) to polowa z pozostalej polowy
- nastepna oktawa (80-160) to polowa z pozostalej cwiartki mocy
- nastepna oktawa (160-320) to polowa z pozostalej 1/8 mocy itd.

Ile pozostalo na 320-20.000?

1/16

to 6,25%

A przyjmij wyzszy podzial jak wspominane 2.000-5.000 Hz to otrzymasz mikroskopijne wartosci
1 godzinę temu, tomek7776 napisał:

tez bedzie ciekawie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potęga dźwięku gwarantowana .

Dzisiaj posłuchałem Klipsch rp-8000f . Odsłuch niestety w słabych warunkach w salonie audio . 

Szczerze to mój zestaw z MA SILVER 300 gra wybitnie pod każdym względem. 

Klipsch grają efektownie , ale nadają się do popu, ciężkiego rocka i ...kina domowego . Góra błyszczy , ale na dłuższą metę męczy , środek słaby ,a bas wcale nie taki super . 

Jutro jadę posłuchać MA GOLD 300 i Audiovector R3 Signature. Wiem że szegolnie te ostatnie wydają się cherlawe , ale muszę zebrać trochę doświadczeń . Jak Goldy pokażą klasę to nie wiem czy nie zaryzykuję , bo cena bardzo dobra . Już wiem trochę więcej jakiego brzmienia szukam . 

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, carlos med napisał:

Audiovector R3 Signature. Wiem że szegolnie te ostatnie wydają się cherlawe , ale muszę zebrać trochę doświadczeń .

Cherlawe? Nabierz doświadczeń. Choćby po to aby nie wypisywać bzdur.

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Cherlawe? Nabierz doświadczeń. Choćby po to aby nie wypisywać bzdur.

Wiedzialem , że na uszczypliwość zawsze mogę liczyć 

1 minutę temu, carlos med napisał:

*Zazdroszczę* tym co się doświadczeni i oświeceni urodzili 

Edytowane przez carlos med
1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Cherlawe? 

Myślę , że to bardzo dobre kolumny . Napisałem tak do @tomek7776 po Jego  rozważaniach , że konstrukcja z basem poniżej 25cm to marketowy blichtr. 

Rozumiem, że nie zajrzysz 😉 , ale @tomek7776 dosyć trafnie opisał brzmienie marketowych kolumn z 18 cm głośnikami. 

Niskiego basu tam nie uświadczysz i wcześniej czy później, za nim zatęsknisz.  Zamiana SILVER 300 na podobne będzie dreptaniem w miejscu a przyczyn problemów z dźwiękiem, co mądrzejsi zaczną upatrywać w kablach. Potem będzie już tylko gorzej, wymiana wzmacniaczy, źródeł, gniazdek - bo kolumny ekstra tylko system kiepski...

Ileż takich tematów na forum ... 😕 

2 godziny temu, carlos med napisał:

Wiedzialem , że na uszczypliwość zawsze mogę liczyć

Nie jest wstydem nie wiedzieć ale bez sensu pisać takie oceny na podstawie swej niewiedzy 

10 godzin temu, carlos med napisał:

Szczerze to mój zestaw z MA SILVER 300 gra wybitnie pod każdym względem. 

10 godzin temu, carlos med napisał:

Jutro jadę posłuchać MA GOLD 300

To po co te dylematy i pisanina jak wygląda na to, że skończy się na tym samym co masz lub ew. "bardziej"😉

9 minut temu, audiofan01 napisał:

To po co te dylematy i pisanina jak wygląda na to, że skończy się na tym samym co masz lub ew. "bardziej"😉

"Wybitnie" w porównaniu z tym co usłyszałem na Klipsch  w niensjlepszych warunkach a to podobna półka cenowa. 

Myślę że zestaw wart 2-3 razy więcej może zagrać lepiej , nawet "marketowy".

A że nie będzie to ideał , napewno .  

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

jak pisalem ....kolejna slepa uliczka...

wszystkie rozwazania kolegi to kroki w tyl...no niekiedy w bok.

Wam zawsze zdarza się iść do przodu ??

25 minut temu, piotrek7 napisał:

Nie jest wstydem nie wiedzieć ale bez sensu pisać takie oceny na podstawie swej niewiedzy 

Oceny zawsze piszemy na podstawie tego co wiemy . Zgoda wiem mało ,ale czy to znaczy , że nie mogę napisać swojej opinii ?? Nawet jak jest błędna. Każdy z Was szukał i napewno szuka nadal . To trochę przykre , za jak ktoś niedoświadczony pyta , napisze o swoich spostrzeżeniach ,to musi doświadczyć wytykania niewiedzy .

To tak jakby było tylko jedno słuszne rozwiązanie ,a jestem pewny ,że tak nie jest . 

To trochę jest tak . Mało słyszałeś to nic nie wiesz , nie odzywaj się . 

Próbujesz posłuchać i coś o tym napisać ....co ty wiesz ,niewiedza, nie odzywaj się . 

Panowie , poprosiłem tylko o pomoc , dziękuję za cenne uwagi , nie każdy dojdzie lub zbilizy się do ideału . 

Cenię Wasze doświadczenie i wiedzę i wiem że chcecie żeby ktoś inny uniknął może błędów, które sami popełnialiście .

Gość

(Konto usunięte)

Nie czytałem wszystkich postów, ale nie spotkałem nic na temat tego, co to za pomieszczenie, tzn. napisałeś że 45m kw. w tym skosy - czyli poddasze duże? Jeśli tak, to problem leży głównie w tym, że to właśnie poddasze. Sam i kilku kolegów z forum wałkowaliśmy ten problem - wszędzie to samo - basy gdzieś "uciekają". Przerobiłem na sowim poddaszu wiele kolumn, mając takie same oczekiwania jak Ty. Żadne nowoczesne słupki z 16 cm przetwornikami nie zagrały odpowiednio. Dopiero vandersteeny z 8 i 10 cali na basie nieco podniosły energię niskich częstotliwości - oczywiście do tego też wydajny wzmak. Myślę, że szukanie owych nowoczesnych głośników to starta czasu - będzie nieco inaczej, ale Twój problem pozostanie nierozwiązany. Ktoś wyżej wskazał, żeby szukać głośników z 12 lub 15 calami na basie i na podstawie własnych doświadczeń, popieram taki kierunek, i sam bym go wybrał. Powodzenia.

13 minut temu, pantagruel napisał:

Nie czytałem wszystkich postów, ale nie spotkałem nic na temat tego, co to za pomieszczenie, tzn. napisałeś że 45m kw. w tym skosy - czyli poddasze duże? Jeśli tak, to problem leży głównie w tym, że to właśnie poddasze. Sam i kilku kolegów z forum wałkowaliśmy ten problem - wszędzie to samo - basy gdzieś "uciekają". Przerobiłem na sowim poddaszu wiele kolumn, mając takie same oczekiwania jak Ty. Żadne nowoczesne słupki z 16 cm przetwornikami nie zagrały odpowiednio. Dopiero vandersteeny z 8 i 10 cali na basie nieco podniosły energię niskich częstotliwości - oczywiście do tego też wydajny wzmak. Myślę, że szukanie owych nowoczesnych głośników to starta czasu - będzie nieco inaczej, ale Twój problem pozostanie nierozwiązany. Ktoś wyżej wskazał, żeby szukać głośników z 12 lub 15 calami na basie i na podstawie własnych doświadczeń, popieram taki kierunek, i sam bym go wybrał. Powodzenia.

Dziękuję. 

Tak poddasze , skosy, ale od wysokości 1,5m .

Wiem że to napewno jest też problem pomieszczenia , może najważniejszy . Nowe konstrukcje są jakie są . Z 12-15 cali na basie kosztują majątek , używane trochę mam obawy żeby nie wtopić . No i każde raczej wymagające dla wzmacniacza . No ale coś za coś. 

A przy takich 12-25cali nie było problemów z akustyka pomieszczeń ?? Jak wygenerują fale po kilkanaście metrów długości to pewnie ciężko to ogarnąć w typowych pomieszczeniach ?? 

Pytam tylko ,żeby nie było że się mądruje. 

Edytowane przez carlos med
Gość

(Konto usunięte)

Na te Twoje wątpliwości jest tylko jedna odpowiedź - sprawdzać w swoim pomieszczeniu. 20 cm głośnik na basie też generuje długą falę i też w pewnych pomieszczeniach mogą być problemy a w innym już nie. Nie ma reguły. A głośniki z dużymi basowcami niekoniecznie muszą być drogie, szczególnie sh. Warto poszukać i sprawdzić, jak sądzę.

Godzinę temu, carlos med napisał:

"Wybitnie" w porównaniu z tym co usłyszałem na Klipsch  w niensjlepszych warunkach a to podobna półka cenowa. 

Myślę że zestaw wart 2-3 razy więcej może zagrać lepiej , nawet "marketowy".

A że nie będzie to ideał , napewno .  

Wam zawsze zdarza się iść do przodu ??

Oceny zawsze piszemy na podstawie tego co wiemy . Zgoda wiem mało ,ale czy to znaczy , że nie mogę napisać swojej opinii ?? Nawet jak jest błędna. Każdy z Was szukał i napewno szuka nadal . To trochę przykre , za jak ktoś niedoświadczony pyta , napisze o swoich spostrzeżeniach ,to musi doświadczyć wytykania niewiedzy .

To tak jakby było tylko jedno słuszne rozwiązanie ,a jestem pewny ,że tak nie jest . 

To trochę jest tak . Mało słyszałeś to nic nie wiesz , nie odzywaj się . 

Próbujesz posłuchać i coś o tym napisać ....co ty wiesz ,niewiedza, nie odzywaj się . 

Panowie , poprosiłem tylko o pomoc , dziękuję za cenne uwagi , nie każdy dojdzie lub zbilizy się do ideału . 

Cenię Wasze doświadczenie i wiedzę i wiem że chcecie żeby ktoś inny uniknął może błędów, które sami popełnialiście .

Myślę że nie powodów spierać się o słowa. Postaram się wyjaśnić. Sprecyzowałeś Swoje oczekiwania oraz warunki w jakich mają pracować kolumny. My na podstawie naszych doświadczeń może czasami zbyt emocjonalnie reagujemy na Twoje próby znalezienia czegoś podobnego co masz obecnie ale zagra to diametralnie lepiej . Będzie to niezwykle trudna a już spraw związanych z fizyka czyli wielkość wooferów i wielkością pokoju odsłuchowego nie przeskoczysz . Żadne Willsony, Magico, Sonusy itd nie zagrają pełną skalą dźwięku z 2,4,6 membran 18 cm . Zapomnij ! Może być oczywiście lepiej ale wpakujesz się w ogromne koszty a i tak za jakiś czas będzie niedosyt. Jednak muszę cię pochwalić. Testujesz . To jest najważniejsze. Przerobisz 10 paczek w końcu ta 11 będzie tą którą szukasz. Pisałeś o Klipshach, nie słuchałem ich. Wrzuciłem filmik z youtuba ,,, hm o cholera ale rzeźnia pomyślałem . To był tylko  film z Youtuba . Tak więc napisałem " tuba, musisz posłuchać jak zagrają wysokie tony " . Słuchasz i zdobywasz doświadczenie. Za rok to Ty komuś tutaj pomożesz kiedy będzie szukał po omacku .

22 minuty temu, carlos med napisał:

Dziękuję. 

Tak poddasze , skosy, ale od wysokości 1,5m .

Wiem że to napewno jest też problem pomieszczenia , może najważniejszy . Nowe konstrukcje są jakie są . Z 12-15 cali na basie kosztują majątek , używane trochę mam obawy żeby nie wtopić . No i każde raczej wymagające dla wzmacniacza . No ale coś za coś. 

A przy takich 12-25cali nie było problemów z akustyka pomieszczeń ?? Jak wygenerują fale po kilkanaście metrów długości to pewnie ciężko to ogarnąć w typowych pomieszczeniach ?? 

Pytam tylko ,żeby nie było że się mądruje. 

Faktycznie "metkowce "  z dużym basem to koszt rzędu 20-30 k pln i to konstrukcje nie najwyższych marek a raczej daleki wschód. Firmy z renomą to już zaczynają się od 40-50 k pln. Proponowałem Ci miejscowe rozwiązanie  DIY z biampingiem , dsp z wgranymi modami twojego salonu. To rozwiązanie najtańsze i bezpieczne tak aby zapanować nad basem do końca . Jest oczywiście ryzyko ponieważ będzie ciężko posłuchać takich konstrukcji przed ich powstaniem ale wg mojej oceny warto pójść tą drogą.

16 minut temu, Tomek1777 napisał:

Myślę że nie powodów spierać się o słowa. Postaram się wyjaśnić. Sprecyzowałeś Swoje oczekiwania oraz warunki w jakich mają pracować kolumny. My na podstawie naszych doświadczeń może czasami zbyt emocjonalnie reagujemy na Twoje próby znalezienia czegoś podobnego co masz obecnie ale zagra to diametralnie lepiej . Będzie to niezwykle trudna a już spraw związanych z fizyka czyli wielkość wooferów i wielkością pokoju odsłuchowego nie przeskoczysz . Żadne Willsony, Magico, Sonusy itd nie zagrają pełną skalą dźwięku z 2,4,6 membran 18 cm . Zapomnij ! Może być oczywiście lepiej ale wpakujesz się w ogromne koszty a i tak za jakiś czas będzie niedosyt. Jednak muszę cię pochwalić. Testujesz . To jest najważniejsze. Przerobisz 10 paczek w końcu ta 11 będzie tą którą szukasz. Pisałeś o Klipshach, nie słuchałem ich. Wrzuciłem filmik z youtuba ,,, hm o cholera ale rzeźnia pomyślałem . To był tylko  film z Youtuba . Tak więc napisałem " tuba, musisz posłuchać jak zagrają wysokie tony " . Słuchasz i zdobywasz doświadczenie. Za rok to Ty komuś tutaj pomożesz kiedy będzie szukał po omacku .

Faktycznie "metkowce "  z dużym basem to koszt rzędu 20-30 k pln i to konstrukcje nie najwyższych marek a raczej daleki wschód. Firmy z renomą to już zaczynają się od 40-50 k pln. Proponowałem Ci miejscowe rozwiązanie  DIY z biampingiem , dsp z wgranymi modami twojego salonu. To rozwiązanie najtańsze i bezpieczne tak aby zapanować nad basem do końca . Jest oczywiście ryzyko ponieważ będzie ciężko posłuchać takich konstrukcji przed ich powstaniem ale wg mojej oceny warto pójść tą drogą.

Przyjmuję to wszystko i nawet nie zawaham się napisać że rozumiem i przekonuje mnie ta argumentacja. 

W swoje branży mam duże doświadczenie i jak widzę że ktoś nowy się miota to tez tak reaguje , ale staram się trzymać emocje pod kontrolą bo one nie pomagają. 

Z gotowych konstrukcji mialem też sugestie Thiela . Wiem że to trudniejsze kolumny , ale już chyba nie marketowe 😀?????

To nie jest tylko kwestia basu. Te Klipsch których słuchałem to nie mój klimat , nie nadają się do muzyki której słucham. Tak to słysze swoimi mało osłuchanymi uszami . I to jest dla mnie najważniejsze. 

Doceniam wskazówki , żeby nie wchodzić w ślepe uliczki marketowcow i od razu szukać konkretu. 

Wskazówka z DIY to ta ??? Bo już się pogubiłem 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, carlos med napisał:

Przyjmuję to wszystko i nawet nie zawaham się napisać że rozumiem i przekonuje mnie ta argumentacja. 

W swoje branży mam duże doświadczenie i jak widzę że ktoś nowy się miota to tez tak reaguje , ale staram się trzymać emocje pod kontrolą bo one nie pomagają. 

Z gotowych konstrukcji mialem też sugestie Thiela . Wiem że to trudniejsze kolumny , ale już chyba nie marketowe 😀?????

To nie jest tylko kwestia basu. Te Klipsch których słuchałem to nie mój klimat , nie nadają się do muzyki której słucham. Tak to słysze swoimi mało osłuchanymi uszami . I to jest dla mnie najważniejsze. 

Doceniam wskazówki , żeby nie wchodzić w ślepe uliczki marketowcow i od razu szukać konkretu. 

Ukryta Zawartość

Nie  podpowiem Ci bo również Thiela nie słuchałem. Ta konstrukcja z linka wygląda konkretnie ale bez odsłuchania w podobnych warunkach to ja bym się wahał. Podałem ci namiary na Audiosynergię ponieważ wiem że Piotrek zrobiłby Ci coś szytego na Twoją miarę z subasem pod kontrolą dsp. Taki uszyty na tylko Ciebie garnitur 😉 . Nie można być jednak bezkrytycznym dlatego powiedziałem że te kolumny spod jego ręki obecnie oferowane na allegro ( piramidy w kolorze orzech amerykańskich - miałem przyjemność ich słuchać) nie zagrają dobrym basem u Ciebie. Tam jest na niskim basie co prawda duży głośnik Beyma i jest to znakomity woofer ale nie do takich pomieszczeń jak Twoje. Mimo że duże one genialnie zagrają w 15 - 25 metrach ale to dla nich max. Są to jak mówił sam konstruktor kolumny do jazzu, akustyki, wokalu ale nie do współczesnej muzyki z syntetycznym basem. Będzie  szybko z krótkim punktowym basem, niesamowity drive , nie będzie masowania trzewi. Do tego trzeba innej konstrukcji

Ukryta Zawartość

36 minut temu, carlos med napisał:

Ukryta Zawartość

dostales 2 wskazowki DIY.jeden na SS,drugi na JBL.

obie warto przetestowc,ktora lepiej podpasuje.

a jak nie chce radykalnych zmian zostaje ci hi endowy audiofilski sub.

WLM Duo 18

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, carlos med napisał:

Mało słyszałeś to nic nie wiesz , nie odzywaj się . 

Dokonuj oceny na podstawie swojej wiedzy a nie niewiedzy. Audiovector to rewelacyjne głośniki choć nie wszystkim muszą się podobać i nie każdy wzmacniacz jest wystarczająco dobry dla nich. Natomiast nie są cherlawe 

18 minut temu, piotrek7 napisał:

Dokonuj oceny na podstawie swojej wiedzy a nie niewiedzy. Audiovector to rewelacyjne głośniki choć nie wszystkim muszą się podobać i nie każdy wzmacniacz jest wystarczająco dobry dla nich. Natomiast nie są cherlawe 

Tez myślę że nie są . Raz je tylko słyszałem . Dlatego było w "" . W tym sensie że nie mają 15 cali na basie 

Godzinę temu, Tomek1777 napisał:

Nie  podpowiem Ci bo również Thiela nie słuchałem. Ta konstrukcja z linka wygląda konkretnie ale bez odsłuchania w podobnych warunkach to ja bym się wahał. Podałem ci namiary na Audiosynergię ponieważ wiem że Piotrek zrobiłby Ci coś szytego na Twoją miarę z subasem pod kontrolą dsp. Taki uszyty na tylko Ciebie garnitur 😉 . Nie można być jednak bezkrytycznym dlatego powiedziałem że te kolumny spod jego ręki obecnie oferowane na allegro ( piramidy w kolorze orzech amerykańskich - miałem przyjemność ich słuchać) nie zagrają dobrym basem u Ciebie. Tam jest na niskim basie co prawda duży głośnik Beyma i jest to znakomity woofer ale nie do takich pomieszczeń jak Twoje. Mimo że duże one genialnie zagrają w 15 - 25 metrach ale to dla nich max. Są to jak mówił sam konstruktor kolumny do jazzu, akustyki, wokalu ale nie do współczesnej muzyki z syntetycznym basem. Będzie  szybko z krótkim punktowym basem, niesamowity drive , nie będzie masowania trzewi. Do tego trzeba innej konstrukcji

No właśnie ""garnituru na miarę " trochę się obawiam , bo jak się wpasują będzie super , ale jak nie to może być problem z odsprzedaniem. 

W dniu 14.01.2022 o 21:43, carlos med napisał:

Co byście polecili w budżecie do 10tys używane lub do 15tys nowe .???

Heco Statement,albo Sounddeco Echo.

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

dostales 2 wskazowki DIY.jeden na SS,drugi na JBL.

obie warto przetestowc,ktora lepiej podpasuje.

a jak nie chce radykalnych zmian zostaje ci hi endowy audiofilski sub.

WLM Duo 18

Z właścicielem SS mam kontakt . Te na JBL to właściciel sam wielokrotnie wskazuje że raczej pod dobrą lub wybitna lampę . 

• Pokaż nowe odpowiedzi