Skocz do zawartości
IGNORED

diy - jak nawinąć dławik 7uH dla TAS5630

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

buduję probnie wzmacniacz na TAS5630 i trzeba na wyjsciu podłączyć dławiki 7uH. Są one na rdzeniu T94-2. Wiem, że ma być drutem o fi 1mm.

Jak je nawinąc, ile zwojów?

Pozdrawiam

Maciek

Tu masz conieco:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Inny rdzeń, raczej lepszy. Ja nawijałem drutem 1,8mm, a można nawet 2mm.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Koles_wroc napisał:

Jak je nawinąc, ile zwojów?

Ciasno i ładnie po prostu. Im ładniej, tym lepiej, bez "brzuchów", i pustych miejsc. Około 30 zwojów, wypadałoby zweryfikować pomiarem.

+ 10 zwojów nie zrobi wielkiej różnicy, to na początek, filtr i tak będzie działał. Zmieni się tylko górna f. 

Na tym rdzeniu to ok. 5 zwojów na µH, zależy od staranności nawinięcia.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

57 minut temu, Muzg napisał:

Tu masz conieco:

Ukryta Zawartość

Inny rdzeń, raczej lepszy. Ja nawijałem drutem 1,8mm, a można nawet 2mm.

Ten rdzeń wg mnie jest niedobry. Skąd autorzy z EP to wzięli?

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Dlaczego niedobry? Jest duży, ma sporą przenikalność, szczelinę fizyczna zamiast rozproszonej. Wystarczy 7 zwojów drutu, można dać gruby i mieć z bani straty. Tylko należy go montować szczeliną do góry!

Dzieki,

te rdzenie T94-2 sa na aledrogo w niskiej cenie. Czyli drut 1,5mm i ~35zwojów ciasno nawinietych.

Pytanie jak to zmierzyć, nie mając miernika? Zrobić z tego filtr LC i mierzyć pasmo?

@Muzg, szczeliną do góry, czyli poziomo?

Edytowane przez Koles_wroc
2 hours ago, Koles_wroc said:

Pytanie jak to zmierzyć, nie mając miernika? Zrobić z tego filtr LC i mierzyć pasmo?

Raczej dać kondek ew. szeregowy układ RC równolegle i mierzyć peak rezonansowy impedancji - częstotliwość jego wystąpienia w połączeniu ze znaną wartością C wyznacza nam indukcyjność.

Pytanie jaki masz sprzęt pomiarowy. Przy systemie mierzącym impedancję głosników, wypadałoby mieć rezonans gdzieś poniżej 10kHz, co oznacza konda 39uF albo większego. Jeżeli jesteś w stanie mierzyć dla wyższych częstotliwości (generator RC i woltomierz z przetwornikiem wartości szczytowej) to wtedy kond może być mniejszy.

Posiadam prosty generator i oscyloskop, więc pewnie uda mi się zmierzyć,

dzieki.

Co do dławika, to T94-2 jest dostepny a drugi ciężko znaleźć. Nawinę drutem 1,6mm i powinno być ok. Przy AL=8,4 to wychodzi 29 zwojów.

Z ciekawośći, w tme są dławiki 7uH:

Ukryta Zawartość

Tylko, czy one zadziałają z tym wzmcniaczem?

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Czesc, 

finalnie zaprojektowałem pcb o wymiarach 10cmx10cm. Jako przetwornicy uzyłem  LM5010, która ma fsw na poziomie ~1MHz. Jako dławiki użyłem 7uH z ferrocore HCI2114-7R0. Budowa jako PBTL, czyli monoblocki. Szumów nie słyszę.

Jako zabezpieczenie głośników użyłem gotowców z aliexpress na uP1237. Zasilanie z toroida 2x18V AC, po wyprostowaniu 47V DC.

Gra to ładniej (dla mojego ucha) niż wzmacniacz z elementów dyskretnych. Co ciekawe, dławiki się grzeją nawet przy małej mocy. Czy to normalne?

jest to bardzo ciekawa opcja jako wzmacniacz stereo oraz jako końcówka do subwoofera, bo łatwo przenowi niskie częstotliwości.

Pozdrawiam

M.

Idealna indukcyjność nie grzałaby się. 

Grzeje się od przemagnesowywania rdzenia oraz od wytracania mocy przez prąd w rezystancji uzwojenia. 

Końcowe klucze (w układzie tzw. mostka H) przełączają non stop z częstotliwością kilku MHz. 

Na wyjściu jest filtr 2 rzędu i do głośnika dochodzi wypadkowa m.cz. Niemniej przez filtry L i C może przepływać spora składowa prądu w.cz. nawet wówczas gdy składowa m.cz. jest niewielka. 

Co do wartości tego grzania trzeba by porównać z jakimś wzorcowo zbudowanym wzmacniaczem. Bo jeden czort wie coś za dławiki wstawił. 

Ale jak najbardziej grzać się musi. Potężne sprawności zaczynają się od kilkudziesięciu watów. Dla kilku watów sprawność to z 50%. A więc musi się grzać i kość i cała reszta...

Dławiki mają:

Inductance 7µH

Operating current 21A

Resistance 5.61mΩ

Saturation current 30A

To raczej nie mały prąd saturacji. A grzeją się cały czas, przy czym nie chodzi, że są gorące, ale po prostu lekko ciepłe, niezależnie od mocy na głośnikach. 

image.png.a9c0a62e0b3b86fb5d0ebef255bc349a.png

Tak jak napisałem; straty w rdzeniu i mniejsze straty w miedzi. 

Prąd saturacji to taki, który nasyci rdzeń. Wówczas zwyczajnie nie ma filtrowania bo skokowo maleje indukcyjność.

Prąd przy którym się grzej dławik może być dużo mniejszy. To w końcu kilka MHz. Na wyjściu kostki wzmacniacza filtr. On cały czas pracuje.

Trzeba by jeszcze zobaczyć dla jakich częstotliwości dedykowane są te dławiki. 

Czestotliowść rezonansowa jest duża:

Ukryta Zawartość

Tutaj chyba też nie jest źle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Koles_wroc

To normalne, że się grzeje. Niektóre rozwiązania mniej inne bardziej, fizyki nie przeskoczysz.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle