Skocz do zawartości
IGNORED

Linia zasilająca

Rekomendowane odpowiedzi

1 minute ago, 747 said:

Przykro mi, nie kolekcjonuję linków do materiałów, - nie jestem autorem powstania tej wiedzy, odnosi się ona do badań laboratoryjnych, moje zaznajomienie miało miejsce niespełna dekadę wstecz.

No wlasnie sprawa wyglada tak, ze dawno temu na wykladach z elektrodynamiki falowej kojarze, ze wyroznia sie 4 rodzaje pradu w przewodnikach, ale nie jestem w stanie nigdzie wygrzebac tych informacji. Liczylem, ze masz jakies namiary.

Nie jestem elektronikiem, ale ac i dc to juz sa dwa rodzaje. 

Jeden jak dotkniesz Cie przytrzyma a drugi wyrwie z butow. 

Edytowane przez Huberto1984

Wieza STEREO Technics :)

1 hour ago, Huberto1984 said:

Bardziej chodzilo mi o wyrozniane rodzaje pradu typu: prad naskorkowy, dyfuzyjny czy jakis rotacyjny itp. Nie umiem w internecie tego znalezc, moze tutaj ktos skojarzy 😉 Podejrzewam, ze sa to zjawiska obserwowane  dopiero przy GHz, ale byc moze audiofile slyszacy kable sieciowe, "znaja" przyczyne takich czy podobnych zjawisk. Wiadomo, ze aktualnie najlepsze wytlumaczenie jest na bazie fizyki kwantowej, to moze zwykle prady weszly pod strzechy.

Hi end i nauka czesto nie ida w parze... stad rodza sie takie wynalazki jak kierunkowe plastikowe listwy i opaski termokurczliwe marki Sulek i tym podobne teorie i akcesoria. 

Wieza STEREO Technics :)

• 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Witajcie 

Aby kolejnego tematu w tym samym temacie nie zakładać to się podepnę z pytaniem czy ogranicznik przepięć z poniższego linku jest wart zainteresowania ? Montowany jest w gniazdach zasilających natynkowych lub podtynkowych. Czy nie powoduje ograniczenia w przepływie prądu szczególnie do wzmacniaczy ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, rpm napisał:

Czy nie powoduje ograniczenia w przepływie prądu szczególnie do wzmacniaczy ?

Wszystko opisano w cytowanych danych technicznych:

Prąd znamionowy [A]

16

Czy twoje wzmaki ciągną więcej niż ok. 3,6 kVA ?

DEHN to topowa marka takich rozwiązań. Mam u sobie od ponad 25-u lat ich zabezpieczenia przeciwprzepięciowe w skrzynce zewnętrznej i w tablicy rozdzielczej. I tam proponuję je montować.

W dniu 1.04.2022 o 17:45, Huberto1984 napisał:

Jeden jak dotkniesz Cie przytrzyma a drugi wyrwie z butow. 

48 VDC potrafi mile popieścić 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Wszystko opisano w cytowanych danych technicznych:

Prąd znamionowy [A]

16

Bardziej chodzi mi o praktykę niż o teorię. Doświadczenie z tego typu szpejem.

4 godziny temu, pmcomp napisał:

Mam u sobie od ponad 25-u lat ich zabezpieczenia przeciwprzepięciowe w skrzynce zewnętrznej i w tablicy rozdzielczej. I tam proponuję je montować

To jest właśnie błąd bo powinny być jak najbliżej urządzeń odbiorczych tuż przed bezpiecznikami poszczególnych końcowych obwodów elektrycznych!

Istotne jest bardzo dobre uziemienie tych zabezpieczeń gdyż inaczej prawidłowo nie zadziałają

Fragment poprawnie zamontowanego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

18 godzin temu, rpm napisał:

Witajcie 

Aby kolejnego tematu w tym samym temacie nie zakładać to się podepnę z pytaniem czy ogranicznik przepięć z poniższego linku jest wart zainteresowania ? Montowany jest w gniazdach zasilających natynkowych lub podtynkowych. Czy nie powoduje ograniczenia w przepływie prądu szczególnie do wzmacniaczy ?

Montowanie samego ogranicznika typu trzeciego nie ma sensu, w sytuacji jakiegoś poważnego przepięcia i tak nic on nie da. Trzeba poprawnie wykonać całą instalację ochronną. 

a9RHoVX.png

Akurat na tym rysunku jest poważny błąd, ale i tak trzeba do tego wziąć fachowca bo w poprawnej instalacji jest dużo istotnych niuansów, ale ogólna idea instalacji ochronników jest OK.

Ochronnik jest podłączany równolegle i nie ogranicza przepływu prądu. Ja osobiście nie wyobrażam sobie instalacji bez ochronników, szczególnie w domu. U siebie miałem tylko jeden incydent i to spowodowany przez urządzenie, ale i tak szkody były dotkliwe. To już było dość dawno temu, przepięcie spowodowała lampa ze świetlówkami TL5 i elektronicznym starterem. Niestety do pierwszego ochronnika 3 kategorii całą elektronikę szlag trafił, a po drodze był między innymi piec centralnego ogrzewania. Od tego incydentu mam ochronniki trzeciej kategorii przy wszystkich bardziej wartościowych urządzeniach.

1 godzinę temu, kaviter napisał:

Montowanie samego ogranicznika typu trzeciego nie ma sensu, w sytuacji jakiegoś poważnego przepięcia i tak nic on nie da. Trzeba poprawnie wykonać całą instalację ochronną. 

Ukryta Zawartość

Akurat na tym rysunku jest poważny błąd, ale i tak trzeba do tego wziąć fachowca bo w poprawnej instalacji jest dużo istotnych niuansów, ale ogólna idea instalacji ochronników jest OK.

Ochronnik jest podłączany równolegle i nie ogranicza przepływu prądu. Ja osobiście nie wyobrażam sobie instalacji bez ochronników, szczególnie w domu. U siebie miałem tylko jeden incydent i to spowodowany przez urządzenie, ale i tak szkody były dotkliwe. To już było dość dawno temu, przepięcie spowodowała lampa ze świetlówkami TL5 i elektronicznym starterem. Niestety do pierwszego ochronnika 3 kategorii całą elektronikę szlag trafił, a po drodze był między innymi piec centralnego ogrzewania. Od tego incydentu mam ochronniki trzeciej kategorii przy wszystkich bardziej wartościowych urządzeniach.

Masz te ochronniki w gniazdach pomontowane ? Jeśli nie to jakie i gdzie dokładnie?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, kaviter napisał:

Przed licznikiem (poziom 1) inwestycje są na poziomie zerowym bo... to leży po stronie dostawcy prądu który nie chce być naszym dobrym aniołem stróżem za tym faktycznie go nie będzie!

Poziom 2 często jest nieskuteczny bo.... napięcie spowodowane uderzeniem pioruna rozchodzi się dalej w stronę poziomu 3 różnymi drogami i nie tylko  po lini zasilającej....

Połączenie piorunochronu do tego samego obwodu uziemiającego z resztą to kardynalny błąd na schemacie, powinna być wykonana osobna instalacja uziemiająca  odseparowana od domowego uziomu 

Ja mam poziom 3 i myślę że z racji niskiej zabudowy na dużym obszarze i obniżeniu terenu bliskie uderzenie pioruna jest mało prawdopodobne.

Jak dotąd pioruny waliły w stacje transformatorowe które instalację odgromową mają bardzo dobrze zrobioną i tego w ogóle w instalacji zasilającej nie odczuwałem...

Mieszkając gdzieś wyżej na wzniesieniu  warto jednak pomyśleć o stopniowanym zabezpieczeniu

3 godziny temu, rpm napisał:

Masz te ochronniki w gniazdach pomontowane ? Jeśli nie to jakie i gdzie dokładnie?

Mam instalację w stylu tej na rysunku. Ochronnik pierwszego stopnia w złączu licznikowym, które u mnie jest przy granicy działki, drugiego w głównej rozdzielnicy i trzeciego przy wszystkich wartościowych urządzeniach podłączonych na stałe. Coś w tym stylu

Ukryta Zawartość

Do sprzętu mam wsadzony do listwy zasilającej też ochronnik 3 klasy Eatona tylko taki w obudowie na TH.

2 godziny temu, ASURA napisał:

Przed licznikiem (poziom 1) inwestycje są na poziomie zerowym bo... to leży po stronie dostawcy prądu który nie chce być naszym dobrym aniołem stróżem za tym faktycznie go nie będzie!

Poziom 2 często jest nieskuteczny bo.... napięcie spowodowane uderzeniem pioruna rozchodzi się dalej w stronę poziomu 3 różnymi drogami i nie tylko  po lini zasilającej....

Połączenie piorunochronu do tego samego obwodu uziemiającego z resztą to kardynalny błąd na schemacie, powinna być wykonana osobna instalacja uziemiająca  odseparowana od domowego uziomu 

Ja mam poziom 3 i myślę że z racji niskiej zabudowy na dużym obszarze i obniżeniu terenu bliskie uderzenie pioruna jest mało prawdopodobne.

LOL, nie chcę Cię obrażać ani nic podobnego, tylko dobra rada - nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz zielonego pojęcia. I absolutnie do wszystkich, nie wykonujcie żadnych prac przy instalacji elektrycznej samodzielnie ani ze szwagrem ani z kolegą ASURA, weźcie do tego fachowca. Z prądem naprawdę nie ma żartów. 

Ukryta Zawartość

A’propos ochrony przeciwprzepieciowej musze sie z tobą zgodzic. Choc raz 😉 . Mam podobna instalację. Zbudowana jeszcze wtedy kiedy audiofilom o audiofilskich bezpiecznikach i lińiach jeszcze sie nie snilo.

Pytanko: jaki one maja wplyw na brzmienie systemu? Polepszaja coś, pogarszają? No bo sa wpięte w tą audiofilską instalację elektryczną.

😉

Preferuje ponad to jeszcze dodatkowy 4-ty stopień zabezpiecznia. Nazywa sie to … ubezpiczenie wyposazenia domostwa. Działa na elektrownię i na pioruny. Polecam zdecydowanie.

Edytowane przez pmcomp

• 3 tygodnie później...
W dniu 17.01.2022 o 22:56, Zombi23 napisał:

,chyba że macie inne propozycje lepsze ,tańsze

Dwie linie zasilające. Jedna do źródła/źródeł ,a druga do wzmacniacza/wzmacniaczy.Przewód ydyp 3x2,5 mm² lub wiekszy jeśli masz taką konieczność. O wrażeniach i różnicach w brzmieniu nie napiszę bo zaraz się zlecą, a mnie się już w "piaskownicy" bawić nie chce. Jedno tylko to ,to że ZDECYDOWANIE się opłaca taki rozdział i to nie ze względu na koszta bo te i tak są mierne,a wręcz pomijalne w porównaniu do cen hajfajowych sprzętów.

A może tym bardziej się opłaca?

Pozdrawiam

W dniu 27.12.2024 o 11:45, rpm napisał:

Dwie linie zasilające. Jedna do źródła/źródeł ,a druga do wzmacniacza/wzmacniaczy.Przewód ydyp 3x2,5 mm² lub wiekszy jeśli masz taką konieczność. O wrażeniach i różnicach w brzmieniu nie napiszę bo zaraz się zlecą, a mnie się już w "piaskownicy" bawić nie chce. Jedno tylko to ,to że ZDECYDOWANIE się opłaca taki rozdział i to nie ze względu na koszta bo te i tak są mierne,a wręcz pomijalne w porównaniu do cen hajfajowych sprzętów.

A może tym bardziej się opłaca?

Pozdrawiam

Co z dużą pętlą masy którą sobie zafundujesz?

Teraz, rpm napisał:

Cisza ,nic się nie dzieje. 

U Ciebie może tak a co z wrażliwymi na takie rzeczy lampowcami?

7 minut temu, pmcomp napisał:

Przy takiej konfiguracji dwóch linii można się jej łatwo pozbyć.

Ale po co ją robić?

Jak ktoś ma fantazję na dwie linie to kto mu zabroni?

Ja nie widzę żadnej zalety z dwóch oddzielnych linii do audio.

Jak komuś 3x2,5mm2 za mało to niech da 3x4mm2 i bezpiecznik 20A w skrzynce.

Edytowane przez pmcomp

W dniu 27.12.2024 o 11:45, rpm napisał:

Jedno tylko to ,to że ZDECYDOWANIE się opłaca taki rozdział i to nie ze względu na koszta bo te i tak są mierne,a wręcz pomijalne w porównaniu do cen hajfajowych sprzętów.

Na czym ta opłacalność ma polegać? Na lepszym dźwięku? Jakieś uzasadnienie techniczne?

Czemu nie dałeś oddzielnych linii do:

- końcówka 1

- końcówka 2

- pre

- phono stage

- DAC

- źródło 1

- źródło 2

- źródło 3

To tylko 8 kabli ... różnica w kosztach pomijalna. Mniemam iż wg. twojej ale bliżej mi nieznanej teorii powinno być tak że z butów wyrwie a szczęka w kosmos pofrunie.

Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, ASURA napisał:

Drut z Casto...

Znakomicie się nadaje. Miedziany core. Taki mam w swoim domu od ponad 25-u lat. Pieknie działa. TV świeci, audio gra, zamrażarka lodzik robi. Ograniczniki DEHN typu 1 i 2. Napięcie AC mogłoby być niższe, jestem blisko transformatora.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Znakomicie się nadaje. Miedziany core. Taki mam w swoim domu od ponad 25-u lat. Działa.

Jak twierdzi Roger Adamek którego szanuję (RCM) YDYp 3x2,5 i większy przekrój do pewnego poziomu spełnia zadanie

Pada tylko pytanie kto jak słyszy i na jakiej wysokości ustawia sobie poprzeczkę

Jednak np. chcąc mieć 3m głębszą scenę poza ścianę należy to zrobić w innej konfiguracji...

16 minut temu, pmcomp napisał:

Na czym ta opłacalność ma polegać? Na lepszym dźwięku? Jakieś uzasadnienie techniczne?

Czemu nie dałeś oddzielnych linii do:

- końcówka 1

- końcówka 2

- pre

- phono stage

- DAC

- źródło 1

- źródło 2

- źródło 3

To tylko 8 kabli ... różnica w kosztach pomijalna. Mniemam iż wg. twojej ale bliżej mi nieznanej teorii powinno być tak że z butów wyrwie a szczęka w kosmos pofrunie.

Wiesz że przy długich liniach zasilających to przy taniości mogło by być ciekawe ale trzeba trochę pokombinować z topologią no i z pętlą mas

9 minut temu, ASURA napisał:

Jak twierdzi Roger Adamek którego szanuję (RCM) YDYp 3x2,5 i większy przekrój do pewnego poziomu spełnia zadanie

Pada tylko pytanie kto jak słyszy i na jakiej wysokości ustawia sobie poprzeczkę

Jednak np. chcąc mieć 3m głębszą scenę poza ścianę należy to zrobić w innej konfiguracji...

Wiesz że przy długich liniach zasilających to przy taniości mogło by być ciekawe ale trzeba trochę pokombinować z topologią no i z pętlą mas

Co to są długie linie? Takie 500 metrów?

U mnie na linii do audio nie ma pętli masy bo jest jedna i dedykowana.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Co to są długie linie? Takie 500 metrów?

Według mnie takie powyżej 5 krotności długości dobrej sieciówki

4 minuty temu, pmcomp napisał:

U mnie na linii do audio nie ma pętli masy bo jest jedna i dedykowana

No bo to jest YDYp

34 minuty temu, ASURA napisał:

Według mnie takie powyżej 5 krotności długości dobrej sieciówki

10 metrów. To trzeba w jakiejś klitce mieszkać 🙂 . Myslę, że moja linia do audio ma jakieś 15-20 metrów do bezpiecznika w rozdzielni.

34 minuty temu, ASURA napisał:

No bo to jest YDYp

Zgadza się.

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

10 metrów. To trzeba w jakiejś klitce mieszkać 🙂 . Myslę, że moja linia do audio ma jakieś 15-20 metrów do bezpiecznika w rozdzielni.

U mnie faktyczna linia do audio to circa 17 metrów do bezpiecznika 16A Gigawata , dalej  różnicówka Doepka, później 32 metry do bezpiecznika 20A Gigawata drutem do kładzenia w ziemi a później jeszcze 2 metry do przedlicznikowego drutowego potwora 50A

ale  ta 5 krotność długości sieciówki (zastosowany materiał, geometria drutu, etc) zaczyna być słyszalna w dobrym systemie czy nam się to podoba czy też nie i czy ma mały 8 m2 pokoik czy 250 m2 salon dedykowany do audio

• Pokaż nowe odpowiedzi