Skocz do zawartości
IGNORED

Topping MX3 + monitory na biurko

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Posiadam od roku wzmacniacz topping mx3 wraz z kolumnami Teufel Ultima 20. Wzmacniacz podłaczony jest do komputera, na którym używam oprogramowania Peace którym dodatkowo wysterowałem dźwięk i odpowiednio przełączam w zaleźności od używanego zestawu (Ultima 20/Ultima 20 z subem, Fidelio X2 HR oraz Ultima 40 z centralnym aczkolwiek to juz pod inny wzmacniacz).

Ostatnio do zestawu dokupiłem subwoofer Voice Kraft VK7830 SW i podłączyłem go pod toppinga. Chciałbym wymienić ultimy na coś bardziej muzykalnego, co najmniej poziom wyżej, z racji że do wzmacniacza podłączony jest subwoofer zależy mi żeby monitory były bardziej wyraziste w górnych i środkowych częściach, oczywiście w miare mozliwości jak wzmacniacz pozwoli. Drugie pytanie czy jest to opłacalne do takiego wzmacniacza pchać coś droższego, więc zapewne musiałbym szukać monitorów które mx3 dobrze napędzi.

Budżet to około 2000zł, na razie zainteresowałem się Dali Oberon 3 oraz Monitor Audio Silver 2. Czy to dobre głośniki i w miarę wykorzystam ich potencjał? Ewentualnie na co jeszcze ciekawego w podobnym budżecie mogę spoglądać?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/157823-topping-mx3-monitory-na-biurko/

Może uważacie jednak, że ten wzmacniacz jest za słaby na coś mocniejszego? Jestem ciekawy Waszej opinii i może nawet gotowy na zmianę mx3 aczkolwiek zależy mi na podobnych właściwościach nowego sprzętu zbliżonych do tych z MX3. Wiem, że na dniach wyszedł MX5 aczkolwiek jedna rzecz mi w nim nie pasuje, brak wyjścia subwoofera, więc może macie jakieś ciekawe propozycje w zamian MX3 jeśli ten na nic mocniejszego nie pozwoli?

W pierwszej kolejności polecam wymianę wzmacniacza, ponieważ w obecnej sytuacji jest on ograniczeniem do rozbudowy Twojego systemu. W tej kwocie polecam poszukać lepszy używany. Z kompaktowych modeli np. NuPrime IDA-6, która powinna zapewnić wyższą jakość dźwięku i jego ocieplenie.  Ewentualnie jak nie jest problemem większej wielkości wzmacniacz, to rozejrzyj się za używanymi Onkyo A-9130 lub 9150, grającymi dosyć neutralnie. Jak już ten element wymienisz na lepszy, to będziesz mógł pomyśleć o kolumnach półkę wyżej.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Czy one mają możliwość komunikacji przez usb? Na co dzień korzystam z laptopa i toppinga mx-3 mam podłaczonego za pomocą interfejsu usb z laptopem, portu hdmi i usb c dp używam do zewnętrznych monitorów w wyższej rozdzielczości dlatego podłączenie przez hdmi czy inne wejścia nie wchodzą w gre (miałem plan podłaczenia amplitunera przez hdmi ale z racji potrzeby na rzecz monitora plan przeniósł się na wykorzystanie wzmacniacza z interfejsem usb - toppinga który ma wszystko w jednym). Wziąłbym mx5 bo z tego co rozumiem jego moc się zwiększyła znacząco aczkolwiek brak wyjścia na subwoofer mnie wstrzymuje

Ponieważ dołączono subwoofer, to nie ma potrzeby instalować monitorów

z dużym wooferem. Im większy woofer, tym trudniej będzie zgrać dół pasma.

Ja bym szukał raczej wyrazistych maluchów, bo jeśli Dali to raczej Spektor 1,

czy Concept 1, Opticon 1, Usher 520, Totem Mite, albo np: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 21.01.2022 o 21:07, Krizu napisał:

Czy one mają możliwość komunikacji przez usb?

Podłączenia źródła po USB nie mają, musiałbyś dodatkowo kupić DAC zewnętrzny z tego typu wejściem, np. Topping D10s lub iFi iDSD nano.

Edytowane przez Sklep.RMS.pl

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje