Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, Tokina napisał:

Swoją droga pojawiają się edycje "specjalne" za bzdurne pieniądze,

To samo dotyczy sprzętu, w tym używanego.

Dlatego nie do końca zgodzę się z tematem wątku:

Cytat

Audio szybko sprzedaje się ostatnio z różnych ogłoszeń

Sprzęty na olx wiszą i się nie sprzedają  bo są przeszacowane.

9 godzin temu, Tokina napisał:

Dire Straits jest nawet za ponad 1200 zł... ale za 12 płyt. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Swoją droga pojawiają się edycje "specjalne" za bzdurne pieniądze, ale to dla takich nabywców ("je..ni"), co to kupują kable zasilające za kilka czy kilkanaście tysięcy złotych albo  podkładki pod kolumny w podobnej  cenie, nieraz wyższej od ceny niejednej przyzwoitej kolumny. 🙃

Ukryta Zawartość

Popieram w 100%! 

Jednak warto czytać to forum, człowiek dowie się, że jest jeleniem,albo jakimś innym zwierzakiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Tokina napisał:

Odnośnie określenia "produktów z szopy"

"Hala" produkcyjna "fabryki" firmy Cyrus:

Ukryta Zawartość

Cała załoga firmy Cyrus:

b.thumb.jpg.edfe7c839f70adb960190322d287ff13.jpg

Cyrusa się boję od momentu, gdy sam przełączył mi wejście oznaczone AV w tryb końcówki mocy (na szczęście nic nie grało wtedy).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

22 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

To samo dotyczy sprzętu, w tym używanego.

Dlatego nie do końca zgodzę się z tematem wątku:

Sprzęty na olx wiszą i się nie sprzedają  bo są przeszacowane.

Sporo jest i przeszacowanych,  ale te stosunkowo tanie też wiszą,  które 1-2 lata temu poszłyby raz dwa

Ludzie czują nosem że  nadchodzą naprawdę ciężkie czasy i trzeba będzie zaciskać pasa 

A co do tytułu wątku to proszę zobaczyć na datę założenia i wyjaśni sie ta "sprzecznośc" 

1 hour ago, costa brava said:

Sporo jest i przeszacowanych,  ale te stosunkowo tanie też wiszą,  które 1-2 lata temu poszłyby raz dwa

Ludzie czują nosem że  nadchodzą naprawdę ciężkie czasy i trzeba będzie zaciskać pasa 

A co do tytułu wątku to proszę zobaczyć na datę założenia i wyjaśni sie ta "sprzecznośc" 

Absolutnie sie zgadzam i dlatego planuje wyprzedac caly zbedny zlom do konca roku. 

Ale z drugiej strony może byc okazja cos upolować na takich wyprzedażach domowych 🙂

Ale uwaga

Ukryta Zawartość

Sprawa znana juz od dawna, wejdzie w zycie 1 czerwca, ale raportowanie ma objąć czas juz od 1 stycznia 2024

Ukryta Zawartość

Dyrektywa DAC7 dawno powinna działac, ale tak słabo że tak to ujmę. Ale zapewne wejdzie w końcu z życie. 

Nic nowego. Temat jest na Bocznicy od dawna. 

?👈

W dniu 23.02.2024 o 12:59, Piotr Sonido napisał:

Zamarło jeśli cena była abstrakcyjna. Przecież niektórzy to sobie krzyczeli za ten sprzęt używany tak absurdalne kwoty że człowiek patrzył i nie wiedział czy to jest śmieszne czy na poważnie.

Ja sprzedalem Yamahe as1100 za 1500 euro a kupilem nowa 4 lata temu za 950 euro.

😁

18 minut temu, Tokina napisał:

Nie rób dymu bez ognia.

No chyba, ze jesteś "handlarzem" zarabiającym "na czarno" na Allegro itp.

Pismak napisał parę idiotyzmów, które zupełnie nie są godne jakiejkolwiek uwagi.

No jasne to przecież dla naszego dobra, sorry że zawrocilem d.... 

9 minut temu, Tokina napisał:

Dla nie handlarza nie ma to najmniejszego znaczenia.

Dla prawdziwego handlarza to nie ma znaczenia bo on i tak płaci podatki 

To jest właśnie bat na tzw okazyjnych "handlarzy"

5 minut temu, Tokina napisał:

No to czeka Cie min 10 lat więzienia, przepadek majątku, pobawienie praw publicznych, w tym forumowych też na 10 lat  i natychmiastowa wpłata na rzecz forum w wys. uzyskanej korzyści 🙂

Zarabiasz - płacisz podatki, to chyba normalne?

Oczywiście że  normalne 

Pod warunkiem że nie zarznie sie podatnika 

36 minut temu, Tokina napisał:

No to czeka Cie min 10 lat więzienia, przepadek majątku, pobawienie praw publicznych, w tym forumowych też na 10 lat  i natychmiastowa wpłata na rzecz forum w wys. uzyskanej korzyści 🙂

Moga mi skoczyc 😀

12 godzin temu, Tokina napisał:

Dla nie handlarza nie ma to najmniejszego znaczenia.

Dyrektywa zakłada 2tys euro lub 30 ogłoszeń. Nie trzeba być handlarzem żeby przekroczyć 2tys euro w ciągu roku. Wystarczy sprzedać jedna czy dwie droższe rzeczy i będziesz zgłoszony. 

?👈

Z tego co pamiętam to nie tylko sprzedać ale wystawic za tyle wystarczy do obowiazku zaraportowania

Co nie znaczy że zaplacisz podatek ale juz cie mają na celowniku

Zaraz za samo posiadanie prądożernego sprzętu zaplacimy, podobnie jak to ma byc z autami

A teraz sie nie certola tylko byle urzędniczyna zablokuje ci konto w banku a ty sie bujaj, udowadniaj żeś nie wielbłąd i nie zarobiles na sprzedaży 

Podatek od czynnosci cywilno prawnych tez mogą zacząć egzekwowac, czyli kupiłes cos za ponad 1000 pln to płać 

Kwota nierewaloryzowana chyba celowo od x lat

Edytowane przez costa brava
3 godziny temu, costa brava napisał:

Z tego co pamiętam to nie tylko sprzedać ale wystawic za tyle wystarczy do obowiazku zaraportowania

Z tego co wiem to płatność musi przejść przez jakiś system płatności jakiegoś portalu sprzedażowego. Pewnie musi być jakaś podstawa. 

?👈

Tak, w NL też niby mają to kontrolować. Wystarczy mieć kilka kont na portalu i płacić gotówką.

12 minut temu, Marek.S napisał:

płacić gotówką

Masz pewność, że ona wkrótce nie zniknie?

W dniu 23.02.2024 o 16:15, Tokina napisał:

Bezmyślne powielanie niesprawdzonych informacji to jest trolling!

Banned

W dniu 24.02.2024 o 19:56, costa brava napisał:

Ale uwaga

Ukryta Zawartość

Sprawa znana juz od dawna, wejdzie w zycie 1 czerwca, ale raportowanie ma objąć czas juz od 1 stycznia 2024

No i to będzie gwóźdź do trumny dla Allegro. Mówię o prywatnych użytkownikach.

W dniu 24.02.2024 o 20:35, BlueDot napisał:

Ja sprzedalem Yamahe as1100 za 1500 euro a kupilem nowa 4 lata temu za 950 euro.

😁

Zrobiłeś interes. Odprowadz podatek teraz :):)

oczywiście żarcik.

W dniu 24.02.2024 o 20:38, costa brava napisał:

No jasne to przecież dla naszego dobra, sorry że zawrocilem d.... 

Akurat uważam że sporo osób się wycofa ze sprzedaży indywidualnego sprzętu albo go podbije właśnie o wartość podatku który będzie musiał oddać.

Więc używany sprzęt audio stanie się na tym portalu jeszcze droższy.

Już można obserwować te same aukcje które na Allegro są droższe o wartość prowizji portalu na przykład względem OLX

W dniu 25.02.2024 o 09:03, rafal735r napisał:

Dyrektywa zakłada 2tys euro lub 30 ogłoszeń. Nie trzeba być handlarzem żeby przekroczyć 2tys euro w ciągu roku. Wystarczy sprzedać jedna czy dwie droższe rzeczy i będziesz zgłoszony. 

I mało tego nie trzeba na tym zarabiać. 

Co jeśli na przykład nabyłem wzmacniacz dla własnych indywidualnych testów za 15 000 zł . Testy się skończyły i chcę go sprzedać za 14900. 

Gdzie tu zarobek?

Ukryta Zawartość

Najśmieszniejsze jest to że przecież te sterty rzekomych raportów będzie ktoś musiał sprawdzić. I co teraz skarbówka zatrudni kolejnych 100 tys popijaczy kaw żeby klikali w klawiaturę, wysyłali jakieś powiadomienia celem wyjaśnień czy inneg tego typu bzdety. Ogólnie to te 30 ogłoszeń to jest trochę śmieszne jak popatrzy się po tych olx czy vinted. Ludzie sprzedają mnóstwo różnych "śmieci", ubrań i innych dupereli. 

?👈

Dlatego do pełnej kontroli nad ludzkością potrzebna jest sztuczna inteligencja 

Człowiek nie jest w stanie wszystkiego skontrolować 

2 minuty temu, costa brava napisał:

Jest, tylko wiaze sie to z ogromnymi kosztami i prawdopodobienstwem korupcji.

Przeciez moge wysrawic cos na sprzedaz, dogadac sie z kims na PW i sfinalizowac interes a ogloszenie wycofac jako niesprzedane.

20 minut temu, rafal735r napisał:

Najśmieszniejsze jest to że przecież te sterty rzekomych raportów będzie ktoś musiał sprawdzić. I co teraz skarbówka zatrudni kolejnych 100 tys popijaczy kaw żeby klikali w klawiaturę, wysyłali jakieś powiadomienia celem wyjaśnień czy inneg tego typu bzdety. Ogólnie to te 30 ogłoszeń to jest trochę śmieszne jak popatrzy się po tych olx czy vinted. Ludzie sprzedają mnóstwo różnych "śmieci", ubrań i innych dupereli. 

Nie sądzę.

Raczej obstawiam że zorganizują jakiś przetarg który wygra znajomy znajomego któregoś mniej znanego posła na dostawę oprogramowania komputerowego za 10 milionów złotych które to będzie robić.

A ja przeczuwam że taki program wcale nie byłby zbyt trudny aby sprawdzić czy dana osoba której przecież dane masz odprowadziła podatek.

To jest naprawdę proste do ogarnięcia

6 minut temu, costa brava napisał:

Dlatego do pełnej kontroli nad ludzkością potrzebna jest sztuczna inteligencja 

Jeśli sztuczna inteligencja zacznie nas całkowicie kontrolować to będzie już koniec ludzkości i ziści się scenariusz Terminatora

Tutaj słowem kluczowym jest pełna kontrola trzeba na to uważać

Poza tym człowiek ma uczucia, emocje, moralnosc, których AI raczej nie posiada

To nas różni 

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A ja przeczuwam że taki program wcale nie byłby zbyt trudny aby sprawdzić czy dana osoba której przecież dane masz odprowadziła podatek.

No chyba ze ktos dogada sie z kupujacym na PW a nastepnie wycofa ogloszenie jako niesprzedane.

Popularny walek na duzym portalu zeby uniknac placenia prowizji.

1 minutę temu, costa brava napisał:

Poza tym człowiek ma uczucia, emocje, moralnosc, których AI raczej nie posiada

To nas różni 

A tutaj akurat z tymi urzędnikami to bym się jednak tak nie zagalopowywał 😛

1 minutę temu, BlueDot napisał:

No chyba ze ktos dogada sie z kupujacym na PW a nastepnie wycofa ogloszenie jako niesprzedane.

Popularny walek na duzym portalu zeby uniknac placenia prowizji.

No dokładnie ja przeczuwam że takich wałków będzie więcej.

Ale to już jest po stronie Allegro jak sobie będzie dawało z tym radę.

Bo tutaj mówimy o dwóch aspektach

1. Faktycznie jeżeli na przykład ty odnajdujesz moje ogłoszenie dzwonisz do mnie dogadujemy się przez telefon i po sprzęt sobie po prostu osobiście przyjeżdżasz wówczas ja mogę wycofać to ogłoszenie jako niesprzedane.

2. To jednak zakup przez internet ale potem się dogadujemy że z twojej strony jest wszystko w porządku jesteś zadowolony z towaru i pozwalasz mi kliknąć zwrot towaru czy coś takiego nie pamiętam dokładnie jak to działa. Ale że rzekomo wycofujemy transakcje. Ja nie płacę ani prowizji ani podatku.

Teoretycznie.

No Polak potrafi Polak musi.

Ja nie jestem handlarzem ale już na przykład widzę że gdybym miał ochotę tylko stestować taki wzmacniacz sprzedać go taniej i płacić od tego podatek! No to jest niedorzeczność. 

Zresztą podobnie jest przy sprzedaży samochodu. Przecież tam trzeba odprowadzić podatek a z reguły sprzedaje się samochód taniej niż się go nabyło.

Mówię jako nie handlarz samochodowy.

Nie sądzę aby ten rząd ani przyszły zajął się tematem i dopracowaniem definicji co to jest podatek od dochodu.

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A tutaj akurat z tymi urzędnikami to bym się jednak tak nie zagalopowywał 😛

No dokładnie ja przeczuwam że takich wałków będzie więcej.

Ale to już jest po stronie Allegro jak sobie będzie dawało z tym radę.

Bo tutaj mówimy o dwóch aspektach

1. Faktycznie jeżeli na przykład ty odnajdujesz moje ogłoszenie dzwonisz do mnie dogadujemy się przez telefon i po sprzęt sobie po prostu osobiście przyjeżdżasz wówczas ja mogę wycofać to ogłoszenie jako niesprzedane.

2. To jednak zakup przez internet ale potem się dogadujemy że z twojej strony jest wszystko w porządku jesteś zadowolony z towaru i pozwalasz mi kliknąć zwrot towaru czy coś takiego nie pamiętam dokładnie jak to działa. Ale że rzekomo wycofujemy transakcje. Ja nie płacę ani prowizji ani podatku.

Teoretycznie.

No Polak potrafi Polak musi.

Ja nie jestem handlarzem ale już na przykład widzę że gdybym miał ochotę tylko stestować taki wzmacniacz sprzedać go taniej i płacić od tego podatek! No to jest niedorzeczność. 

Zresztą podobnie jest przy sprzedaży samochodu. Przecież tam trzeba odprowadzić podatek a z reguły sprzedaje się samochód taniej niż się go nabyło.

Mówię jako nie handlarz samochodowy.

Nie sądzę aby ten rząd ani przyszły zajął się tematem i dopracowaniem definicji co to jest podatek od dochodu.

A jezeli ktos sprzeda cos za taka sama kwote za jaka nabyl dany produkt to jak ma placic podatek od dochodu jezeli wyszedl na zero?

To jakas bzdura totalna.

• Pokaż nowe odpowiedzi