Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy Primare a35.2 klasa D z przedwzmacniaczem lampowym

Rekomendowane odpowiedzi

Czy końcówka mocy pracująca w klasie D może bezproblemowo pracować z przedwzmacniaczem lampowym / hybrydowym?

Mam Primare a 35.2 i do tego pre hybrydowy. Jakiś chiński - wygląda na solidnie skonstruowany. Używam jako wzmacniacza słuchawkowego i brzmi i działa świetnie. Ma wyjście do końcówki mocy i do tej pory bezproblemowo działał ze starszą końcówką tranzystorową. Ostatnio kupiłem Primare a35.2 i co któryś raz przy włączaniu końcówki, wali mi w kolumny, jakimś strasznie głośnym sygnałem - gwizdem. Myślę, że  na pełnej mocy. Aż się cała rodzina zbiega. Rozwali mi to kolumny i boję się włączać. Najpierw włączam pre i czekam chwilę, a dopiero potem końcówkę. Niestety co któryś raz mam taki efekt.

Nie wiem czy to problem końcówki, czy niedorobionego pre, który może ma jakieś problemy, czy może w ogóle, te nowoczesne wzmacniacze w klasie D mają problemy przy współpracy z przedwzmacniaczami lampowymi? Chciałbym do tej końcówki przedwzmacniacz lampowy, żeby dodać ciepła i blasku ale boję się kupić coś nowego, żeby dalej nie mieć z tym problemu.

Ktoś coś wie na ten temat?

Zdjęcie mojego pre. Wygląda chyba ok i naprawdę świetnie gra. Nazywa się Nimbus AM650 PRO . Made in China.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
46 minut temu, tomek7776 napisał:

wyrzuc to G....o na smietnik,zanim zniszczy ci kolumny.

Ale przedwzmacniacz czy końcówkę?

Nie za szybko włączasz końcówkę ? ,  a lampy sprawne nie na wykończeniu  , też mam w roli przedwzmacniacza musical fidelity xcan v8 czyli chyba  jeszcze prostszy od twojego i monacor sta 400D  jakieś dwa lata nauczyłem się pilnować kolejności i ani razu nic takiego się nie zdarzyło , klasa końcówki raczej nic nie ma , gdzieś coś fałszuje 

5 minut temu, jarekb napisał:

Nie za szybko włączasz końcówkę ? ,  a lampy sprawne nie na wykończeniu  , też mam w roli przedwzmacniacza musical fidelity xcan v8 czyli chyba  jeszcze prostszy od twojego i monacor sta 400D  jakieś dwa lata nauczyłem się pilnować kolejności i ani razu nic takiego się nie zdarzyło , klasa końcówki raczej nic nie ma , gdzieś coś fałszuje 

Włączam pre, czekam kilkadziesiąt sekund i dopiero końcówkę. Tak się stało ze cztery razy na powiedzmy kilkanaście włączeń - nie liczyłem. Pre ściszony na maksa. Tylko,że wcześniej przy starszej końcówce (nie wiem jaka klasa może A) nic takiego nie było. Włączałem na pałę, bez zastanowienia i nie było problemów. Lampy z małym przebiegiem. Teraz podłączyłem pre tranzystorowy, na razie ok. protestuję kilka dni.

Najgorsze jest to, że chcę dokupić przedwzmacniacz lampowy i nie wiem, czy to nie problem tej może zbyt skomplikowanej i wrażliwej elektroniki w klasie D i lamp, które może żyją własnym życiem i nie koniecznie dobrze się dogadują z D i coś sprzęga? Nie znam się.

Połączenie lampowego pre i końcówki w klasie D nie jest z natury złe. Problem nie leży tutaj. Lampy włączając się lubią wydawać różne dźwięki, które my niekoniecznie chcemy słyszeć na kolumnach. @jarekb słusznie zauważył, warto sprawdzić stan lamp przy tak ekstremalnych sytuacjach.

Podejrzewam też, że w Twoim pre nie ma opóźnienia na wyjściu, więc wszystkie artefakty pochodzące od włączanych lamp przenoszą się od razu na wzmaka.

Końcówka klasy D włącza się w 2 sekundy może, pre lampowe potrzebuje więcej czasu. Moja rada brzmi: włącz preamp, poczekaj z minutę, dwie i dopiero włącz końcówkę. Jeżeli obędzie się bez tego problemu, to mamy rozwiązanie 🙂 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Przed uruchomieniem końcówki mocy poczekaj aż przedwzmacniacz dobrze się wygrzeje, lampy nabiorą optymalnej temperatury do pracy. Lampa podczas rozgrzewania potrafi wydawać z siebie dźwięki. Podobne dźwięki potrafi wydawać lampa gdy traci swoją emisję. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.