Skocz do zawartości
IGNORED

Elac Vela 403 z Pathis Classic MK3 - c.d.

Rekomendowane odpowiedzi

Kolumny były kupowane do gabinetu. Zakładałem nawet post o monitorach do bliskiego pola. I generalnie z Elacami nie mam tu problemu. Zestaw gra ok. półtora metra od miejsca odsłuchowego (mam duży monitor i spore biurko, jak na zdjęciu), a nawet dalej (na zdjęciu jest stary fotel i nie objeło małej sofki z tyłu pokoju). Obecnie z tymi Elacami gra Pathos Classic MK3 po ostatnich zmianach w posiadanych systemach. Wymieniłem lampki z B.boy na Mullardy i nic już nie muli. Z Elacami przy wyższych poziomach głośności mam jednak problem z basem. Problem bierze się - jak mniemam - z "ciasnoty" w pokoju oraz z tego, że Elaci stoją dośc blisko ściany - ok. 20cm, przy czym postawilem za nimi taniutką pułapke basową. Poprzednio posiadany wzmacniacz miał regulacje barwy, Pathos nie ma. Stąd pojawił sie problem. Kolumny nie za bardzo mogę odsunąć, gdyż wówczas zmniejszy się odległość gdy używam ich gdy pracuję przy biurku (komputerze) a w sumie najczęściej tak sobie właśnie plumkają. problem pojawia się tylko przy poziomach głośności > 25 na wzmacniaczu, filmach, czasem grach. Co poradzicie ? Myslałem o lepszych pułapkach basowych - po jednej za kolumnę, ewentualnie o zmianie wzmacniacza na któryś z systemem korekcji akustyki, np. NAD M10. Jednak lubię mojego Pathosa, z Elacami się zgrywa. Co lepsze, NAD czy mój Pathos - podejrzewam, że to trochę inne brzmienie, a nie lepsze. Zresztą systemy korekcji akustyki nigdy nie zastapia adaptacji akustycznej pomieszczenia. 

Any ideias ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20210306_084413.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/158023-elac-vela-403-z-pathis-classic-mk3-cd/

Pathos świetny wzmacniacz, jednak moim zdaniem do Elaców ciut za ciepły. Nad za to w takiej konfiguracji jest wybierany bardzo często, dodatkowo tutaj może pomóc Dirac. Zapraszam do nas na priv. Można wypożyczyć na odsłuch 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Potencjał Elaców tylko się marnuje.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Możesz rozwinąć? Pokój ma z 10m2, to że nie chce w nim słuchać z "kina" Logitecha nie oznacza, że każdy sprzęt hifi nie pokaże potencjału.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Pathos świetny wzmacniacz, jednak moim zdaniem do Elaców ciut za ciepły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za to w takiej konfiguracji jest wybierany bardzo często, dodatkowo tutaj może pomóc Dirac. Zapraszam do nas na priv. Można wypożyczyć na odsłuch
Też uważam, że to bardzo dobry wzmacniacz, dlatego mi go szkoda. Też myślałem o Diracu.

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Zostaw Pathosa i nie ruszaj Elaców. Ogromną zaletą wzmacniaczy lampowych i hybrydowych jest to, że dobrze grają na niskich poziomach głośności. A Elac są po prostu fajne. Na początek popraw akustykę pomieszczenia. Coś takiego prawdopodobnie załatwiłoby problem

Ukryta Zawartość

Tanie nie są ale mają opinię bardzo skutecznych i nie szpecą pomieszczenia. Albo zrobić lub zlecić wykonanie zamienników na wzór takich rozwiązań 

No i mimo wszystko kwestia doboru lamp. Już w innym wątku sugerowałem Ci lampy Sylvania. Właśnie z uwagi na lekko "tranzystorowy" charakter brzmienia i szybki, zwarty bas. Przy ich niskiej cenie warto kupić choćby dla samego eksperymentu. A że są to lampy NOS, w najgorszym wypadku będziesz miał pamiątkę z lat, w których zaczynali kariery i nagrywali The Doors, Pink Floyd czy The Animals  

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, artur 1984 waw napisał:

Możesz rozwinąć? Pokój ma z 10m2, to że nie chce w nim słuchać z "kina" Logitecha nie oznacza, że każdy sprzęt hifi nie pokaże potencjału.

To prawda że ZG lepiej lub gorzej zaprezentują swój potencjał nawet w tak niewielkim pomieszczeniu i nie mam zarzutów co do metrażu bowiem sam słucham w podobnym. Sztuką jest rozmieścić kolumny wydobywając możliwie jak najkorzystniej owy potencjal w takim pokoju. Tragiczne warunki sprawiłeś Elacom w ktorych zaistniałe problemy zaprawionego milośnika hifi na pewno nie dziwią. 

Wyjścia są dwa, albo sprzedaż tych wybornych monitorów "zastopowanych" przez niekorzystne warunki i zakup bardziej akomodujących się zestawów w tak trudnym rozstawieniu jak np. ATC SCM7, Harbeth P3ESR, Sonus Faber Concertino, Usher S-520 itp. Drugie rozwiązanie to korekcja akustyki zachęcająca mniejszym poświęceniem i ostatecznie szybszą drogą do sukcesu którego Ci życzę.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Dziękuję Panowie, to cenne rady. Pathos - zarówno posiadany Classic jak i Logos własnie grają już bardzo sensownie przy minimalnych poziomach głośności. Dużo pracuję przy biurku i wówczas słucham na "1" max "2" jakiegoś ambientu albo spokojnej elektroniki - wówczas żadnego problemu nie ma a podoba mi się, że dźwięki dosłownie "można łapać" w przestrzeni pomiędzy kolumnami. Z rozstawieniem mebli w pokoju nie bardzo mogę coś zrobić. Myślałem nawet o podmianie kolumn, ale żona jest bardzo przywiązana do innych kolumn w drugim zestawie (wygląd...). Sądzę więc, że spróbuję zainwestować w jakieś sensowniejsze pułapki basowe i odsunąć jeszcze trochę moje "Vele" od ściany. Z tego co kojarzę z instrukcji producent radzi min 30-40cm od ściany tylnej i chyba tyle samo od bocznej, czego nie jestem w stanie spełnić (biurko).

Swoją droga, z tego co kojarzę TopHifi sprzedawał kiedyś zestawy Pathos Classic zarówno z Velą 403 jak i większym modelem. Potem zaś pojawiły się te oferty z Nad`em. Producenta i wzmacniacz bardzo szanuję, ale Pathos jawi się mi jednak jako "bezpieczniejszy" wybór - if you know what i mean... Ten nad to dla mnie własciwie amplituner; zresztą miałem jeszcze parę lat temu Yamahe 803D - wiem, że to bez porównania, ale tam korekcja akustyki zawsze pozostawiala jakiś niedosyt brzmieniowy i w sumie jej nie używałem. Bajer i tyle, albo deska ratunku dla szeregowego konsumenta.

Edytowane przez artur 1984 waw