Skocz do zawartości
IGNORED

Tani DAC grający duuużym dźwiękiem - jest taki?

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Separacja galwaniczna to coś przeciwnego – przerwanie drogi dla prądu.

A on złośliwie sobie dalej w przestrzeni zapycha z jednego nie zaekranowego porządnie urządzenia do drugiego bo najwięcej to się kolego szanowny nie dzieje w przewodniku tylko wokół niego! Jak masz indukcję w kuchni to tam jest idealna izolacja galwaniczna od garnka szklaną płytą no i co z tego...

3 minuty temu, Piopio napisał:

Nie mówimy o połączeniu optycznym. Konwersja faktycznie degraduje dźwięk. Chyba, że mamy DAC z buforem 😉

Wiele rzeczy po drodze psuje dźwięk i trzeba coś z tym robić całościowo i dlatego to tyle kosztuje i wymaga ciągłego łatania dziur w systemie audio bo weszliśmy w takie rozwiązania przekazywania zapisu muzyki i odtwarzania a nie inni. Twórcy tego systemu nie byli świadomi go wprowadzając że ich czyny przyniosą konkretne konsekwencje...

7 minut temu, Piopio napisał:

Nie mówimy o połączeniu optycznym. Konwersja faktycznie degraduje dźwięk. Chyba, że mamy DAC z buforem 😉

izolacja galwaniczna sprawia poczucie bezpieczeństwa ale dopiero rozłączenie wspólnego źródła zasilania i utworzenie niezależnych sprawi że będzie miało to ręce i nogi ( niezależnych od jednej sieci 230Volt ale nie za pomocą akumulatorów)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dokładnie walka jest z kazdym gratem teraz  zaczynając od routera  switche konwertery i to wszystko trzeba zasilic liniowo moim zdaniem bo wystarczy że zostawimy jedno na impulsowym  i juz mamy wąskie siejące gardło ,wydatków jest sporo bo ja to wszystko zasilam sigma11 i trzeba miec ich kilka bo też myslałem że obejde i jedna sigma z dwoma wejściami dc zasile router i switch czy tez konwerter np singxer su-6 plus konwerter światłowodowy ethernet ,hmm nie da sie bo jakośc spada gdzieś to sie nakłada na siebie te szumy i niestety każde urzadzonko jeden zasilacz , Wracjąc jescze do kabli usb to to nawet nie podlega dyskusji moim zdaniem mega ważny aspekt w torze przerabiałem albedo ,był ok ale troche taki napompowany i odrobina za dużo góry w skrócie niezbyt neutralny a tutaj lepiej żeby ten kabel za duzo nie wnosił ale i nie przeszkadzał i teraz mam tellurium q ultra silver ma fajny constans z odrobinką docieplenia co w przypadku moich daców na kościach sabre 9038pro akurat jest wskazane , ale jaki wnisoek finisz jest taki że jak przepne na chwilę na zwykły kabel drukarkowy to mozna wyjść z pokoju bo nie da si.e juz normalnie z przyjemnością słuchać , spadek jest diametralny 😉

5 minut temu, freju napisał:

Dokładnie walka jest z kazdym gratem teraz  zaczynając od routera  switche konwertery i to wszystko trzeba zasilic liniowo moim zdaniem bo wystarczy że zostawimy jedno na impulsowym  i juz mamy wąskie siejące gardło

Można korzystać z połączeń WiFi i po sprawie 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie można bo robi sie szkło ;)) Juz nie wspominając o stabilności tego łącza 😉 a mam 1gbit z upc mimo wszystko nie jest to tak stabilne łacze jak dobry kabelek rj45 😉

Edytowane przez freju

Piopio proponuje wypożycz dobry przewód USB A-B i się przekonaj na własne uszy. Może być Supra lub Wireworld. Jak nie usłyszysz różnicy to jesteś bogatszy o cenę tego kabelka. 

4 minuty temu, mozo21 napisał:

Piopio proponuje wypożycz dobry przewód USB A-B i się przekonaj na własne uszy. Może być Supra lub Wireworld. Jak nie usłyszysz różnicy to jesteś bogatszy o cenę tego kabelka. 

Nie można usłyszeć różnicy. To technicznie nie jest możliwe.

1 minutę temu, Piopio napisał:

W takim razie mamy omamy Panowie.

3 minuty temu, mozo21 napisał:

W takim razie mamy omamy Panowie.

Obawiam się, że tak. Kable ethernet też słyszysz ?

Jak ktoś ma aparat słuchowy to pewnie nie jest. W innych przypadkach "techniczne możliwości" ludzkiego słuchu zapowiadają przewrót Kopernikański w laryngologii...
24 minuty temu, dzarro napisał:

Jak ktoś ma aparat słuchowy to pewnie nie jest. W innych przypadkach "techniczne możliwości" ludzkiego słuchu zapowiadają przewrót Kopernikański w laryngologii...

Załóż sobie aparat myślowy 😉 Zrozumiesz pewne proste techniczne rzeczy.

15lat stażu Piopio" i takie pytania podważasz zadajesz ,próbowałeś chociaż zapiąć jakiś kabelek mądrzejszy usb kiedyś ? To że fizyka tak mówi to nie oznacza że ucho mówi to samo , zasada jest prosta wszędzie tam gdzie idzie prund z danymi kabel i jego jakość ma wpływ lepszy gorszy ale ma 😉Ja tut teraz żąngluje panie kablami rj45 tzw ethernetowymi a tu sie jescze o usb rozmawia hee straszne archiwum już dawno odkryte historie 🤪

Edytowane przez freju
W dniu 22.02.2022 o 18:31, mozo21 napisał:

sceną jest rewelacyjna, można zamknąć oczy i widzieć w 3D ustawione instrumenty, w elektronicznej muzyce której dużo słucham jest rewelacja

hmm...a jakie to sa instrumenty na tej scenie 3D w muzyce elektronicznej?

16 godzin temu, mozo21 napisał:

Może być Supra

Akurat to jedne z najgorszych kabli jakie slyszalem. 🙂 

16 godzin temu, mozo21 napisał:

Piopio proponuje wypożycz dobry przewód USB A-B i się przekonaj na własne uszy.

Jak sie chlop zafiksowal na jeden stan umyslu to juz nie dopusci realnych doznan za nic w swiecie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

9 minut temu, rafa napisał:

Jak sie chlop zafiksowal na jeden stan umyslu to juz nie dopusci realnych doznan za nic w swiecie.

To tylko nauka a nie audiofilskie bajki. 

2 godziny temu, freju napisał:

15lat stażu Piopio" i takie pytania podważasz zadajesz ,próbowałeś chociaż zapiąć jakiś kabelek mądrzejszy usb kiedyś ? To że fizyka tak mówi to nie oznacza że ucho mówi to samo , zasada jest prosta wszędzie tam gdzie idzie prund z danymi kabel i jego jakość ma wpływ lepszy gorszy ale ma 😉Ja tut teraz żąngluje panie kablami rj45 tzw ethernetowymi a tu sie jescze o usb rozmawia hee straszne archiwum już dawno odkryte historie 🤪

Fizyka ogranicza naszą fantazję 😉 W przypadku izolacji galwanicznej jakość kabla nie ma ŻADNEGO znaczenia. Wiesz chociaż dlaczego ?

To tylko nauka

Zadna nauka, zadne prawo fizyki nie zaprzecza tym wyraznie slyszalnym zjawiskom. 

20 minut temu, rafa napisał:

hmm...a jakie to sa instrumenty na tej scenie 3D w muzyce elektronicznej?

Akurat to jedne z najgorszych kabli jakie slyszalem. 🙂 

Rafa, mój post błędnie odczytałeś, nawiązywałem do ogólnie muzyki z instrumentami np. muzyka z filmu Gladiator, Vivaldi Cztery Pory Roku, inna klasyka czy nawet pop. Słucham wszystkiego praktycznie, jednak najwięcej elektroniki, również Techno i Ambientu. Elektronika to min. Royskopp, Boris Blank, Air, Polskie Ptaki i wiele innych. Supra została kupiona po dobrych wypowiedziach ludków na forach zagranicznych. Innych puki co nie miałem okazji posłuchać, co polecasz Rafa w rozsądnej kwocie?

Być może Supra zwyczajnie siadła w mój system, uważam że system to całość i każda składowa musi do siebie pasować. 

Edytowane przez mozo21
11 minut temu, rafa napisał:

Zadna nauka, zadne prawo fizyki nie zaprzecza tym wyraznie slyszalnym zjawiskom. 

Kable w przypadku USB i ethernet nie mogą wpływać na dźwięk. Mamy do czynienia z przesyłem danych gdzie transmisją steruje odbiornik. Nie ma żadnego jittera. Stosując izolację galwaniczną pozbywamy się wszelkich zakłóceń elektrycznych. Zostają czyste zera i jedynki. W każdym przypadku te same. Jak można więc słyszeć różnicę ?

17 minut temu, Piopio napisał:

To tylko nauka a nie audiofilskie bajki. 

Fizyka ogranicza naszą fantazję 😉 W przypadku izolacji galwanicznej jakość kabla nie ma ŻADNEGO znaczenia. Wiesz chociaż dlaczego ?

The wall " pink floyd 🤪

1 minutę temu, mozo21 napisał:

Rafa, mój post błędnie odczytałeś, nawiązywałem do ogólnie muzyki z instrumentami np. muzyka z filmu Gladiator, Vivaldi Cztery Pory Roku, inna klasyka czy nawet pop. Słucham wszystkiego praktycznie, jednak najwięcej elektroniki, również Techno i Ambientu. Elektronika to min. Royskopp, Boris Blank, Air, Polskie Ptaki i wiele innych. Supra została kupiona po dobrych wypowiedziach ludków na forach zagranicznych. Innych puki co nie miałem okazji posłuchać, co polecasz Rafa w rozsądnej kwocie?

OK rozumiem 👍

Jak polece cos drozszego to powiedza ze mi cena gra 🙂 

Jest taki chinski tani kabel YYAudio ktory zagral lepiej niz kilka razy drozsze Audioquesty w tym Carbon. Pisalismy juz o nim na forum 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Choc obecnie najlepiej spisuje mi sie kabel wlasnej roboty.

Kable w przypadku USB i ethernet nie mogą wpływać na dźwięk. Mamy do czynienia z przesyłem danych gdzie transmisją steruje odbiornik. Nie ma żadnego jittera. Stosując izolację galwaniczną pozbywamy się wszelkich zakłóceń elektrycznych. Zostają czyste zera i jedynki. W każdym przypadku te same. Jak można więc słyszeć różnicę ?

Nie ma czegos takiego jak zera i jedynki w przewodniku. Przeczysz nauce i opowiadasz wlasna interpretacje praw fizyki.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, rafa napisał:

Nie ma czegos takiego jak zera i jedynki w przewodniku. Przeczysz nauce i opowiadasz wlasna interpretacje praw fizyki.

Zera i jedynki przesyłane za pomocą prądu bez żadnych pasożytniczych zakłóceń. Lepiej ?

Gość

(Konto usunięte)
27 minut temu, rafa napisał:

Jest taki chinski tani kabel YYAudio ktory zagral lepiej niz kilka razy drozsze Audioquesty w tym Carbon

Potwierdzam, u mnie tez "pogonił"" pare drozszych firmowych😉

39 minut temu, rafa napisał:

OK rozumiem 👍

Jak polece cos drozszego to powiedza ze mi cena gra 🙂 

Jest taki chinski tani kabel YYAudio ktory zagral lepiej niz kilka razy drozsze Audioquesty w tym Carbon. Pisalismy juz o nim na forum 

Ukryta Zawartość

Choc obecnie najlepiej spisuje mi sie kabel wlasnej roboty.

Mam dwa te kable 0,5 i 1m są dobre ale bez przesady tellurium q ultra silver jest lepszy ,ale potwierdzam w tych pieniądzach trudno o coś lepszego 😉

Ukryta Zawartość

6 minut temu, freju napisał:

Mam dwa te kable 0,5 i 1m są dobre ale bez przesady tellurium q ultra silver jest lepszy ,ale potwierdzam w tych pieniądzach trudno o coś lepszego 😉

Kolega jest na Supra w tej chwili to gdzie widzisz przesade? 🙂

tellurium q ultra silver jest 21 razy drozszy 😁

Godzinę temu, rafa napisał:

OK rozumiem 👍

🙂

Ukryta Zawartość

Srebro w moim systemie może się nie sprawdzić, kolumny są dość przezroczyste już na miedzi. Może ktoś jest chętny na wypożyczenie.

1,5 m potrzebuje za pożyczenie się odwdzięczę.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, mozo21 napisał:

Srebro w moim systemie może się nie sprawdzić, kolumny są dość przezroczyste już na miedzi. Może ktoś jest chętny na wypożyczenie.

To nie jest kabel ze srebra tylko srebrzonej miedzi. I daleko mu do stereotypowych rozjasnien. Jest bardzo muzykalny, nie podkresla na sile detali tylko gra muzyka jako calosc. Skupiasz sie na esencji nie detalach.

22 minuty temu, rafa napisał:

Kolega jest na Supra w tej chwili to gdzie widzisz przesade? 🙂

tellurium q ultra silver jest 21 razy drozszy 😁

W sensie w odniesiemiu do AQ  carbon choć tych nie miałem ,ale tez nie sa takie the very bo maja tendencje do lekkiego wyostrzenia mówie o tych yyaudio i jak kolega mówi może być czasami za duzo tego dobrego ,srebro jest tam dodatkiem ale jest i nie jest monokrystaliczne a te lubią przyostrzyć górkę 

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, mozo21 napisał:

1,5 m potrzebuje za pożyczenie się odwdzięczę

W tej cenie mozesz brac w ciemno a potem dziekowac za dobra rade😉

1 minutę temu, freju napisał:

maja tendencje do lekkiego wyostrzenia

Zero wyostrzen, raczej gladkosc i kultura. Przyczyny sa gdzie indziej..

13 minut temu, mozo21 napisał:

0,5m mogę ci wysłac bo 1m pożyczyłem juz koledze?

2 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

W tej cenie mozesz brac w ciemno a potem dziekowac za dobra rade😉

Zero wyostrzen, raczej gladkosc i kultura. Przyczyny sa gdzie indziej..

Tor mam dopieszczony mowa tutaj raczej o kościach sabre 9038pro ,mam dwa daci na tych kościach i tutaj trzeba ostroznie z tanim srebrem 

Po za tym każdy z nas ma swoją definicje gładkości 😉

Ok ale to nadal nic nie zmienia ,wiem jak powinno grac dobre srebro i na dzień dzisiejszy niema na rynku nic lepszego ze srebra jak monocrystal trzeba spróbować będziesz wiedział o czym mowa ,jak nie próbowałes oczywiście ;)?

• Pokaż nowe odpowiedzi