Skocz do zawartości
IGNORED

FOTEL USZAK A ODSŁUCH

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

niestety jest odwrotnie, masz przykurczone mm biodrowo-lędźwiowe i osłabione ( inaczej zwiotczałe-sorki 😱) mm brzucha

no dobra , po ile masz te fotele ? ☺️

3 minuty temu, robbit napisał:

no dobra , po ile masz te fotele ? ☺️

?? 😏

1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

?? 😏

nieśmiało oczekiwałem na pytanie o STOCKHOLM HIGH-END AUDIO SHOW '19 🙃

11 minut temu, Zbi_Rek napisał:

?? 😏

nieśmiało oczekiwałem na pytanie o STOCKHOLM HIGH-END AUDIO SHOW '19 🙃

jak dla mnie taki fotel to przerost formy nad treścią 

3 minuty temu, robbit napisał:

jak dla mnie taki fotel to przerost formy nad treścią 

to było tylko coś w rodzaju jak perły przed wieprze ale @xajas podłączył się ze swoim ikieją i ogryzkiem na pierwszym planie ( syndrom black lives matter )

czujesz się niekomfortowo w towarzystwie GamuT'a ?

no to nie ma tematu 

fotel ma być dla Ciebie komfortowy w każdym aspekcie 🙃

a przerostem formy nad treścią to jedynie było fotelowy coming out @xajas i epatowanie innych swoim ikiejem, który jest the best i żaden inny w najbliższym universum nie ma szans 🤣

53 minuty temu, Adi777 napisał:

A siedzieliście na Herman Millerze?

Podobno rewelka, choć wygląda niepozornie. Ciekawe, czy rzeczywiście jest taki świetny.

To jest klasyk o ile o TYM modelu myślimy (Aeron) ostatnio 3-4 lata temu trochę zmieniony. Bardzo popularny w reżyserkach nagraniowych. O wygodzie świadczy choćby to że jest parę rozmiarów zależnie od wzrostu i tuszy

Najtaniej wychodzi zamówić-skonfigurować (bo jest trochę opcji wykończenia) w Niemczech. 

Jest to raczej siedzisko do siedzenia z plecami pionowo za tym raczej do pracy niż leniuchowania...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A siedzieliście na Herman Millerze?
Podobno rewelka, choć wygląda niepozornie. Ciekawe, czy rzeczywiście jest taki świetny.

Siedzieliscie.

Ale to fotele biurowe. Niezle, ale „za skomplikowane“ i na moja wage „za miekkie“
11 godzin temu, xajas napisał:

Doswiadczenie i argumenty sa proste. Nikt, kto ma pewne minimum pojecia o ergonomii, i wie jak powinny byc uksztaltowane powierzchnie siedzenia i OPARCIE (lordoza) nie poleci ci fotela o przekroju jajka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

De facto, najwygodniejszy z wszystkich foteli, ktore wyprobowalem (niezaleznie od ceny) jest prosty, tani fotel z IKEA, ktory ma otwierane pokrowce i ktory mozna perfekcyjnie dopasowac do wlasnej figury/potrzeb, wkladajac do tych pokrowcow w odpowiednim miejscu odpowiednio przyciete/uformowane kliny z gabki tapicerskiej.

Moj pasuje jak ulalemoji106.png

I ma dorobione miekkie podlokietniki

IMG_9798.thumb.jpg.a71cd9feccd38c9193981b8fd2f3fb92.jpg

Mam trzy takie (do audio nie używam), podnóżek jest do doopy, jak dla mnie już po jednym dłuższym filmie zaczynają mi drętwieć nogi, mam zwykły prosty zydelek z poduszką i na nim jest ok

Do audio niestety ale zagłówek trzeba wywalić i sygnalizowałeś to w poście #2

France się z czasem rozkręcają i można się znajść na podłodze, tak że jak ktoś nie potrzebuje ich składać to warto je skręcić na kleju do śrub

No i po dłuższym czasie siedzenia ciężej się z nich wstaje bo siedziska mają nisko

Z plusów skóra jest ok nie zaparza 4d

Z minusów co 4 lata trzeba wymieniać jak się mocniej eksploatuje i często nie konserwuje

U ciebie widzę tkanina

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

yep, tkanina.
poza tym, poprzez wypchanie/dopasowanie dolnej poduszki siedze wyzej (powyzej zaglowka).

BTW.
podnozek tez jest „podrasowany“
przerobiony na „bujany“ a wysokosc i nachylenie dopasowane do mnie, wiec nic nie dretwieje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_2570.thumb.jpg.0aa0c6c25934d99b1020dbeb9f563dae.jpg

Takich mozliwosci „customizingu“ nie znajdziesz w zadnym multikiloeuro foteliku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 hours ago, Zbi_Rek said:

niestety jest odwrotnie, masz przykurczone mm biodrowo-lędźwiowe i osłabione ( inaczej zwiotczałe-sorki 😱) mm brzucha

Może tak być jak piszesz. No w każdym razie jakoś po ponad roku się dopasowałem do tego fotela i jest całkiem wygodny.

Natomiast w sprawie „audiofilności” tego mebla się nie wypowiem.

Moim zdaniem każdy fotel który osłania uszy z tyłu powoduje zaburzenia  odsłuchu fal wysokich częstotliwości dochodzących „z tyłu” i jeśli mamy niezaadoptowaną przestrzeń i dużo odbić z tylnej ściany to może to być nawet pozytywne.

Natomiast do odsłuchu ja nie szukał bym foteli pokrytych skórą lub skają, bo te materiały pokrycia odbijają wysokie najbardziej, a po co sobie dodawać rozmycia w wysokich?!

3 minuty temu, avilla napisał:

Natomiast do odsłuchu ja nie szukał bym foteli pokrytych skórą lub skają, bo te materiały pokrycia odbijają wysokie najbardziej, a po co sobie dodawać rozmycia w wysokich?!

No sami jesteśmy pokryci skórą tak że najlepiej na nich nie siadać 😉 

Moje marzenie (moze jeszcze do zrealizowania), to fotel jaki mam w aucie
Regulowana:
- glebokosc, szerokosc, nachylenie i wysokosc powierzchni siedzenia
- pochylenie, szerokosc, uwypuklenie, wysokosc i twardosc oparcia
- OGRZEWANIE
- 3 presety

W porownaniu z takim siedzeniem, mozna wszystkie inne superduper designowskie domowe fotele wyrzucic do kosza

Trzeba dopasc takie auto po wypadku, wybudowac fotel, rozgryzc sterowanie i sprawa zalatwiona

18 minut temu, xajas napisał:

Moje marzenie (moze jeszcze do zrealizowania), to fotel jaki mam w aucie

Ukryta Zawartość

Regulowana:
- glebokosc, szerokosc, nachylenie i wysokosc powierzchni siedzenia
- pochylenie, szerokosc, uwypuklenie, wysokosc i twardosc oparcia
- OGRZEWANIE

Ukryta Zawartość

- 3 presety

W porownaniu z takim siedzeniem, mozna wszystkie inne superduper designowskie domowe fotele wyrzucic do kosza emoji6.png

Trzeba dopasc takie auto po wypadku, wybudowac fotel, rozgryzc sterowanie i sprawa zalatwiona emoji106.png

Foteli pełno jest na allegro. Zasilanie na 12V i tylko kwestia jak połączyć kabelki. Dobry elektryk ogarnie w kilka godzin. Jak chcesz mieć presety to grubsza sprawa, bo potrzebny moduł pamięci i ktoś kto umie go rozkodować i zrobić żeby działał, bez komunikacji z pozostałymi modułami w aucie. Ja w swoim vanie mam twarde fotele z Q5 S-line żeby wygodniej się siedziało gdy jeżdzę po całym kraju robić akustykę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Acoustic Lab

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

1 hour ago, ASURA said:

No sami jesteśmy pokryci skórą tak że najlepiej na nich nie siadać 😉 

Kurde, to Ty siadasz na golasa na fotelu? (Just Joking 😉) a ja biedny się męczę w ubraniu.

@xajas zobacz np.: 

Ukryta Zawartość

Takiego szukasz? 🙂

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, xajas napisał:

niestety niewygodny

Nie masz racji, mogę w swoim siedzieć godzinami:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
On 2/14/2022 at 11:03 PM, robbit said:

planuję zakup takiego fotela do odsłuchów ale mam pewne wątpliwości i chciałbym poradzić się kogoś kto ma jakąś wiedzę na ten temat .

Nie wiem czy wiedza ale podziele sie historia z zeszlego weekendu. Zaprosilem kolege na testy po przebudowie niemal wszystkiego u siebie, posadzilem go wlasnie na uszatku, bo wygodnie itp. Ten po chwili wstal i przesiadl sie na stojacy obok podnozek 🙂

Ja zreszta tez gdy chce sobie "posluchac sprzetu" robie to samo...

7 minut temu, Biedronek napisał:

Nie wiem czy wiedza ale podziele sie historia z zeszlego weekendu. Zaprosilem kolege na testy po przebudowie niemal wszystkiego u siebie, posadzilem go wlasnie na uszatku, bo wygodnie itp. Ten po chwili wstal i przesiadl sie na stojacy obok podnozek 🙂

Ja zreszta tez gdy chce sobie "posluchac sprzetu" robie to samo...

No i na podnóżku przesuń się z metr-półtora do tyłu co by lepiej bas usłyszeć, bezcenne....

3 minutes ago, ASURA said:

No i na podnóżku przesuń się z metr-półtora do tyłu co by lepiej bas usłyszeć, bezcenne....

Przyznam sie szczerze, ze nadal jezdze fotelem, a o jego lokalizacji decyduja jeszcze inne sprawy, typu scena, glebia, "wielkosc" muzyku itd. A z samego uszatka nie zrezygnuje, bo na wygodnym fotelu muzyka lepiej smakuje 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi