Skocz do zawartości
IGNORED

Topping MX5 - przetestuj i wygraj!

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby ten wzmacniacz miał USB z możliwością odczytu plików audio (chociaż MP3. FLAC i podobne, nie mówię o DSD) to bym go chętnie wziął.

W dniu 2.04.2022 o 22:45, hudykot napisał:

I jak przebiegają testy? Panie i panowie?

W obecnej chwili jedna paczka jest w drodze, a druga za chwilę będzie. Przy takiej ilości osób musiało w końcu wyjść jakieś przesunięcie w czasie :)

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Mam pytanie - jak się wybierze jako źródło BT, zaczyna mrugać, mam włączony BT w telefonie lub DAP-ie, ale nic się nie dzieje. Na liście w urządzeniach nie ma MX5 (antenka jest wkręcona), czy coś jeszcze trzeba zrobić, by urządzenia się sparowały?

12 minutes ago, jamelo said:

Mam pytanie - jak się wybierze jako źródło BT, zaczyna mrugać, mam włączony BT w telefonie lub DAP-ie, ale nic się nie dzieje. Na liście w urządzeniach nie ma MX5 (antenka jest wkręcona), czy coś jeszcze trzeba zrobić, by urządzenia się sparowały?

Też miałem ten problem, mam wrażenie że jeśli MX5 był już wcześniej sparowany to aby go sparować z czymś innym trzeba zmusić MX5 do parowania od nowa. Aby to zrobić przytrzymaj na pilocie guzik "jasności" przez 5 sekund i wtedy powinieneś zobaczyć go na liście dostępnych BT urządzeń.

Tak, będziecie musieli resetować BT w MX5. Nie pamiętam ile dokładnie urządzeń jest pamiętanych, chyba 3. Jeżeli chcemy podpiąć do niego 4 urządzenie, to niestety trzeba go zresetować. W codziennym życiu taki problem nie występuje raczej. Ot przezywacie problemy testerów audio :D

• 2 tygodnie później...

@dreamer25 jest ostatnim testerem, ale nie podał danych do wysyłki. 

2 godziny temu, Audiomagic.pl napisał:

@dreamer25 jest ostatnim testerem, ale nie podał danych do wysyłki. 

Wiec musi zostac wykluczony 😉

Jestem po ponad tygodniowym testowaniu, z powodów j.w. i powiem, że niechętnie będę się z MX5 rozstawał. Można się do niego szybko przyzwyczaić przy codziennym użytkowaniu, a do "poważnego" słuchania muzyki odpalać prądożerne integrę Krella S 300i lub jeszcze bardziej - klona FirstWatt7.

Dzięki Audiomagic.pl za możliwość przetestowania tego maleństwa.

Szukałem od jakiegoś czasu wzmacniacza do ciągłego grania w domu, który jest jednocześnie moim miejscem pracy, poza wyjazdami w teren. Odkąd posiadam wyżej wymienione wzmacniacze rachunki za prąd dość znacznie mi podskoczyły, bo radio lub inne źródła grają praktycznie przez cały dzień i wieczór. Kupiłem nawet na próbę SMLS8, ale dość szybko go odsprzedałem, bo coś drażniło mnie w jego formalnie poprawnej prezentacji dźwięku, co przy niektórych utworach objawiało się nieprzyjemną, cyfrową ostrością.

Przechodząc do sprzętu towarzyszącego, służącego do odsłuchu i porównań to słucham na bardzo dużych monitorach prezentowanych w wątku 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  natomiast jako źródło używam MF DAC M6, a za napęd CD służy mi już nieprzerwanie 22 lata Marantz CD63 KI po modyfikacjach. Z ciekawości MX5 porównywałem z również z równie wiekowym wzmacniaczem, Creekiem 4330 i bronił się b. dobrze.

Nie będę powielał opisów kolegów wcześniej testujących MX5 dot. wyposażenia i wyglądu i przejdę od razu do recki.

Nie ma się co oszukiwać i twierdzić, że wzmacniaczyk z dac mniejszy od radia samochodowego będzie konkurencją dla 20 x droższego sprzętu, a jednak w pewnych aspektach jest nawet zdecydowanie lepszym wyborem! Przy pierwszym odsłuchu nastawiłem się na to, że pewnie następnego dnia spakuję go i puszczę dalej, ale mimo braków w szczegółowości i pewnych niedostatkach w soczystości średnicy dało się tego maleństwa słuchać i nawet odczuwać zadowolenie. Trzydrożne monitory z 10 calowym niskotonowcem nie okazywały problemów z wysterowaniem z wyjątkiem basu, który już nie miał takiej kontroli i wykopu jak z F7. Również prezentacja sceny stereo, w głąb i w szerz ma mniejsze wymiary, co jednak w codziennym słuchaniu nie jest dokuczliwe. Po podłączeniu do MX5 MF DAC M6 wszystko się poprawiło, co było do przewidzenia, ale nie o to przecież chodziło w teście, więc i tak dalej słuchałem muzyki na samym bohaterze testu, który według mnie jest bardzo dobrze zbalansowany tonalnie.

Ogólnie pod względem obsługi urządzenie jest dość przyjazne i jedynie zakres łapania sygnału z pilota mógłby być szerszy. Fajną cechą chyba nie opisywaną wcześniej jest przechodzenie w stan uśpienia po skończeniu play listy przy korzystaniu ze źródła za pośrednictwem bluetooth.

Teraz na koniec wytłumaczę dla czego MX5 może być lepszy od obiektywnie lepszych wzmacniaczy i dac-ów. Otóż w moim przypadku pracując nad jakimś złożonym zagadnieniem projektowym, czy też czytając książkę lub nawet zapadając czasami w drzemkę po zarwanej nocce realistyczne dźwięki dochodzące z głośników potrafią być zbyt absorbujące przy pracy, czasem odrywające od książki i wybudzające z drzemki. Powie ktoś - wyłącz sprzęt i problem zniknie. Jestem jednak przyzwyczajony do tego, że cały dzień gra różnorodna, nowa muzyka, bo jestem jej ciągłym poszukiwaczem, a już nie umiem i nie chcę inaczej funkcjonować natomiast MX5 mi na to pozwala bez kolidowania z innym aspektami życia, a jeszcze oszczędza klimat i pieniądze. 🙂 Kiedy jednak chcę sobie zrobić ucztę dźwiękową to siadam w fotelu i odpalam klasę A z MF.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jamelo

Małe sprostowanie z tym przechodzeniem w stan uśpienia.  MX5 przechodzi w stan uśpienia jak się wyłączy bluetooth np w smartfonie lub wyjdzie z mieszkania, natomiast po powrocie lub ponownym włączeniu bluetootha wzmacniacz się aktywuje.  

Koledzy, we środę wynik konkursu. Dziękuję wszystkim za udział, to była super zabawa. 

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za zabawę. To była przyjemność organizować takie wydarzenie. Będziemy je powtarzać, to na pewno. 

Wybór najlepszej recenzji nie był łatwy, 3 userów postawiło poprzeczkę bardzo wysoko. Zwycięzca może być jednak tylko jeden. Jego recenzja była najpełniejsza, opisała praktycznie wszystkie zagadnienia związane z urządzeniem. Dodatkowym plusem była widoczna ilość pracy włożona w przygotowanie tekstu, zdjęć, a nawet.. filmów. 

Gratulacje @BlueDot, świetna robota! Mam nadzieję, że będziesz zadowolony ze swojego nowego wzmacniacza! 

Paczuszka w przyszłym tygodniu wyrusza do @BlueDot a my myślimy o następnym tour z Toppingiem.

Może macie jakieś sugestie?

20 minutes ago, Audiomagic.pl said:

Może tour z D30 Pro? Dużo się o nim słyszy i czyta na internecie, widziałem wiele pochlebnych opinii 😊 

Fajnie by było spróbować 👍🏻😊

Topping D90 SE 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 godzin temu, Audiomagic.pl napisał:

Paczuszka w przyszłym tygodniu wyrusza do @BlueDot a my myślimy o następnym tour z Toppingiem.

Ja bym chetnie potestowal LA90 z Pre90. Mysle ze to moze byc fajne zestawienie.

Ile taki zestaw kosztuje?

9 godzin temu, BlueDot napisał:

Ja bym chetnie potestowal LA90 z Pre90. Mysle ze to moze byc fajne zestawienie.

Ile taki zestaw kosztuje?

Będzie razem około 7 tys. LA90 spodziewamy się razem z HS-01 w ciągu miesiąca do 1,5 miesiąca. 

15 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

Będzie razem około 7 tys. LA90 spodziewamy się razem z HS-01 w ciągu miesiąca do 1,5 miesiąca. 

Wlasnie widzialem ceny na ebay'u, troche to kosztuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi