Skocz do zawartości
IGNORED

Ciche słuchanie a sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.02.2022 o 14:57, LESZEK 560 napisał:

Wolałbym podjechać i posłuchać używanego niż kupić nowe g za 7. Bez obrazy . 

Bardzo cenna uwaga, dzięki. 😉

A poważnie - nie mówię że nie kupię używki, jest to bardzo prawdopodobne szczególnie po tym co tutaj czytam. Problem z używkami jest taki, że nie do końca wiadomo co się kupuje, jest spore ryzyko. Poza tym nie ma porównania kilku kolumn na raz, co jest możliwe w sklepie.

W dniu 19.02.2022 o 15:53, mdavis napisał:

Tak nowe modele kolumn, monitorów Usher od około 2 lat posiadają zmodyfikowaną zwrotnicę, nowy głośnik średnio - niskotonowy, oraz przedni front jest w kolorze czarnym 😈

I są cięższe o kilkanaście kg.

Kuszą mnie te Ushery, bo nówki mieszczą się z zapasem moim zaplanowanym budżecie. Szkoda że nie ma ich w okolicy do odsłuchu.

18 godzin temu, gokar83 napisał:

Ja osobiście uważam, że takie kupowanie sprzętu na "raty" to droga, która się nie kończy. Mam wzmaka i teraz może takie kolumny a może inne. Potem może znowu inne źródło i tak w kółko. Lepiej iść np do sklepu czy do małej manufaktury i skleić zestaw od a do z - taki który jest dla Ciebie perfekt - zapisać sobie na kartce wszystko łącznie z kablami i jak Cie nie stać to kupować po kolei i w końcu złożyć ten wymarzony zestaw - zgranie systemu że sobą to wg mnie bardzo niedoceniony aspekt... a takie szukanie co zagra teraz z moimi klockami to często loteria... 

Takie podejście jest całkiem sensowne, pod warunkiem że startujesz od zera, oraz że wszystkie sprzęty są dostępne w sklepie. Co dzisiaj się nie zdarza - patrz odtwarzacze CD, streamery, KD itp.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ogólnie B&W mają opinię ostro grających - przychylam się do tej opinii, aczkolwiek ja lubię słuchać cicho i 606 z subem 608 to dla mnie strzał w 10. Jeśli bierzesz B&W pod uwagę, to zwróć uwagę czy nie będzie dla Ciebie za ostro, bo z pozoru efektowne, ale na dłuższą metę może męczyć.

Mniej więcej i nie ma co rozważać, czy mnie czy więcej. Lubisz słuchać cicho, to kup kolumny, które fajnie zagrają cicho, a gałek i loudness nie będziesz potrzebować. Jeśli B&W 606 Ci pasowały to w 7tys jest kilka opcji, monitory, monitory z subem, podłogowe... i to z dwóch serii 600 i 700

Biorę pod uwagę B&W bo z tych kolumn które miałem okazję przesłuchać te mi najbardziej odpowiadały, ale wtedy jeszcze nie zwracałem uwagi na to żeby słuchać po cichu. To były podłogówki 603 S2, a nie monitory. Suba chciałbym uniknąć bo S2000 nie ma wyjścia na subwoofer, a nawet jeśli to i tak wolałbym bez suba.

5 godzin temu, audioburak napisał:

A może masz w okolicy; powiedzmy 75 km - kolumny, które dają nadzieję na ciche

dobre granie, co nie wklucza równie dobrego głośno 😉 

Z tych polecanych najbliżej mam Ushery 602 ale "przedliftowe" i to 150km od domu... Będę myślał, ale jeśli zdecyduję się na Ushery to raczej nowe, a tych nie widzę w sklepach w trójmieście niestety.

Są też Cantony LE170, być może wybiorę się na odsłuch jeśli właściciel się zgodzi.

4 godziny temu, Yotomeczek napisał:

Z mojego doświadczenia wynika, że cicho grają głośniki wysokoefektywne (wspomniane tu już 90+ dB/W a lepiej nawet więcej). Nisko efektywne głośniki są "leniwe" i grają płasko jak nie osiągną pewnego poziomu (a potem dość szybko ich możliwości się kończą).

Jeżeli boimy się sąsiadów - polecam wyciszyć ścianę z tymi najbardziej wrażliwymi. Można to zrobić dosyć prosto i zwiększyć barierę o kilka dB. Ja mam hałaśliwych sąsiadów i wyciszyłem dwie ściany i jest dużo lepiej (przedtem słyszałem każde słowo, a teraz tylko jak podniosa głos to coś słychać). Biorąc poprawkę że wyciszenie działa znacznie lepiej w drugą stronę (od nas do sąsiadów) to problem zostaje zmarginalizowany - chyba że mamy duży subwoofer i lubimy jak pół bloku słyszy łupanie.

Właśnie o ten efekt mi chodzi, szukam kolumn które przy niskiej głośności nie będą lały zupy, tylko będzie można będzie podziwiać scenę i detale. Z tą efektywnością widzę że zdania są podzielone... 😉

A z tymi sąsiadami to niestety, nie o ściany chodzi przede wszystkim, a o stropy. 😉

Nie jest tak źle żebym musiał wyciaszać przegrody, po prostu przez parę dni tesowałem nowy sprzęt i sąsiadom skończyła się cierpliwość bo faktycznie potrafiłem przyłoić. Zmotywowało mnie to do szukania kolumn które będą przyjemne nawet przy niskiej głośności. Ale też bez przesady, nie mam zamiaru wyciszać mieszkania bo nie ma takiej potrzeby.

Obecnie słucham na Eltaxach Universe, więc zakładam że każde inne kolumny o jakich tutaj mowa dadzą dużą różnicę i nie będzie konieczności odkręcania gały żeby zdjąć koc z głośników.

PS. Z ciekawości, na jakich poziomach głośności słuchacie? Ja żeby mieć obiektywny punkt odniesienia odpalam sobie na telefonie aplikację do pomiaru i staram się nie przekraczać 60-65dB, najczęściej jest to 55-60dB, wydaje mi się że to jest taki rozsądny poziom żeby sobie dłużej posłuchać muzyki i się nie zmęczyć. Jak to wygląda u Was, robicie takie pomiary? Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie jest to precyzyjny pomiar, ale daje jakiś punkt odniesienia. Ten poziom ok.55-60dB to jak dla mnie właśnie "ciche" słuchanie i przy takim poziomie sąsiedzi się nie skarżą - przynajmniej jak dotąd 😜

Może wypożycz po prostu polskie BMN. Ładnie pracują na niskich głośnościach. Model podłogowy. Dobrze zgraja się z twoja Yamaha AS2000, sam dość długo na niej grałem. Choć połączenie z CD jest już dość obfite w górę pasma. 

7 minut temu, qn napisał:

😉

😉

😉

PS. Z ciekawości, na jakich poziomach głośności słuchacie? Ja żeby mieć obiektywny punkt odniesienia odpalam sobie na telefonie aplikację do pomiaru i staram się nie przekraczać 60-65dB, najczęściej jest to 55-60dB, wydaje mi się że to jest taki rozsądny poziom żeby sobie dłużej posłuchać muzyki i się nie zmęczyć. Jak to wygląda u Was, robicie takie pomiary? Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie jest to precyzyjny pomiar, ale daje jakiś punkt odniesienia. Ten poziom ok.55-60dB to jak dla mnie właśnie "ciche" słuchanie i przy takim poziomie sąsiedzi się nie skarżą - przynajmniej jak dotąd 😜

Z ciekawości odpaliłem apkę teraz. Muzyka gra cicho. Chyba masz jakieś cienkie ściany, bo przy 60db to już muzyki nie słychać prawie w pokoju obok. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Może wypożycz po prostu polskie BMN. Ładnie pracują na niskich głośnościach. Model podłogowy. Dobrze zgraja się z twoja Yamaha AS2000, sam dość długo na niej grałem. Choć połączenie z CD jest już dość obfite w górę pasma. 
Z ciekawości odpaliłem apkę teraz. Muzyka gra cicho. Chyba masz jakieś cienkie ściany, bo przy 60db to już muzyki nie słychać prawie w pokoju obok. 

Ukryta Zawartość

Te 60dB to jest słuchanie po cichu, sąsiedzi się skarżyli przy znacznie głośniejszym słuchaniu.
BMN nie znałem, poczytam.

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie na podsumowanie: o ile V-602 czy podobne zapewnią przy cichym

słuchaniu dobry bas, to czytając opinię autora wątku - choćby o B&W zaczynam

wątpić, czy Usher spełni do końca oczekiwania. Równie "wyrazistej" góry pasma -

jego satysfakcjonującej - może z nich nie uzyskać. 

Może takim złotym środkiem okazać się jakiś model Cantona, ale z metalową

kopułką, która da znać o sobie również przy cichym słuchaniu.

Zresztą modeli Cantona z tekstylną kopułką jest chyba mniejszość.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 godzin temu, qn napisał:

Suba chciałbym uniknąć bo S2000 nie ma wyjścia na subwoofer...

To akurat nie jest problemem. Wzmacniacze stereo zazwyczaj nie mają wyjścia na sub, dlatego "suby stereo" mają wejście wysokiego poziomu, które podłączasz ze standardowym wyjściem na kolumny we wzmacniaczu. 

Tu napisałem co-nieco o subach jakbyś chciał przeczytać

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, qn napisał:

...wolałbym bez suba.

Nie namawiam, ale warto wiedzieć, że jest taka opcja, bo może klasyczne dwie kolumny nie będą Ci odpowiadać. Ja też byłem sceptyczny, ale jak kupiłem to już nie oddam!

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

nawet jesli narazie „wolisz bez suba“, radze ci juz teraz kupowac tylko taki sub, ktory ma wejscia wysokopoziomowe (glosnikowe) i plynna regulacje fazy. Dzieki temu jestes przygotowany na uzycie suba do stereo (jeszcze musisz do tego dojrzec)

W dniu 17.02.2022 o 04:10, xajas napisał:

musisz wybrac takie, ktore maja odpowiednio „podbity“ przebieg charakterystyki czestotliwosciowej na skrajach pasma, czyli taki zabudowany „Contour“ / „Loudnes“.
A to nie ma nic wspolnego z ich skutecznoscia czy impedancja albo wielkoscia przetwornika niskotonowego.
To kwestja strojenia zestawu.

To glownie zalezy od uzytych driverow. Ja mam swoje zestrojone tak ze wysokie nawet delikatnie opadaja a jednak przy cichym sluchaniu bardzo wyraznie je slychac. A pokoj jest ogarniety akustycznie. 

Slyszalnosc basu za to bardzo zalezy od akustyki pokoju. Jak akustyka wzbudza bas to tez przy cichym jest go wystarczajaco.

Kiedys porownywalem pod tym samym katem Tannoye XT8F z KEFami R700. W KEF nie bylo zycia az do srednich poziomow glosnosci w gore a Tannoy graly pieknie od samego dolu regulacji glosnosci. A zadne z nich nie sa strojone na V-ke

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

ja to widze inaczej

nawet jesli uzyte „drivery“ uwypuklaja srednice, moge tak zestric zestaw, ze uwypuklony bedzie bas i wysokie

to ze akustyka pomieszczenia poprzez mody wzbudza okreskone czestotliwosci, to jeszcze nie znaczy ze tego basu jest wiecej

te mody to waskopasmowe peaki plus szerokopasmowe dipy, wiec to wcale nie kompensuje „pelnego basu“

Dudnieinie to nie to samo, co pelny bas

Na chlopski rozum: przesolona zupa to nie to samo, co dobrze/mocno przyprawiona

1 godzinę temu, xajas napisał:

nawet jesli uzyte „drivery“ uwypuklaja srednice, moge tak zestric zestaw, ze uwypuklony bedzie bas i wysokie

Ale wtedy masz "zrobiony" dzwiek ktory nie gra naturalnie przy srednich poziomach glosnosci. Sluchales kiedys Klipsch? 😉 

W dniu 16.02.2022 o 22:37, qn napisał:

Koleżanki i koledzy

Prośba o pomoc, ale jednocześnie liczę na ciekawą dyskusję i wymianę doświadczeń.

Będę się przymierzał do zakupu kolumn, zależy mi na dużej scenie, detalicznym, precyzyjnym graniu, neutralności. Kolumny do pomieszczenia 18m2, raczej podłogówki. Wolałbym nowe w budżecie do 7 tys za parę, ewentualnie używane ale wtedy budżet spada do 4 tys za parę. Muzyka to głównie blues i funk, trochę rocka, czasami trochę elektroniki.

Wzmacniacz yamaha a-s2000, do tego CD-s2000, oraz Tidal z ampli kina domowego (podłączony z przedwzmacniacza na końcówkę mocy s2000).

Bardzo zależy mi na przyjemności z cichego słuchania, głównie ze względu na sąsiadów. 😉

Na co zwrócić uwagę szukając kolumn aby zwiększyć szansę na precyzyjne i detaliczne granie z szeroką i głęboką sceną nawet przy niskiej głośności? Oczywiście najważniejszy odsłuch, ale na pewno jakieś parametry techniczne tez mogą być wskaźnikiem, na przykład skuteczność?

Może polecicie jakieś konkretne modele na które warto zwrócić uwagę?

Przede wszystkim, jakie są Wasze doświadczenia i spostrzeżenia związane z cichym słuchaniem i jaki sprzęt się sprawdził?

Ps. Słuchawki odpadają 😉

Ps2. Ciche słuchanie - mam na myśli takie, które nie wywołuje u sąsiadów chęci wyrzucenia sprzętu razem ze słuchaczem przez okno.

Z góry dziękuję za pomoc i liczę na ciekawa wymianę doświadczeń.

Kiedyś miałem podobnie (małe dzieci). Finalnie, tylko dodanie suba rozwiązało problem. Łatwiej kontrolowanie podbić niskie częstotliwości subwooferem niż szukać kolumn, które Ci się spodobają i przy okazji będą miały mocno podbity bas w stosunku do reszty pasma. Wysoko czy niskoefektywne w tym przypadku nie mają znaczenia. Przy tych drugich będziesz musiał mocniej obrócić gałką głośności - ale tak czy tak, myślisz, że więcej będzie tylko basu? W kolumnach z charakterystyką na V, w parze z niskimi tonami, więcej będziesz miał wysokich częstotliwości i więcej będą miały ochoty błyszczeć niż bas, który zabiera ze wzmacniacza 3/4 mocy.

Pozwolę sobie na podsumowanie: o ile V-602 czy podobne zapewnią przy cichym
słuchaniu dobry bas, to czytając opinię autora wątku - choćby o B&W zaczynam
wątpić, czy Usher spełni do końca oczekiwania. Równie "wyrazistej" góry pasma -
jego satysfakcjonującej - może z nich nie uzyskać. 
Może takim złotym środkiem okazać się jakiś model Cantona, ale z metalową
kopułką, która da znać o sobie również przy cichym słuchaniu.
Zresztą modeli Cantona z tekstylną kopułką jest chyba mniejszość.

Dzięki za ten wpis. Bardzo cenny, głównie dlatego ze otworzył mi oczy (uszy?) na fakt żeby nie wyciągać wniosków z opinii innych. Byłem jakiś czas temu na odsłuchu w TopHiFi w Sopocie i miałem okazję porównać właśnie te B&W z Elac Debut 2.0 oraz PSB imagine X1T i w tym porównaniu najlepiej wypadły w moich uszach B&W.
Z opinii dot. Usherów wnioskowałem ze to może być dobry wybór, ale z Twojego wpisu wynika ze mogą mieć jak dla mnie zbyt mocny bas a na tym mi nie zależy. Generalnie chciałbym żeby kolumny grały równo i neutralnie i żywo. To co mi najbardziej przeszkadza przy cichym słuchaniu to zlewanie się dźwięków w jedną wielką zupę-krem. Szczególnie w utworach rockowych. Tego najbardziej chcę uniknąć. Na pewno nie chciałbym żeby bas dominował.

Wniosek - odsłuchy. Tylko trochę nie chce mi się tachać 25kg wzmacniacza do sklepu. A szczególnie do kilku sklepów. ;)
2 minuty temu, qn napisał:

Wniosek - odsłuchy. Tylko trochę nie chce mi się tachać 25kg wzmacniacza do sklepu. A szczególnie do kilku sklepów. 😉

A jaki posiadasz wzmacniacz ?

Nie namawiam, ale warto wiedzieć, że jest taka opcja, bo może klasyczne dwie kolumny nie będą Ci odpowiadać. Ja też byłem sceptyczny, ale jak kupiłem to już nie oddam!

Przeczytałem, na pewno wezmę pod uwagę jako uzupełnienie systemu, dzięki za podpowiedz. Nie rozumiem tylko jak podłączyć suba do wzmaga? Jak podłączę do lewego kanału to będę miał lewy, a jak do prawego to prawy, podłącza się do obu kanałów?
A jaki posiadasz wzmacniacz ?

Yamaha a-s2000

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
16 minut temu, qn napisał:

Yamaha a-s2000

Można spróbować połączyć z Usher. Bas w tym połączeniu powinien być OK. Ta Yamaha oferuje fajną moc, co do wysterowania kolumn, czy też monitorów. 

Kolumny łączysz na parę zacisków A, natomiast wysokoprądowe wejście suba

podłączasz na parę zacisków B.

Jeśli Ci specjalnie nie zależy na dole pasma - sub to słaby pomysł.

Nie doczytałem - jakie masz teraz kolumny i może głupie pytanie ( nie dla mnie )

czy masz przynajmniej w miarę przejrzyste okablowanie.

Bo moim zdaniem ma bardzo duży wpływ na ciche słuchanie - ja nie narzekam,

mimo tekstylnej kopułki ze sporym wooferem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ale wtedy masz "zrobiony" dzwiek ktory nie gra naturalnie przy srednich poziomach glosnosci. Sluchales kiedys Klipsch?  

Sorry, to jest bezsens. Co znaczy „zrobiony“ ?
Tak, sluchalem (duze) Klipschee.

Jak podlaczyc subwoofer do tej Yamahy?

Yamaha ma wyjscie pre-out, a kazdy porzadny subwoofer ma wejscia niskopoziomowe (stereo) i wysokopoziomowe (stereo)
21 minut temu, xajas napisał:

Użyj wyobraźni! Zrobiony, wykrzywiony, daleki od referencji...🙄

13 minut temu, rafa napisał:

Użyj wyobraźni! Zrobiony, wykrzywiony, daleki od referencji...🙄

Wręcz przeciwnie, takie coś to w latach 90 tych gdzie analogowe korektory służyły do robienia pięknej Vki. 

Dobrze zrobiona korekta modów daje olbrzymią poprawę całej charakterystyki. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Nie doczytałem - jakie masz teraz kolumny i może głupie pytanie ( nie dla mnie )
czy masz przynajmniej w miarę przejrzyste okablowanie.
Bo moim zdaniem ma bardzo duży wpływ na ciche słuchanie - ja nie narzekam,
mimo tekstylnej kopułki ze sporym wooferem.

Teraz mam Eltaxy universe, okablowanie to 2x4mm2, w przejrzystej izolacji ;)

Jak podlaczyc subwoofer do tej Yamahy?

Yamaha ma wyjscie pre-out, a kazdy porzadny subwoofer ma wejscia niskopoziomowe (stereo) i wysokopoziomowe (stereo)

Oczywiście, nie pomyślałem ze przecież jest wyjście pre-out.

Ale w takiej sytuacji USB musi mieć dwa wejścia wysokopoziomowe, osobno dla kanału lewego i osobno dla prawego, prawda?
3 godziny temu, qn napisał:

Jak podłączę do lewego kanału to będę miał lewy, a jak do prawego to prawy, podłącza się do obu kanałów?

Przez wejście wysokopoziomowe podłączasz do obu kanałów.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Dokładać sub do podłogowych 3 drożnych tak, ale podłogowe 3 drożne zamienić na monitory 2 drożne i suba - czemu nie?

1 godzinę temu, qn napisał:

Ale w takiej sytuacji USB musi mieć dwa wejścia wysokopoziomowe, osobno dla kanału lewego i osobno dla prawego, prawda?

Chyba SUB a nie USB? Tak, wejścia wysokopoziomowe w subie są dla obu kanałów.

Użyj wyobraźni! Zrobiony, wykrzywiony, daleki od referencji...

pokaz mi ta referencje.
Bez wyobrazni, realnie!

A potem jak to glosniki ta referencje przy roznych glosnosciach osiagaja
9 godzin temu, qn napisał:

Teraz mam Eltaxy universe, okablowanie to 2x4mm2, w przejrzystej izolacji 😉

One nie mają basu. Najpierw posłuchaj dobrych kolumn stereo a potem zastanawiaj się nad subem. 

?👈

Sprawdziłem tym programem z komórki co wyżej był na screenach i też zazwyczaj słucham w granicach 60 db bo to dla mnie fajne optymalne brzmienie i powiem tak - nie kupuj kolumn w V... bo wtedy będziesz miał wrażenie, że jest "za cicho" a jak będziesz kręcił to właśnie niskie tony będą się przenosić dalej i wkurzać wyczulonych sąsiadów. Sub to też drogą moim zdaniem nie w tą stronę.

Rafał wyżej pisał - posłuchaj dobrego stereo. Dobrze zgraj zestaw i nie będziesz się o nic martwić. Ja też "słucham cicho" wg decybeli i mi nic nie brakuje. Jest barwa, detal, przestrzeń, bas. Może zamiast kombinować i kminić strategie na ciche słuchanie lepiej dobrać poprawnie zestaw żeby tam wszystko grało to w każdej głośności będziesz miał zadowolenie... 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Sprawdziłem tym programem z komórki co wyżej był na screenach i też zazwyczaj słucham w granicach 60 db bo to dla mnie fajne optymalne brzmienie i powiem tak - nie kupuj kolumn w V... bo wtedy będziesz miał wrażenie, że jest "za cicho" a jak będziesz kręcił to właśnie niskie tony będą się przenosić dalej i wkurzać wyczulonych sąsiadów. Sub to też drogą moim zdaniem nie w tą stronę.
Rafał wyżej pisał - posłuchaj dobrego stereo. Dobrze zgraj zestaw i nie będziesz się o nic martwić. Ja też "słucham cicho" wg decybeli i mi nic nie brakuje. Jest barwa, detal, przestrzeń, bas. Może zamiast kombinować i kminić strategie na ciche słuchanie lepiej dobrać poprawnie zestaw żeby tam wszystko grało to w każdej głośności będziesz miał zadowolenie... 

Dzięki za ten wpis, tez doszedłem do takich wniosków.
. Sub to też drogą moim zdaniem nie w tą stronę.
Rafał wyżej pisał - posłuchaj dobrego stereo.... 

To ponizej to pewnie nie jest dobre stereo, zle brzmi przy cichym sluchaniu, wiec musieli isc „nie w ta strone“ i uzupelnic je o subwoofery

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_4204.jpgIMG_5854.jpgIMG_5825.jpgIMG_5466.jpgIMG_9431.jpgIMG_9421.jpg

Czasami odnosze wrazenie, ze ci „Antysubwooferowcy“ jeszcze nigdy nie slyszeli „stereo“ z subwooferem. To dyskusje slepych o kolorach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

zależy mi na dużej scenie, detalicznym, precyzyjnym graniu, neutralności. Kolumny do pomieszczenia 18m2, raczej podłogówki. Wolałbym nowe w budżecie do 7 tys za parę, ewentualnie używane ale wtedy budżet spada do 4 tys za parę. Muzyka to głównie blues i funk, trochę rocka, czasami trochę elektroniki.
Wzmacniacz yamaha a-s2000, do tego CD-s2000, oraz Tidal z ampli kina domowego (podłączony z przedwzmacniacza na końcówkę mocy s2000).

Bardzo zależy mi na przyjemności z cichego słuchania, głównie ze względu na sąsiadów. ;)

Na co zwrócić uwagę szukając kolumn aby zwiększyć szansę na precyzyjne i detaliczne granie z szeroką i głęboką sceną nawet przy niskiej głośności?

Tannoy na głośniku Dual Concentric 10".

Masz niemal na miejscu do wyboru kilka typów z których może jakiś będzie,

bo powinien pasować do wyznaczonych kryteriów - poczytaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a te monitory mogą też dać lepszy bas, niż Eltax'y

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, gokar83 napisał:

nie kupuj kolumn w V...

Koledze się chyba V-ka z dyskoteką pomyliła.

13 godzin temu, gokar83 napisał:

Ja też "słucham cicho" wg decybeli i mi nic nie brakuje.

Przy cichym odsłuchu nawet w Tannoy Mercury M1 nic nie brakuje... dopóki nie dodasz suba, a później nie zamienisz ich na coś z wyraźniejszą górą. Dopiero wtedy usłyszysz z czego dźwięk było wykastrowany.

-----

13 godzin temu, qn napisał:

Dzięki za ten wpis, tez doszedłem do takich wniosków.

Wpis jak wpis. Formalnie rzecz biorąc do do dyskusji nic nie wniósł ponadto, że jak kupisz sprzęt który Ci gra fajnie, to będzie Ci się słuchać fajnie. Możesz próbować fajnie grający znaleźć kierując się naszymi radami, możesz nasze rady olać - Twoja sprawa.

• Pokaż nowe odpowiedzi