Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe ;)

NaLeSnick

Rekomendowane odpowiedzi

individual, 21 Lut 2005, 07:40

>Może tak UPS'a kupić?<

Jeżeli są takie które podają prąd stale z akumulatora, to miałoby jakiś sens. Ale zazwyczaj tylko przełączają na zasilanie akumulatorowe przy zaniku napięcia.

A może jakieś transformatory separujące zastosować - coś by to dawało ?

"Może tak UPS'a kupić?<

>

>Jeżeli są takie które podają prąd stale z akumulatora, to miałoby jakiś sens."

Są takie, są wielokrotnie droższe od "normalnych", mogłyby robić konkurencję najdroższym kondycjonerom, nazywają się chyba "true on line", ale jest jedno poważne "ale". Nie znalazłem ani jednego UPSa, który by nie miał hałasującego wentylatora, a ten drobiazg uwala cały pomysł.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

True online nie zalatwia sprawy. To oznacza tylko, ze napiecie na wyjsciu takiego UPS-a jest tworzone caly czas przez jego uklady (nie wchodzac w szczegoly). Nic nie mowi to natomiast o kztalcie tego napiecie, a tu moze byc masakra, gdyz dla sprzetu komputerowego kompletnie nie ma znaczenia ksztalt sinusoidy. Dobre przyblizenie sinusoidy daja zasilacze z kilkukrotnym (najlepiej potrojnym) przetwarzaniem. Pojawily sie rowniez ostatnio spacjalizowane UPS-y do sprzetu pomiarowego majace dawac na wyjsciu idealna sinusoide. Czy daja ? Ktos po prostu musi byc pierwszy i przetestowac.

A odnosnie kabli najbardziej podoba mi sie ten slogan, ze dzialaja jako filr :-) Niedlugo dojdzeimy o tego, ze ozdobna plecionka na wierzchu nadaje mu niepowarzalne wlasciwosci soniczne i zabezpiecza przed promieniowaniem slonecznym :-)

Moim zdaniem kable sieciowe maja najmniejszy wplyw ze wszystkiego co mozemy zmienic w torze. A ich nagla popularnosc wyniak po prostu z bryndzy na rynku i szukania przez producentow skad tu mozne jeszcze od audiofili tanim ksoztem sporo kasy wyrwac. Niedlugo pewnie okaze sie, ze pojawia sie audifilskie bezpieczniki :-)

Sa takie bezpieczniki, wykonane z wysokiej klasy materiałów o super przewodności.

A tak apropo to zdziwiłbyś sie jaką poprawę może przynieść wywalenie tych bezpieczników które czasem są w tranzystorach na wyjściu w szeregu z sygnałem. Gówniany bezpiecznik ze stalowej blaszki i z miernej jakości drucikiem w środku, do tego zamontowany do płytki przez następne gówniane blaszki. I to wszystko w torze sygnału.

Zrób sobie test jak chcesz, idź do elektronicznego za rogiem i kup bezpieczniki 4-8A i przylutuj je do gniazdek w kolumnach lub wzmaku...miłego słuchania.

>Nic nie mowi to natomiast o kztalcie tego napiecie, a tu moze byc masakra

ksztalt napiecia typowego ups'a za kilkaset pln jest tragiczny . . . ogladajac go na oscyloskopie bylem zaskoczony ze zasilacz impulsowy wogole jest wstanie na czyms takim pracowac.

>A odnosnie kabli najbardziej podoba mi sie ten slogan, ze dzialaja jako filr :-)

dobre dobre ;) ja wole texty,ze "dodaja bas" ;)

liamk, 21 Lut 2005, 11:12

"ksztalt napiecia typowego ups'a za kilkaset pln jest tragiczny . . . ogladajac go na oscyloskopie

>bylem zaskoczony ze zasilacz impulsowy wogole jest wstanie na czyms takim pracowac. "

A moze po prostu oscyloskop był zasilany kiepską sieciówką i dlatego takie wyniki pomiaru ;)

Witam >Panowie, czy naprawdę nie słyszycie zadnej roznicy po wpieciu dobrej sieciowki? Nie wierze. Pewne jest to ze kazdy wzmacniacz reaguje na takie zabiegi inaczej i poprawa moze byc lepiej slyszalna na jednym a na drugim mniej i stad te klótnie. A to ze jest poprawa to chyba oczywiste bo inaczej w jakim celu sprzet sredniej klasy ma juz montowane takie gniazdka na ww kabelki? Wlasnie po to by przez ten prosty zabieg poprawic jego brzmienie a z czystej oszczednosci dostarczaja w komplecie jakas "GUMKE'' od majtek.

kabel sieciowy to jeden z elementów systemu, który jak kazdy inny potrafi wprowadzać zmiany. Z moich obserwacji wynika, że to raczej źródła sa bardziej czułe na wymiane kabla sieciowego. Co do tego, że "TO DZIAŁA" nie mam wątpliwości, jednak podobnie jak z innymi komponentami, zmiana na wyższy/droższy/lepszy jak zwał tak zwał nie zawsze da poprawe brzmienia. Niektóre systemy dobrze skomponowane z wykorzystaniem owych "gumek od majtek" nie reaguja pozytywnie na ich zmianę na coś z prawdziwego zdarzenia - sam miałem u siebie takie przypadki.

nie rozumiem tylko jednego po co kupowac kabel zasilajacy za tysiac zlotych jak gniazdko sieciowe warte jest 10zl a kabel w scianie 1,5zl za metr :D zdecydowanie mozna zauwazyc ze cofamy sie do czasow sredniowiecza czyli wiary w czarownice i magie, przykre ale prawdziwe.

No dobra, nie wnikajac w dzialanie, lub brak kabli sieciowych.

To kto z zauwazajacych ich znakomite dzialanie, byl konsekwentny i wymienil przewody w scianach, na rownie dobre (moga byc ulozone nawet w wezu ogrodowym), a jak sie dalo to do zabezpieczenia glownego.

Przeciez jesli 1.8m przewodu tak dobrze dziala, to jaki efekt byl by po wymianie tylu metrow ;).

Zegarmistrz> Czesc spotkamy sie na odsluchach w DELTA STUDIO to sobie pobajerzymy o kabelkach i nie tylko. A tak krotko to najpierw wpinasz kabel sieciowy a nastepnie stroisz system nie odwrotnie to podstawa dlatego ze jak juz zlapiesz jako taka rownowage systemu a pozniej dasz dobra sieciowke to poprawi sie bas (bedzie go wiecej i bardziej kontrolowany) przez co moze go byc juz za duzo i niekorzystnie wplywac na dzwiek w danym pomieszczeniu itd.

No tak, ale to by znaczyło, że najpierw kupujesz kable, a potem resztę:))) Od jakiegoś pół roku momenty zastanawiania się nad tym czy czegoś nie zamienić w systemie kończą się zakupem kolejnych płyt, a sam system gra zasilany owymi "gumami do majtek". Mam nadzieję, że stan taki (mojej satysfakcji) potrwa jak nadłużej. Wszak zmiany w systemie (równiez siecówek) to najczęściej reakcja na to, że nam gra niewystarczająco dobrze. W torze analogowym używam interkonektu, który standartowo był na wyposażeniu CD - z całą pewnością można lepiej, ale po kilku podejściach z renomowanymi kablami stwierdziłem, że jednak skórka nie jest (na razie) warta wyprawki i gram na tym smiesznym druciku. Dla niektórych to może profanacja, ale ja widzę, że audio nie działa na zasadzie najsłabszego ogniwa w łańcuchu ale raczej synergicznych połączeń. Robix - do zobaczyska w Delta Studio - wielce ciekawe spotkanie się szykuje.

• Redaktorzy

Harvi - wiem i może się czepiam, ale po zobaczeniu szczęśliwego nadredaktora w magazynie Młodkowskiego nie mogę sobie odmówić tej przyjemności: Opis zestawu Classe , str 78-79. Wielkie brawa dla osoby zatwierdzającej skład (tak to się chyba mówi).Proszę uważnie zapoznać się z wyboldowanymi opisami do zdjęć. ;-))

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

opisy do fotek zamienione, to pryszcz, ale ze te klocki classe sa highendowe od razu, bo 15kzl? hehe

nie watpie, ze to dobre urzadzenia, szczegolnei cd, ale ta klasyfikacja jest glupia przez sztywne uzaleznienie od ceny

Hi-Fi i M sprawia wraznie robionej na kolanie i na dodatek nie z zamiaram zrobienia czegos dobrego tylko zysku.

Dlatego juz nie kupuje a i do kiosku zadaleko;) Jesli masz mozliwosc mozliwosc to poprosze o scan tego artykulu o classe.

Nie bede polemizowal na temat poprawy dzwieku dzieki kabelkom sieciowym. Slyszalem, uslyszalem, ze jest i kropka. Wiem tez, ze do zrodla nalezy podlaczyc lepszy (czyt drozszy) do wzmacniacza moze byc ciut tanszy. Jedna tylko zagwozdka obija mi sie po przestrzeni czaszkowej.... Nie wiem dlaczego tak sie dzieje. Czy moglby ktos wytlumaczyc, co tak naprawde "robia" dobre ekranowane kable sieciowe, ze dzwiek plynacy z elektronicznych dystrybutorow dzwieku jest lepszy? I czym tak naprawde sa te zanieczyszczenia w sieci, o ktorych ciagle sie mowi? Tak to jest juz czasami, ze czlowiek ma o czyms pojecie, jest przekonany o slusznosci swojej racji, a tak na prawde nie ma zielonego pojecia, jak to dziala :)

Bartol, na końcu swego wpisu jesteś chyba bliski prawdy.

A poza tym dobre kable sieciowe nie muszą wcale być ekranowane

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.