Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie zewn. DAC do Hegel H190

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Czy może mi ktoś podpowiedzieć, czy możliwe jest podłączenie zewnętrznego DACa, np. Chord Qutest czy Denafrips Pontus II przez wbudowany w Hegla streamer? Czy trzeba już wtedy mieć też zewnętrzny streamer? Czyli: Roon->wbudowany w Hegla streamer->zewn. DAC->z powrotem wzmacniacz Hegla. Czy to możliwe?

Cześć. Czy może mi ktoś podpowiedzieć, czy możliwe jest podłączenie zewnętrznego DACa, np. Chord Qutest czy Denafrips Pontus II przez wbudowany w Hegla streamer? Czy trzeba już wtedy mieć też zewnętrzny streamer? Czyli: Roon->wbudowany w Hegla streamer->zewn. DAC->z powrotem wzmacniacz Hegla. Czy to możliwe?
Nie - chyba, że Hegel ma wyjścia cyfrowe ale wątpię żeby miał.
16 minut temu, dzarro napisał:
20 minut temu, mpokryw napisał:

Nie - chyba, że Hegel ma wyjścia cyfrowe ale wątpię żeby miał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na pierwszy rzut oka widzę tylko wejścia cyfrowe. Zresztą nie wiem jakby miała działać taka kombinacja - w pętli?

To co jest w Heglu trudno nazwać pełnowartościowym streamerem --więc ogólnie myślenie w tym kierunku to ślepa uliczka.

Dzięki. W takim razie moje wątpliwości zostały wyjaśnione. Chciałem ulepszyć sprzęt "na raty", najpierw dokupić DAC z wyższej półki, później dobry streamer, a w nieokreślonej przyszłości może inny wzmacniacz.

24 minuty temu, mpokryw napisał:

Dzięki. W takim razie moje wątpliwości zostały wyjaśnione. Chciałem ulepszyć sprzęt "na raty", najpierw dokupić DAC z wyższej półki, później dobry streamer, a w nieokreślonej przyszłości może inny wzmacniacz.

A po co Ci Hegel H190 ? Za te pieniądze złożysz dużo lepiej brzmiący zestaw złożony z koncówki, DAC z pre i streamer.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To jak prawda, by dać sobie spokóinz Heglem i pomyśleć o dobrej końcówce + streamer/dac z regulacją głośności.. o ile :

1. Nie myslimy tu o CA - bo, to że ludzie potrafią tak grać z Accu itp. (przyklady mozna znaleźć w sieci)  to nie znaczy że to urządzenie które nadaje sie do czegokolwiek oprócz roli transportu - łącznie z Edge ..bo duża ciężka obudowa i wysoka cena nie zmieni tego gazetkowego chłamu w cudo, wbrew opini.

2. >> Kiedys pomyślisz o prawdziwym PRE ..bo wbrew temu co mówią niektórzy, ze jesli nie uzywasz źródeł analogowych pre jest nie potrzebne a wręcz psuje(!) 😂 .. prawdziwe PRE (przykładowo jakis BAT itp) dopiero nalezycie wysterowywują końcówkę i uslyszysz zmiane jakbys miał zupelnie inny system w kazdym aspekcie na +

ma tylko wejścia, starsze modele miały wyjścia cyfrowe, aktualne nie mają. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, stereofan napisał:

To jak prawda, by dać sobie spokóinz Heglem i pomyśleć o dobrej końcówce + streamer/dac z regulacją głośności.. o ile :

1. Nie myslimy tu o CA - bo, to że ludzie potrafią tak grać z Accu itp. (przyklady mozna znaleźć w sieci)  to nie znaczy że to urządzenie które nadaje sie do czegokolwiek oprócz roli transportu - łącznie z Edge ..bo duża ciężka obudowa i wysoka cena nie zmieni tego gazetkowego chłamu w cudo, wbrew opini.

2. >> Kiedys pomyślisz o prawdziwym PRE ..bo wbrew temu co mówią niektórzy, ze jesli nie uzywasz źródeł analogowych pre jest nie potrzebne a wręcz psuje(!) 😂 .. prawdziwe PRE (przykładowo jakis BAT itp) dopiero nalezycie wysterowywują końcówkę i uslyszysz zmiane jakbys miał zupelnie inny system w kazdym aspekcie na +

Nie wszystko łapię...

Z p. 1 zrozumiałem, że nie warto kupić CA Edge. Ale celuję już w High-End, ale jego przedsionek, choć zdaję sobie sprawę, że taki DAC to bardziej dCS niż Chord Qutest. Ale zobaczę na co sobie będę mógł pozwolić. Na tym etapie potrzebuję wiedzy, co warto posłuchać.

P. 2 - Już myślę o tym, żeby złożyć coś lepszego, narazie się uczę. Sądzę, że słuchać już umiem, bo słucham z pasją od 5 roku życia po 20h na dobę.. Co to PRE? Przedwzmacniacz + końcówka? Gramofon też chcę, ale nie wszystko na raz.

Co to BAT...? 🙂

1 godzinę temu, Piopio napisał:

A po co Ci Hegel H190 ? Za te pieniądze złożysz dużo lepiej brzmiący zestaw złożony z koncówki, DAC z pre i streamer.

Hegel jest, bo już jest. Na sam koniec zostawię sobie jego wymianę, pewnie jeszcze dołożę do jakiegoś Luxmana, McIntosha, nie wiem jeszcze.. jestem otwarty na jakieś ukierunkowanie, co warto posłuchać.

Edytowane przez mpokryw
7 godzin temu, mpokryw napisał:

Czyli: Roon->wbudowany w Hegla streamer->zewn. DAC->z powrotem wzmacniacz Hegla

Roon- zewnętrzny DAC - Hegel . Tak to powinno iść 🙂 

1 minutę temu, mkk1 napisał:

Roon- zewnętrzny DAC - Hegel . Tak to powinno iść 🙂 

Zależy mi na tym, żeby nie szło to z komputera, tylko ze samodzielnego streamera. Że włączam np. telefon czy tablet i steruję muzyką. Bez kabla.

A czy taki streamer np. Auralic aries g1 lub inny nie może obsłużyć Roona jako Roon serwer, żeby nie używać komputera? Na samym Roonie mi nie zależy, tylko na gęstych plikach i wygodzie bez komputera. Endpoint co to??

Edytowane przez mpokryw
20 godzin temu, mpokryw napisał:

Z p. 1 zrozumiałem, że nie warto kupić CA Edge. Ale celuję już w High-End, ale jego przedsionek, choć zdaję sobie sprawę, że taki DAC to bardziej dCS niż Chord Qutest. Ale zobaczę na co sobie będę mógł pozwolić. Na tym etapie potrzebuję wiedzy, co warto posłuchać.

..inaczej.. jednak (niestety).

Jesli juz grasz na Heglu i nic Cię tam nie razi.. normalnie przyjmujesz tą prezentacje.. to cofam swoje wskazówki.. bo jak usłyszysz CA 851 czy Edge to powiesz : o co mu chodzilo, przeciez to spoko gra (?) ..

Chciałem żebyś nie wpadał w pułapkę rzeczy przeciętnych tylko super zrecenzowanych.. ale jednak trzeba samemu słuchać ...i albo sie rozwiniesz z czasem,  albo zostaniesz z klockami słabo grającymi ale mającymi wiernych fanów, ktorzy zawsze Cie poklepią po pleckach, że jestes w tym "zacnym" gronie.

Ps. BAT to Balanced Audio Technology -poważne urządzenia z prawdziwie wysokiej ligii. CA mozw sobie robić coraz bardziej efektowne intrygujace audiofilskie obudowy i windować ceny- nie zmieni to faktu ze to marka robiąca kase na tym ze poprzez sieć jest stworzona niewyobrażalna koniunktura i z małego podwórka ludzi lubiacych dobry dzwięk mozna dotrzeć i skutecznie sprzedac miliony urządzen a do tego okazuje sie ze grając bardzo przeciętnie wystarczy co 1,5roku podniesc cene i chwila moment stajemy sie zawodnikiem najwyższej ligi ..choc nic nie zrobiliśmy z dzwiękiem tylko obudową i marketingiem.

Nie mam żadnych "układów" ani nie podałem BAT'a z racji tego że go lubię.  Wręcz przeciwnie, nie mam nic z tej firmy, wiem jak kształtuje dzwięk, rzucilem wręcz tą nazwą zeby własnie nie rzucać inną którą preferuje osobiście. Powiedzmy ze chciałem byc choc odrobine obiektywny.

A wyzbywając sie obiektywizmu .. po czym wnosisz, że, jesli bym Cie nie uprzedził - CA Edge zaliczyłbyś do HiEndu a Qutest nie bardzo raczej.. bo nie kosztuje 10k a CA kosztuje ponad 20? .. i ze względu na aparycje? ..obudowę?

Tak sie składa że Qutest hiEndem nie jest ale gra znacznie lepiej od CA bo po prostu ktos tam siedział nad tym dźwiekiem a CA to z góry założony cel - robimy odjechaną obudowe jakiej jeszcze nikt nie ma i walimy cene > sami sie pozycjonujemy w szeregu ..tam gdzie chcemy. Na nieosluchanych to działa.. ale nie wszyscy są nieosłuchani.

3 godziny temu, stereofan napisał:

..inaczej.. jednak (niestety).

Jesli juz grasz na Heglu i nic Cię tam nie razi.. normalnie przyjmujesz tą prezentacje.. to cofam swoje wskazówki.. bo jak usłyszysz CA 851 czy Edge to powiesz : o co mu chodzilo, przeciez to spoko gra (?) ..

Chciałem żebyś nie wpadał w pułapkę rzeczy przeciętnych tylko super zrecenzowanych.. ale jednak trzeba samemu słuchać ...i albo sie rozwiniesz z czasem,  albo zostaniesz z klockami słabo grającymi ale mającymi wiernych fanów, ktorzy zawsze Cie poklepią po pleckach, że jestes w tym "zacnym" gronie.

Ps. BAT to Balanced Audio Technology -poważne urządzenia z prawdziwie wysokiej ligii. CA mozw sobie robić coraz bardziej efektowne intrygujace audiofilskie obudowy i windować ceny- nie zmieni to faktu ze to marka robiąca kase na tym ze poprzez sieć jest stworzona niewyobrażalna koniunktura i z małego podwórka ludzi lubiacych dobry dzwięk mozna dotrzeć i skutecznie sprzedac miliony urządzen a do tego okazuje sie ze grając bardzo przeciętnie wystarczy co 1,5roku podniesc cene i chwila moment stajemy sie zawodnikiem najwyższej ligi ..choc nic nie zrobiliśmy z dzwiękiem tylko obudową i marketingiem.

Nie mam żadnych "układów" ani nie podałem BAT'a z racji tego że go lubię.  Wręcz przeciwnie, nie mam nic z tej firmy, wiem jak kształtuje dzwięk, rzucilem wręcz tą nazwą zeby własnie nie rzucać inną którą preferuje osobiście. Powiedzmy ze chciałem byc choc odrobine obiektywny.

A wyzbywając sie obiektywizmu .. po czym wnosisz, że, jesli bym Cie nie uprzedził - CA Edge zaliczyłbyś do HiEndu a Qutest nie bardzo raczej.. bo nie kosztuje 10k a CA kosztuje ponad 20? .. i ze względu na aparycje? ..obudowę?

Tak sie składa że Qutest hiEndem nie jest ale gra znacznie lepiej od CA bo po prostu ktos tam siedział nad tym dźwiekiem a CA to z góry założony cel - robimy odjechaną obudowe jakiej jeszcze nikt nie ma i walimy cene > sami sie pozycjonujemy w szeregu ..tam gdzie chcemy. Na nieosluchanych to działa.. ale nie wszyscy są nieosłuchani.

Bardzo lubię Hegla, mogę go słuchać godzinami, choć zdaję sobie sprawę, że dźwięk może być lekko niedociążony, mała scena, mogą być bardziej nasycone barwy itd. Ale uwielbiam jego analityczność, nie jest to dla mnie ani trochę męczący dźwięk. Ok, ale nie miałem jeszcze dostatecznie dużo innych punktów odniesienia. W pierwszej chwili myślałem o zmianie Hegla H190 na H390, ale zgłębiając temat tak sobie zdaję sprawę, że ten wbudowany DAC i streamer, to mogą być jednak jakieś kompromisy. Dlatego szukam już czegoś z wyższej półki, tzw. High-End, najpierw DAC, streamer, a później będę myślał o kolumnach i wzmacniaczu. Nie miałem okazji jeszcze słuchać McIntosha, Luxmana, M. Levinsona czy wspomnianego BAT'a. Jestem Ci wdzięczny, że o nim wspomniałeś, bo już mogę go dodać do swojej listy życzeń do odsłuchu (mam na myśli podstawowy model zintegrowany).

CA miałem na studiach, jakieś 20 lat temu. Dla mnie CA, Rotel czy NAD to komercyjne marki, jak Yamaha, o tym nie myślę.

Z drugiej strony nie chcę wpaść w taką pułapkę, żeby mieć 15 pudełek na pięknej drewnianej dębowej komodzie w salonie. Na tym etapie zamiłowania do audio zaakceptuję streamer (ew. serwer), DAC, wzm. zintegrowany i gramofon 🙂