Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz, NAD czy Rotel???

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Cichy71 napisał:

Jak to w końcu jest z tym srebrem? Pomaga czy nie pomaga? Jest to jakieś ciekawe, trochę egzotycxne wyjście... czy może tylko kolejny chwyt marketingowy... a rzeczywista poprawa brzmienia jest tylko znikoma albo w ogóle niezauważalna?

Kiedyś miałem na odsłuchach srebrny kabel. Ogólnie rzecz ujmując rozjaśnia,  odchudza brzmienie. Do kabli z srebra nie powrócę PS W niektórych systemach może się sprawdzić 

Uzywalem kiedys Qed'a Silver Anniversary, podpiety do gesto grajacego Denona 980 nawet mi sie podobal. Jakis czas temu siegnalem na dno szuflady i z ciekawosci spialem nim Dynaudio z Naimem (w zamian za Nac a5) i to katastrofa byla, zrobilo sie ostro na gorze, bas zeszczuplal i nabral jakiejs dziwnej nienaturalnej barwy, kabel szybko wrocil na dno szuflady 😉

23 godziny temu, Audroc napisał:

A ja niechetnie. Z tego co ludzie piszą od kilku lat to Muda dosłownie niszczy brzmienie NADów. Jest tu na forum ogrom negatywnych opinii, tyle że chłop ma zaparcie i kasę z tego więc brnie. 

Natomiast daje do myslenia fakt że tych przerabianych NADów wiekszość sie potem pozbywa. Zakup takiego wykastrowanego NADa po przecięciu przez Mudę kilku ściezek jest prosty, szybki i tani. Szkoda bo to zacne wzmacniacze, często ładnie grają i co najważniejsze wysterowują sporo kolumn co ułatwia złożenie systemu.

A tak konkretnie- też bawiłem sie lutownicą w bebechach, ale co innego wymienić parę kondensatorów czy opampów na lepsze czyli droższe, a co innego ingerować konstrukcję wzmacniacza i pozbawiać go funkcjonalności.

Jak ktoś serio chce zapoznać się z dźwiekiem czystego wzmacniacza bez regulacji barwy itp. to polecam wzmacniacze lampowe, albo już na całego i połączenia XLR. To naprawdę niewiele kosztuje, a skok jakościowy jest olbrzymi.

Posłuchać w celu porównania nie znaczy kupić...Podoba mi się określenie "wykastrowany" NAD.

2 godziny temu, Cichy71 napisał:

@Yankes, @Audroc, @quatross, @mdavis, @Dimension, @stach_s

Pytanie powinno być w innym wątku ale tu postanowiłem porozmawiać o moim nowym systemie, więc tu będę kontynuował rozmowę... nie tylko o wzmaniaczach.

Co sądzicie o posrebrzanych kablach? Znajomy wrócił z Anglii, przywiózł trochę za dużo kabla Premium LS Silver 2 × 2,5 mm. Miał je wykorzystać do różnych celów ale mu się odwidziało. Może mi sprzedać 8 - 9 metrów za połowę polskiej ceny... czyli zaokrąglając - 12,50 PLN za mb.

Nigdy nie miałem styczności z takimi wynalazkami, na forach informacje są szczątkowe. Trochę się dowiedziałem ale to tylko luźno rzucone opinie lub przewidywania. Teoretycznie taki kabel ma rozjaśnić górę, poprawić detaliczność ale czytałem też że negatywnie wpływa na bas . W związku z tym jest kolejna opcja żez znajomy sprowadzi swoimi kanałami za jakiś czas kabel 2 × 4mm2. Chodzi o to źe te kable będą długie, 4 - 4,5 metra i czy w związku z tym  przy tak długim kablu 2 × 2,5mm nie będzie za dużych strat. Oczywiście do takiej Emotivy wystarczyłby na luzie 2 × 1,5mm2, rzadko kto pcha do tak małych monitorków takie grube przewody. Ale pomyślałem sobie tak - przy 2 × 4,5mm2 będę miał jeszcze piękniejszą górę ale także i bas z grubego kabla który jednak jest zbudowany z miedzi, cieńka warstwa srebra jest tylko na wierzchu. Być może pitolę jak potłuczony, sorry ale wokół mgła i szukam po omacku , nie posiadając odpowiedniej wiedzy, po 20-tu latach niebytu. Dlatego proszę o wyrozumiałość.

Jak to w końcu jest z tym srebrem? Pomaga czy nie pomaga? Jest to jakieś ciekawe, trochę egzotycxne wyjście... czy może tylko kolejny chwyt marketingowy... a rzeczywista poprawa brzmienia jest tylko znikoma albo w ogóle niezauważalna?

Pozdrawiam - Darek

InAkustik Black White, miałem i jak dla mnie to rewelacyjny kabel głośnikowy. 

De gustibus non est disputandum

3 godziny temu, stach_s napisał:

Uzywalem kiedys Qed'a Silver Anniversary, podpiety do gesto grajacego Denona 980 nawet mi sie podobal. Jakis czas temu siegnalem na dno szuflady i z ciekawosci spialem nim Dynaudio z Naimem (w zamian za Nac a5) i to katastrofa byla, zrobilo sie ostro na gorze, bas zeszczuplal i nabral jakiejs dziwnej nienaturalnej barwy, kabel szybko wrocil na dno szuflady 😉

I zostanie tam na dłużej 👍

W dniu 16.03.2022 o 16:21, Audroc napisał:

Pisałem już o wzmacniaczach NADa jakie posiadałem, można sobie poczytać. Moim zdaniem najlepiej grał zdecydowanie model 355 barwnym i soczystym dźwiękiem, natomiast najsłabiej bo matowo i twardo model 320 BEE i tyle.

Nie polecam natomiast tanich zmian w tych wzmacniaczach. Jeśli ktoś chce mieć możliwość całkowitego ominięcia regulacji barwy itp. to lepiej kupić droższy model lub coś z innej firmy. 

Muda- nie obraz się ale ciągle polecasz tylko te NADy i Pioneery które przerabiasz. 

C320 to firmowo klasa  niżej od serii C35X więc normalne że lepiej grać nie może.

Słuchałeś wzmacniacz po takich jak to określasz tanich zmianach ? Nie 🙂

Też jestem tego zdania że lepiej kupić lepszy wzmacniacz , np świetny jest Accuphase E-270, tylko widzisz jeden ma na wzmacniacz 1500 a inny 15000zł...

Tylko tyle i aż tyle.

W dniu 19.03.2022 o 11:12, Audroc napisał:

A ja niechetnie. Z tego co ludzie piszą od kilku lat to Muda dosłownie niszczy brzmienie NADów. Jest tu na forum ogrom negatywnych opinii, tyle że chłop ma zaparcie i kasę z tego więc brnie. 

Natomiast daje do myslenia fakt że tych przerabianych NADów wiekszość sie potem pozbywa. Zakup takiego wykastrowanego NADa po przecięciu przez Mudę kilku ściezek jest prosty, szybki i tani. Szkoda bo to zacne wzmacniacze, często ładnie grają i co najważniejsze wysterowują sporo kolumn co ułatwia złożenie systemu.

A tak konkretnie- też bawiłem sie lutownicą w bebechach, ale co innego wymienić parę kondensatorów czy opampów na lepsze czyli droższe, a co innego ingerować konstrukcję wzmacniacza i pozbawiać go funkcjonalności.

Jak ktoś serio chce zapoznać się z dźwiekiem czystego wzmacniacza bez regulacji barwy itp. to polecam wzmacniacze lampowe, albo już na całego i połączenia XLR. To naprawdę niewiele kosztuje, a skok jakościowy jest olbrzymi.

Niechętnie... Czyli jesteś jak ci inni którzy negatywnie się w tym temacie wypowiadali a nigdy takiego sprzętu nie słuchali.

Niszczy ? To właśnie tacy jak Ty o tym się wypowiadają. 

Wysil się, posłuchaj, oceń , pisz.

A że ktoś się " pozbywa " Krella, NAIMa, Gryphona, Accuphase itd to o czym świadczy?

Z tym że takich NADów jest ponad 600 sztuk więc to normalne że czasem pojawi się taki na rynku wtórnym i jak widać znajdują kupców.

Nie wiem po co klepać w klawiaturę żeby klepać, tak jak to o wzmacniaczach lampowych i wyższości XLR... 

Nie ma jedynej i najlepszej technologii a rozpatrywać należy konkretne urządzenie albo system.

Nie polecam kabli posrebrzanych ....

Dobra, idę na całość, kupuję zestaw konfekcjonowanych kabli Cross-Tech.😁 To całkiem dobra, polska firma. Całość czyli 2 × 5 metrów z bananami za przysłowiowe grosze, wyjdzie w ok. 100 PLN. Tzw. czysta miedź - Cu, nie ma informacji że jest czy też nie jest beztlenowa. Sklep poinformował mnie że kupili różne, ta to po prostu "czysta miedź" od polskiego producenta, polska kopalnia i finito. Komplety premium tej firmy to już 5N, bawełniany oplot i inne takie bajery. Mam ich IC 2 × 2 RCA i całe wykonanie, również opis na stronie Cross-Tech budzi uznanie. Za taką robotę pod marką Audioquest, Chord. itp,itd musiałbym wydać minimum cztery razy więcej. Długo rozmawiałem z właścicielem firmy. Mógłby mieć fejm jak Melodika ale dopiero szykuje się do skoku.😂

Edytowane przez Cichy71

POZNACIE MNIE PO ŻÓŁTYM GARNITURZE - D.C.  

16 minut temu, Cichy71 napisał:

Dobra, idę na całość, kupuję zestaw konfekcjonowanych kabli Cross-Tech.😁 To całkiem dobra, polska firma. Całość czyli 2 × 5 metrów z bananami za przysłowiowe grosze, wyjdzie w ok. 100 PLN. Tzw. czysta miedź - Cu, nie ma informacji że jest czy też nie jest beztlenowa. Sklep poinformował mnie że kupili różne, ta to po prostu "czysta miedź" od polskiego producenta, polska kopalnia i finito. Komplety premium tej firmy to już 5N, bawełniany oplot i inne takie bajery. Mam ich IC 2 × 2 RCA i całe wykonanie, również opis na stronie Cross-Tech budzi uznanie. Za taką robotę pod marką Audioquest, Chord. itp,itd musiałbym wydać minimum cztery razy więcej. Długo rozmawiałem z właścicielem firmy. Mógłby mieć fejm jak Melodika ale dopiero szykuje się do skoku.😂

Nie ma znaczenia czy firma dobra czy nie a konkretny produkt i najważniejsze, jego wpasowanie w dany system.

Takim przypadkowym zakupem można wiele zepsuć. Najlepiej wypożyczyć kabel demo, wpiąć i mieć porównanie do innego uznanego kabla o " graniu " w kierunku który oczekujemy.

On 3/9/2022 at 5:37 PM, Cichy71 said:

Cześć

Szukam taniego, używanego wzmacniacza, czegoś za max 700 PLN i w tym przedziale cenowym znalazłem na Allegro Rotele- RA-921, RA-820BX3, wzmacniacze Marantza - PM-43, PM-50, PM-55, PM-66 SE oraz NAD C320. Tyle udało się wyszukać, ktoś tam nawet zaprasza na odsłuch... ale to 400 km. :)) Słuchałem kilku Roteli, Marantz czy NAD też nie są mi obce ale pomimo wszystko, pomimo odmiennych charakterystyk całych serii, szkół dźwięku to czymś się w końcu różnią, a tych powyżej niestety nie spotkałem... taki pech. Nie mam pojęcia jak grają, co się po nich spodziewać. Trochę informacji znalazłem w sieci ale tu, na tym forum znajdę zapewne kolejne informacje, szczegóły dotyczące tego sprzętu.

Lubię dobrą stereofonię, szeroką scenę, detaliczność ale bez igieł w uszach... i odrobinkę ciepełka w średnicy, odrobinkę. Słucham jazzu, także tego mocniejszego czyli np. fusion, słucham kameralnej klasyki i to jest 75 % moich odsłuchów. Reszta to rock, pop, soul, elektronika... ale charakterystykę wolałbym dobrać pod jazz i klasykę. Wybrany wzmacniacz uzupełnią - odtwarzacz Marantz cd6006 i monitorki Emotiva Airmotiv B1+.

Który spośród tych siedmiu wzmacniaczy byłby godny polecenia? Dziękuję za okazaną pomoc w tym trudnym wyborze.

Pozdrawiam - Darek

Mam tak jak Ty cedeka Marantz cd6006 oraz wzmacniacz Rotel RA930 ,gra to bardzo fajnie. Także mogę Ci polecić Rotelka. Słucham rocka (z CD) i jazzu (Winyl). Jak na mój gust Rotel z Marantzem dobrana para :)

@muda44

99% moich kumpli których los pokarał dużo lepszym i droższym sprzętem niż mój jest z frakcji antykablowej, zresztą miałem już okazję ponabijać się z nimi po podpięciu wypożyczonego haj enda i porównaniu go z pięć razy tańszym, takich prób było wiele. Mają za dużo kasy to mogą się pobawić, choć i tak zazwyczaj zwracają te superkable. Jednak dam im ostatnią szansę, w wersji budżetowej, oczywiście...

Porównam, z Melodiką, z Audioquestem, z Sonic Linkiem a kumpel pożyczy mi jeszcze InAkustik ale czystą miedź , z serii Exzellenz. Do tego YTDY 6×0,5 i 12×0,5... to prawie jak ćwierćfinał mistrzostw świata.😁 W razie czego mam 2 tygodnie na zwrot, proste. Będzie dobrze, nie będę szalał z Chordami, Nordostami, itp, itd... jeszcze nie zwariowałem. Choć akurat Chord C-Screen zbiera dobre noty i może tego właśnie wypożyczę, jedynego takiego haj enda, jest na tyle tani że mogę zaryzykować. Moim zdaniem w kryterium jakość/cena... przegra😂 ale najpierw poczekajmy na ten turniej.

Pozdrawiam - Darek

@muda44

Ciąg dalszy z tego co powyżej.

Poza tym wiesz, Oni się śmieją ponieważ niektórzy z nich mają taki sprzęt na którym ciężko wychwycić te różnice, mnie np. było bardzo trudno... tzn. w ogóle nie wychwyciłem😂, niezależnie od tego czy kabel kosztował 50 czy 500 PLN za metr. Zaraziłem się od nich, dlatego podchodzę trochę sceptycznie do tego typu zmian.

A ja jeszcze mam złudzenia i długą drogę przed sobą zanim mój sprzęt będzie choć minimalnie zbliżony poziomem do ich sprzętu. Mam złudzenia więc jeszcze szukam, proste... ale szczerze pisząc to nie wiem czy przy takim budżecie (cały tor) zmiany będą widoczne. Zobaczymy, tak naprawdę to chciałbym mieć już to wszystko za sobą, wrócić za 2-3 lata z konkretną kasą i znów się zabawić.

Pozdrawiam - Darek

Edytowane przez Cichy71

Nie chodzi o markę czy cenę bo większość kabli na rynku to tylko ładny wygląd i metka. 

Złym pomysłem jest też porównywać byle co do byle czego. 

A później sceptycy...

Oczywiście na niskiej jakości sprzęcie czasem dobre kable niewiele dadzą. Nie wszyscy mają też dobry słuch.

Dobre,  tanie kable a warte spróbowania to Chord Clearway bez wtyczek o którym piszę tu od lat,  bez wtyczek Cardas 101 albo wypożyczyć Tellurium Blue II. 

Każdy z nich to dobry poziom ale każdy inaczej wpływa na brzmienie. 

4 godziny temu, muda44 napisał:

Dobre,  tanie kable a warte spróbowania to Chord Clearway bez wtyczek o którym piszę tu od lat,  bez wtyczek Cardas 101 albo wypożyczyć Tellurium Blue II. 

Każdy z nich to dobry poziom ale każdy inaczej wpływa na brzmienie. 

Dobre propozycje. Dorzucił bym jeszcze Jantzen Audio Solid Core (ten niebieski kabel)

@muda44

Tak, ludzie bywają głusi... bywają.

Tych gości (przynajmniej niektórych,) stać na coś więcej niż - "porównywać byle co do byle czego". 😉Miałem więc niejedną okazję żeby posłuchać jak wyglądają te "zmiany" na naprawdę dobrym sprzęcie. I wszyscy byli głusi, organista potwierdził dwa razy.

Chord Clearway, Tellurium... z szafy spadłeś?😂 To nie moja półka, przy moim zapotrzebowaniu musiałbym wydać minimum 800 PLN, czyli tylko trochę mniej niż wynosi budżet na używany wzmacniacz. Także, ten, tego, ten... to nie przejdzie, jeszcze nie zwariowałem. 😉

Ostatnią rzeczą jaką zrobię to wypożyczenie Chord C-Screen i InAkustik Exzellenz oraz InAkustik Premium Silver od tego znajomego z Anglii. A później czysta polska miedź i do boju!!!😁  Pozdrawiam - Darek

Edytowane przez Cichy71

22 godziny temu, muda44 napisał:

C320 to firmowo klasa  niżej od serii C35X więc normalne że lepiej grać nie może.

Słuchałeś wzmacniacz po takich jak to określasz tanich zmianach ? Nie 🙂

Też jestem tego zdania że lepiej kupić lepszy wzmacniacz , np świetny jest Accuphase E-270, tylko widzisz jeden ma na wzmacniacz 1500 a inny 15000zł...

Tylko tyle i aż tyle.

Niechętnie... Czyli jesteś jak ci inni którzy negatywnie się w tym temacie wypowiadali a nigdy takiego sprzętu nie słuchali.

Niszczy ? To właśnie tacy jak Ty o tym się wypowiadają. 

Wysil się, posłuchaj, oceń , pisz.

A że ktoś się " pozbywa " Krella, NAIMa, Gryphona, Accuphase itd to o czym świadczy?

Z tym że takich NADów jest ponad 600 sztuk więc to normalne że czasem pojawi się taki na rynku wtórnym i jak widać znajdują kupców.

Nie wiem po co klepać w klawiaturę żeby klepać, tak jak to o wzmacniaczach lampowych i wyższości XLR... 

Nie ma jedynej i najlepszej technologii a rozpatrywać należy konkretne urządzenie albo system.

Nie polecam kabli posrebrzanych ....

Tak tylko że jak ktoś kupi Accu czy Yamahę z serii AS to rąk nie sadzi.

Natomiast jeśli faktycznie uszkodziłeś fabrycznych 600 wzmacniaczy NADa to nic dziwnego że ogłasza się Firma która te setki urządzeń przywraca do stanu zgodnego z projektem i zamierzeniami producenta.

Chyba że dla Ciebie NAD to totalny badziew którego można kręcić, ciąć ścieżki, zmieniać mu brzmienie itd.

No jeśli tak to spoko...

18 minut temu, Audroc napisał:

Tak tylko że jak ktoś kupi Accu czy Yamahę z serii AS to rąk nie sadzi.

Natomiast jeśli faktycznie uszkodziłeś fabrycznych 600 wzmacniaczy NADa to nic dziwnego że ogłasza się Firma która te setki urządzeń przywraca do stanu zgodnego z projektem i zamierzeniami producenta.

Chyba że dla Ciebie NAD to totalny badziew którego można kręcić, ciąć ścieżki, zmieniać mu brzmienie itd.

No jeśli tak to spoko...

Jak ktoś ma kilkanaście tysięcy to nie kupuje NADa żeby go przerobić i mieć fajne granie za niewielkie pieniądze, to proste. Chociaż od lat były i są firmy które poprawiają urządzenia różnych producentów. 

Uszkodziłem?

Zabawny jesteś.  A ta firma a raczej jakiś nawiedzony koleś wprowadza ludzi w błąd bo nie może przywrócić takich wzmacniaczy do stanu fabrycznego bo nie ma na rynku ani nigdzie nie dostanie elementów, kabli czy modułów które są demontowane.

Mało tego " przywraca " nawet te modele których nigdy nie robiłem. 

Z tego co czytam to Ty nie masz najmniejszego pojęcia  o co w tym chodzi. 

A może to Ty ?

Baw się dobrze w swoim świecie wyobrażeń...

🙂

11 minut temu, muda44 napisał:

Jak ktoś ma kilkanaście tysięcy to nie kupuje NADa żeby go przerobić i mieć fajne granie za niewielkie pieniądze, to proste. Chociaż od lat były i są firmy które poprawiają urządzenia różnych producentów. 

Uszkodziłem?

Zabawny jesteś.  A ta firma a raczej jakiś nawiedzony koleś wprowadza ludzi w błąd bo nie może przywrócić takich wzmacniaczy do stanu fabrycznego bo nie ma na rynku ani nigdzie nie dostanie elementów, kabli czy modułów które są demontowane.

Mało tego " przywraca " nawet te modele których nigdy nie robiłem. 

Z tego co czytam to Ty nie masz najmniejszego pojęcia  o co w tym chodzi. 

A może to Ty ?

Baw się dobrze w swoim świecie wyobrażeń...

🙂

A skąd te nerwy, ja rozumiem że masz z tego kasiorę i tego nie neguję. Tylko przestań biadolić jak kiedyś McGyver że teraz będzie cudownie i że wszystkie rozumy pozjadałeś, tylko ogłoś się jako firma i tyle.

Ja jak miałem czas na dłubanie to budowałem swoje wzmacniacze, nawet kilka sprzedałem. Owszem było to kilkadziesiąt lat temu, teraz nie ma to sensu, bo za grosze mozna kupić dobry piec lampowy albo uzywanego Accu czy Luxa i po sprawie. Ale nie wmówisz mi że rozcinanie ściezek zeby pozbyć się regulacji barwy tonów to modernizacja wzmacniacza, raczej elektroniczna patologia.

W dniu 20.03.2022 o 08:06, Cichy71 napisał:

@Yankes, @Audroc, @quatross, @mdavis, @Dimension, @stach_s

Pytanie powinno być w innym wątku ale tu postanowiłem porozmawiać o moim nowym systemie, więc tu będę kontynuował rozmowę... nie tylko o wzmaniaczach.

Co sądzicie o posrebrzanych kablach? Znajomy wrócił z Anglii, przywiózł trochę za dużo kabla InAkustik Premium LS Silver 2 × 2,5 mm. Miał je wykorzystać do różnych celów ale mu się odwidziało. Może mi sprzedać 8 - 9 metrów za połowę polskiej ceny... czyli zaokrąglając - 12,50 PLN za mb.

Nigdy nie miałem styczności z takimi wynalazkami, na forach informacje są szczątkowe. Trochę się dowiedziałem ale to tylko luźno rzucone opinie lub przewidywania. Teoretycznie taki kabel ma rozjaśnić górę, poprawić detaliczność ale czytałem też że negatywnie wpływa na bas . W związku z tym jest kolejna opcja żez znajomy sprowadzi swoimi kanałami za jakiś czas kabel 2 × 4mm2. Chodzi o to źe te kable będą długie, 4 - 4,5 metra i czy w związku z tym  przy tak długim kablu 2 × 2,5mm nie będzie za dużych strat. Oczywiście do takiej Emotivy wystarczyłby na luzie 2 × 1,5mm2, rzadko kto pcha do tak małych monitorków takie grube przewody. Ale pomyślałem sobie tak - przy 2 × 4,5mm2 będę miał jeszcze piękniejszą górę ale także i bas z grubego kabla który jednak jest zbudowany z miedzi, cieńka warstwa srebra jest tylko na wierzchu. Być może pitolę jak potłuczony, sorry ale wokół mgła i szukam po omacku , nie posiadając odpowiedniej wiedzy, po 20-tu latach niebytu. Dlatego proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam - Darek

Nie ma tutaj łatwej i wygodnej odpowiedzi. Podstawowa sprawa to żebyś zidentyfikował słabe strony swojego systemu. Wtedy znając diagnozę, możesz szukać rozwiązań. W tym momencie to takie strzelanie na ślepo trochę. Pomocne jest zawsze słuchanie innych zestawów. Wtedy łatwo wyłapać co Ci się podoba, a co nie. Może są jacyś forumowicze albo sklepy w Twojej okolicy gdzie mógłbyś wpaść na odsłuch?

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

@Audiomagic.pl

Zanim się jeszcze ożeniłem to przerobilłem trochę klasyki ale raczej tej budżetowej. Mój ojciec pracował w HZ więc było z tym nieźle jeszcze za komuny. A przez całe lata 90-te to było przechodzenie z jednej używki na inną, trochę lepszą... i tak to się kręciło.  Później po ślubie odbiło mi i z całego stereo został mi tylko cedek Marantza, oraz wzmacniacz też Marantz, przywiązałem się do marki. Zainwestowałem w KD, ale starałem się nie zapominać o tym że już wtedy moja kolekcja płyt była dość obszerna.... a na czymś trzeba było tego słuchać. Pierwszy padł stary wzmacniacz, więc Marantz AV SR-7000 musiał obsłużyć wszystko. Następnie po kolei, jak kostki domina - cedek, głośniki Infinity Delta (całkiem fajne wstęgi), dzieciaki, kochane zwierzaki i moja własna głupota dokończyły dzieła. Zostałem sam z odtwarzaczem DVD, amplitunerem KD i bardzo przeciętnymi monitorami Proson które wcześniej służyły za surroundy. Od tamtej pory została mi tylko prasa branżowa i wizyty u znajomych. Teraz jest czas na pierwszą odbudowę, więc kupiłem lepsze monitorki, lepszy odtwarzacz cd, itp, itd

Poza tym to ja naprawdę, przesłuchałem mnóstwo sprzętu, na odsłuchach, u kumpli, u znajomych znajomych...itp, itd... I wiem co by mi się podobało, mam kilka takich zestawów które bezsprzecznie chciałbym mieć... wiem jaki jest mój ideał, ale jak sprzedam samochód żeby spełnić swoje marzenia to skończy się rozwodem.😂 Ja wiem że miałeś na myśli to do czego dążę, jaki ma być ten dźwięk, jaką ma mieć barwę, itd, itd. I ja to w końcu znajdę, odetchnę chwilkę, odbuduję finanse i spróbuję za rok, może dwa. Powoli, spokojnie. Na razie po kilku zmianach to już jestem zadowolony, jest lepiej, przyjemniej... no po prostu znów jestem szczęśliwy. A żebym był jeszcze bardziej happy to potrzebuję "trochę" więcej biletów NBP. 😁 Nie ma przebacz.

A z tym srebrem to rzeczywiście, wcześniej się nie spotkałem... czysta ciekawość.

Pozdrawiam - Darek

Edytowane przez Cichy71

11 minut temu, Cichy71 napisał:

A z tym srebrem to rzeczywiście, wcześniej się nie spotkałem... czysta ciekawość.

Srebro generalizując trochę rozjaśni brzmienie :) Pytanie, czy to jest to czego akurat potrzeba...

Widzę kolega z doświadczeniem, wcale nie chciałem umniejszać. Bardziej chodziło mi, że warto czasem odświeżyć pamięć, ot co :)

Pozdrawiam

Michał

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

• 2 lata później...

Piszę do pana cichy 71. Mam rotel 11 tribute spulpracowal ken iswata ten co robił Marantz 40lat a sprzęt ukończyli synowie dlatego że umarł nad projektem jest jeszcze CD tribute więc dźwięk jak na moje ucho wspaniałe krystalicznie czyste dokładnie pokazuje nagrania itp mam kolumny paradigm 9v7 i wspaniałe połączenie nie wiem czemu wszyscy piszam że to roka w sklepie puszczali wszystko ja słucham wszystkiego oprócz hi hop i techno i powiem szczerze że nie jest tylko to roka opera czy symfonia piękny przekaż głosów instrumentów tak samo w jezzu .ambient chillout tak samo przekas istrumentuw jak był pan był na koncercie i bas nie dudni jet szybki taki naturalny nie tak jak w nad ja miałem nad 320 bee szczerze mówiąc nie zamieniłbym się syntepop czy futeropop tu jest kontrekt ale jak źle nagrane płyty na przykład pierwsze albumy które pierwsze systezatory czy perkusja to pokaże jak nagrane inaczej prudy Muzyki ja odtwarzam tidal na pc do do tego podłączony dać Dragonfly red

Zamiast do salonu idź najpierw do szkoły i naucz się języka polskiego jeśli chcesz dzielić się swoimi wrażeniami.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 24.05.2024 o 09:59, kokos 19831 napisał:

Piszę do pana cichy 71. Mam rotel 11 tribute spulpracowal ken iswata ten co robił Marantz 40lat a sprzęt ukończyli synowie dlatego że umarł nad projektem jest jeszcze CD tribute więc dźwięk jak na moje ucho wspaniałe krystalicznie czyste dokładnie pokazuje nagrania itp mam kolumny paradigm 9v7 i wspaniałe połączenie nie wiem czemu wszyscy piszam że to roka w sklepie puszczali wszystko ja słucham wszystkiego oprócz hi hop i techno i powiem szczerze że nie jest tylko to roka opera czy symfonia piękny przekaż głosów instrumentów tak samo w jezzu .ambient chillout tak samo przekas istrumentuw jak był pan był na koncercie i bas nie dudni jet szybki taki naturalny nie tak jak w nad ja miałem nad 320 bee szczerze mówiąc nie zamieniłbym się syntepop czy futeropop tu jest kontrekt ale jak źle nagrane płyty na przykład pierwsze albumy które pierwsze systezatory czy perkusja to pokaże jak nagrane inaczej prudy Muzyki ja odtwarzam tidal na pc do do tego podłączony dać Dragonfly red

Czy ty umiesz napisac cos w poprawnej polszczyźnie? Bo czytam i … nic nie rozumiem.

🤮

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Mysle ze zamiast sie pchac w jakiegos starocia, lepiej bedzie kupic jakiegos taniego chinczyka. SMSL, Topping, Ayima. 

Taki stary Nad to troche ryzyko. Nie wiadomo ile jeszcze pochodzi, nie wiadomo tez co ktos w nim juz robil. Mialem c320bee z B&W 603 s2 i Mercury M2 i nic sie z nim nie dzialo, ale kupilem nowego. Z Bowersami bylo swietnie.

11 minut temu, BlueDot napisał:

Mysle ze zamiast sie pchac w jakiegos starocia, lepiej bedzie kupic jakiegos taniego chinczyka. SMSL, Topping, Ayima. 

Serio?! 

• Pokaż nowe odpowiedzi