Skocz do zawartości
IGNORED

Shield TV Pro czy Dune HD Real Vision 4K czy Zidoo Z9X 4K

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, fetek napisał:

A ja mam tylko pilot i ładną wideotekę, bieganie po folderach to masochizm.

Ale na tym polega wolność wyboru, każdy używa czego chce 🙂 Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. 

Dokładnie.
A masz/używasz DVD?
czy BR?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Fanek już pisałem że Dune Pro One 8k odtwarza wszystko na wszystkim.

Każdy plik możesz ustawić jak chcesz, DV na HDR i odwrotnie i z SDR to samo i wszystko też można ustawić.

ja mam świetny TV z DV więc HDR prawie wogóle nie używam, chyba że z odtwarzacza BR puszczę film HDR to mam w Sony tryb Imax Enhanced, który też dużo daje- jeśli ma ktoś sprzęt żeby zobaczyć różnicę oczywiście.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

5 minut temu, donsalieri napisał:

Fanek już pisałem że Dune Pro One 8k odtwarza wszystko na wszystkim.

Każdy plik możesz ustawić jak chcesz, DV na HDR i odwrotnie i z SDR to samo i wszystko też można ustawić.

ja mam świetny TV z DV więc HDR prawie wogóle nie używam, chyba że z odtwarzacza BR puszczę film HDR to mam w Sony tryb Imax Enhanced, który też dużo daje- jeśli ma ktoś sprzęt żeby zobaczyć różnicę oczywiście.

Chodzi mi o:

1. jaki masz system obecnie czy dostał jakąś aktualizacje Android 11 czy nowszy?
2. jaki dysk maksymalnie obsługuje?
3. jak często są wypuszczane poprawki/aktualizacje raz na miesiąc czy cześciej/mniej?  
4. są jakieś błędy że jest jeszcze co poprawiać?
5. czy jest jakaś apka na nim do wyszukiwania napisów do np. seriali?

I to tyle.  I jak piszesz że DV na HDR10 potrafi przerobić to git, o to mi chodziło
Imax Enhanced mam w Denonie, ale słyszałem tylko ściężke na paru filmach co wykryło, filmy z IM ogólnie jakościowo jakby lekko podkrecone są.

Edytowane przez Fanek

ma Android 11/Linux a dysk max nie wiem najwiekszy mam 5TB

aktualizacje często, ostatnio wczoraj, jakaś kosmetyka a wczesniej styczniu duże zmiany, a nie wykrylem bledow żadnych,

natomiast napisy klikasz i sam wyszukuje na opensubtitles

IMAX Enhanced najlepszą robotę robi z obrazem.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

1 godzinę temu, fetek napisał:

a co takiego robi ?

Obraz w trybie Imax Enhanced jest wyraźnie ładniejszy niż w innych trybach, ale nie wiem jak to robi 🙂

Ja to czekam na jakiś poważny player 16K z obrazem MDR ( Mega Dynamic Range) . Po co się bawić zabawkami po 8K? 🤔😜

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

8K to tylko marketing i możliwość w tych playerach, a wiadomo że filmow nie ma, kilka demek itp 

ale moc w tych pudełkach jest wielka, AI obraz przetwarza w locie, robi to robotę.

9 godzin temu, donsalieri napisał:

moc w tych pudełkach jest wielka, AI obraz przetwarza w locie, robi to robotę.

Tylko czy nie lepiej oglądac film taki jakim jest? Ja bym juz chyba wolał takie AI zeby wspolczesne durne piosenki przetwarzało w locie na takie, ktore mają sens i da się ich słuchać 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

ok a czy te "polepszacze" i skalowanie działa globalnie na wszystkich (youtube, netflix itd) czy tylko w tej ichniej aplikacji ??

co mnie martwi że wersję 8k nie obsługują netflixa i reszty, wersje 4k niby tak ale są jakieś komiczne zabiegi.

dune vs zidoo ? bo w dune widzę start jest dość drogi, już chyba wiem dlaczego kupiłem konsole 😝

Edytowane przez fetek

16 minut temu, fetek napisał:

ok a czy te "polepszacze" i skalowanie działa globalnie na wszystkich (youtube, netflix itd) czy tylko w tej ichniej aplikacji ??

Wszystko ogarnia bo to globalne ustawienia SDR/HDR/DV w Dune.

Start- 30sekund, czy to długo? dla mnie norma.

3 minuty temu, donsalieri napisał:

Start- 30sekund, czy to długo? dla mnie norma.

dłużej się rozgrzewa jvc...

mówisz o tym ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

14 minut temu, donsalieri napisał:

Tak 

no dobra ale tu nie ma nic nadzwyczajnego i od lat się nie zmieniło 😛 

a co z atmos i 4k w netflix ? bo na stronie piszą że umywają ręce i certyfikatu brak

Nie mam na Dune zainstalowanego zadnego streamingu, mam w TV i wystarczy więc nie pomogę 😞

Ja właśnie widzę że ludzie bardzo narzekają na złą implementacje vs10 i mocne wykastrowanie (problem z hdr nadal istnieje), ponoć CoreELEC na jakimkolwiek Amlogic z VS10 (czyli jakiś Ugoos za 700zł albo noname za 500 na S928X) ma dużo lepsza implementacje ATM i normalnie w OSD można wklepać 100 nitów czy ile tam chcemy.

czyli klasycznie out of the box nic dobrego nie ma.. ja już jestem za stary i za leniwy na te zabawy... do tego by cokolwiek sprawdzić musimy mieć urządzenie, którego nie będziemy w stanie zwrócić.

Edytowane przez fetek

Moim zdaniem z tym HDR to więcej problemów niż pożytku. "Wynalazek" ktory dla mnie mógłby nie istnieć.

21 minut temu, brewka87 napisał:

Moim zdaniem z tym HDR to więcej problemów niż pożytku. "Wynalazek" ktory dla mnie mógłby nie istnieć.

też tak uważam, drogi biznes..

a tu znienawidzone kodi... i czemu takich rzeczy nie ma fabrycznie !! ??

Ukryta Zawartość

z tego co widzę to podstawowe opcje mamy na każdym blaszasku.. tak samo mapowanie hdr -> sdr i sdr -> hdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

Szkoda, że do urządzeń Zidoo albo Dune nie ma tzw custom firmware pisanych przez pasjonatów ktorzy tworzą systemy typu LibreElec z Kodi itp. Podejrzewam ze gdyby za tworzenie softu wzięła się społeczność zamiast garstki ludzi namaszczonych przez producenta to te odtwarzacze byłyby bezkonkurencyjne na rynku. Tylko wtedy producent by nie zarobił wciskając kolejny "nowszy" model, bo ludzie nie czuli by potrzeby zmiany 

ale z S928X mają problem, obecnie kilka chińskich boxów tylko. Po za tym firmy zaczęły blokować boxy i nie zbotujesz CE, Możesz kupić czystą płytkę tam nie ma blokady 😛 

No nic w każdym razie jak zwykle komuś się nie chce tego zrobić.

Kopiąc w temacie zauważyłem że sporo ludzi przechodzi na kodi bo fabryczny player w dune jest ponoć gorszy..

Chyba jednak wolę dołożyć 1k i zrobić blaszaka pod madvr z JR i wycisnąć max z JVC. Ceny nowych są zaporowe wiec trzeba męczyć dziadka.

Edytowane przez fetek
co mnie martwi że wersję 8k nie obsługują netflixa i reszty, wersje 4k niby tak ale są jakieś komiczne zabiegi.
dune vs zidoo ? bo w dune widzę start jest dość drogi, już chyba wiem dlaczego kupiłem konsole
To po co ci Netflix w playerze, jak masz na konsoli...
Zwykle playery do plików nie mają dobrego VOD.
2 minuty temu, RAF77 napisał:

To po co ci Netflix w playerze, jak masz na konsoli...
Zwykle playery do plików nie mają dobrego VOD.

żeby nie mieć kilku podobnych urządzeń.

A tutaj używa ktoś PC i MadVR ?  do tego potrzebna jest też dobra karta graficzna prawda?
Widzieliście jakieś mini-pc w rozsądnej cenie?

żeby nie mieć kilku podobnych urządzeń.
Bzdura. Co jest podobnego w konsoli i playerze....?
Mają wyjście HDMI .

Ja mam 2 konsole (ps5, xboxX), 2 playery (Zidoo i Apple TV), odtwarzacz płyt bd.
56 minut temu, RAF77 napisał:

Bzdura. Co jest podobnego w konsoli i playerze....?
Mają wyjście HDMI

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

w tym że robią identycznie to samo a nawet więcej.

56 minut temu, RAF77 napisał:

Ja mam 2 konsole (ps5, xboxX), 2 playery (Zidoo i Apple TV), odtwarzacz płyt bd.

no i ? większości bym nie używał to po co mi te graty ?

Godzinę temu, Fanek napisał:

A tutaj używa ktoś PC i MadVR ?  do tego potrzebna jest też dobra karta graficzna prawda?
Widzieliście jakieś mini-pc w rozsądnej cenie?

Tutaj masz bardzo syntetyczne i ograniczone społeczeństwo. Nieliczne osoby używają ale się od dawana nie wypowiadają. 

minipc to raczej zły kierunek, po za tym pamiętaj że tu największym problemem jest obsługa. Te wszystkie aplikacje to są protezy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

Przy okazji zrobiłem na szybko zdjęcia jak HDR wygląda u mnie, niestety tani telefon więc musicie wybaczyć jakość

Ukryta Zawartość

PXL_20250214_221814048.thumb.jpg.5305a7834aa7d97eeeb53d7854435af2.jpg

PXL_20250214_221533967.thumb.jpg.1bf5d6ee17367ef787565918ec7846ad.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No więc odpaliłem na szybko MadVR i znowu źle .. na start kilka nowych problemów, które nie do końca wiem jak objeść (ale pewno się da) a do tego 3070 okazał się za słaby...

Największym problemem okazał się JVC, który na żadnych urządzeniu nie obsługuje HDR w RGB a madvr wypluwa sygnał tylko w RGB więc nie byłem w stanie sprawdzić mapowania tonów w trybie HDR. Na AVS kolesie się poddali więc chyba się nie da tego obejść.

Ogólnie filmy wyglądają lepiej, lepsza ostrość, czystszy obraz lepszy kolor (konwersja RGB), inny poziom obrazu.

Poniżej przykład mapowania tonów do SDR i RGB full range, lapa na low. Obraz jest MEGA lepszy i nie ma problemów z poziomami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) PXL_20250215_185533152.thumb.jpg.25341819874040b256ed121034800e23.jpgPXL_20250215_190146381.thumb.jpg.feb59346751ae290e8d653333ab0b2d6.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wybierasz filmy najnowsze z najnowszej produkcji

Weź zapodaj Hobbita i scenę z Trolami za nim wzejdzie słońce, zobaczymy jak to wygląda 

Znam tą scenę 

6 minut temu, fetek napisał:

No więc odpaliłem na szybko MadVR i znowu źle .. na start kilka nowych problemów, które nie do końca wiem jak objeść (ale pewno się da) a do tego 3070 okazał się za słaby...

Największym problemem okazał się JVC, który na żadnych urządzeniu nie obsługuje HDR w RGB a madvr wypluwa sygnał tylko w RGB więc nie byłem w stanie sprawdzić mapowania tonów w trybie HDR.

Ogólnie filmy wyglądają lepiej, lepsza ostrość, czystszy obraz lepszy kolor (konwersja RGB), inny poziom obrazu.

Poniżej przykład mapowania tonów do SDR i RGB full range, lapa na low. Obraz jest MEGA lepszy i nie ma problemów z poziomami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) PXL_20250215_185533152.thumb.jpg.25341819874040b256ed121034800e23.jpgPXL_20250215_190146381.thumb.jpg.feb59346751ae290e8d653333ab0b2d6.jpg

Ogólnie mi się podoba 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi