Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel słuchawkowy do Focal Clear

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj zakupiłem odtwarzacz strumieniowy Silent Angel m1t do mojego Marantza Amp1 i słuchawek Focal Clear. Przyszła również pora na wymianę kabla, ze stockowego na coś lepszego. Myślałem nad kablami Lavricables. Ktoś miał styczność z tymi kablami ? A może polecicie coś innego do Focali ?

https://www.audiostereo.pl/topic/158691-kabel-s%C5%82uchawkowy-do-focal-clear/

Osobiście nie słuchałem kabli od Lavri .Gdyby srebro ci nie przypasiło ,to proponuję coś z miedzi :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Celujesz w kabel single czy zbalansowany ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co widzę to kable Lavri zbierają raczej pozytywne opinie. Ciekawą propozycję podrzuciłeś. Używałeś kabli od Forza ? Raczej zbalansowany. 

A ja nie znam ani tych kabli ani tych słuchawek 😁Ale za to mam ten streamer. I w oparciu o moje doświadczenia z nim związane zdecydowanie unikałbym srebra i miedzi posrebrzanej. Tylko czysta miećka  

6 minut temu, piotrek7 napisał:

A ja nie znam ani tych kabli ani tych słuchawek 😁Ale za to mam ten streamer. I w oparciu o moje doświadczenia z nim związane zdecydowanie unikałbym srebra i miedzi posrebrzanej. Tylko czysta miećka  

Możesz rozwinąć dlaczego ? Raczej chciałem i tak myślałem nad plugiem pure copper ze strony wejścia do wzmaka i słuchawek.

Silent Angela wykorzystuję jako streamer. Korzystając z okazji, że ma wszelkie możliwe wyjścia, postanowiłem sprawdzić je wszystkie tak, aby znaleźć brzmienie, które najbardziej będzie mi odpowiadać. A przy okazji była to dobra okazja aby przetestować różne kable, których trochę mi się nazbierało. Dotąd moimi ulubionymi były srebrne (Neotechy). A tu dupa....... Nie wiem na czym polega problem ale srebro i miedź posrebrzana okazuje się niewypałem. Była szybkość, detaliczność ale zabrakło dociążenia. Takie połączenie może się sprawadzić z ospałych zestawieniach. W przypadku neutralnych, może być problem.  Ostatecznie i tak korzystam z miedzianego kabla HDMI w połączeniu I2S ale na wszystkich pozostałych wyjściach  sprawdzały się wyłącznie druty miedziane (różnych marek) . Choćby tani Mogami AES/EBU

Mimo niskiej ceny pokazał fajną barwę, dobrą rozdzielczość i nasycenie, którego nie pokazał jakikolwiek srebrny przewód 

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

Silent Angela wykorzystuję jako streamer. Korzystając z okazji, że ma wszelkie możliwe wyjścia, postanowiłem sprawdzić je wszystkie tak, aby znaleźć brzmienie, które najbardziej będzie mi odpowiadać. A przy okazji była to dobra okazja aby przetestować różne kable, których trochę mi się nazbierało. Dotąd moimi ulubionymi były srebrne (Neotechy). A tu dupa....... Nie wiem na czym polega problem ale srebro i miedź posrebrzana okazuje się niewypałem. Była szybkość, detaliczność ale zabrakło dociążenia. Takie połączenie może się sprawadzić z ospałych zestawieniach. W przypadku neutralnych, może być problem.  Ostatecznie i tak korzystam z miedzianego kabla HDMI w połączeniu I2S ale na wszystkich pozostałych wyjściach  sprawdzały się wyłącznie druty miedziane (różnych marek) . Choćby tani Mogami AES/EBU

Mimo niskiej ceny pokazał fajną barwę, dobrą rozdzielczość i nasycenie, którego nie pokazał jakikolwiek srebrny przewód 

Bardzo dobrze, że mówisz, bo mój zestaw to dynamika i neutralność w 100%. A więc Lavricables raczej odpada z tym sprzętem. U nich to raczej srebro. Fajnie by było gdyby wypowiedział się ktoś posiadający Focale z kablami inne niż te stockowe, które skąd inąd nie są takie złe, no ale... zawsze może być lepiej. 

11 godzin temu, witek3213213 napisał:

Używałeś kabli od Forza ? Raczej zbalansowany. 

Używam kabla identycznego w wersji 4 core (to kabel Litz z miedzi).

Połączenie zbalansowane daje zazwyczaj dźwięk lżejszy i bardziej otwarty ,co może dać wrażenie odchudzenia.

W kwestii samej wymiany kabli ,to nie zawsze daje to wyraźną poprawę a powiedzmy tylko lekkie przestrojenie dźwięku w którąś stronę.

Zrób sobie kabel symetryczny na bazie Canare Starquad I 4e5c i się przekonasz jak dobre są kable fabryczne 😉

Zaszalałem i wybór padł na kabel Fanatum Emmoni. Teraz przyjdzie pora na kable zasilające wzmacniacz i odtwarzacz strumieniowy, jednak nie wszystko od razu 😃