Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj sie dzieje. Po stopkaniach ze średnicą SABA'y dzisiaj w ruch poszły Telefunken TL-800 z wyraźną podstawą basową ... kot nie uczestniczy w odśłuchach.

pSqPWa.jpg

Ponieważ na poważnie chcę się zabrać za zwrotnice w tych niemieckich kolumnach (Telefunken, Saba, Grundig i Wigo) dzisiaj trochę rozbieranej roboty. 

Telefunken TL-800 od środka. Dojście do przetwoeników podobnie jak w SABA od tyłu. Tylna część obudowy jest jednak na wkręty, a nie na śruby, jest ich dwanaście, także na uszczelce, tak wygląda po zdjęciu:

tR5zCA.jpg

Po wygrzebaniu wełny mineralnej:

H6Lv3a.jpg

oBtfdw.jpg

Jak widać cztery przetworniki. Średnicowy papierzak we włąsnej plastikowej zamknietej obudowie i dwie kopółki:

cUi0Rc.jpg

Basowiec od tyłu osłoniety materiałem, W SABA był w specjalnej piżamce, tutaj doklejone kawałki jakiegoś materiału:

xbWcIm.jpg

No i kawał skomplikowanej zwrotnicy:

nWt4lK.jpg

58xTVR.jpg

dtnGN6.jpg

FLDA3z.jpg

AYfwWf.jpg

kflJfS.jpg

pxz4G6.jpg

na szczęśćie jest trochę miejsca żeby poszaleć z lepszymi kondami 🙂 .

Teraz słucham. O wrażeniach będę pisał w trakcie. Chodzi głównie o porównanie dźwięku do SABA IVa.

Pozdro

PS. może za tydzień rozbiorę Gungig Box 1500a Pro i WIGO WB70 🙂 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Zacznijmy od basu. Roznica jest bardzo duza. Nie wiem jak to nazwac. W Telefunkenach bas … mruczy i wybrzmiewa. Jest krotki, sprezysty i trzymany za morde i sie nie ciagnie ale … ma swoja barwe i fakturę. Dla mnie super. W SABAch bas jest jakby … suchy? Jakis taki krotki i bez wypelnienia. Podobny do niskiej srednicy, ktora w roznych kolumnach nie ma wypełnienia. Pierwszy raz spotkalem sie z takim basem. Bas w SABAch schodzi nisko, podobnie jak w Tele ale jest kompletnie inny. Nie ma barwy i faktury … jest jakby pozbawiony energii. Kompletnie nie wiem jak to opisać.

Tak jakby w Tele bas byl cieplejszy i wilgotny, a w SABAch zupelnie odwrotnie … zimny i suchy. Mi bas z Tele pasuje idelanie, jest bardzo podobny do JBL4343 z papieru 15” i BR, w Tele 10” i OZ. Mu#ze zaprosic kilku audiofilow specjalistow zeby sie wypowiedzieli i nazwali jak gra SABA. Na basie tez slychac ze SABA to detal, Telefunken to neutralnosc przesunieta w strone cieplego, a np. stare Monitor Audio czy stare Harbeth to typowo cieple muzykalne brzmienie z podkolorowana miodem cieknaca srednicą. Mam oczywiscie na musli teraz nie bas tylko ogolny charakter brzmienia. Mimo tej neutralnosci Telefunken gra bardzo muzykalnie. SABA detalicznie ale … nie powoduje absolutnie lania krwi z nosa i momentalnego bólu głowy.

Chya poszukam tego suba na strychu, moze byc ciekawie.

Slucham dokladnie tego samego setu nagrań co na SABAch, w identycznej konfiguracji sprzetowej. Jak widzicie jak pisalem Telefunkeny sa ustawione na wprost. Scena na Amused to Death jest ciut lepsza niz SAB ale w porownaniu z Grundigami doopy nie urywa. Wszystko podobnie jak w SABAch, moze ciut wiecej w plaszczeznie pionowej gora-dół.

Edytowane przez pmcomp

43 minuty temu, pmcomp napisał:

Po wygrzebaniu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dtnGN6.jpgna szczęśćie jest trochę miejsca żeby poszaleć z lepszymi kondami 🙂 

U mnie podobnie, ale troszkę inne kondy. Ciekawe, czy ładowali co mieli, czy na przestrzeni lat ktoś już u nas coś wymieniał...

20230404_101040.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie zwrotnice są takie.

Ja z kolei myślałem, że ktoś w moich wełnę przepakował ale widać taka jest od nowości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazlem na pólce moja audiofilską skladanke wypaloną na początku wieku na CD-R, częściowo z plyt, ktore uzywal Ken Ishiwata na demonstarcjach na Audio Show.

I nie jest to tylko audiofilskie plumkanie i zawodzacy wokal 😉 .

Wspaniala muzyka, znakomicie zrealizowana i nagrana. Az się lezka w oku kreci.

Jak to brzmi !!!

M.in.

Chuck Loeb - FYI

Joe Morello - Take Five

Warren Bernhardt - Felinicity

The Mann Brothers - Afternoon Delight

Vivino Brothers - Fools Gold

Christy Baron - Ain’t No Sunshine

Keiko Lee

Carla Lother - Roll Away

James Carter - Nuages (Clouds)

The Braids - Bohemian Rhapsody (wersja pelna i acapella)

🙂 

A ja wróciłem po całym dniu na wodzie, włączyłem te Saby i myślałem, że mi się uszy od tego siedzenia na łódce naprawiły, bo zagrały ciepło i słodko. Fortepian - miodzio. Okrąglutko, dynamicznie, ciepło. Bas głęboki i sprężysty. Góra - słychać, że się otwiera - musi pewnie jeszcze pograć, bo nie wiadomo ile lat te Saby leżały na półce. No ale to wersja z Pioneerem.

Podłączyłem obie wersje do Sansui G 8000 - jest na dwie pary kolumn. Nie mam 2 takich samych kabli, ale są zbliżone Duelund cynowany i Jupiter cynowany. Puszczam z Tidala przez nowy nabytek dac lampowy, nie wygrzany jeszcze ale to bez znaczenia, ważne , że obie pary sab dostają taki sam sygnał (pomijając kable).

One grają zupełnie inaczej. Te z Electro Voice tak jak pisał @pmcomp a te z Pioneerem tak jak pisał @pmcomp z korektą jak wyżej, czyli że dość ciepło i słodko. Przy przełączaniu na tym samym utworze różnica w brzmieniu jest drastyczna.

Z Electro Voice bez czarowania, bez certolenia i bajerowania, w stronę naturalności, bardziej wyrównane, a z Pioneerem są podbarwione, podpicowane, dosłodzone i bardziej milutkie - takie jak lubię.

Jedne i drugie świetne. Jeśli wymiana kondensatorów w zwrotnicach pomaga, to jedne i drugie zasługują na kondy z górnej półki - moim zdaniem.

PS

Czym dłużej słucham tych Electro Voice, tym bardziej zaczynam wątpić czy na prawdę chcę być bajerowany ciepełkiem. 🙂

Pewien utwór, raz na jednych i raz na drugich.

Ukryta Zawartość

Compress_20230903_133059_9418.jpg

Przy takich ustawieniach.

Compress_20230903_133603_3444.jpg

Compress_20230903_133603_3679.jpg

Żółta linia to poziom chwilowy - to byla cisza pomiędzy utworami. Czerwona to maxy z całego utworu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przyszły pierwsze kondy z Ukrainy. Te 4,7uF do Grundigów. Jak one tam wejdą 😉 ? Zobaczcie jakie bydlaki, ciężaru nie pokaże, musicie uwierzyc na słowo:

YkZ3lF.jpg

W dniu 3.09.2023 o 13:33, jaszcze1 napisał:

Pewien utwór, raz na jednych i raz na drugich.

Ukryta Zawartość

Compress_20230903_133059_9418.jpg

Przy takich ustawieniach.

Compress_20230903_133603_3444.jpg

Compress_20230903_133603_3679.jpg

Żółta linia to poziom chwilowy - to byla cisza pomiędzy utworami. Czerwona to maxy z całego utworu.

Wg. tych wykresów to sie sonicznie nie powinny duzo różnić.

Graja od 40Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

58 minut temu, pmcomp napisał:

Przyszły pierwsze kondy z Ukrainy. Te 4,7uF do Grundigów. Jak one tam wejdą 😉 ? Zobaczcie jakie bydlaki, ciężaru nie pokaże, musicie uwierzyc na słowo:

Ukryta Zawartość

Wg. tych wykresów to sie sonicznie nie powinny duzo różnić.

Graja od 40Hz.

Gibbons mógł niżej nie zejść, ale też nie wyciągałbym wniosków bezwzględnych, bo żaden element nie jest skalibrowany. Raczej chciałem porównać różnice pomiędzy głośnikami na tym samym utworze. Ale I to, nie wiem, czy jest miarodajne. Jednak grają całkowicie inaczej. Różnica jest drastyczna. Może przez paprotki. Może nastąpiła impregnacja membran. 😉

Ukryta Zawartość

9 minut temu, jaszcze1 napisał:

Gibbons mógł niżej nie zejść, ale też nie wyciągałbym wniosków bezwzględnych, bo żaden element nie jest skalibrowany. Raczej chciałem porównać różnice pomiędzy głośnikami na tym samym utworze. Ale I to, nie wiem, czy jest miarodajne. Jednak grają całkowicie inaczej. Różnica jest drastyczna. Może przez paprotki. Może nastąpiła impregnacja membran. 😉

Inna tuba, inna zwrotnica to nie dziwota, że grają inaczej.

Prosiłem cię o sprawdzenie tego konda 250uF bo ... jakis on malutki na tym zdjęciu 🙂 .

6 godzin temu, pmcomp napisał:

Inna tuba, inna zwrotnica to nie dziwota, że grają inaczej.

Prosiłem cię o sprawdzenie tego konda 250uF bo ... jakis on malutki na tym zdjęciu 🙂 .

Kiedy wrócę z delegacji. Może w piątek.

Ale tylko 1 szt 😉 .

A oto i SABA IVa: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzieki temu przyjma wieksza moc.

do tego sa 5-o drożne.

a na basie papier 15”.

🙂 

Edytowane przez pmcomp

W dniu 6.09.2023 o 20:11, Marek.S napisał:

O i ten papierzak "15 będzie robił robotę. Będą super do lampy.

A takie z papierzakiem 10” to beda zle do lampy?

Moim skromnym zdaniem kazde kolumny vintage na papierowych niskotonowcach „nadaja sie” do lampy.

😉

Edytowane przez pmcomp

Wczoraj @jar1 w wątku o audiofilskich switchach napisał:

"Hi-end to półka cenowa dedykowana dla określonej grupy docelowej."

Przepisze co tam napisałem:

Dla mnie hi-end to słuchanie muzyki w najlepszej jakości.

Na żywo sobie już Led Zeppelin, Pink Floyd, Milsa Davisa, Glenna Millera czy londyńskich Filharmoników w składzie z lat 50/60 już sobie na żywo nie posłucham. Ale współczesnych składów i owszem 🙂 .

A jeśli już definicja pod kątem sprzetowym (z tej półki cenowej co wprost sugeruje tylko pieniądze) to ... 

hi-end to stan umysłu.

Na szczęście mój hi-end już ozdrowiał, króliczek w klatce. Kiedyś nastąpiło otrzeźwienie, nie musiałem wysiadywać na kozetce u shrinka, łykać Prozacu czy iść na odwyk. Z politowaniem spoglądam na swoje przeszłe dokonania. Jedyne co zdobyłem i czego nikt mi w tym temacie nie zabierze to ... własne doświadczenie.

Moja rada dla młodych adeptów hi-endu, oparta na własnych doświadczeniach: chcesz mieć swój hi-end to nie czytaj internetu, for, branży, reklam ... tylko słuchaj sprzętu (nawet switchy czy patchcordów) i własnej muzyki w swoim własnym pomieszczeniu. Tak zbudujesz swój hi-end.

Wiem, upierdliwe, trzeba się namęczyć, nanosić, najeździć, napodłączać, odsyłać ale ... to jedyna droga. Nawet słuchanie gdzieś czy u kogoś to ślepy zaułek. To ma grac u ciebie i podobać sie tobie.

Jednak patrząc na ten wątek muszę się z @jar1 choćby częściowo zgodzić. Popatrzmy na wybrane rodzynki kolumn za lat 60/70 poprzedniego stulecia. Wybrane pod kątem jakości dźwięku czyli, juz bardziej na poważnie zgodnie z moją definicją, oferujące wtedy najlepszy dźwięk i moim zdaniem i dzisiaj jeden z lepszych.

Czyli jest to dzisiaj najlepszy dźwięk na jakiejś półce cenowej za który trzeba dziś zapłacić 1000-4000 zł. Tylko czy ten dźwięk odpowiada tej półce cenowej? Moim zdaniem absolutnie nie, o czym za chwilę. Czyli zgodnie z definicją @jar1 jest to hi-end ... taki trochę dla "biedaków" albo dla tych których nie stać albo nie chcą wydać kilkuset tysięcy PLN czy nawet pod dwa melony 🙂 . Ja nie chcę, mnie nie stać. Z tych hi-endowych kolumn vintage mogę usiąść przed Telefunkenami czy Grundigami i ... słuchac ich godzinami bez żadnego wiercenia sie i "mrówek w doopie". Tylko muzyka.

Co najciekawsze ten dźwięk na tej półce cenowej odpowiada moim zdaniem temu co dzisiejsza współczesna produkcja kolumn głosnikowych oferuje na półce 20.000-50.000 PLN. Choć robiłem ostatnio porównania do kolumn kilkaset razy droższych i wstydu nie było. Niestety moje kolumny zagrały z obcym tranzystorem i było słychać, że gdybym zabrał swoją lampę byłoby bardzo ciekawie. Czyli jak z Dosią, nie widać różnicy to po co przepłacać?

I chyba nie tylko ja tak sądzę patrząc na wyniki tego wątku czyli liczbę postów i liczbę odwiedzających.

Ja oczywiście nikogo do hi-endu vintage nie zmuszam. Nie każdemu pasują kształty i wymiary ówczesnych kolumn. Nie każdemu pasują specyficzne maskownice, nie każdemu pasują mniej lub bardziej podrapane czy wręcz zniszczone obudowy (pomimo często nienagannego stanu technicznego samych przetworników), nie każdemu pasują papierowe membrany (choć dzisiaj się do nich znowu wraca) i w końcu nie każdemu pasuje ten często im towarzyszący zapaszek rodem z zakurzonego antykwariatu 😉 .

No cóż, każdy ma hi-enda na jakiego zasłużył 🙂 .

Pozdro

Można?

Edytowane przez pmcomp

Z ciekawosci - miales kiedys duze Wharfedale? Teraz wlasnie pisze z gosciem o Kingsdale za 5 dych. 3 drogi, na basie srogi papierzak na aluminiowym odlewanym koszu 15 cali.

Niestety nie miałem.

Takie?

6a828f97a5b84d1a9f73fd85d9fb7318.jpg

Wyglądają na wielkie a wielkie nie są:

wharfedale-kingsdale-3.gif

Edytowane przez pmcomp

Telefunken 085 z Hiszpanii. Niezła cena 5700 EUR.

d53f637b670749c19979ffc395a9a173.jpg

893cb434755e4fb09cb2e8700d36f792.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Troche dziwne ogłoszenie, mail w ogłoszeniu, niby z Hiszpanii a wystawione w Czechach.

Tak, takie Kingsdale, podejrzewam że są trochę większe od Klipsch Heresy.

Koresponduję z gosciem. Zapytałem czy moge przylecieć, obejrzeć i posłuchać. Zaraz okaże się czy to wałek 😉 . Bo cena jest bardzo atrakcyjna.

Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, pmcomp napisał:

Koresponduję z gosciem. Zapytałem czy moge przylecieć, obejrzeć i posłuchać. Zaraz okaże się czy to wałek 😉 . Bo cena jest bardzo atrakcyjna.

No to chyba nie wałek bo gość pisze, że nie ma problemu z wizytą.

Przelecieć, zastukać...a ja myślałem że to o kolumny chodzi.

@pmcomp co w razie transportu? Trzeba jakąś ciężarówkę albo Sprintera załatwić.

• Pokaż nowe odpowiedzi