Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Ale słyszałeś to wszystko? Czy to są tylko obiegowe opinie? Zainteresowała mnie konkretna różnica pomiędzy tymi KLH o których mówiłeś, bo od jakiego czasu patrzę na KLH ale nie słuchałem. Teoretycznie wychodzi, że model 5 powinien być najlepszy, ale jakby wrzuciłeś wszystkie KLH do jednego worka, więc pytam. 
To z obrazka to AR LST. Bez 12ki.
Akurat na temat AR 3a mogę coś powiedzieć, bo mam. Bas jest ogromny ale czy najlepszy - wątpię. Jest swietny ale trochę rozlazły. Trochę za dużo jest w nim pogłosu, a za mało punktowości. W sumie rzecz gustu. Średnica świetna. W sumie to kapitalne głośniki - bardzo trafiony zakup i jestem bardzo zadowolony. Dlatego chcę porównać z KLH 5.
Tannoya mam. Jak porównuję z Pioneer CS 99a to fajnie się dopełniają. Tannoy swietny ale kiedy zapuściłem Yellow na CS99, to potem na Tannoy nie da się tego słuchać. Jazz to inna bajka. Trzeba mieć stojak na 3-4 zestawy i wzmacniacz z przełącznikiem. 

A jakie Tannoy u ciebie grają ?
U mnie :
d0b8e8b1fb8e01174e38f04e371ab8d3.jpg
I z moich doświadczeń, to pomimo że one są z ery lampy, najlepszy bas jest z dobrego tranzystora / kontrola /
Choć pisząc to muszę posypać głowę audiofilskim popiolem i przyznać że dobrej lampy to ja nie mailem. Może z jakąś fajną Jolida by to zagrało .
U mnie z tranzystorem jest bajka. Aż nie wiem z którymi się rozstać .

Co do JBL to zgama się bazując na moim L300.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, jaszcze1 napisał:

Się kupuje czy robi samemu? Jakiś przykład?

Może o takie coś Wam chodzi:

https://www.gfmod.pl/pl/p/Beresford-TC-7220-MKIII-Przelacznik-Kino-domowe-Stereo-/129

2 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

U mnie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
I z moich doświadczeń, to pomimo że one są z ery lampy, najlepszy bas jest z dobrego tranzystora / kontrola /
Choć pisząc to muszę posypać głowę audiofilskim popiolem i przyznać że dobrej lampy to ja nie mailem. Może z jakąś fajną Jolida by to zagrało .

Masz wypasione. Ja mam jak widać na fotkach wstawionych wyżej Cheviot Legacy. Grają z Tidala - Zen Stream - Dac RT Project lampowy - pre WBA Blazebird - końcówka Primare A 35.2. Wszystko zbalansowane. Kabelki sam kręciłem na miedzi i srebrze Neotecha i Jupitera.

Mam integrę lampową Cayin (średnia półka) i z Tannoy jest bajka przy wokalach i Jazzie. Ale jak pisałem wyżej rock i np Yello lepiej gra na starych Pioneerach - bez porównania - stawia na baczność - Tannoye nie.

Ukryta Zawartość

7 minut temu, sidru napisał:

Może o takie coś Wam chodzi:

Ukryta Zawartość

Pewnie tak. Chyba sam zrobię.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

U mnie :

Ukryta Zawartość

A jakie masz źródło? 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, jaszcze1 napisał:

Się kupuje czy robi samemu? Jakiś przykład?

sie kupuje. Jest mnostwo na rynku.

Np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

15 minut temu, pmcomp napisał:

sie kupuje. Jest mnostwo na rynku.

Np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak.

Chyba najlepiej 2szt przy samych kolumnach. Wtedy jeden długi kabel od wzmacniacza i 2 krótkie do kolumn / kanał. . Mniejsze straty finansowe przy drogich kablach. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, jaszcze1 napisał:

No tak.

Chyba najlepiej 2szt przy samych kolumnach. Wtedy jeden długi kabel od wzmacniacza i 2 krótkie do kolumn / kanał. . Mniejsze straty finansowe przy drogich kablach. 

Mozna zastosowac tanie kable … a dobre. Sa takie, trzeba tylko wiedziec jakie 😉 . Dla ulatwienia podam, ze … też są vintage.

Tylko wygladaja jak czerwony drut od starego zelazka 🙂 .

image.jpeg.5fde27d076be6be9cd23aee085202d5d.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Mozna zastosowac tanie kable … a dobre. Sa takie, trzeba tylko wiedziec jakie 😉 . Dla ulatwienia podam, ze … też są vintage.

Tylko wygladaja jak czerwony drut od starego zelazka 🙂 .

Ukryta Zawartość

image.thumb.gif.c9411d33558cbd22b1eb70685228d0d7.gif

Mam duelundy (podobne) , grają z amplitunerami, a amplitunery mają wyjścia na 2 pary kolumn, bo kiedyś ludzie chyba mieli więcej rozumu. Do tego mają regulacje tonów, co potwierdza powyższa tezę.

Przełącznik potrzebuję do współczesnego systemu, tam mam kable które sam robiłem. Same druty były drogie, bo grube i różne, a kręcenie jednego kabelka z wkładaniem każdego drucika w bawełnę, w teflon, ekran, oplot, lutowanie, to 2 dni wyczerpującej roboty. Nie chcę więcej przez to przechodzic. 

4 ale krótkie może jeszcze przeżyję. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, jaszcze1 napisał:

Mam duelundy (podobne) , grają z amplitunerami, a amplitunery mają wyjścia na 2 pary kolumn, bo kiedyś ludzie chyba mieli więcej rozumu. Do tego mają regulacje tonów, co potwierdza powyższa tezę.

Przełącznik potrzebuję do współczesnego systemu, tam mam kable które sam robiłem. Same druty były drogie, bo grube i różne, a kręcenie jednego kabelka z wkładaniem każdego drucika w bawełnę, w teflon, ekran, oplot, lutowanie, to 2 dni wyczerpującej roboty. Nie chcę więcej przez to przechodzic. 

4 ale krótkie może jeszcze przeżyję. 

Dobry jestes. Do glowy by mi nie przyszlo samemu krecic kable 🙂 . KabelDuelunda jest gut.

Te moje czerwone mam wszedzie … interconnecty sygnalowe, glosnikowe i zasilajace. Leza na ziemi i na polkach laczac co z czym potrzeba. Bez zadnego audiofilskiego oplotu. Tak jak Pan Bóg je wyprodukował … na czerwono 😉 .

W systemie na JBL4343 zagraly lepiej niz Transparent Audio z srodkowej oferty. A na glowe jeszcze nie upadlem zeby wydawac na kable dziesiatki tysiecy zlotych. Madrzy mowia ze wszystki kable to max. 10-15% wartosci systemu.

:) 

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Dobry jestes. Do glowy by mi nie przyszlo samemu krecic kable 🙂 .

Bo kiedyś wziąłem jakiś rca ze sklepu na próbę, za 1200zl. Z 10 lat temu. Zaliczyłem opad szczęki, w porównaniu z tymi, które mialem za 200zl.

No ale ciężko mi było dać tak zawrotną kwotę za jakieś głupie kabelki, więc zamówiłem druty z hi-fi collective i skręciłem sobie za jedną czwartą tej ceny interkonekt, które grały jeszcze lepiej. I już tak mi zostało. 

Kiedys tam sie fajnie kupowalo jak UK bylo w Unii. Teraz dupa. Clo i VAT.

Najlepsze kable stamtad to Duelund i Neotech.

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Kiedys tam sie fajnie kupowalo jak UK bylo w Unii. Teraz dupa. Clo i VAT.

Najlepsze kable stamtad to Duelund i Neotech.

Tak ale i tak wychodzi taniej niż w Polsce. Chyba że źle szukałem . 

19 minut temu, pmcomp napisał:

Dobry jestes. Do glowy by mi nie przyszlo samemu krecic kable 🙂 . KabelDuelunda jest gut.

Te moje czerwone mam wszedzie … interconnecty sygnalowe, glosnikowe i zasilajace. Leza na ziemi i na polkach laczac co z czym potrzeba. Bez zadnego audiofilskiego oplotu. Tak jak Pan Bóg je wyprodukował … na czerwono 😉 .

W systemie na JBL4343 zagraly lepiej niz Transparent Audio z srodkowej oferty. A na glowe jeszcze nie upadlem zeby wydawac na kable dziesiatki tysiecy zlotych. Madrzy mowia ze wszystki kable to max. 10-15% wartosci systemu.

🙂

Ja w głównym systemie mam kable własnej roboty z materialem pewnie za dychę. Tu kabelek, tam kabelek i się zbiera. Gdyby to były gotowe przewody kupne, to pewnie cena byłaby kilkakrotnie wyższa. Moim zdaniem istotne są oploty pochłaniające drgania - na przykład bawełna. W HiFi collective mają taki oplot syntetyczny - puchaty dosyć. Wydaje mi się że eliminacja drgan jest istotna. Ewentualnie ekranowanie też A te zewnętrzne oploty, ładniutkie, to tylko bajer. 

A jakie masz źródło? 

No to też nie masz powodów do narzekania choć Legacy to już nowe przetworniki i trochę inna gra . Z nowoczesnych Tannoy mialem DC10Ti.
Posluchalbym twojego pre bo "ludzie chwalą" .

U mnie główne źródło to Lumin T2 a drugie to CD MF M6CD. Reszta to pre lampowe BAT VK-32SE oraz końcówka mocy BAT VK-600SE . Wszystko zbalansowane jak to u BATa.

Mozna zastosowac tanie kable … a dobre. Sa takie, trzeba tylko wiedziec jakie  . Dla ulatwienia podam, ze … też są vintage.
Tylko wygladaja jak czerwony drut od starego zelazka  .

image.jpeg.5fde27d076be6be9cd23aee085202d5d.jpeg

Ukryta Zawartość

To są Duelund? Jaki model ?

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Raczej Jupiter. Duelund jest czarny. 

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

No to też nie masz powodów do narzekania choć Legacy to już nowe przetworniki i trochę inna gra . Z nowoczesnych Tannoy mialem DC10Ti.
Posluchalbym twojego pre bo "ludzie chwalą" .

U mnie główne źródło to Lumin T2 a drugie to CD MF M6CD. Reszta to pre lampowe BAT VK-32SE oraz końcówka mocy BAT VK-600SE . Wszystko zbalansowane jak to u BATa.

Zapraszam, okolice Wrocławia. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1
30 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

To są WE16GA równie dobre jak...... Qed, pmcomp wie jaki Qed:-) Co do KLH: 12, 5, 6, 23 taka kolejność.

KLH Model 5 został zaprojektowany, aby walczyć łeb w łeb z AR3a. Wykorzystuje ten sam głośnik wysokotonowy, co Model 6, ulepszony głośnik niskotonowy i dwa pełnozakresowe przetworniki używane w małych systemach typu „wszystko w jednym” KLH i radiach stołowych dla średnich tonów. KLH Model 6 miał konkurować z AR2ax.

KLH grają zjawiskowo, nie jest tak poluzowany bas jak w AR3, większa spójność, równowaga.

Z Tannoy mam LGM i Gold LSU 12", najlepiej grają ze starymi lampami i tranzystorami germanowymi.
KLH super ze Scott 344,388, 340a, 299b, Fishery.

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

U mnie :

Spróbuj kiedyś Brauna lampowego, będziesz miał bas nieosiągalny nawet w śród najlepszych tranzystorów, średnicę jak z 2a3, super kontrolę za ułamek ceny, taki braun ma trafa "Klein + Hummel Telewatt" jedne z lepszych w historii, mogą konkurować z Tango, Tamura. Kupisz go za 3-5 tyś. Muzykalność jest, lampy tanie jak barszcz. Taki braun może zawstydzić Jadis DA88?

Edytowane przez Pietuisza
Zapraszam, okolice Wrocławia. 

No proszę a ja Wrocław. Trzeba się spotkać

Spróbuj kiedyś Brauna lampowego, będziesz miał bas nieosiągalny nawet w śród najlepszych tranzystorów, średnicę jak z 2a3, super kontrolę za ułamek ceny, taki braun ma trafa "Klein + Hummel Telewatt" jedne z lepszych w historii, mogą konkurować z Tango, Tamura. Kupisz go za 3-5 tyś. Muzykalność jest, lampy tanie jak barszcz. Taki braun może zawstydzić Jadis DA88?

A jaki konkretnie model Brauna masz na myśli ? Bo jak w lampach zielony jestem

11 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Western Electric 16GA. Cynowana miedź.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 16.06.2023 o 12:20, Pietuisza napisał:

To samo ale z ciekawszą górą jest na starym Qed....

Cynowaną miedź stosuje Van den hul w modelu Clearwater. Duelund jednak lepszy, myślę że o izolację sie rozchodzi. Dania raczej nie ma złuż miedzi.

8 godzin temu, sidru napisał:

Cynowaną miedź stosuje Van den hul w modelu Clearwater. Duelund jednak lepszy, myślę że o izolację sie rozchodzi. Dania raczej nie ma złuż miedzi.

QED Balanced Design Concept Speaker Cable - tanie stare kabelki, proszę spróbować…😉

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Pietuisza napisał:

QED Balanced Design Concept Speaker Cable - tanie stare kabelki, proszę spróbować…😉

Dziękuję Pietuisza że dzielisz się z nami swoją więdzą. 

12 godzin temu, Pietuisza napisał:

Własnie taki kabel gra mi z tymi Wigo.

Ten kabel mam przez przypadek, przyjechał do mnie kiedys z UK wraz z zakupionymi Rogersami JR150, w gratisie.

Strasznie sztywny drut. Skoro go slucham to znaczy ze gra przyzwoicie z tymi starymi kolumnami ale jakis bezposrednich porownan do WE16GA czy do innego klasyka czyli Beldena 9497 nie robilem.

4 godziny temu, pmcomp napisał:

Strasznie sztywny drut. Skoro go slucham to znaczy ze gra przyzwoicie z tymi starymi kolumnami ale jakis bezposrednich porownan do WE16GA czy do innego klasyka czyli Beldena 9497 nie robilem.

Tak strasznie sztywny, zgadza się.......:-)

7 godzin temu, pmcomp napisał:

Własnie taki kabel gra mi z tymi Wigo.

Apropo Wigo, ten Neckermann na isophonach wymiata....naturalność instrumentów lepsza niż AR, KLH, Tannoy Gold... niesamowity. Oczywiście braki w basie.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Belden 9497 jest dużo miękkszy jeśli chodzi o brzmienie, nie nadaje się do dużych kolumn o niskiej skuteczności (odchudza bas).

Tego QEDa znam i to kryminał jak sztywne są te druty, tak jakby izolacja była z twardego plastiku.

Jak nie możecie się zdecydowac na kable to zawsze można wybrać bezpieczną opcję - Neotech albo Supra Cable. Neotechy to kawał kabla ale w gumowym oplocie, sama miedź jest bardzo wysokiej jakości.

Edytowane przez Marek.S
8 godzin temu, Marek.S napisał:

Belden 9497 jest dużo miękkszy jeśli chodzi o brzmienie, nie nadaje się do dużych kolumn o niskiej skuteczności (odchudza bas).

Tego QEDa znam i to kryminał jak sztywne są te druty, tak jakby izolacja była z twardego plastiku.

Ja mam prawie tylko kolumny o wysokiej skutecznosci 😉 . Mam z niego wewnetrzne w JBL4343. Potem juz mi sie nie chcialo wymieniać na WE.

Ten Belden to dobry kabel na … interconnecty, warto sprobowac.

W tym QEDzie same druty sa sztywne i twarde, jest ich dosć duzo na grubość, a i izolacja tylko doklada swoje. Musze zrobic jakies powównania. Moim „idealem” w moim systemie jest jednak WE.

PS. kiedys zrobilem sobie glosnikowe i interconnecty ze … szwajcarskiego Gothama. To byly czasy kiedy Neotech czy Supra nie byly jeszcze „znane”, a branza kablarska dopiero raczkowała. Tak ze 20 lat temu 😉 .

BTW Belden ma znakomity wspolczesny kabel koncentryczny 75 ohm.

A wracajac do kolumn vintage moje zdanie jest takie, ze jesli 50-o letnia kolumna, jak np. Tele TL800 miała wlasny kabel to … grzech go zmieniać. To byla bardzo dobra miedz. Podobnie z gniazdami cinch w starych japońskich klockach. Czysta mmiedź czyms tam pokryta dla zabezpieczenia. Na pewno lepsza od wspolczesnych brasowych pozlacanych na piczy wlos wynalazkow.

Edytowane przez pmcomp

W dniu 15.06.2023 o 23:10, Marcin Wielgus napisał:

No proszę a ja Wrocław. Trzeba się spotkać

Ukryta Zawartość

A jaki konkretnie model Brauna masz na myśli ? Bo jak w lampach zielony jestem

Jasne, jestem otwarty.

Był taki Braun CSV 60. Na zewnątrz brzydki - w środku ładniejszy. Może ten?

Ale i tak zależy jakie lampy się włoży.

W moim Blazebirdzie, z Ken Radami bas się robi dominujacy ale brak góry. Z Marconi czy Sylvanią robi się jaśniej. Mówię o 6SN7

A 2A3 to też nie jest jakaś recepta na średnicę, bo zależy które 2A3.

W Cayinie to samo. Inny typ lamp niż w Bazebirdzie ale też można zrobić bas albo lekkość.

Dobre lampy są drogie. Mam też Electrona ORT z 2A3 EML i z nimi jest bajka ale kosztują 2tys.szt.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi