Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny vintage hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

A ja zrobiłem nowe maskownice do Acoustic Research AR3a. Stare były obleśne. Płyta, farba i frezarka z castoramy, len jak gaza, ze sklepu z lnem. W końcu nadają się do pokazywania sąsiadom. 😁😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Compress_20230626_154608_8512.jpg

Compress_20230626_154609_9986.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, woldo4 napisał:

Może któryś z kolegów pomoże mi znaleźć gdzieś n necie schemat zwrotnicy do Jensen model 4 ?

Ja w necie nie znalazlem.

Elementy to dwa potencjometry, jedna cewka i dwa kondensatory (2,2 uF i 100 uF).

Schemat trzebaby bylo rozrysować z pająka, nigdy nie miale, takiej potrzeby.

W Jensen Model 5 dwie sredniotonowki sa polaczone rownolegle i zamiast 100 uF jest 82 uF.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Właśnie otrzymałem parę tanich głośników SABA iii. Znowu co otwiera oczy. Chociaż wiele nieregularności w paśmie przenoszenia i bardzo mało basu. Czujesz, że jest jeszcze bardziej przejrzysty i ma więcej prezencji/realizmu niż nawet tl800. W przeciwieństwie do wszystkiego, co słyszałem wcześniej, a posiadałem wiele, wiele głośników, niektóre bardzo egzotyczne!

• Redaktorzy
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Rzadko kto w zakladce hiend w to uwierzy. Bo w hienedzie oczy otwiera … portfel 😉 .

Bo to trochę jest tak, jak z MAŚCIĄ NA SZCZURY.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Dołożę swoją cegiełkę. Moje kolumny z lat 70tych. Wszystkie grają zbliżoną barwą. Telefunkeny mają wszystko wyważone, Monitor Audio dają super scenę i mnóstwo basu (lubię je do rocka), a od 2 tygodni Grundig 1500a professional. Grają najjaśniej, do grania w tle, na co dzień idealne, nie męczące i nie trzeba odkręcać galeczki głośności za bardzo, żeby się otworzyły 😉 do tego stopnia mnie urzekły, że telefunkeny robią za podstawki 😀

Zdradzę, że wszystkie kolumny kupione na przestrzeni 7 ostatnich miesięcy za kwotę 3000 zł (bez paru groszy, z kosztami przesyłek)... kolumny w bardzo dobrym lub idealnym stanie, oryginalne wraz z oryginalnymi elementami w zwrotnicach 😉 nie dość, że hi-end, to jeszcze za grosze 😊

Ukryta Zawartość

Screenshot_20230628_194944_Gallery.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.06.2023 o 13:12, Shabranido napisał:

Jakie kolumny z którymi mieliście Panowie styczność polecacie do starego rocka,bluesa?Często polecane są stare JBLe L,Pioneery HPM.Jakie są wasze spostrzeżenia.

Ja polecam stare Tannoy LSU Gold lub HPD, JBL L100, jeśli chodzi o wyrafinowanie to Tannoy i KLH 6. Nowe Harbeth 30.1 też ok.

Edytowane przez Pietuisza
W dniu 23.06.2023 o 13:12, Shabranido napisał:

Jakie kolumny z którymi mieliście Panowie styczność polecacie do starego rocka,bluesa?Często polecane są stare JBLe L,Pioneery HPM.Jakie są wasze spostrzeżenia.

Ja dodałbym jeszcze Snell E3/E2 do listy. Mam je od kilku miesięcy i jak najbardziej polecę.

15 minut temu, ciszyn11 napisał:

Ja dodałbym jeszcze Snell E3/E2 do listy. Mam je od kilku miesięcy i jak najbardziej polecę.

Snelle również rozważam jako jedną z opcji zakupu.Nie słyszałem również jeszcze nic ze stajni ESS,podobno świetny wysokotonowy.

Cześć Wszystkim, pytanie takie mam w sumie nie na temat wątku. Czy zna ktoś różnice między kolumnami Monitor Audio MA4 a MA6?  Słyszałem wiele dobrego o MA4, ale bardzo rzadko się pojawiają. 

Edytowane przez bialy2224
39 minut temu, bialy2224 napisał:

Cześć Wszystkim, pytanie takie mam w sumie nie na temat wątku. Czy zna ktoś różnice między kolumnami Monitor Audio MA4 a MA6?  Słyszałem wiele dobrego o MA4, ale bardzo rzadko się pojawiają. 

Ostatnio w licytacji na znanym portalu sprzedały się MA4 MK2 w bardzo śmiesznych pieniądzach.Co do różnic na pewno inny głośnik niskotonowy.W MA4 świetny KEF b139.

9 minut temu, Shabranido napisał:

Ostatnio w licytacji na znanym portalu sprzedały się MA4 MK2 w bardzo śmiesznych pieniądzach.Co do różnic na pewno inny głośnik niskotonowy.W MA4 świetny KEF b139.

Tak wiem, wiem nawet kto je kupił. Są niedaleko mnie ma6, zastanawiam się czy zaryzykować. A nie jest tam czasem kef b200 i nie były to mk1? 

Edytowane przez bialy2224
16 minut temu, bialy2224 napisał:

Tak wiem, wiem nawet kto je kupił. Są niedaleko mnie ma6, zastanawiam się czy zaryzykować. A nie jest tam czasem kef b200 i nie były to mk1? 

W MA4 w pierwszej jak i drugiej wersji znajduje się KEF b139.Różnią się wysokotonowym.Mk1 isophon,mk2 audax.Posiadam drugą wersję tych kolumn.Co do MA6 widać,że to inna konstrukcja.

35 minut temu, bialy2224 napisał:

Czy my piszemy o tych samych kolumnach? B139 to nawet nie okrągły przetwornik 🤔

Niskotonowy należy do rodziny B200 a oznaczenie SP1039.Bazuje na kef b139.Może tak to ujmę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Shabranido
Godzinę temu, bialy2224 napisał:

@bialy2224 Sporo o tych kolumnach czytałem. Przetwornik wysokotonowy w MA4 series II I MA6 jest taki sam (audax HD100D25). Niskotonowy wygląda na taki sam (tez B200), jednak w MA4 jest z dużo większym magnesem (waży 3kg, oznaczenie SP1039, magnes jest ten sam co w SP139). Kolejna sprawa, to zapewne zwrotnica, konstrukcja obudowy i umieszczenie portu bass reflex.

Swoją drogą jak będziesz przeglądał te kolumny, to wysokotonowe były w dwóch wariantach. U mnie wizualnie brakuje dwóch nitów. Oznaczenie Audaxa jest takie samo. Weryfikowałem też bezpośrednio w Monitor Audio i montowali różne wersje w zależności co mieli pod ręką.

@Shabranido wspomnial o isophonie. Był on montowany w MA4 mk1, MA5 i paru innych konstrukcjach. MA4 mk1, jest taki sam głośnik niskotonowy co w MA4 mk2 😉

Tak wygląda głośnik niskotonowy w MA6

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Shabranido
13 godzin temu, Pawte napisał:

a od 2 tygodni Grundig 1500a professional. Grają najjaśniej, do grania w tle, na co dzień idealne, nie męczące i nie trzeba odkręcać galeczki głośności za bardzo, żeby się otworzyły 😉 do tego stopnia mnie urzekły, że telefunkeny robią za podstawki 😀

Ukryta Zawartość

Słyszałem duzo dobrego o tej serii Grundiga.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Ja osobiście posiadam grundig box 850 a professional i szczerze polecam i Heco 550 professional które mam na sprzedaż w tej chwili. Zarezerwowałem sobie te Monitor Audio MA6 😀 Dzięki za odzew na ich temat. Pozdrawiam 

4 godziny temu, pmcomp napisał:

Słyszałem duzo dobrego o tej serii Grundiga.

Jak będziesz w okolicy Nadarzyna zapraszam na kawę i odsłuch Grundiga. Pracuję często zdalnie, więc jest szansa mnie złapać 🙂 

@bialy2224 Zerknąłem na głośnik niskotonowy na zdjęciach MA6, nie jest to KEF B200. B200 był w min. MA5, ale ten z mniejszym magnesem 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do upchnięcia wielu kolumn w pokoju.

Wyspawałem stojak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wymiar zrobiony pod moje Tannoye. Na podstawę stojaka wchodzi kamień, na którym stoją Tannoye i na to same Tannoye. Pulpit nad Tannoyami jest pochylony o 10st. Samo tak wyszło, z pozycji w której siedzę i pozostałych parametrów. Do utraty równowagi trzeba przyłożyć jeszcze kilka kg, więc jest bezpiecznie - zakładając, że dzieci nie śmigają. W rury podstawy oraz słupków musiałem wlać zaprawę epoksydowo-cementową, bo było zbyt sprężyście.

Podstawki świetnie też działają z jedną kolumną na górze.

Dodatkowo dorobiłem jeszcze jedną półkę, którą można ustawić na dowolnej wysokości.stojak0002.thumb.jpg.29193882cb9f716b9558c58f58a4291f.jpgstojak0003.thumb.jpg.de30475077e26183a7132db1c0af3904.jpgstojak0004.thumb.jpg.d64199e702d75f59d2beda0c3762a328.jpgstojak0005.thumb.jpg.3207eaf600617e7cb9d761f59928c8c5.jpg

Stal czarna, spawana amatorsko, spawy tylko lekko przeszlifowane, całość przeleciana  tarczą włókninową do polerowania - niezbyt dokładnie, bez malowania - w domu nie zardzewieje nigdy. Styl industrialny - bez napinki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, MarcinStereo napisał:

Jak grają te paczki z dużym wooferem?

To co mi się rzuca, to bardzo duża kontrola. Bas jest eksplozywny i genialnie kontrolowany. Grają dość neutralnie i szczegółowo. Bardzo dobra średnica ale dla mnie za mało czarujące - za neutralne. Jazzu nie chcę na nich słuchać (co nie znaczy , że jest źle i komuś by się to właśnie nie spodobało) ale rock, to petarda.

Ps

Oczywiście zależy do czego podłączysz, bo zapewne może też być inaczej. Przy tych górnych daję basy na +4, a przy dolnych na -4, żeby basu było tyle samo, z tego samego toru. Jest tyle samo ale czywiście inaczej; przy jednych i drugich. 

Edytowane przez jaszcze1

Fajna ta twoja konstrukcja. Widzę że daje spora elastyczność bo ta półka możesz jesdzic góra - dół (ta dolna)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Fajna ta twoja konstrukcja. Widzę że daje spora elastyczność bo ta półka możesz jesdzic góra - dół (ta dolna)

Ukryta Zawartość

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Można dostosować do wielkości głośników. Nawet do tych AR3a można by podnieść wyżej i położyć głośniki poziomo. 

ps. 

Gdyby dołożyć poprzeczkę i dwa pulpity po bokach, to weszły by 4 pary. Do tego 4 małe kółeczka i heja. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaszcze1

Hey.

Bardzo nieśmiało obserwuje temat ponieważ w żadnym stopniu Hi End to nie moja półka. Ale sprzęt vintage to już tak. Dlatego (również nieśmiało) pozwolę sobie skrobnąć kilka słów w temacie. Poszukuje kolumn do swojego systemu i skłaniam się ku kolumnom vintage właśnie. Mój wzmacniacz to Sansui Au6900 , źródła to nasz rodzimy gramiak (po wielu modyfikacjach), cd Rotel i tuner Sansui. Kolumny  Canton i to jeden z niższych modeli. Ze względu na różne  zawirowania i sytuację życiową muzyka u mnie plumkała w skrajnych przypadkach średnio cicho. Najczęściej jednak cicho , lub jako tło. I tak naprawdę nie było się do czego przyczepić. Muzyka z tego systemu była bardziej niż zadowalająca. Momentami wręcz znakomita. Słucham skrajnych gatunków. Nr 1 to dla mnie metal , nr 2 to jazz. Połączenie Sansui z Canton pozwalało cieszyć się jednym i drugim. Ale ostatnio mogę trochę odkręcić i wyszła budżetowość tego zestawu. O ile nie mam zastrzeżeń do wzmacniacza, to kolumny nie dają rady. Szczególnie w mocnych brzmieniach jest bardzo słabiutko. Dodam że salon prawie 30 m. 

Teraz prośba o kilka sugestii.

Czy mam rację twierdząc , że metal jest muzyką, której nie da się posłuchać na bardzo wysokim poziomie ( w porównaniu z innymi gatunkami muzycznymi - szczególnie z jazzem)?

Czy znajdę kolumny, nazwijmy je vinage, które zagrałyby w takich warunkach?

Będę miał możliwość posłuchania Tannoy system 12. Czy to dobry kierunek?

Czy jednak skłaniać się ku dwóm parom kolumn ( tylko wtedy czego szukac do rocka / metalu)?

Jeśli Bracia Starsi ( nie wiekiem oczywiście) mogą podpowiedzieć kierunki poszukiwań będę wdzięczny.

R.I.P Jeff

R.I.P H.R.Giger

• Redaktorzy
15 minut temu, dsm_213 napisał:

Jeśli Bracia Starsi ( nie wiekiem oczywiście) mogą podpowiedzieć kierunki poszukiwań będę wdzięczny.

Pamiętaj, że KAŻDY kierunek ma DWA ZWROTY.

😉

17 minut temu, dsm_213 napisał:

tylko wtedy czego szukac do rocka / metalu)?

B&W wysokie modele. To łojenia w sam raz. Tylko, marnym piecem się ich nie pogoni.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

41 minut temu, dsm_213 napisał:

Czy mam rację twierdząc , że metal jest muzyką, której nie da się posłuchać na bardzo wysokim poziomie ( w porównaniu z innymi gatunkami muzycznymi - szczególnie z jazzem)?

Zdecydowanie da się posłuchać na bardzo wysokim poziomie. Czy to Sepultura, Soulfly  czy Testament. Doskonała muzyka a nie tylko łojenie.

Jazz wcale nie jest "wyższym" gatunkiem. Liczy się warsztat i serce konkretnego muzyka

42 minuty temu, dsm_213 napisał:

Będę miał możliwość posłuchania Tannoy system 12. Czy to dobry kierunek?

Jak posłuchasz, to sam odpowiesz sobie na to pytanie. Alternatywą coś z oferty JBL

44 minuty temu, dsm_213 napisał:

Czy jednak skłaniać się ku dwóm parom kolumn

Jedna para wystarczająco dobrych, które będą grały muzykę a nie określone gatunki 

• Pokaż nowe odpowiedzi