Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana wzmacniacza Cambridge Audio na coś co się mniej grzeje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam wzmacniacz Cambridge Audio CXA60, używam go razem z zestawiem głośnikowym Dynaudio EMIT M10 w pomieszczeniu o wielkości poniżej 10m, ze względu na małą kubaturę pomieszczenia jest ono w odczuwalny sposób nagrzewane przez wzmacniacz, szczególnie, że jest włączony/używany zawsze po kilka godzin w momencie gdy pracuje. 

Poszukuję wzmacniacza który się zgra z tymi głośnikami, który nie będzie się tak grzał, będzie w pełni cichy i będzie posiadał łączność bluetooth lub inną technologię wireless. Proszę o pomoc. Budżet do około 2500 zł.

Edytowane przez jnjhj

Wiele lat temu miałem CA azur 840 v2. Faktycznie można było jajecznicę usmażyć. Teraz jako drugi zestaw, w małym pokoju mam EMIT M 10 z Cyrus One HD. Wzmacniacz bardzo funkcjonalny, BT wejście Phono MM. Nie brakuje mocy. Warto zastanowić się nad jakimś źródłem dźwięku, oprócz BT. 

28 minut temu, Robert 7800 napisał:

Wiele lat temu miałem CA azur 840 v2. Faktycznie można było jajecznicę usmażyć. Teraz jako drugi zestaw, w małym pokoju mam EMIT M 10 z Cyrus One HD. Wzmacniacz bardzo funkcjonalny, BT wejście Phono MM. Nie brakuje mocy. Warto zastanowić się nad jakimś źródłem dźwięku, oprócz BT. 

... no i nie grzeje się, trafo nie buczy ...

warto rozejrzeć sie na rynku wtórnym

Cześć,

również myślę, że Cyrus One/One HD mógłby być fajną opcją do tych Dynaudio, może uda się coś upolować na rynku wtórnym.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

15 godzin temu, jnjhj napisał:

Witam,

Posiadam wzmacniacz Cambridge Audio CXA60, używam go razem z zestawiem głośnikowym Dynaudio EMIT M10 w pomieszczeniu o wielkości poniżej 10m, ze względu na małą kubaturę pomieszczenia jest ono w odczuwalny sposób nagrzewane przez wzmacniacz, szczególnie, że jest włączony/używany zawsze po kilka godzin w momencie gdy pracuje. 

Poszukuję wzmacniacza który się zgra z tymi głośnikami, który nie będzie się tak grzał, będzie w pełni cichy i będzie posiadał łączność bluetooth lub inną technologię wireless. Proszę o pomoc. Budżet do około 2500 zł.

Może podciągnij budżet i celuj w Cyrusa ONE. Brzmieniowo wypada trochę podobnie do CXA60, aczkolwiek nie będzie się tak grzał. 😉 

Dzięki za rady, ale nie mogę znaleźć nic na rynku wtórnym z proponowanych wzmacniaczy. A do nowych wzmacniaczy to do ~2500 to z proponowanych (NADy) nie ma nic dostępnego z tego co widzę. Zależy mi na tym, żeby kupić coś jak najszybciej, ze względu na wysokie temperatury spowodowane latem.

Jakieś inne propozycje?  Słucham głównie muzyki filmowej (Hans Zimmer, Max Richter, John Williams itp), soundtracki typu Lord of The Rings, Star Wars, Dune, Interstellar, Memoirs of a Geisha, Transformers itp

23 godziny temu, jnjhj napisał:

Nikt nie jest w stanie mi pomóc? 😞

Zobacz sobie skromnego Toppinga MX5. Na forum była ostatnio akcja z testami i zebrał świetne opinie.

23 godziny temu, jnjhj napisał:

Nikt nie jest w stanie mi pomóc? 😞

SMSL DA-9 - znakomity wzmacniacz w klasie D za 1.099 zł. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 10.06.2022 o 03:03, jnjhj napisał:

Dzięki za rady, ale nie mogę znaleźć nic na rynku wtórnym z proponowanych wzmacniaczy. A do nowych wzmacniaczy to do ~2500 to z proponowanych (NADy) nie ma nic dostępnego z tego co widzę. Zależy mi na tym, żeby kupić coś jak najszybciej, ze względu na wysokie temperatury spowodowane latem.

Jakieś inne propozycje?  Słucham głównie muzyki filmowej (Hans Zimmer, Max Richter, John Williams itp), soundtracki typu Lord of The Rings, Star Wars, Dune, Interstellar, Memoirs of a Geisha, Transformers itp

Spojrzałeś na Cyrusa, ewentualnie taniej masz AXR100D.

Edytowane przez S4Home

Cześć,
Jeśli sygnatura brzmieniowa Cambridge CXA60 Ci się podobała to koniecznie posłuchaj Cyrus One, który zaprezentuje równie dynamiczne brzmienie z delikatniejszą górą. 
Bardziej muzykalne brzmienie z pełniejszym dołem zapewni Ci Audiolab 6000a, którego znajdziesz u nas w ofercie Outletowej. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.