Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB audio

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Zależy o co pytasz. No i kogo. 🙂 

Chciałem się tylko czegoś dowiedzieć na temat prawidłowej konstrukcji takiego przewodu, izolacji i ewentualnie zasadnej długości.

54 minuty temu, turandy napisał:

Chciałem się tylko czegoś dowiedzieć na temat prawidłowej konstrukcji takiego przewodu, izolacji i ewentualnie zasadnej długości.

Jak obejrzysz to Youtube o najdrozszych i najlepszych sluchawkach na swiecie, to sie dowiesz, jakie kable USB ten gosc uzywa: czuarne i wystaarczajaco dlugie 🙂

Najzwyklejsze, zadne bajery, to wystarczy 😉 

Edytowane przez xajas

Czy ktoś mierzył sobie kable jak dobrze  są izolowane i używał jakiś mierników EMI / pola elektromagnetycznego np takiego ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo może ten 

Ukryta Zawartość

Czy taki model miernika wg Was sprawdzi się do posprawdzania np które kable w systemie audio  sieją EMI ?

Ciekawe... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
Godzinę temu, turandy napisał:

Ja jestem użytkownikiem, więc "jak to jest zrobione" jest poza moim zainteresowaniem. Jeżeli pytasz, czy kabel USB ma wpływ na dźwięk, to ma. Jak wszystko, co jest w torze audio. Jeśli chodzi o długość, to w przypadku interkonektów cyfrowych minimum metr, najlepiej 1.5m.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

3 minuty temu, Marek333 napisał:

które kable w systemie audio  sieją EMI ?

Kable audio sieja EMI? Ty masz o tym pojecie? 

Odpowiem … ŻADNE.

Sieja w domu komputery, zasilacze nowoczesnych TV, zasilanie oswietlenia LED zrobionego po taniosci, silniki pralki czy pompy. A na zewnatrz sieja linie energetyczne, maszty telefonii komorkowej i radiolinie.

Muszę przewietrzyć mój system…

2 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Ja jestem użytkownikiem, więc "jak to jest zrobione" jest poza moim zainteresowaniem. Jeżeli pytasz, czy kabel USB ma wpływ na dźwięk, to ma. Jak wszystko, co jest w torze audio. Jeśli chodzi o długość, to w przypadku interkonektów cyfrowych minimum metr, najlepiej 1.5m.

Nie jest moim celem grzebnięcie sobie kabelka lecz znalezienie takiego, którego budowa będzie prawidlowa dla zastosowań audio.

Potwierdzam 1 metr optymalnie. Krótsze powoduję odbicia i problem z jakością sygnału (choć wydawać się może czym krótszy tym lepiej ) - przytaczam  informacje z zach forów audio

5 minut temu, Marek333 napisał:

Potwierdzam 1 metr optymalnie. Krótsze powoduję odbicia i problem z jakością sygnału (choć wydawać się może czym krótszy tym lepiej ) - przytaczam  informacje z zach forów audio

Nic nie przytaczasz. Powielasz jedynie opinie nie wiadomo jakich ludzi i nie wiadomo skąd 😡 !!!

10 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Do tego cytatu moj komentarz takze jw.

Edytowane przez pmcomp

52 minuty temu, turandy napisał:

Nie jest moim celem grzebnięcie sobie kabelka lecz znalezienie takiego, którego budowa będzie prawidlowa dla zastosowań audio.

Będziesz kable rozbierał żeby zobaczyć jak są zbudowane? 😉

Po prostu podłączaj i słuchaj, porównuj z innymi i wybierz ten, który najbardziej będzie odpowiadał Twoim oczekiwaniom i wpasuje się do Twojego systemu. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

14 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Będziesz kable rozbierał żeby zobaczyć jak są zbudowane? 😉

A w życiu 😉

14 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Po prostu podłączaj i słuchaj, porównuj z innymi i wybierz ten, który najbardziej będzie odpowiadał Twoim oczekiwaniom i wpasuje się do Twojego systemu. 🙂

KMJP ... no ok 😉🙂

Fajny miernik dla nas do sprawdzania kabli audio itp. Mierzy aż 3  pola - elektryczne magnetyczne i radiowe. Zamawiam. Bardzo fajny moim zdaniem. Dam Wam znać jak można nim zbadać swoje kable i czy warto  😉  jak przyjdzie do mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek333
1 godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Jeśli chodzi o długość, to w przypadku interkonektów cyfrowych minimum metr, najlepiej 1.5m.

Bzdura.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Konkluzja z filmu: coś pokazuje czyli działa. RENCE opadają.

A o tym jakie ten pseudomiernik spełnia już normy i certyfikaty, bo o homologacji to nawet nie marzę.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Bzdura.

No jak, przecież On potwierdza ? I miernik kupuje. Znaczy się zna.

Edytowane przez pmcomp

15 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Cokolwiek to znaczy.

Po co drążyć 😉 dziękuję za zaangażowanie.

W zasadzie pytanie, o przewód USB, bzdurnym mi się wydało właśnie. Jeszcze raz dziękuję 👍😊

35 minut temu, ProjectPi napisał:

Bzdura.

GROK i GPT dla Ciebie też piszą  bzdury i idiotyzmy, jasne..  OK... 😉  Jesteś najmądrzejszy przyznaję. O to chodziło, dziękuję i życzę powodzenia w życiu.
Wyciszam. Sugeruję  wycisz też mnie , po co masz bzdury czytać...

26 minut temu, Marek333 napisał:

GROK i GPT dla Ciebie też piszą  bzdury i idiotyzmy, jasne..  OK... 😉  Jesteś najmądrzejszy przyznaję. O to chodziło, dziękuję i życzę powodzenia w życiu.
Wyciszam. Sugeruję  wycisz też mnie , po co masz bzdury czytać...

Ano nierzadko bzdury piszą, karmione bzdurnymi treściami z internetu.

Nie dziwię się, że ludzie zniechęcają się po pewnym czasie do forum,  jak tacy jak  pmcomp czy ProjectPi   przypierniczają się do każdego dosłownie o wszystko zamiast merytorycznie dyskutować to "kleją się" w sposób ciągły nawet jak są wyciszeni. Trudno dzielić się spostrzeżeniami czy informacjami bo "zawsze są idiotyczne " więc tak zamiera dyskusja w wątkach / normalny efekt /

Taki  trolling  niszczy  naprawdę  super ciekawe i dobrze zaprojektowanie "treściowo"  to  audio-forum...
Dobrze, że na szczęście  jest opcja wyciszania wybranych "władców-wszechwiedzy" 😉

EOT. z mojej strony do rzeczonych osób.

Edytowane przez Marek333
1 minutę temu, Marek333 napisał:

przypierniczają się do każdego dosłownie o wszystko zamiast merytorycznie dyskutować

Merytoryczna dyskusja o bzdurze zaczyna się od nazwania jej po imieniu.

Godzinę temu, Marek333 napisał:

przypierniczają się do każdego dosłownie o wszystko zamiast merytorycznie dyskutować

Merytorycznie dyskutowac to trzeba mieć z kim 🙂 .

1 godzinę temu, Marek333 napisał:

Trudno dzielić się spostrzeżeniami czy informacjami

Ty sie dzielisz ale … OPINIAMI. Wytnij i wklej z netu.

1 godzinę temu, Marek333 napisał:

Dobrze, że na szczęście  jest opcja wyciszania wybranych "władców-wszechwiedzy" 😉

Jakos kusi cie ogromnie czytac te twoje wyciszenia 😉 .

W dniu 1.02.2025 o 21:14, Ghotti napisał:

No dobra bo właśnie też jestem na tym etapie 😂 aczkolwiek jako pracownik IT to dla mnie voodoo, ale z sieciami nie mam nic wspólnego  🙂 chciałem sobie po prostu zrobić lepszy kabel i w sumie tyle.

Kolega z IT testował już audiofilski switch i okazało się że nic nie zmienia (cóż za niespodzianka) a teraz będzie testował skrętkę z przemysłowymi wtykami? Ale już do zwykłego switcha czy tamtego audio? A co jak dopiero w parze to wprowadzi zmianę? Chociaż audio switch rozwija skrzydła dopiero przy odpowiednim liniowym zasilaczu przecież. 😄 I tak można bez końca

No cóż, niektórzy muszą włożyć palec do kontaktu żeby mieć pewność że jest w nim napięcie.

2 godziny temu, ferszcik napisał:

Kolega z IT testował

No i to wystarczy mi jako odpowiedz. Nie musimy nic wiecej dodawac, nie musimy nic pisac. Na serio. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

17 godzin temu, ferszcik napisał:

Kolega z IT testował

Jeszcze powinien byc drukarz, piekarz akrobata no i sejsmolog dla pewnosci..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 minut temu, rafa napisał:

Jeszcze powinien byc drukarz, piekarz akrobata no i sejsmolog dla pewnosci..

To już pełna lista zawodów, które dyskwalifikują pojęcie o rozumieniu audio, czy dodasz jeszcze jakiś, może swój?

• Pokaż nowe odpowiedzi