Skocz do zawartości
IGNORED

Obraza uczuć politycznych obok obrazy uczuć religijnych . Czy nam to grozi ?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.07.2022 o 10:19, Maju napisał:

Chce CIĄGLE coś wmawiać, np. że regułą jest że Kk "uniemożliwia przeprowadzanie śledztw" w sprawach o pedofilię.....

19 godzin temu, Maju napisał:

Faktem jest że insynuujesz działania Kk mające na celu wstrzymywanie działań w sprawie wymiaru sprawiedliwości np. pedofilom.....faktem  jest że nie podałeś uzasadnienia takich opinii....

Cytuję temu w czapce uszatce to co napisałem i zacytuję co sam napisał:

"chroni wielu pedofilów i zboczeńców działających w szeregach kościoła, przez uniemożliwianie prowadzenia śledztw...." 

I jeszcze:

" już dawno dokladnie opisano fakt nie udostępnienia akt przez kk, tłumaczone tym, że należą do Watykanu i prokuratura może się po nie zwrócić drogą dyplomatyczną? Oczywiście może, ale nie musi ich dostać..."

Nie wiem czy nie rozumie tego dlaczego dysponentem akt jest Watykan czy znowu chce coś tu wmówić....jak się pisze że prokuratura "nie musi ich dostać" należałoby podać choćby jeden przykład na to co się insynuuje, choćby jedną odmowę wydania akt PROKURATURZE!!!

Tymczasem znam dwie sprawy (o których pisały media) w których w celu  uzyskania akt należało się zwrócić do Watykanu.....w żadnej z nich nie chodziło o prokuraturę czy ukaranie pedofila!!

Zanim się zabiera głos należałoby się z tymi sprawami zapoznać:

-  były potrzebne do wydania wyroku w sprawie cywilnej założonej przeciw kurii kaliskiej przez braci Pankowiaków. Chodziło o milion złotych zadośćuczynienia...
-  drugie dotyczyło wydania akt Komisji Kmieciaka

Gdzie tu mamy do czynienia z "chronieniem, pedofilów przez uniemożliwianie śledztw prokuraturze", gdzie rozwianie wątpliwości że nie mamy do czynienia z pomówieniem, nie zapytam, bo od insynuatorów czy ignorantów jasnej odpowiedzi się i tak nie doczekam.

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

2 godziny temu, Maju napisał:

Gdzie tu mamy do czynienia z "chronieniem, pedofilów przez uniemożliwianie śledztw prokuraturze"...

Było we właściwym wątku.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ciągle słyszę że coś było, coś miało miejsce a gdy pytam o konkrety odpowiedzi nie otrzymuję lub odpowiedź ma się nijak do podawanych faktów....patrz mój wpis wcześniejszy.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

3 godziny temu, marek-1969 napisał:

A ja niezmiennie dziwię się dorosłym , wykształconym ludziom że wierzą w zabójczość CO2 czy 56 płci 

a czy ja gdzieś napisałem, że w to wierzę? 😉 

bo w bozię nie wierzę, pisałem 🙂 

15 minut temu, Maju napisał:

Ciągle słyszę że coś było, coś miało miejsce a gdy pytam o konkrety odpowiedzi nie otrzymuję lub odpowiedź ma się nijak do podawanych faktów....patrz mój wpis wcześniejszy.

mataczysz, jak zwykle mataczysz 🙂 

W dniu 29.06.2022 o 01:54, Jaro_747 napisał:

Na razie niekochających władzę pałuje się i wali im gazem w oczy.

Jak się spojrzy na twój avatar to od razu widać, ze jesteś anty PiS-owiec 🙂

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

8 godzin temu, Maju napisał:

Ciągle słyszę że coś było, coś miało miejsce a gdy pytam o konkrety odpowiedzi nie otrzymuję lub odpowiedź ma się nijak do podawanych faktów...

Bo pytasz w niewłaściwym wątku.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

pytasz w niewłaściwym wątku

Odpowiadasz jakbyś sugerował że tam o to nie pytałem, wcześniej sugerowałeś że dostawałem odpowiedzi, mylisz się.
Opisuję to co tam miało (dziesiątki razy) miejsce. Co więcej jestem pewny że tam to oskarżanie (oparte głównie na wymysłach, podlane ignorancją w temacie) się nie skończy.....bo tam powtarzaniu dawno już wskazywanych oszczerstw nie ma końca.  

Jak widać na przykładzie poruszonym w tym temacie, gdy dochodzi do pisania o faktach, jak merytorycznie się do tematu odniosę to nie mają  nic (albo bardzo niewiele) do powiedzenia. 

Oczywiście poza gołosłownym odszczekiwaniem się jak tu: "mataczysz, mataczysz"  🙂

Edytowane przez Maju

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 30.06.2022 o 16:03, porlick napisał:

Domyśl się.

To przykład suchego faktu, który oszołomy religijne chcieliby widzieć, jako obrazę uczuć. Podobnie byłoby z obrazą uczuć politycznych. Każde stwierdzenie faktu nie po myśli rządzących, możnaby uznać za obrazę. 

Od uchwalenia takiej ustawy Polska byłaby porównywalna do Korei Płn.

Od uchwalenia takiej ustawy Polska byłaby porównywalna do Korei Płn.

W Polsce było by pod tym względem gorzej . Było by to stereo kościelno-polityczne , coś w rodzaju obrazy świecko religijnej . W Korei była by i jest tylko obraza uczuć politycznych  . Praktycznie już w Polsce można by pójść do pierdla na długie lata za głupi tik nerwowy , który był by uznany jednocześnie za obrazę uczuć religijnych i politycznych .

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 1.07.2022 o 12:02, porlick napisał:

Wystarczą (nie)odpowiedni ludzie w aparacie (nie)sprawiedliwości. Chodzący na sznurku szarej eminencji.

Ale jeszcze przyjdzie czas rozliczenia...

Maju- takie podejście, jak reprezentujesz, widząc wyłącznie skrajności i przypisując innym wyłącznie skrajne postawy oraz wrzucanie wszystkich oponentów do jednego worka nie przystoi komuś chcącemu być postrzeganym jako inteligentna i godna, by z nią dyskutować, osoba.

Albo czytaj ze zrozumieniem posty, które komentujesz, albo się nie ośmieszaj i nie pisz głupot.

"Maju- takie podejście, jak reprezentujesz, widząc wyłącznie skrajności i przypisując innym wyłącznie skrajne postawy oraz wrzucanie wszystkich oponentów do jednego worka nie przystoi komuś chcącemu być postrzeganym jako inteligentna i godna, by z nią dyskutować, osoba.

Albo czytaj ze zrozumieniem posty, które komentujesz, albo się nie ośmieszaj i nie pisz głupot."

Jak na dewotę klepiącą bezmyślnie różaniec to bardzo dobrze !!!!!  Popieram.

Krótki wniosek . Część elektoratu , co jest suchym faktem jest głupia , głucha i ślepa . Nie wie że do wprowadzenia totalnego niewolnictwa stąpa po bardzo kruchym lodzie . Tak jak poparli obrazę uczuć religijnych jako ustawę , tak poprą ustawę o obrazie uczuć politycznych . A grunt do wprowadzenia takiej ustawy jest coraz bardziej żyzny i podatny. 

Edytowane przez Gość

Możesz sobie dowolną ilość razy powtarzać coś głupiego co inni napisali i w żaden sposób nie stanie się to mądre.....możesz pisać bez sensu o jakiś "dewotach klepiących różaniec" licząc na poklask podobnych tobie nakręconych mediami......jak widać po tym bełkocie medialni manipulatorzy trafili chyba na najbardziej żyzny i podatny grunt.....   :))))

13 minut temu, Maju napisał:

[...] .....jak widać po tym bełkocie medialni manipulatorzy trafili chyba na najbardziej żyzny i podatny grunt.....   :))))

Jak się propaguje bełkot (w tym przypadku klerykalny), sam wiesz najlepiej jako jego skwapliwy propagator 😉

W dniu 2.07.2022 o 19:43, Jacchusia napisał:

Jak się spojrzy na twój avatar to od razu widać, ze jesteś anty PiS-owiec 🙂

A , jak się spojrzy na Twój avatar , to od razu widać, że jesteś .........

Widzisz Jacchusia , jakie to prymitywne . Głupie komentowanie nicku , avatara i , do czego by tu się jeszcze przyczepić , jak merytorycznie nie nadążasz ... Czep się Jacchusia tramwaju , czy jakiej tam innej furmanki .

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

W dniu 6.07.2022 o 16:50, MV2 napisał:

A , jak się spojrzy na Twój avatar , to od razu widać, że jesteś .........

Widzisz Jacchusia , jakie to prymitywne .

Małostkowość jest objawem słabości i strachu.

Możesz po moim avatarze jeździć jak po dzikiej świni, a mój nick sobie zdrabniać,rozdrabniać i to bez obaw, pozwalam 🙂

Edytowane przez Jacchusia

• 3 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 6.07.2022 o 12:50, Maju napisał:

Możesz sobie dowolną ilość razy powtarzać coś głupiego co inni napisali i w żaden sposób nie stanie się to mądre.....możesz pisać bez sensu o jakiś "dewotach klepiących różaniec" licząc na poklask podobnych tobie nakręconych mediami......jak widać po tym bełkocie medialni manipulatorzy trafili chyba na najbardziej żyzny i podatny grunt.....   :))))

Są takie organizacje kościelne . Neokatechumenat oraz Opus Dei . Żeby do nich przystąpić trzeba oddać cały swój majątek . Jak jesteś wspaniałomyślnym katolikiem to dla czego do nich nie wstąpisz ? Musiał byś oddać swoje audio . 

2 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Neokatechumenat oraz Opus Dei . Żeby do nich przystąpić trzeba oddać cały swój majątek .

A gdzieś ty to wyczytał? Kompletna bzdura.

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

gdzieś ty to wyczytał

Fakt, wiele bredni, teorii spiskowych (zwłaszcza o Opus Dei) słyszałem, ale to o neokatechumenacie to rzeczywiście tak głupie że aż śmieszne.

Ale mimo tego mnie to nie dziwi, bo miejsc gdzie można się takich pierdół o Kk naczytać jakby przybywało co świadczy o wzmożonej aktywności i ograniczeniu intelektualnym jego przeciwników......

31 minut temu, Maju napisał:

co świadczy o wzmożonej aktywności i ograniczeniu intelektualnym jego przeciwników......

akurat o ograniczeniu intelektualnym możemy w dzisiejszych czasach rozmawiać w kontekście osób, które są pewne, iż pan w chmurkach istnieje, a po śmierci nagrodzi lub ukaże 🙂

to jest dopiero jazda "intelektualna" 😄 

6 godzin temu, kostropaty napisał:

akurat o ograniczeniu intelektualnym możemy w dzisiejszych czasach rozmawiać w kontekście osób, które są pewne, iż pan w chmurkach istnieje, a po śmierci nagrodzi lub ukaże 🙂

to jest dopiero jazda "intelektualna" 😄 

Nie nie bierz tego do siebie, poważnie, to stwierdzenie ogólne.

Mając już kilka naście( w sensie kilka razy 🙂 lat niejedno w życiu widziałem. Przytoczę pewną historie z mojego zycia. Miałem ledwie 30 lat i guza w klatce piersiowej (tomografia) Diagnozowany byłem na klinice torakochirurgii w Zabrzu, w czasie rozmowy z profesorem (torakochirurgiem i kardiochirurgiem) okazało się, ze operacja (torakotomia - bardzo poważny zabieg) nie do końca jest potrzebna, ale wskazana( z róznych względów, ale to tutaj nie jest istotne). Ja po rozmowie z profesorem miałem zadecydować czy się zgadzam. Wiesz co mi powiedział? Że on w życiu niejednego miał pacjenta, któremu miało nic nie być, a już nie żyje, a z drugiej strony są tacy co dawno mieli nie żyć, a on ich juz kilka razy operował i żyja ze dwadzieścia lat.

W życiu możemy być pewni, tylko tego że umrzemy innych pewników nie ma, kto mysli inaczej jest...mało rozsądny.

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

Wiesz co mi powiedział? Że on w życiu niejednego miał pacjenta, któremu miało nic nie być, a już nie żyje, a z drugiej strony są tacy co dawno mieli nie żyć, a on ich juz kilka razy operował i żyja ze dwadzieścia lat.

W życiu możemy być pewni, tylko tego że umrzemy innych pewników nie ma, kto mysli inaczej jest...mało rozsądny.

jak mawia prastare czechosłowackie przysłowie - jeśli pacjent wykazuje wolę życia, medycyna jest bezsilna...myślisz, iż nie posiadam świadomości przemijalności jednostki?

co do drugiego zdania...podatki jebią niemiłosiernie... 😉 

9 godzin temu, Jacchusia napisał:

Nie nie bierz tego do siebie, poważnie, to stwierdzenie ogólne.

9 godzin temu, Jacchusia napisał:

Przytoczę pewną historie z mojego zycia. Miałem ledwie 30 lat....

Pewnie zauważyłeś już dawno że nie mając w konkretnej sprawie (tu dotyczącej inteligencji) wiele do powiedzenia używają "argumentu ostatecznego" (wynikającego z buty) to znaczy zawłaszczają dla siebie prawo do bycia nimi, bycia mądrzejszymi tylko dlatego że nie wierzą.

Pewnie też z tej dziwnej zarozumiałości, przemądrzałości wynika to nie potrafią zauważyć jak ich ci "ograniczeni intelektualnie przeciwnicy Kk" robią w konia. 
Tak bardzo ich robią w konia i po mimo tego
 co wypisują, jakie brednie o neokatechumenacie czy Opus Dei to ci biorą ich w obronę.  😉

8 godzin temu, kostropaty napisał:

co do drugiego zdania...podatki jebią niemiłosiernie... 😉 

przepraszam, jednak omyliłem się...kościół oczywiście podatków nie płaci :) 

1 godzinę temu, Maju napisał:

Pewnie zauważyłeś już dawno że nie mając w konkretnej sprawie (tu dotyczącej inteligencji) wiele do powiedzenia używają "argumentu ostatecznego" (wynikającego z buty) to znaczy zawłaszczają dla siebie prawo do bycia nimi, bycia mądrzejszymi tylko dlatego że nie wierzą.

fakty na to wskazują 😉 

Ktoś kto w tym samym poście dezinformuje w sprawie podatków sugeruje że pisze o faktach.....kompletna żenada.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Maju napisał:

Ktoś kto w tym samym poście dezinformuje w sprawie podatków sugeruje że pisze o faktach.....kompletna żenada.

Nie chcę być złośliwym Maju . Zadam ci prowokacyjne pytanie . Od kiedy zaczyna się życie poczęte ? To zdaje się być też dezinformacją , z tym że nie w sprawie podatków , a w sprawie biologicznej.

Edytowane przez Gość
34 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Nie chcę być złośliwym Maju . Zadam ci prowokacyjne pytanie . Od kiedy zaczyna się życie poczęte ? To zdaje się być też dezinformacją , z tym że nie w sprawie podatków , a w sprawie biologicznej.

To tak jakbyś pytał kiedy się zaczyna poniedziałek.

2 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:
5 godzin temu, Maju napisał:

Lubie odpowiadać na pytania najbardziej wtedy gdy ma to związek z wcześniejszymi wpisami.....a tu co wpis to bez związku z poprzednim,  z innej beczki.   🙂

Poza tym pytanie jest prowokacyjne wtedy gdy odpowiedź na nie sprawia mi  jakąś trudność, tu nie mam tego problemu, bo tak Kk, filozofowie,  prawnicy są zazwyczaj zgodni co do tego kiedy zaczyna się życie ludzkie i nie słyszałem by starali się określać z wielką dokładnością kiedy, w jakiej fazie zapłodnienia faktycznie się zaczyna.

Jak masz z tym problem to spróbuj pytać biologów którzy powyższych twierdzeń raczej nie kwestionują, może podadzą ten czas z wystarczającą dla Ciebie dokładnością....to piszę kompletnie bez złośliwości.

Edytowane przez Maju

No właśnie.....zależało ci na TYLKO na tym by się po mnie przejechać czy dążyłeś do tej prawdy....ja obstawiam to pierwsze!???

A jak bym napisał bardziej precyzyjnie "w jakiej fazie OD zapłodnienia" to też byś się chwalił swoją wybitną edukacją biologiczną??
Czy wtedy też byś dalej drążył temat by się czegoś przyczepić by mnie obrażać???
Być może (sądząc po liczbie, cyfrze z awatara) jesteśmy z tego samego rocznika więc mnie na swoje "doświadczenia" z komuny nie nabierzesz.....   🙂

Nie napisałem niczego kategorycznie, napisałem tak jak wydawało się mi że sprawy się mają.
Napisałeś o "życiu poczętym" a to jest określenie początku życia używanego raczej przez wierzących  i w sumie się nie pomyliłem, a jeżeli już to tylko że na własną korzyść.....cytuję nie to czego uczyli za komuny a coś co jest bardziej aktualne, bo nauka nie stanęła w miejscu:

"Jak na razie nie wypracowano jednolitych kryteriów człowieczeństwa i jest kilka prób odpowiedzi na ten temat:

- kryterium genetyczne;
- kryterium neurologiczne;
- kryterium animacji;
- kryterium zdolności płodu do życia poza organizmem matki;
- kryterium narodzin;
- kryterium pragmatyczne.

Kryterium genetyczne poparte jeszcze zasadą potencjalności w praktyce utożsamia zapłodnioną komórkę jajową z osobą ludzką, co wśród części naukowców budzi kontrowersje. W konsekwencji bowiem prowadzi do odrzucenia wszelkich form ingerencji w naturalne poczęcie człowieka, jak również wprowadza całkowitą ochronę poczętego życia ludzkiego. "

Przypomnę tu że zasada potencjalności to:  "jeden z poglądów w bioetyce uznający, że każdy organizm ludzki, począwszy od zygoty, jest już potencjalnie osobą w znaczeniu normatywnym."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Będziemy się dalej licytować?
A może ty znasz liczbę tych komórek od kiedy można uznać że to człowiek.....niektórzy lekarze twierdzą że to: "dwa albo trzy podziały zygoty – co trwa od dwóch do trzech dni.....tyle tylko że ci lekarze co tak twierdzą nie są nieomylni, świadczy o tym ilość ciąż in vitro z wadami.

Ukryta Zawartość

A jak już się tak bardzo mądrzysz to uzupełnij wiedzę, bo pisanie że "po zapłodnieniu jeśli chodzi o gatunek homo sapiens "i nie tylko" dzielą się tworząc organizm zwany  embrionem aż do narodzin." ma tyle wspólnego z prawdą co komuna z wolnością.....a gdzie ci się okres płodowy zapodział?   :))

"Zarodek lub z greckiego embrion (ἔμβρυον) –  organizm roślinny lub zwierzęcy (także ludzki) we wczesnym etapie rozwoju zwanym okresem zarodkowym. Okres ten zaczyna się podziałem zygoty i u różnych organizmów kończy w różnym czasie."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

Zdecyduj się o co ci chodzi, o co w końcu pytasz....widzę że i u ciebie z czytaniem ze zrozumieniem kiepsko.

Pytałeś o początek życia, konkretnie: "kiedy się zaczyna życie poczęte" a teraz mi zaczynasz "wykłady" robić i wymieniasz (komórka jajowa, plemnik) jakbym tego nie wiedział co jest do tego potrzebne by życie powstało. 
Jeżeli w tym wmawianiu posuwasz się do takich manipulacji że wmawiasz mi (jakbym nie wiedział) że te "komórki rozrodcze" muszą być żywe to zaczynam wątpić w celowość odpisywania na takie pierdoły......a to coś wymyślił, co bez sensu piszesz o "nowym prawie aborcyjnym, pierdlu, miesiączce" opowiadaj swoim znajomym może to łyknął jak twoje bredzenie o neokatechumenacie czy Opus Dei.

18 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Ustawa o ochronie życia poczętego jak i ustawa o obrazie uczuć religijnych w ogóle nie powinna powstać . 

Wg. ciebie oczywiście.....mógłbyś dowolnie dysponować tym co do którego nie masz prawa  i dowolnie obrażać katolików a to ostatnie doskonale ci wychodzi.  😉

23 minuty temu, Wojtek 1959 napisał:

Proponuję unieważnić świadectwa ukończenia studiów , szkoły średniej , podstawowej otrzymanych za komuny . Będzie wesoło . Poświadczasz swoimi bzdurnymi wypocinami kopiuj wklej ze miałeś problemy z zaliczaniem przedmiotu.

Nie masz podstaw, prawa mi BEZPODSTAWNIE wytykać z czym mogłem mieć problemy.....ciebie za komuny na pewno kultury dyskusji nie nauczyli!!!

Wymyślaj to "obostrzenie prawa, unieważnienia świadectw" wiem że to ma na celu TYLKO dezinformowanie i skłócanie ludzi....nic do tematu nie wniesie, nie będzie to mądre, ale w temacie na pewno będzie weselej, śmieszniej....

19 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Za zgniłej komuny , gdyż wtedy się edukowałem takich przedmiotów jak biologia "w podstawówce zwana przyrodą"  uczono w szkole od podstawowej po średnią

O ile pamiętam to Przyroda była w kl. 1-3, a 4-8 juz biologia.

nawet podręcznik mozna sobie kupić na Allegro

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

To że pier**lisz

Myślisz, że wulgaryzmy dodadzą wartości twoim postom? 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Jacchusia napisał:

O ile pamiętam to Przyroda była w kl. 1-3, a 4-8 juz biologia.

nawet podręcznik mozna sobie kupić na Allegro

https://allegro.pl/oferta/biologia-4-podrecznik-prl-szkola-podstawowa-wsip-12234324838

Starość nie radość , a pamięć ulotna . Też tak jakoś było . W ramach biologii była nauka o człowieku .  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.