Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie słucham - nieśmiertelny klasyk US epic metalu. Niepowtarzalny klimat, wokal Sheltona, kompozycyjne arcydzieło. I jeszcze ta perkusja na pierwszym planie, ze stopą burzącą ściany. 12/10

"Arcydzieło". Kompozycyjne dno, a panowie przez godzinę grają w kółko to samo.
Muzyczne dno.

To moje zdanie, którego nie bierzcie tak bardzo do siebie i cieszcie się tą muzyka, jeśli się podoba. 😉

Nie no, jakże bym śmiał nie przejmować się opinią takiego wielkiego znawcy metalu, który po jednym (idę o zakład - niepełnym) odsłuchu albumu z youtuba potrafi ocenić, że ów album to "dno". Chylę czoła i czekam na kolejne wpisy ze strony tegoż znawcy, które:
1) dotyczą albumów niemających z metalem nic wspólnego

2) dotyczą albumów, które są absolutnym elementarzem tego gatunku (zakładam, że wspomniany znawca zna tylko takie - tak, nudziło mi się i zrobiłem krótki research w archiwum tematu)

3) w temacie dotyczącym metalu podważają jakość albumów/zespołów kluczowych dla gatunku. 

Skoro się na tym metalu nie znasz (bo nie koresponduje z twoją "wrażliwością muzyczną") i tej muzyku nie czujesz, to po cholerę zaśmiecasz ten temat podobnymi - pełnymi komunałów - wpisami?

Kto pamięta i słucha Accept? Jedna z pierwszych bardzo udanych płyt Balls to the Wall, po niej słynna Metal Heart (chociaż to chyba nie najlepszy ich album wg mnie). Ostatni bardzo udany album Too Mean to Die z 2021 r., po drodze wiele albumów, lepszych, gorszych, zmiany w zespole, zmiana wokalisty, no i stały motor napędowy zespołu gitarzysta Wolf Hoffmann. Jeszcze warto wspomnieć o albumie koncertowym Symphonic Terror - Live At Wacken 2017 z orkiestrą symfoniczną na żywo, coś pięknego.

Na Accept byłem na koncercie na Torwarze, ale ja nie o tym.🙂

W zasadzie to powinno być w wątku czego teraz słucham, ale najlepsza myzyka jest tutaj.

No więc siedzę sobie na tarasie, szumią liście, słonko świeci, a w chałupie tak strasznie wali, bo zagruntowałem ściany i słucham.

Spotify to dobry miernik tego, czego słucha świat.

Ich świat w ogóle nie słucha, ale jak się to zobaczy, to już się wie, dlaczego Primal Scream, to taki fajny zespół.

No dobra, wcale to nie jest metalowe.

Edytowane przez jezz
W dniu 18.09.2023 o 09:12, CartmanEric napisał:

Skoro się na tym metalu nie znasz (bo nie koresponduje z twoją "wrażliwością muzyczną") i tej muzyku nie czujesz

Czuję metal i jestem wrażliwy na jego dźwięk. Mam kilka ulubionych kapel grających świetny metal.
Na prymitywny metal szkoda mi czasu.

21 godzin temu, soundchaser napisał:

Czuję metal i jestem wrażliwy na jego dźwięk. Mam kilka ulubionych kapel grających świetny metal.
Na prymitywny metal szkoda mi czasu.

Krytykujesz w metalu to, co jest istotą gatunku. Wielokrotnie zbeształeś płyty, które przez miłośników gatunku są uważane za jedne z najlepszych w swojej stylistyce. Za słownictwo jakim określasz jeden z kluczowych środków artystycznych dostałeś punkcik od moda. Swoimi wpisami pokazałeś, że nie byłeś nawet w stanie przebrnąć przez stylistykę i dostrzec kunsztu kompozycyjnego.

Nie kolego, Ty po prostu nie lubisz metalu a tylko czasem coś Ci się spodoba. Muzyka nie staje się prymitywna tylko dlatego, że nie spełnia wymagań rocka progresywnego.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Krytykujesz w metalu to, co jest istotą gatunku. Wielokrotnie zbeształeś płyty, które przez miłośników gatunku są uważane za jedne z najlepszych w swojej stylistyce.

Owszem, bo takie było moje zdanie.

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Za słownictwo jakim określasz jeden z kluczowych środków artystycznych dostałeś punkcik od moda.

Dziękuję.

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Swoimi wpisami pokazałeś, że nie byłeś nawet w stanie przebrnąć przez stylistykę i dostrzec kunsztu kompozycyjnego.

Kunsztu kompozycyjnego? To chyba death metal z prymitywnym growlingiem na czele pomylił Ci się z rockiem progresywnym, w którym ten kunszt można wyłowić bez problemu.

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ty po prostu nie lubisz metalu a tylko czasem coś Ci się spodoba

I tu pełna zgoda. A to właśnie dlatego, że z całego metalu podoba mi się może jakieś 5% tej muzyki. Co nie oznacza, że nie wolno mi jej krytykować płyt, które uważam za słabe.

14 minut temu, soundchaser napisał:

Kunsztu kompozycyjnego?

Tak.

całego metalu podoba mi się może jakieś 5% tej muzyki. Co nie oznacza, że nie wolno mi jej krytykować płyt, które uważam za słabe.

Jest zasadnicza różnica pomiędzy pisaniem "nie podoba mi się" a  "to jest muzyczne dno".

Dziękuję

Nie ma za co, ja tylko pomogłem abyś dostał to, na co sam sobie zapracowałeś.

Edytowane przez szymon1977

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Jest zasadnicza różnica pomiędzy pisaniem "nie podoba mi się" a  "to jest muzyczne dno".

Dla mnie to jedno i to samo.

5 minut temu, soundchaser napisał:

Dla mnie to jedno i to samo.

Ale to dwie różne sprawy: pierwsze to subiektywne odczucia, których nikt nie neguje, a drugie to błąd wynikający z braku zrozumienia tematu.

Nie - to moje zdanie, które wyrażam w ten sposób, pisząc: ta płyta to muzyczne dno, więc nie podoba mi się. To tylko kwestia doboru słów. Ja jestem gruboskórny, a inni piszą bardziej dyplomatycznie.

Ja jestem gruboskórny,

Nie, używasz niewłaściwych określeń.

-----

Pamięta ktoś?

Edytowane przez szymon1977

12 minut temu, soundchaser napisał:

To jedno i to samo. 😉

Na Twoim przykładzie zrozumiałem, dlaczego w pewnym wątku jazzowym dostałem bana - dziękuję kolego SC.

49 minut temu, szymon1977 napisał:

Na Twoim przykładzie zrozumiałem, dlaczego w pewnym wątku jazzowym dostałem bana - dziękuję kolego SC.

Za co? Ja Ci go nie dałem.
Użyłeś niewłaściwych słów?

• 2 tygodnie później...

Polecam dwa ostatnie albumy Judas Priest "Redeemer of Souls" i "Firepower". Co do albumów z lat 80 i 90 to wiadomo klasyka, ale nowe też niczego sobie, naprawdę warto posłuchać, poziom wysoki i łoją ostro.

• 4 tygodnie później...

Skończyłem właśnie czytać 82 strony wątku i chciałem wszystkim podziękować za informacje i muzyczne sugestie. Zapisałem kilkanaście tytułów płyt i zabieram się do ich słuchania. Jeśli nie macie nic przeciwko, to może się też kiedyś włączę do dyskusji.

Pozdrawiam 🤘🤘🤘

paweł

24 minuty temu, Adi777 napisał:

@soundchaser A Death lubisz?

Już tu chyba wcześniej pisałem - nie znoszę takiej muzyki. 
Ani Death, ani żadna inna kapela z takim wokalem bez wokalu.
Wyjątkowo toleruję growling tam, gdzie nie jest aż taki nachalny, a i muzyka bardziej urozmaicona - np. we wczesnym Opeth.

A co tam jest urozmaiconego poza nudną thrashową napierdalanką  i permanentnym darciem ryja na jedną modłę?

14 minut jednostajnej nudy...ale przynajmniej wokal nie jest wkurzający, chociaż też nijaki.

Edytowane przez soundchaser
W dniu 29.10.2023 o 16:56, soundchaser napisał:

A co tam jest urozmaiconego poza nudną thrashową napierdalanką  i permanentnym darciem ryja na jedną modłę?

Bardzo nieładnie słowa, ja płakałem jak Chuck zmarł 😪

To kultowa postac i kultowa muzyka, nie ma sensu tak brzydko pisać, bo ranisz wrażliwe serca Death metalowców 😁😉😉😉

OK, tylko ja nawet nie wiem, że ktoś tam zmarł. Muszę wiedzieć, skoro akurat tym zespołem się nie interesuję? Cały czas ktoś umiera.

Apropo Schuldiner'a i jego Death...

Michael Poulsen (Volbeat) w death metalowym zespole Asinhell

Duńskiego gitarzystę i wokalistę, Michaela Poulsena, do tej pory znaliśmy głównie z jego działalności w rockmetalowej formacji Volbeat. Mało kto wiedział jednak, że muzyk w latach 90. zajmował się cięższymi brzmieniami i nagrał nawet cztery krążki z death metalową kapelą Dominus. I po ponad dwudziestu latach Poulsen postanowił powrócić do tego podgatunku muzyki metalowej!

Wszystko zaczęło się kilka lat temu, gdy Michael zbierał materiał na album „Servant Of The Mind” wydany przez Volbeat w 2021 roku. Oprócz brzmień standardowych dla jego zespołu, Poulsen stworzył także trochę death metalowego materiału, który zostawił do wykorzystania „na później”.

Po zakończeniu nagrań wydawnictwa swojego głównego zespołu, Michael powrócił do pracy nad wspomnianym wcześniej cięższym materiałem, a pierwsze rezultaty tychże działań usłyszeć mogliśmy już niedawno pod szyldem formacji Asinhell.

W studiu nagraniowym, Poulsen wspomagany był przez wokalistę Marca Grewe (znany m.in. z Morgoth i Insidious Disease) oraz perkusistę Mortena Totfa Hansena (znany przykładowo z duńskiej grupy Raunchy). Panowie stworzyli razem dziesięć kompozycji, o których lider Volbeat mówi otwarcie, że są hołdem dla legendarnej grupy Death. Utwory te znajdziemy na płycie „Impii Hora”, która zadebiutowała na rynku 29 września bieżącego roku.

"Jestem bardzo podekscytowany, że mogę podzielić się z Wami pierwszym przedsmakiem z płyty Asinhell, czyli singlem „Fall Of The Loyal Warrior”. Utwór ten jest swego rodzaju hołdem dla zespołów, które kocham, takich jak Bolt Thrower, Entombed, Autopsy, Grave i Darkthrone. To właśnie oni są powodem, dla którego zdecydowaliśmy się na taki album i jestem dumny, że dalej mogę podążać pod ich wpływem. Cała płyta zainspirowana jest oldschoolowym death metalem z lat 80. i 90., a jednym z naszych najpotężniejszych punktów inspiracji był Chuck Schuldiner wraz z jego Death. Schuldiner to jeden z moich ulubionych death metalowych wokalistów."

MICHAEL POULSEN

Osobiście bardzo mi ten album przypadł do gustu i jest na nim wszystko za co lubię metal. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• Pokaż nowe odpowiedzi