Skocz do zawartości
IGNORED

Denafrips Ares II + iFi Zen Stream + coax/spdif

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekaw czy ktoś używa tej konkretnej konfiguracji DAC-a, streamera i połączenia.

U mnie te sprzęty grają świetnie na USB. Natomiast w przypadku coax spdif występują przeskoki, zająknięcia. O ile pamiętam z innymi DAC-ami, które podpinałem do swoich streamerów nie było podobnych problemów, więc obawiam się, że to specyfika Denafripsa albo tego konkretnego egzemplarza. Pisałem już do nich w tej sprawie i tak mi odpowiedzieli:

Cytat

This stutter/skipping could be due to various reasons, i.e.

1. Electrical interference
  2. Source/DAC clock differences cause the DAC FIFO buffer overrun, hence, skip for a split second
  3. Cable issue
  4. Non-isolated digital signals from front end device

I would suggest you give it a try with the optical input as it is electrical isolated.

Co do punktu 1. Próbowałem ustawić sprzęty dalej od siebie i poprowadzić interkonety tak aby zachować maksymalny odstęp - nic to nie zmieniło, więc to chyba nie ten powód.
Punkt 3: Testowałem Audioquest Cinnamon, Mogami i jeszcze ze dwa inne dobrej klasy. Nic to nie zmieniło
A co do pkt 2, to brzmi to logicznie, o ile inni użytkownicy tej konfiguracji mają takie same objawy.

Co sądzicie? Jakieś sugestie? Z góry dzięki.

Właściwie to nie ma problemu o tyle, że raczej już zostanę na stałe przy USB choćby z powodu kompatybilności z hi-res, a mam tylko dwa urządzenia które chcę z tym DAC-iem łączyć: tv i streamer. Ale nie daje mi to spokoju. Jeśli kiedyś podłączę CD transport to chciałbym się móc cieszyć płynnym dźwiękiem bez zakłóceń...

6 godzin temu, wojtek_o napisał:

Jestem ciekaw czy ktoś używa tej konkretnej konfiguracji DAC-a, streamera i połączenia.

U mnie te sprzęty grają świetnie na USB. Natomiast w przypadku coax spdif występują przeskoki, zająknięcia. O ile pamiętam z innymi DAC-ami, które podpinałem do swoich streamerów nie było podobnych problemów, więc obawiam się, że to specyfika Denafripsa albo tego konkretnego egzemplarza. Pisałem już do nich w tej sprawie i tak mi odpowiedzieli:

Co do punktu 1. Próbowałem ustawić sprzęty dalej od siebie i poprowadzić interkonety tak aby zachować maksymalny odstęp - nic to nie zmieniło, więc to chyba nie ten powód.
Punkt 3: Testowałem Audioquest Cinnamon, Mogami i jeszcze ze dwa inne dobrej klasy. Nic to nie zmieniło
A co do pkt 2, to brzmi to logicznie, o ile inni użytkownicy tej konfiguracji mają takie same objawy.

Co sądzicie? Jakieś sugestie? Z góry dzięki.

Właściwie to nie ma problemu o tyle, że raczej już zostanę na stałe przy USB choćby z powodu kompatybilności z hi-res, a mam tylko dwa urządzenia które chcę z tym DAC-iem łączyć: tv i streamer. Ale nie daje mi to spokoju. Jeśli kiedyś podłączę CD transport to chciałbym się móc cieszyć płynnym dźwiękiem bez zakłóceń...

To bardzo niefortunna sytuacja. Coś takiego nie powinno mieć miejsca. Zen Stream ma bardzo wysokiej jakości zegary, więc timing sygnału wyjściowego powinien być jak trzeba. Czy masz możliwość sprawdzenia z innym źródłem sygnału SPDIF?

35 minut temu, iFi Audio napisał:

To bardzo niefortunna sytuacja. Coś takiego nie powinno mieć miejsca. Zen Stream ma bardzo wysokiej jakości zegary, więc timing sygnału wyjściowego powinien być jak trzeba. Czy masz możliwość sprawdzenia z innym źródłem sygnału SPDIF?

Na razie odsłuchiwałem tylko płytę CD przez bluray player panasonica/coax spdif - i nie było żadnych przeskoków. A domyślam się, że ten sprzęt ma gorszej jakości zegar 🙂 co więc w takiej sytuacji robić? przyjąć, że Denafrips tak po prostu ma i ograniczyć się tylko do USB?

No właśnie bo to może nie być wina DACa. 

Spróbuj z innym cyfrowym źródłem. 

Ifi, jest możliwe że jakaś sztuka jest pod tym kątem uszkodzona?

Bo powiem wam że przemielilem wiele konfiguracji i nie spotkałem się z takim czymś. 

Jak te spowolnienia wyglądają? W sensie dźwięk zwalnia potem przyspiesza i znowu zwalnia itp?

Piotr 

Mi się wydaje że 2. Sprawdź czy w sofcie daphile po zmianie ustawień bufera masz podobny problem. Nawet jeśli nie używasz tego softu, na próbę czy coś zmieni.

Ps. Jak porównanie obu? Myślę nad Ares2

Edytowane przez audiofan60
W dniu 7.07.2022 o 18:14, Piotr Sonido napisał:

Bo powiem wam że przemielilem wiele konfiguracji i nie spotkałem się z takim czymś. 

Jak te spowolnienia wyglądają? W sensie dźwięk zwalnia potem przyspiesza i znowu zwalnia itp?

Piotr 

Do tej pory się nie spotkałem z czymś takim na forach w PL ani na zachodzie. Warto jednak sprawdzić z innym urządzeniem źródłowym.

W dniu 7.07.2022 o 18:14, Piotr Sonido napisał:

Piotr 

Nie ma spowolnienia. Jest takie "pyknięcie", przeskok o ułamek sekundy - ale wyraźnie słyszalny. Występuje zarówno na ifi jak i na bluesoundzie, dlatego nie winiłbym streamera. Zmieniłem połączenie z coax na usb i jest stabilnie. Tylko w takim razie chciałbym się dowiedzieć, czy Denafrips po prostu tak ma, czy trzeba to reklamować i wymienić DAC-a na inną sztukę. Bo trochę lipa jeśli nie mogę korzystać z wejść coaxialnych, a tylko z samego USB.

A no to jeśli występuje na dwóch źródłach to nie wina ifi. To tak. Jedno masz wyjaśnione. 

To może faktycznie wada fabryczna DACa. Jak masz nowy to zdecydowanie go wymień. 

Piotr 

Helpdesk sie upiera, ze to zaklocenia od urzadzen domowych. A ja bardzo watpie, ale nie wiem jak mam sie upewnic. Moze sprobuje posluchac daca w innym mieszkaniu

"May I know if the same pops/clicks can be reproduced on the same soundtrack at the same playback time?

The DAC coax input is sensitive to electrical interference. The pops/clicks could be due to household appliances switching on/off.

Would you please monitor again if there is any home appliance that is being triggered ON when the pops/clicks happen?

Please let me know again."

Nie, nie ma takiej zaleznosci. Jesli to interferencje to nie wiem z czym. Malo prawdopodobne.

Chociaz jeden dac - chord qutest tez sie u mnie dziwnie zachowywal. Tak jakby byl nadwrazliwy na ladunki elektrostatyczne i tez przerywal, ale w inny sposob i nie bylo to regularne. Dzialo sie tak np jak przesuwalem fotel od komputera w drugim pokoju... (wiem, brzmi to absurdalnie), albo jak po jakims czasie dotknalem obudowy. W przypadku denafripsa jest to srednio co 2-5minut, bez zadnej interakcji z mojej strony

Edytowane przez wojtek_o

Przepraszam, czy mieszkasz w domku i po sąsiedzku są instalacje fotowoltaiczne? U mnie niestety zakłócenia i wahania napięcia są tak duże że bez stabilizatora napięcia sprzęt audio przestawał grać. Wata w głośnikach, brumienie transformatorów, problemy z odtwarzaniem plików z NAS po wifi. Dopiero kupno stabilizatorów napięcia i UPSów przywróciło wszystko do porządku.