Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon 7m do wzmacniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam mały dylemat.

Mam gramofon od którego kabel sygnałowy będzie mieć ok 7m długości do wzmacniacza.

Jak zrobić żeby nie było pogorszenia jakości dźwięku w torze analogowym?

Połączenia:

1. Gramofon - kabel 7m - przedwzmacniacz wbudowany we wzmacniaczu.

2. Gramofon - przedwzmacniacz gramofonowy - kabel 7m - wzmacniacz.

3. Inna opcja.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

https://www.audiostereo.pl/topic/159182-gramofon-7m-do-wzmacniacza/
  • Moderatorzy
25 minut temu, Neonix napisał:

Dzień dobry,

Mam mały dylemat.

Mam gramofon od którego kabel sygnałowy będzie mieć ok 7m długości do wzmacniacza.

Jak zrobić żeby nie było pogorszenia jakości dźwięku w torze analogowym?

Połączenia:

1. Gramofon - kabel 7m - przedwzmacniacz wbudowany we wzmacniaczu.

2. Gramofon - przedwzmacniacz gramofonowy - kabel 7m - wzmacniacz.

3. Inna opcja.

7 metrów, to bardzo dużo. Jeżeli będziesz używał wkładek MM, to pojemność przewodu stłumi Ci dźwięk. Jeśli nie masz możliwość skrócić tej odległości, to może warto pomyśleć o przedwzmacniaczu bliżej gramofonu. Najważniejsze aby pojemność przewodu między gramofonem a pre phono była jak najniższa . Są dostępne przewody o pojemności ok. 50pF/m .

BT 😉 

A poważnie to na pewno nie przesyłaj tak małego poziomu na duże odległości,

więc tylko pozostaje wersja z kablem PO wzmacniaczu dla MM.

Ale czy tak, czy tak, to "ciepłą" barwę masz zagwarantowaną 😉 

Bo albo drogi kabel - raczej solid albo jakiś DIY.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Poprawnie powinno być tak że preamp masz przy gramofonie a z preampa ciągniesz sygnał po XLR.
Jeżeli Twój pre i wzmacniacz nie mają gniazd zbalansowanych to bez pogorszenia sygnału raczej się nie uda

Zamiast pytać na forum kupiłbym 7m tzw. "mikrofonowego kabla", komplet zwykłych wtyków/gniazd Cinch i przestawał różne kombinacje aby na własne uszy się przekonać zamiast gdybania użytkowników forum.

Mam inny pomysł bo musi być te 7m niestety.

A co myślicie o bezprzewodowym Yamaha MusicCast VINYL 500?

Powinno to lepiej zagrać niż na 7m kabla.

Mam też wzmacniacz Yamahy obsługujący musicast.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

1 godzinę temu, przmor napisał:

Zamiast pytać na forum kupiłbym 7m tzw. "mikrofonowego kabla", komplet zwykłych wtyków/gniazd Cinch i przestawał różne kombinacje aby na własne uszy się przekonać zamiast gdybania użytkowników forum.

Nic tu takie kombinacje nie dadzą. Fizyki się nie oszuka. A teraz fakty a nie gdybania i przypuszczenia:

Przykład:

Wkładka MM typ Audiotechnica AT-VM95.

Indukcyjność uzwojenia - 550 mH

Rezystancja uzwojenia - 485 Ω

Imp. wejściowa pre phono - 47 kΩ

Pojemność wejściowa - przyjmując ostrożnie 7 m kabla mikrofonowego to daje co najmniej 500 pF jak nie więcej.

Z obliczeń kalkulatorem (alignmentprotractor.com/cartridge-utilities) wynika, że rezonans ok. +3,5 dB powstanie przy częstotliwości ok. 8 kHz. To dość spory pik ale wyraźny wzrost zaczyna się już przy częstotliwości 4 kHz a więc efekt w postaci uwypuklenia sopranów będzie bardzo słyszalny. Mało tego bo poniżej częstotliwości 12 kHz zacznie się gwałtowny spadek charakterystyki częstotliwościowej co jeszcze bardziej zniekształci przekaz muzyczny. I na nic nawet najlepsze pre phono bo już na wejściu jest sygnał mocno nie odpowiadający oryginałowi. Nie jest to jedyny defekt takiego rozwiązania. 7m kabla nawet najlepiej ekranowanego zbierze dość śmieci z otoczenia i przydźwięk gwarantowany. Wiem co piszę bo już kiedyś eksperymentowałem z długimi kablami od wkładki do wzmacniacza. Reasumując jedyne rozsądne wyjście to pre phono przy samym gramofonie.

opcja 2 najlepsza

czyli tt-> pre -> 7m -> wzmacniacz

lub opcja 3 z trafami symetryzującymi i desymetryzującymi za pre riaa . (potocznie xlr-y)

wystarczą trafa monacora 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

12 godzin temu, moltos napisał:

Reasumując jedyne rozsądne wyjście to pre phono przy samym gramofonie.

tak.

12 godzin temu, Neonix napisał:

A co myślicie o bezprzewodowym Yamaha MusicCast VINYL 500?

zawsze można spróbować , ale też raczej za pre riaa to się montuje , zresztą yamaha to żaden hi-end to nie ma co rwać włosy z głowy w trosce o jakość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bolo_senor