Skocz do zawartości
IGNORED

Topping D30 PRO - przetestuj i wygraj!

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bądź ze mną w kontakcie. Bo nie wiem czy mi się uda odsłuchać to jak coś to cię wpuszczę w moje miejsce.

Piotr 

Dziękuję .

Krzysztof .

KALIBER vel rydz .

Moja kolej.

Toppinga porównywałem ze swoim Arcamem irDac. Stałe elementy systemu to końcówka mocy na ICEpower1200AS2 + Dali Helikon 800. O elementach, które zmieniałem poniżej.

Obudowa obu przetworników jest bardzo solidna, gniazda w Toppingu są przykręcane do tylnego panelu, więc nie grozi im z czasem poluzowanie, czy wręcz wyrwanie w miejscu lutowania. W Arcamie tego nie mam, a szkoda.Topping ma wyświetlacz, a Arcam nie, jednak dla mnie to rzecz zbędna. Arcam ma na wejściu po dwa gniazda coax i optyczne. Topping po jednym, ale ma gniazda XLR, a to już zbędne dla mnie nie jest.
  Obydwa przetworniki mogą być wykorzystane jako przedwzmacniacz i oba w tej roli należy traktować jako sprzęt doraźny. Jednak nie ma co się czarować, prawdziwego przedwzmacniacza ani Arcam, ani Topping nie zastąpią. Arcam w tej roli jest nieco gładszy i łagodniejszy, Topping natomiast jest kliniczny, chce za bardzo analizować nagranie. Oba w roli przedwzmacniacza grają za płasko i za chropowato. Mają taką możliwość i b.dobrze, w razie awarii preampu lub przy niewysokich oczekiwaniach mamy na czym słuchać.

Topping D30Pro ma 9 filtrów, zmieniających brzmienie. nie pamiętam dobrze który, ale F4 lub F5 wydawał dźwięki bardziej soczyste,wygładzone. W pozostałych różnice  były bardzo subtelne, albo wydawało mi się,że jakieś słyszę.
Teraz to najgorsze, czyli... próba opisania dźwięku.
     Po USB; czyli najważniejsze dla mnie wejście w DAC'ach, napędem jest laptop tylko do muzyki wykorzystywany. Nie mam słuchu von Karajana, lecz nie jestem też kompletnie głuchy, ale ja tej opisywanej sterylności i chropowatości w Toppingu, w roli DAC'a, nie słyszę. Może jest to spowodowane przedwzmacniaczami jakich używam tj. Yamaha CX 1000 i klon First Watt B1 według projektu Nelsona Passa.
Topping kładzie nacisk na szczegóły w wysokich i średnich tonach. Najniższe tony są zróżnicowane i nie zlewają się, średni bas jest wystarczająco silny, ale mam wrażenie,że wybrzmiewa krócej niż powinien.
Słychać, że jest lepiej gdy podłączymy się pod wyjście zbalansowane XLR. I po RCA i XLR stereofonia jest bardzo ładna, scena jest szeroka z bardzo przyzwoitą głębią.
     Wejście koaksjalne; jako napęd Yamaha CDX 1060 i Pioneer DV-393 przerobiony według wskazań Lampizatora + przerobione zasilanie. Ciężko ocenić współpracę z Pioneerem bo Topping cyklicznie przerywał. Ciężko to opisać, ale to tak jakbyśmy co kilka sekund włączali pauzę na sekundę. Z Yamahą na początku też był podobny efekt, tylko że o wiele rzadziej, ale po kilku minutach wszystko było w porządku. Myślę,że jakaś wada akurat tego egzemplarza bo inaczej w sieci by huczało o takim problemie. Na koaksjalnym grało ładniej niż z USB, ale trzeba pamiętać, że tam napędem był laptop, a tutaj CD, którego na co dzień nie używam jako napędu, bo choć wysoko oceniam go jako napęd to znacznie wyżej jako odtwarzacz. Niestety nie mam sprzętu, który miałby wyjście i USB i Coax bo tylko wtedy można w miarę obiektywnie ocenić wyższość jednego wejścia nad drugim.  Wejście optyczne nie wiem jak wypada bo ich nigdy nie używam.

W stosunku do Arcama irDac Topping D30 Pro charakteryzuje dość głęboki bas + jaśniejsze podanie średnich i wysokich tonów
Czy jest gorszy od Arcama? Jest po prostu inny, tak jak wzmacniacze, czy kolumny. Jedni wolą ciepło lampy i jej niedostatki, inni neutralność klasy D np.Hypex czy ICEpower, a jeszcze inni miks tych zestawów. Posiadam dwa całkowicie różne przedwzmacniacze bo czasem wolę muzykę podaną cieplej, a czasem sporo jaśniej,w której słyszę najmniejsze detale .W końcu i tak sporo można zmienić choćby tak marnym DSP jaki oferuje Foobar.

Największym zaskoczeniem na plus był dla mnie całkowity brak chropowatości i klinicznego podawania dźwięku przez Toppinga jako DAC, a na to "liczyłem" po tak licznych opisach w internecie. Jest klinika, ale w funkcji przedwzmacniacza, a ja nie liczę na porządny przedwzmacniacz w sprzęcie budżetowym. Od tego są osobne konstrukcje.

Edytowane przez Felixs

Zapomniałem o zdjęciu konkurentów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Felixs
2 godziny temu, Felixs napisał:

Wejście koaksjalne; jako napęd Yamaha CDX 1060 i Pioneer DV-393 [...] Ciężko ocenić współpracę z Pioneerem bo Topping cyklicznie przerywał. Ciężko to opisać, ale to tak jakbyśmy co kilka sekund włączali pauzę na sekundę. Z Yamahą na początku też był podobny efekt, tylko że o wiele rzadziej...

Tragedia i kupa a nie przetwornik.
Podstawowa rola przetwornika to przyjąć sygnał coax/optyk i wypuścić analog. To już kolejna informacja jaką czytam ostatnimi czasy o problemach toppinga z załapaniem synchro po coax/optyk.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wadliwy egzemplarz czy konstrukcja?

Stawiam na konstrukcję.
Identycznie jest z audiolabem - na forum pinkfishmedia jest masa wątków o niemożliwości zafiksowania sygnału na M-DACu. Producent zmieniał firmware, udzielał rad na forum a i tak niesmak pozostał. Urządzenie po prostu wadliwie zaprojektowane.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

7 minut temu, yayacek napisał:

Stawiam na konstrukcję.
Identycznie jest z audiolabem - na forum pinkfishmedia jest masa wątków o niemożliwości zafiksowania sygnału na M-DACu. Producent zmieniał firmware, udzielał rad na forum a i tak niesmak pozostał. Urządzenie po prostu wadliwie zaprojektowane.

A to przecież model który dostał nagrody. Miałem qdaca ale nie polubiliśmy się wzajemnie. Nie odpowiadał mi dźwiękowo. 

Piotr 

Widzę że jest problem z tym egzemplarzem po podłączeniu coaxial .

Może ktoś następny z testujących sprawdzi to jeszcze ,

bo tylko to wejście mnie interesuje .🤔

Pozdrówko .

KALIBER vel rydz .

Witam, chciałbym zamieścić krótką recenzję Toppinga D30Pro. Urządzenie z zewnątrz było już opisywane wcześniej przez innych testujących więc nie będę się powtarzał. Jedynie wyświetlacz nie przypadł mi do gustu, oczywiście jest na nim wszytko czytelne, ale Ja bym widział w nim jakiś mały wyświetlacz oled w kolorze innym niż ten pomarańczowy, ale to szczegół. 
Dac używałem tylko przez wejście coaxial a za źródło pracowało allo digione 1.2 i porównywałem go z moim Matrix Quattro Dac. D30Pro jest bardziej oszczędny na basie, ale ma dobrą kontrolę i jest szybki a zarazem gdy potrzeba jest i dobre zejście. Bas podobał mi się lepiej niż w moim Matrixie. Ze względu na mniejszy bas zapewne, D30Pro bardziej szczegółowo pokazuje wysokie tony, jest więcej informacji, ładnie "wiszą" w powietrzu, są pokazane niuasne ale nic nie kłuje w uszy. Średnica jest na tym samym poziomie co mój przetwornik. Na pochwalę zasługuje bardzo szeroka scena i głębia, holografia też jest lepiej niż w moim dacu. Nie zauważyłem praktycznie różnicy przy zmianie filtrów podczas odtwarzania.
Ogólnie bardzo fajny dac którego zamieniłbym na mojego, gdyż nie ukrywam zagrał poprostu lepiej czy też może lepiej się wpasował w resztę systemu. Czytam ostatnie posty o problemie z połączeniu po coaxial, u mnie przez cały czas użytkowania nic nie zrywało sygnału. Zostaje teraz z dylematem, a co gdyby wypróbować jakiegoś dac z przedziału 5-10 kzł? Tak czy inaczej dziękuję bardzo firmie Audiomagic za wypożyczenie sprzętu, pozdrawiam Marcin 

3 godziny temu, KALIBER napisał:

Widzę że jest problem z tym egzemplarzem po podłączeniu coaxial .

Może ktoś następny z testujących sprawdzi to jeszcze ,

bo tylko to wejście mnie interesuje .🤔

Pozdrówko .

Ja korzystam z COAX w teście i jest ok. Nie zrywa połączenia. 

3 godziny temu, marteo1981 napisał:

Zostaje teraz z dylematem, a co gdyby wypróbować jakiegoś dac z przedziału 5-10 kzł?

Gustard R26 ... potencjalny killer.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

No ja dzisiaj odebrałem i idzie od jutra na " warsztat odsłuchowy " 🙂 no u mnie tylko tor słuchawkowy ale szykują się słuchawki z górnej półki więc będzie jak się wsłuchać co on tam wypluwa z siebie za dźwięki 🙂

7 godzin temu, Piopio napisał:

Ja korzystam z COAX w teście i jest ok. Nie zrywa połączenia. 

Gustard R26 ... potencjalny killer.

Czytałem o nim. Czekam aż będzie w polskiej dystrybucji, pisałem do 4Hifi, mają go zamówionego,trzeba poczekać. Tak samo będę chciał pożyczyć X26PRO. 

Edytowane przez marteo1981
2 godziny temu, marteo1981 napisał:

Czytałem o nim. Czekam aż będzie w polskiej dystrybucji, pisałem do 4Hifi, mają go zamówionego,trzeba poczekać. Tak samo będę chciał pożyczyć X26PRO. 

Jakby to nie był kłopot to chętnie wpadłbym na odsłuch. Chętnie bym porównał te DAC z moim SMSL SU-9.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy ktoś miał okazję porównywać D30pro z SMSL SU-9?

Ciekawy jestem jakie są ogólne wrażenia i różnice w jeśli chodzi o odsłuch, a nie pomiary. Interesuje mnie też porównanie ze starszymi konstrukcjami tych firm, może ktoś miał taka możliwość porównań.

Jakiś czas temu pozbyłem się DAC Wadia na rzesz chińskiej płytki Na TDA1541A, ale wykonanej na dobrych elementach i lampowym stopniu analogowym. Taki powrót do przeszłości, jest fajnie, ale zaczęło mi brakować analityczności i wielu innych aspektów nowoczesnych przetworników, wiadomo, lampy na wyjściu itd... Nowe produkty wspomnianych firm są stosunkowo tanie i z chęcią dokupię sobie dodatkowy przetwornik grający bardziej "liniowo", kulko pozostaje kwestia wyboru, starszy wyższy model czy jeden ze wspomnianych na początku.

Będę wdzięczny za jakieś sugestie.

28 minut temu, jurek1 napisał:

Czy ktoś miał okazję porównywać D30pro z SMSL SU-9?

Generalnie oba przetworniki idą łeb w łeb. Praktycznie nie da się ich rozróżnić. Z jednym wyjątkiem - przy muzyce akustycznej i dobrze nagranym wokalu SMSL SU-9 jest bardziej realistyczny. Wokal brzmi po prostu troszkę lepiej. A to wystarczy, że przyjemność ze słuchania jest większa. 

No i jest wsparcie MQA. Dla mnie to duży plus. SMSL ma też BT. Co nie jest bez znaczenia - mam tak podłączony TV. 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Generalnie oba przetworniki idą łeb w łeb. Praktycznie nie da się ich rozróżnić. Z jednym wyjątkiem - przy muzyce akustycznej i dobrze nagranym wokalu SMSL SU-9 jest bardziej realistyczny. Wokal brzmi po prostu troszkę lepiej. A to wystarczy, że przyjemność ze słuchania jest większa. 

No i jest wsparcie MQA. Dla mnie to duży plus. SMSL ma też BT. Co nie jest bez znaczenia - mam tak podłączony TV. 

Ja korzystam z Qobuz na Roonie plus Malina z Digione Signature, i z tego co wiem Qobuz nie ma MQA, który i tak ma bardzo rożne opinie.

D30pro w swoich pieniądzach naprawdę gra fajnie i tak jak pisałem nawet droższe konstrukcje może sceną w głąb pokonać. Dobrze wycenione urządzenie. A odnośnie MQA to też wolę słuchać z Qobuz a niżeli plikówm MQA z Tidala.

Edytowane przez RobG1974
5 minut temu, RobG1974 napisał:

D30pro w swoich pieniądzach naprawdę gra fajnie i tak jak pisałem nawet droższe konstrukcje może sceną w głąb pokonać. Dobrze wycenione urządzenie. A odnośnie MQA to też wolę słuchać z Qobuz a niżeli plikówm MQA z Tidala.

Cześć, probowałeś może d30 pro z Digione Signature?, z tego co pamiętam masz tą nakładkę.

Niestety nie, mam ją podłączona do innego daca po BNC i tego zestawu nie ruszam bo mam bardzo ciężki dostęp. Słuchałem z sotm-a i jeszcze z jednego transportu opartego na malinie z recklokerem allo i wyjściem coax. Mi najbardziej odpowiadał z tych 2 źródeł dźwięk z sotma w połączeniu z D30pro. Sotm dodaje trochę ciepła i ja taki przekaz lubię. Niestety nie zdążyłem posłuchać jeszcze z Luminem u2 mini bo on mi przyszedł po odesłaniu d30pro. A Lumin mnie zaskoczył bardzo pozytywnie w stosunku do digione signature.

1 godzinę temu, RobG1974 napisał:

Niestety nie, mam ją podłączona do innego daca po BNC i tego zestawu nie ruszam bo mam bardzo ciężki dostęp. Słuchałem z sotm-a i jeszcze z jednego transportu opartego na malinie z recklokerem allo i wyjściem coax. Mi najbardziej odpowiadał z tych 2 źródeł dźwięk z sotma w połączeniu z D30pro. Sotm dodaje trochę ciepła i ja taki przekaz lubię. Niestety nie zdążyłem posłuchać jeszcze z Luminem u2 mini bo on mi przyszedł po odesłaniu d30pro. A Lumin mnie zaskoczył bardzo pozytywnie w stosunku do digione signature.

No tak, ale to inny przedział cenowy.

8 godzin temu, Piopio napisał:

Jakby to nie był kłopot to chętnie wpadłbym na odsłuch. Chętnie bym porównał te DAC z moim SMSL SU-9.

Nie ma problemu, jak będę któryś mieć to dam znać. 

@greg190872 

Proszę o kontakt celem podania danych do wysyłki.

19 minut temu, jurek1 napisał:

Jak wrażenia?

Jeszcze dziś ostatnie testy. 😉 

W związku z tym, że kolega @greg190872się nie odzywa to wysyłam DAC do następnego w kolejce.

11 godzin temu, Piopio napisał:

W związku z tym, że kolega @greg190872się nie odzywa to wysyłam DAC do następnego w kolejce.

Piopio,wyslalem Ci dane na priv.

Mało, bardzo mało opisów z testowania. Czyżby nie było o czym pisać?

6 minut temu, yayacek napisał:

Mało, bardzo mało opisów z testowania. Czyżby nie było o czym pisać?

No ja jeszcze nie wyplułem recenzji bo tak się składam ale sprawy sercowe mi przeszkadzają no ale nie w sferze uczuciowej tylko zdrowotnej więc musicie chwilę poczekać aż nabiorę oddechu i spowolnie tętno i obniżę ciśnienie 

• Pokaż nowe odpowiedzi