Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD/ Transport

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Ponieważ temat w dziale Hi end, jest martwy, zakładam podobny tutaj.

Poszukuję odtwarzacz CD Transport, lepszy dźwiękowo, jakościowo niż obecny Nad C541. Coś docelowego. Transparentne z bardzo mocnym dołem.

Sprzęt używany, może być windydż.

Warunek konieczny - dostępność laserów.

Nie piszę specjalnie budżetu, bo jestem ciekaw, Waszych propozycji.

Za ile można minimum kupić? Max wiadomo nie istnieje. Ale tu chodzi by jakościowo pasowało do systemu.

Thiel CS 1.5

Końcówka Ugoda

Preamp zbudowany na bazie Conrad Johnson PV 12. Prawdopodobnie zrobię jeszcze inny dla porównania. 

Źródła: dac Nostromo Wolf 2 wersja rozszerzona. Gramofon.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/159220-odtwarzacz-cd-transport/

Audiolab CDT6000.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Moderatorzy
47 minut temu, 1Ender napisał:

Cześć! Ponieważ temat w dziale Hi end, jest martwy, zakładam podobny tutaj.

Poszukuję odtwarzacz CD Transport, lepszy dźwiękowo, jakościowo niż obecny Nad C541. Coś docelowego. Transparentne z bardzo mocnym dołem.

Sprzęt używany, może być windydż.

Warunek konieczny - dostępność laserów.

Nie piszę specjalnie budżetu, bo jestem ciekaw, Waszych propozycji.

Za ile można minimum kupić? Max wiadomo nie istnieje. Ale tu chodzi by jakościowo pasowało do systemu.

Thiel CS 1.5

Końcówka Ugoda

Preamp zbudowany na bazie Conrad Johnson PV 12. Prawdopodobnie zrobię jeszcze inny dla porównania. 

Źródła: dac Nostromo Wolf 2 wersja rozszerzona. Gramofon.

Pozdrawiam

Moim zdaniem, jednym z najlepszych transportów CD ze średniej półki jest Sonic Frontiers SFT1. Świetny dźwiękowo i przejście z niego, by odczuć solidny przyrost jakości, to już klocki klasy Esoteric, wyjścia Spdif, BNC, toslink, ładnie zbudowany, zarówno w środku jak i na zewnątrz, dostępny zarówno laser (kilkadziesiąt złotych) jak i każdy inny element elektorniczny. Z racji tego, że oparty na dostępnych podzespoalch Philipsa, bez żadnych czesci custowowych, łatwy do serwisowania dla każdego warsztatu. Nie robiłem research, jak wyglada teraz cenowo, w czasach galopującej inflacji, ale te dwa lata temu jak go sprzedawałem, kosztował w okolicy 4-5 tys za egzemplarz w idealnym stanie. 

-----------------

Nie lepiej zripować płyty CD do flac a dokupić jakiś transport sieciowy? Jest trochę roboty ale potem duży komfortw odsłuchu. Cała biblioteka muzyki w zasięgu ręki bez odrywania się od szklaneczki. DAC i to fajnie grający przecież już masz. 

30 minut temu, plastik1989 napisał:

Moim zdaniem, jednym z najlepszych transportów CD ze średniej półki jest Sonic Frontiers SFT1. Świetny dźwiękowo i przejście z niego, by odczuć solidny przyrost jakości, to już klocki klasy Esoteric, wyjścia Spdif, BNC, toslink, ładnie zbudowany, zarówno w środku jak i na zewnątrz, dostępny zarówno laser (kilkadziesiąt złotych) jak i każdy inny element elektorniczny. Z racji tego, że oparty na dostępnych podzespoalch Philipsa, bez żadnych czesci custowowych, łatwy do serwisowania dla każdego warsztatu. Nie robiłem research, jak wyglada teraz cenowo, w czasach galopującej inflacji, ale te dwa lata temu jak go sprzedawałem, kosztował w okolicy 4-5 tys za egzemplarz w idealnym stanie. 

Sonic Frontiers SFT1, ogólnie nie dostępny na rynku wtórnym. Dla mnie dość egzotyczna marka, bo nie znam.

Czy urządzenie może działać jako samodzielny odtwarzacz CD?

Zależy mi na uniwersalności. W pierwszej kolejności odtwarzacz, potem transport.

Audiolab CDT6000 warto brać pod uwagę?

Dziękuję i pozdrawiam 

Edytowane przez 1Ender
14 minut temu, 1Ender napisał:

Zależy mi na uniwersalności. W pierwszej kolejności odtwarzacz, potem transport.

Tego praktycznie nie da się pogodzić. Albo to albo to żeby było dobrze.

Jak kupisz dobry CD to już nie potrzebny Ci dobry transport.

Polecam ARCAM CDS50 - jako CD i transport sieciowy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, plastik1989 napisał:

calkowity brak na rynku wtornym.

• Moderatorzy
15 minut temu, tomek7776 napisał:

calkowity brak na rynku wtornym.

Jeden to kojarzę na rynku wtórnym nawet teraz. Ja jak miałem ten transport i kontrolowałem rynek wtórny, to tak średnio co około pół roku się pojawiał jeden. Faktycznie znikały dosyć szybko i trzeba na nie trochę polować, ale tak jest z każdym uznanym sprzętem z drugiej ręki, którego nie ma za dużo na rynku wtórnym. 

DAC Mcintosha do mojego transportu próbuje upolować od dwóch lat i jeszcze nie widziałem nawet jednej oferty w Polsce. A w Europie były może 2-3 w tym okresie. 

-----------------

Cześć,

sprawdź Cyrusa CDt, to czysty transport, jest powszechnie chwalony za bardzo dobrą jakość w tej cenie, z dostępnością laserów nie ma problemu, jest to dużo wyższa półka niż wspomniany Audiolab, co więcej charakter dźwięku jest bliski temu o czym pisałeś.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

10 minut temu, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

sprawdź Cyrusa CDt, to czysty transport, jest powszechnie chwalony za bardzo dobrą jakość w tej cenie, z dostępnością laserów nie ma problemu, jest to dużo wyższa półka niż wspomniany Audiolab, co więcej charakter dźwięku jest bliski temu o czym pisałeś.

Pozdrawiam,

Michał

A czym ta dużo wyższa półka się charakteryzuje ? Jeśli zegar i zasilanie są porządne to różnice będę na granicy percepcji.

1 minutę temu, Piopio napisał:

A czym ta dużo wyższa półka się charakteryzuje ? Jeśli zegar i zasilanie są porządne to różnice będę na granicy percepcji.

Dźwiękiem. Mam oba na półce. Jak masz wątpliwości to zapraszam, posłuchasz i porównasz...

Pozdrawiam,

Michał

Dźwiękiem. Mam oba na półce. Jak masz wątpliwości to zapraszam, posłuchasz i porównasz...

Pozdrawiam,

Michał

Z moich doświadczeń wynika, że transport może być dobry albo zły. Czyli Audiolab jest zły skoro Cyrus gra lepiej. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Z moich doświadczeń wynika, że transport może być dobry albo zły.

Z moich, że może być inny. Dla jednego lepszy dla drugiego gorszy.

Pozdrawiam,

Z moich, że może być inny. Dla jednego lepszy dla drugiego gorszy.

Pozdrawiam,

Transport przesyła dane cyfrowe. Może to robić dobrze albo źle (zakłócenia elektryczne, jitter). Tyle. Domniemane różnice w brzmieniu transportów to jedno z wielu oszustw w audio.

Nieźle... Powiedz to tym wszystkim, którzy wypożyczają je do testów, słuchają, porównują i... słyszą różnicę.

Pozdrawiam,

Michał

11 minut temu, Na Temat Audio napisał:

Nieźle... Powiedz to tym wszystkim, którzy wypożyczają je do testów, słuchają, porównują i... słyszą różnicę.

Pozdrawiam,

Michał

To samo jest z kablami. Siła autosugestii jest niesamowita. 

8 minut temu, Piopio napisał:

Transport przesyła dane cyfrowe. Może to robić dobrze albo źle (zakłócenia elektryczne, jitter). Tyle. Domniemane różnice w brzmieniu transportów to jedno z wielu oszustw w audio.

Witam,

a ciekawe jak się kolega odniesie do takich informacji:

"Whilst it is true that the data on a CDs is stored in ‘1s and 0s’, the way it is read, picking up different frequencies of reflected light, has analogue elements to it. Therefore, precision engineering can improve the performance. Off-the-shelf mechanisms produce significant ‘system noise’ when the stepper motors of the mechanism are required to be used during the error correction processes when the data was not picked up on the first pass. Our ‘Servo-Evolution’ system reduces these re-reads and corrections by around 20%, producing not only a cleaner data stream for the DAC, but significantly less noise induced in the analogue output stages."

Może trzeba pomyśleć o zmianie hobby...

Pozdrawiam

26 minut temu, Piopio napisał:

mylisz sie.

lub twoj sluch tego nie ogarnia.

tyle w temacie.

54 minuty temu, Witor36 napisał:

Witam,

a ciekawe jak się kolega odniesie do takich informacji:

"Whilst it is true that the data on a CDs is stored in ‘1s and 0s’, the way it is read, picking up different frequencies of reflected light, has analogue elements to it. Therefore, precision engineering can improve the performance. Off-the-shelf mechanisms produce significant ‘system noise’ when the stepper motors of the mechanism are required to be used during the error correction processes when the data was not picked up on the first pass. Our ‘Servo-Evolution’ system reduces these re-reads and corrections by around 20%, producing not only a cleaner data stream for the DAC, but significantly less noise induced in the analogue output stages."

Może trzeba pomyśleć o zmianie hobby...

Pozdrawiam

Ten marketingowy tekst wskazuje, że może to być dobry transport. Tyle.

37 minut temu, tomek7776 napisał:

mylisz sie.

lub twoj sluch tego nie ogarnia.

tyle w temacie.

Hmm, trochę transportów słyszałem w życiu. Ja się nie oszukuję jak inni audiofile. Wystarczy podział na dobry i zły. 

8 minut temu, tomek7776 napisał:

wydaje mi sie ze ten temat to jednak nie dla ciebie.

a wydawanie wyrokow ze audiofile oszukuja to juz przesada.

Przesada ? Audiofile to często techniczni ignoranci. Wszystko można im wmówić bo nie potrafią zweryfikować kłamstw, którymi się ich karmi. Kable USB, kable sieciowe i zasilające, switche, transporty USB - łykają to bez zastanowienia się.

8 minut temu, Witor36 napisał:

Zastanawia mnie zatem czemu grasz z ARCAM CDS50 można było kupić połowę tańszego audiolaba 😉

ARCAM nie jest transportem. Poza tym odtwarza SACD i jest transportem sieciowym - Tidal, radio. Dużo bardziej funkcjonalny.

29 minut temu, Piopio napisał:

ARCAM nie jest transportem. Poza tym odtwarza SACD i jest transportem sieciowym - Tidal, radio. Dużo bardziej funkcjonalny.

Wobec powyższego widzę to tak:

użytkownik urządzenia "all-in-one" wydaje werdykt na temat transportów nazywając innych użytkowników ignorantami

Hyyyyymmmm......

14 minut temu, Witor36 napisał:

użytkownik urządzenia "all-in-one" wydaje werdykt na temat transportów

Chyba trochę ich słuchał .

59 minut temu, Piopio napisał:

Hmm, trochę transportów słyszałem w życiu.

KALIBER vel rydz .

Panowie podyskutujcie w innym wątku czy słychać transport czy nie. Mnie nie interesują wasze dywagacje.

Konkretny proszę. Transport - charakter grania, CD - opis brzmienia. Czy to aż takie trudne????

Pozdrawiam 

Edytowane przez 1Ender
16 minut temu, 1Ender napisał:

Panowie podyskutujcie w innym wątku czy słychać transport czy nie. Mnie nie interesują wasze dywagacje.

Konkretny proszę. Transport - charakter grania, CD - opis brzmienia. Czy to aż takie trudne????

Pozdrawiam 

Ale masz błędne przekonania .... staram się pomóc. 

43 minuty temu, Witor36 napisał:

Wobec powyższego widzę to tak:

użytkownik urządzenia "all-in-one" wydaje werdykt na temat transportów nazywając innych użytkowników ignorantami

Hyyyyymmmm......

Mam 30 lat doświadczeń w tym hobby. Więc wiesz ... Pamiętam czasy gdy nie było jeszcze DACów 😉

2 minuty temu, Piopio napisał:

Ale masz błędne przekonania .... staram się pomóc. 

Mam 30 lat doświadczeń w tym hobby. Więc wiesz ... Pamiętam czasy gdy nie było jeszcze DACów 😉

Co znaczy błędne przekonanie. Możesz uzasadnić?

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napisz coś więcej o CEC TL51. Miałeś go, słuchałeś? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
17 minut temu, 1Ender napisał:

Pozdrawiam 

Jeśli myślisz, że ktoś poda ci na tacy przepis na świetne brzmienie w Twoim systemie to jesteś w błędzie, to czego możesz się tu spodziewać to jedynie subiektywne odczucia użytkowników, które podejrzewam nijak będą się miały do tego jak Ty będziesz brzmienie odbierał więc jedyna słuszna droga to posłuchać u siebie kilku rozwiązań. Ktoś wspominał wyżej o Cyrusie, uważam że jest do sprawdzenia, ktoś jeszcze wspominał Esoteric za miliony monet (który rzeczywiście gra pięknie) ale budżet srogi. Wytypuj kilka urządzeń i porównaj.

28 minut temu, 1Ender napisał:

Co znaczy błędne przekonanie. Możesz uzasadnić?

Że transporty charakteryzują się jakimś charakterem brzmienia. Mogą brzmieć dobrze (dobra separacja dźwięków, głębia, czarne tło, realistyczne wokale) lub źle (przytłumione wszystko). 

Naprawdę mało jest dobrze grających transportów. A te dobre są szalenie drogie.  Dużo prościej i taniej jest kupić dobry CD. Efekt będzie lepszy. np. ARCAM CDS50 gra bardzo dobrze. Mogę go szczerze polecić. Żeby uzyskać podobny efekt z transportu i DAC musiałbyś wydać przynajmniej 2-3 więcej. Ma to sens ?

Edytowane przez Piopio

• Pokaż nowe odpowiedzi