Skocz do zawartości
IGNORED

,,Słabsza elektronika"

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry od kilku dni mam dylemat.Kupiłem nowe kolumny Emotivy B1+ i zastanawiam się czy mój system,nie jest no za bardzo low-endowy.Monitorki są ponoć bardzo audiofilskie i zawstydzają kilku krotnie droższe skrzynki.Muszą się wygrzać a z opisów aż 2 miesiące :(.Zawsze kupowałem z drugiej ręki już ,,wygrzane".Mam nauczkę że nowych nowych kolumn już więcej nie kupie.Co mam?: Korzystam z dwóch wzmacniaczy i jeden robi jako końcówka mocy : Thule IA Spirit i Acoustic Advance MAP-101 źródło to Harman HD 970 który ma daca co brzmi zdecydowanie lepiej niż CD .Kable mam dobre, drogie więcej warte niż to co powyżej.Tak jestem kablofilem.Pokój 12 M2(prostokąt).Mam też JBL Northridge E30 i co ważne mam bas.

https://www.audiostereo.pl/topic/159256-s%C5%82absza-elektronika/
  • Administratorzy
Godzinę temu, AudioTeacher napisał:

Dzień dobry od kilku dni mam dylemat.Kupiłem nowe kolumny Emotivy B1+ i zastanawiam się czy mój system,nie jest no za bardzo low-endowy.Monitorki są ponoć bardzo audiofilskie i zawstydzają kilku krotnie droższe skrzynki.Muszą się wygrzać a z opisów aż 2 miesiące :(.Zawsze kupowałem z drugiej ręki już ,,wygrzane".Mam nauczkę że nowych nowych kolumn już więcej nie kupie.Co mam?: Korzystam z dwóch wzmacniaczy i jeden robi jako końcówka mocy : Thule IA Spirit i Acoustic Advance MAP-101 źródło to Harman HD 970 który ma daca co brzmi zdecydowanie lepiej niż CD .Kable mam dobre, drogie więcej warte niż to co powyżej.Tak jestem kablofilem.Pokój 12 M2(prostokąt).Mam też JBL Northridge E30 i co ważne mam bas.

Często zmiana audio niewiele wnosi a wręcz pogarsza przez źle ustawione kolumny oraz samą akustykę pomieszczenia. Co do reszty to nie wypowiem się. Ale temat podpinam na 15 dni. Przeniosłem też do zakładki Hi Fi. W razie gdyby to można do start. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Te monitory kosztują 1350 /para 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeszcze ze wstęgą, to wiele mówi o jakości, nie żebym był wyznawcą cen, ale logika podpowiada, ze nikt nie robi dobrych kolumn za te pieniądze, nie mówiąc o wstędze. A po co ci dwa wzmacniacze?

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• Administratorzy
1 minutę temu, Jacchusia napisał:

Te monitory kosztują 1350 /para 

https://sklep.soundclub.pl/pl/products/glosniki/podstawkowe/emotiva-airmotiv-b1-640.html

jeszcze ze wstęgą, to wiele mówi o jakości, nie żebym był wyznawcą cen, ale logika podpowiada, ze nikt nie robi dobrych kolumn za te pieniądze, nie mówiąc o wstędze. A po co ci dwa wzmacniacze?

Fakt ja bym nie wymagał od nich zbyt wiele. Choć na taki rozmiar pomieszczenia powinno być k.

Godzinę temu, AudioTeacher napisał:

Thule IA Spirit

Pomysl o tym:

Ukryta Zawartość

Miałem poprzedni model, graja naprawdę fajnie i w 12m2 nawet bedzie sporo basu.

Ukryta Zawartość

• Administratorzy
Teraz, Jacchusia napisał:

Pomysl o tym:

https://allegro.pl/oferta/monitor-audio-bronze-2-kolumny-stereo-12185978321

Miałem poprzedni model, graja naprawdę fajnie i w 12m2 nawet bedzie sporo basu.

Raczej nie to było pytaniem kolegi z tematu.

2 minuty temu, Espectro napisał:

Fakt ja bym nie wymagał od nich zbyt wiele. Choć na taki rozmiar pomieszczenia powinno być k.

Ten wzmak jest ok. Ja bym sprzedał ten drugi, obie pary kolumn i zainwestował własnie w nowe kolumny. 

Teraz, Espectro napisał:

Raczej nie to było pytaniem kolegi z tematu.

No tak, piszę co ja nt. mysle, co bym zrobił. To tylko rada, nie krytyka.

Te JBL to takie łupanie, a nie bas. dodatkowo z natarczywą górą. Więc jeżeli lubisz taki dźwięk, to każde bardziej wyrównane kolumny nie będą w twoim guście.

Emotiva nie znam, ale widząc cenę nie spodziewałbym się fajerwerków. Chyba wykonałeś krok w bok, a nie do przodu.

15 minut temu, AudioTeacher napisał:

Mam model Thule IA Spirit 100 i robi jako końcówka mocy.Kupiłem go od kolegi za 600 zł.Fajnie brzmi.I drugi z olx za tą samą cene

Ten Thule jest ok, dzięki niemu masz dobry bas. Zastanów się nad drugim wzm i tym co pisałem o kolumnach. Moim zdaniem to one powodują u ciebie niedosyt, bo skoro masz watpliwości to pewnie z powodu tego, ze coś ci się nie podoba. Wyznaje taką zasade, ze kolumny powinny być sporo droższe od wzm, to nie reguła, bo ostatecznie decyduje jakość dzwięku, ale się sprawdza 🙂

trochę to żenujące jak niby znawcy po cenie jakość kolumn rozpoznają 🙄

tak to każdy potrafi.

8 godzin temu, Allmr napisał:

Te JBL to takie łupanie, a nie bas.

tu akurat się zgodzę jak ktoś lubi bułowaty bas to trudno się przyzwyczaić szczególnie do takiego z małycz głośników

druga sprawa kolumny mają bas refleks z tyłu , bliskość ściany z tyłu powinna im pomóc.

8 godzin temu, Jacchusia napisał:

Ten Thule jest ok, dzięki niemu masz dobry bas

a ja bym z tym polemizował , słuchałem na własnych kolumnach thula i jakoś basem nie imponował , grał raczej jasnowato

• Administratorzy
11 godzin temu, bolo_senor napisał:

tak to każdy potrafi.

tu akurat się zgodzę jak ktoś lubi bułowaty bas to trudno się przyzwyczaić szczególnie do takiego z małycz głośników

druga sprawa kolumny mają bas refleks z tyłu , bliskość ściany z tyłu powinna im pomóc.

Kwestia ustawienia. Miałem to samo a różnica jest ogromna. Pytanie tylko czego dokładnie się szuka. 

11 godzin temu, bolo_senor napisał:

tak to każdy potrafi.

Dla ciebie żenujące, ale niestety prawdziwe. Kasa ma znaczenie.

Na 100 wątków na tym forum w 99 pojawia się argument z serii "pieniądze nie grają". Otóż grają. Możesz oczywiście podawać jakieś jednostkowe przykłady, że jest inaczej, ale z reguły wysoka jakość wiąże się z ceną. Dlatego często pada pytanie o budżet, bo chodzi o to, żeby za określoną ilość banknotów kupić możliwie najlepsze graty. Następny etap, to magiczne słowo "synergia".

Gdybyś miał nieograniczony budżet to kupiłbyś kolumny za 1000PLN, czy za 30 000PLN?
I wracając do twojego zażenowania - mógłbyś podać przykłady nowych kolumn za 1000PLN, które są świetne? 

Tyle, że ciągle nie wiemy z czego kolega jest niezadowolony. Pisze - jest bas i to właściwie wszystko. Cena kabli też o niczym nie świadczy - liczy się głównie struktura... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15 minut temu, audioburak napisał:

Pisze - jest bas...

Czytaj uważniej: bas miał w JBL, a w Emotiva nie ma.

BTW jak dla mnie to klasyczny skok w bok nietrafiony w gust. Chcesz poprawy musisz inwestować.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 22.07.2022 o 09:05, Allmr napisał:

...Gdybyś miał nieograniczony budżet to kupiłbyś kolumny za 1000PLN, czy za 30 000PLN?

I wracając do twojego zażenowania - mógłbyś podać przykłady nowych kolumn za 1000PLN, które są świetne? 

Kupiłbym takie, które mi pasują najlepiej. W przypadku kolumn glośnikowych cena w żaden sposób nie koreluje z jakością grania - tu @bolo_senorma rację, że znafcy po cenie rozpoznają ich jakość 🤣😂

Z nowych za około 1000 złotych choćby Indiana Line Nota 260x

W dniu 22.07.2022 o 09:05, Allmr napisał:

Dla ciebie żenujące, ale niestety prawdziwe. Kasa ma znaczenie.

Na 100 wątków na tym forum w 99 pojawia się argument z serii "pieniądze nie grają". Otóż grają. Możesz oczywiście podawać jakieś jednostkowe przykłady, że jest inaczej, ale z reguły wysoka jakość wiąże się z ceną. Dlatego często pada pytanie o budżet, bo chodzi o to, żeby za określoną ilość banknotów kupić możliwie najlepsze graty. Następny etap, to magiczne słowo "synergia".

Gdybyś miał nieograniczony budżet to kupiłbyś kolumny za 1000PLN, czy za 30 000PLN?

zupełnie się z tym nie zgadzam , przeszedłem drogę od manty v5 do meridianów aktywnych i jakbym miał określić procentową różnicę jakości między nimi , było by to mniej niż 10% . A trochę tego już przewaliłem

gdzie akustyka pomieszczenia stanowi 70% sukcesu bardziej liczy się mądry zakup kolumn z odpowiednią charakterystyką częstotliwości niż cena. 

Rzeczone kolumienki emotivy mają w ofercie firmy , partnera w postaci subwoofera , i nim powinien autor się zainteresować jak mu basu mało. To normalna kolej rzeczy.

Edytowane przez bolo_senor

Co mi nie pasowało w Emotivyach? to brak góry.Grają u mnie niższa średnicą.Dzwiek jest mały jak od mini wieży.

Bas momentami to pukanie w karton.Kompletnie nie zgrały.Co to JBL to wcale nie mają natarczywej góry,bas owszem trochę łup ale jest i gra.Wysyłam z powrotem i obawiam się że będę miał problem z kolumnam

18 minut temu, bolo_senor napisał:

....gdzie akustyka pomieszczenia stanowi 70% sukcesu bardziej liczy się mądry zakup kolumn z odpowiednią charakterystyką częstotliwości niż cena...

I tu podpisuje się oburącz. Kolumny nawet podczas odsłuchu w salonie to nie jest to jak się je ustawi w miejscu docelowym. Czasami można się mocno zdziwić - no przecież w salonie grały zupełnie inaczej (w tej samej konfiguracji sprzętowo - kablowej).

Jakie kolumny mam kupić żeby zagrało w 12M2.Z powrotem mam JBL i jest dwa nieba lepiej.Mój budżet to do 1500 zł.Nie chce robić krok w bok.Podoba mi się brzmienie Paradigm titan monitor 5.Te monitory będą trochę za duże?

Pytanie jak je ustawiasz w miejscu docelowym i jaką masz akustykę pomieszczenia ? Te same kolumny u Ciebie mogą zagrać zupełnie inaczej niż u mnie. U mnie decyzja zapadła po wielu odsłuchach i metodą prób i błędów.

Akustykę mam słabą pokój w kształcie prostokąta a kolumny mam na krótszej ścianie co ma jakieś 3 metry.Nie mogę ich inaczej ustawić.W profilu wstawiłem zdjęcie.Miałem pożyczone kolumny Quad 21L to jeszcze gorzej grały.Dzwięk zamiast ,,lecieć" w stronę słuchacza to  grał jakby do środka.

49 minut temu, bolo_senor napisał:

zupełnie się z tym nie zgadzam , przeszedłem drogę od manty v5 do meridianów aktywnych i jakbym miał określić procentową różnicę jakości między nimi , było by to mniej niż 10% . A trochę tego już przewaliłem

gdzie akustyka pomieszczenia stanowi 70% sukcesu bardziej liczy się mądry zakup kolumn z odpowiednią charakterystyką częstotliwości niż cena. 

Rzeczone kolumienki emotivy mają w ofercie firmy , partnera w postaci subwoofera , i nim powinien autor się zainteresować jak mu basu mało. To normalna kolej rzeczy.

Zupełnie się z tym nie zgadzasz, ale jednak się zgadzasz
jakbym miał określić procentową różnicę jakości między nimi , było by to mniej niż 10%

No i nie odpowiedziałeś na moje pytania.

29 minut temu, AudioTeacher napisał:

...Dzwięk zamiast ,,lecieć" w stronę słuchacza to  grał jakby do środka.

taka "zbita kula dźwiękowa" między kolumnami ?

to nie kwestia kolumn tak do końca a bardziej źródła ...

24 minuty temu, Allmr napisał:

No i nie odpowiedziałeś na moje pytania.

odpowiedziałem , kupiłbym kolumny które lepiej pasują do akustyki , jakby wyszło że to te za 1000 takie bym kupił.

24 minuty temu, Allmr napisał:

jakbym miał określić procentową różnicę jakości między nimi , było by to mniej niż 10%

nie widzę tu żadnej zgody , mniej niż 10% różnicy pomiędzy zestawami z których jeden jest 10 razy droższy to raczej mało niż dużo.

15 minut temu, Elbing napisał:

taka "zbita kula dźwiękowa" między kolumnami ?

to nie kwestia kolumn tak do końca a bardziej źródła ...

taka zbitka to raczej kwestia bliskości ścian z boku.

42 minuty temu, AudioTeacher napisał:

pokój w kształcie prostokąta a kolumny mam na krótszej ścianie

43 minuty temu, AudioTeacher napisał:

W profilu wstawiłem zdjęcie.

Zrób coś z komodą , nie powinna stać w tym miejscu .

Jak się z tym uporasz , bierz te Chario .

Ukryta Zawartość

Myślę że wynegocjujesz jeszcze trochę cenę .

Możesz je postawić blisko bocznych ścian , scena - stereofonia i tak będzie bardzo dobra .

Ukryta Zawartość

KALIBER vel rydz .

20 minut temu, bolo_senor napisał:

....taka zbitka to raczej kwestia bliskości ścian z boku.

No nie do końca... Jeździłem jak głupi z kolumnami po pokoju i odsuwanie ich od bocznych ścian nic nie wnosiło... Dopiero zmiana źródła dźwięku załatwiła temat, że dźwięk się nie kumulował pośrodku między kolumnami...

13 minut temu, Elbing napisał:

No nie do końca... Jeździłem jak głupi z kolumnami po pokoju i odsuwanie ich od bocznych ścian nic nie wnosiło... Dopiero zmiana źródła dźwięku załatwiła temat, że dźwięk się nie kumulował pośrodku między kolumnami...

logiczne chyba jest , że jak ze źródła nie masz wysokich , to i przestrzeni z kolumn nie będzie.

ale normalnie jak postawisz kolumny przy ścianie bocznej to cała scena ucieknie do środka. Zresztą tyle akustyk ile pokoi , nie ma reguły .

• Pokaż nowe odpowiedzi