Skocz do zawartości
IGNORED

,,Słabsza elektronika"

Rekomendowane odpowiedzi

To lepiej pokombinuj z ustawieniem kolumn. Oznaczałem sobie różne ich pozycje i kąty rotacji (to też ma znaczenie) kolorową taśmą izolacyjną na podłodze. Finalnie wygrała wersja z ustawieniem po 70 cm od tylnej ściany i od ścian bocznych z lekką rotacją do środka (ok. 30 stopni).

Emotivy dobrze grają z Emotivami. Wiem,gdyż słuchałem.Najlepiej z końcówkami mocy i pre. To, że tanie nie znaczy -złe.

Kto nie słuchał niech się nie wypowiada

W dniu 21.07.2022 o 10:50, AudioTeacher napisał:

Monitorki są ponoć bardzo audiofilskie i zawstydzają kilku krotnie droższe skrzynki.

W dniu 21.07.2022 o 12:13, Jacchusia napisał:

Te monitory kosztują 1350 /para

Takie pieniądze to ja za dechy do swoich odgród zapłaciłem .

Pieniądze nie grają ale bądźcie nieco poważniejsi...

Będziesz sprzedawał te E30? Bo ja po przwerobieniu różnych kolumn w cenie do 10000zł z chęcią wrócę do E30. Daj znać.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

11 godzin temu, Misio38 napisał:

Będziesz sprzedawał te E30? Bo ja po przwerobieniu różnych kolumn w cenie do 10000zł z chęcią wrócę do E30. Daj znać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli to nie prowokacja to proszę:)

W dniu 21.07.2022 o 21:57, bolo_senor napisał:

a ja bym z tym polemizował , słuchałem na własnych kolumnach thula i jakoś basem nie imponował , grał raczej jasnowato

Zależy czego się oczekuje od budżetowego wzmacniacza.

W dniu 22.07.2022 o 09:05, Allmr napisał:

Dla ciebie żenujące, ale niestety prawdziwe. Kasa ma znaczenie.

Na 100 wątków na tym forum w 99 pojawia się argument z serii "pieniądze nie grają". Otóż grają.

Dokładnie. Kolumny z dobrą wstęga moim zdaniem kosztują ok. 4000 za używki. Tak jest, szukałem dla siebie monitorków i Audiovector QR1 to były w zasadzie najtańsze kolumny warte zainteresowania. Ostatecznie wybrałem AE 300 ze względu na cenę i przeznaczenie kolumn.

23 godziny temu, Elbing napisał:

Z nowych za około 1000 złotych choćby Indiana Line Nota 260x

I zagrają podobnie jak SF, bo przecież cena nie ma znaczenia. Panowie bywają kolumny wybitne w swojej grupie cenowej, ale chodzi o to że _bywają_

23 godziny temu, bolo_senor napisał:

zupełnie się z tym nie zgadzam , przeszedłem drogę od manty v5 do meridianów aktywnych i jakbym miał określić procentową różnicę jakości między nimi , było by to mniej niż 10% .

Alez zgodziłeś się z tym. Kwestia to to ile ktoś jest w stanie zapłacić za poprawę 10% - przy czym jest to twoja subiektywna ocena te 10% bo jakość dzwięku trudno "ubrać" w cyferki.

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

W dniu 23.07.2022 o 13:40, bolo_senor napisał:

odpowiedziałem , kupiłbym kolumny które lepiej pasują do akustyki , jakby wyszło że to te za 1000 takie bym kupił.

nie widzę tu żadnej zgody , mniej niż 10% różnicy pomiędzy zestawami z których jeden jest 10 razy droższy to raczej mało niż dużo.

taka zbitka to raczej kwestia bliskości ścian z boku.

Skąd taki wniosek że kolumny za 10000 grają o 10% lepiej od kolumn za 1000. W życiu o czymś takim nie słyszałem. Była tu mowa o Monitor Audio- model Bronze gra kilkukrotnie słabiej pod każdym względem od modelu Gold. Podobnie Bowersy model 705 za 10000 gra wielokrotnie lepiej od tych tanich po1-2kzl.

Niestety ale prawie zawsze gra kasa. Akustyka jest ważna, ale nie ma wpływu na jakość dźwięku, a jedynie na brzmienie. Było to już wielokrotnie wałkowane na Forum, poczytaj. Co innego jakość, a co innego brzmienie. Pamiętam jak kiedyś prawdziwy, żywy muzyk (nie audiofil), tłumaczył że z jamnika w kuchni można uzyskać świetne, poukładane i zrównoważone brzmienie. Natomiast lepszy (droższy) sprzęt kupuje się dla poprawy jakości dźwięku. Akustyka można dodatkowo poprawić glebie sceny, wybrzmienia itp.

1 godzinę temu, Audroc napisał:

Skąd taki wniosek że kolumny za 10000 grają o 10% lepiej od kolumn za 1000

to moja subiektywna ocena i subiektywna skala.

2 godziny temu, Audroc napisał:

W życiu o czymś takim nie słyszałem.

bo może z takimi kolumnami nie miałeś do czynienia.

1 godzinę temu, Audroc napisał:

Akustyka jest ważna, ale nie ma wpływu na jakość dźwięku, a jedynie na brzmienie. Było to już wielokrotnie wałkowane na Forum

to nowa forumowa prawda objawiona 😄 ? To mnie tam na pewno nie było - staram się omijać głupie wątki. 

może na jakość wykonania nie ma 😈 , ale dobre brzmienie to jeden z podstawowych parametrów dobrej jakości odtwarzania (przynajmniej dla mnie). Po co mi coś co jest technicznie doskonałe skoro w moich niedoskonałym pomieszczeniu nie zagra tak jak powinno nigdy .

Kolumny kupuje się do mieszkania , gdzie są klamoty okna i drzwi. 

2 godziny temu, Audroc napisał:

Niestety ale prawie zawsze gra kasa.

cena nie bierze się z znikąd (o ile nie są to produkty audiofilskie 😄 ) duża część to wykończenie obudów , marka , marketing - na tym można dużo zejść z ceny , nie zawsze głośniki muszą być marne.

W dniu 23.07.2022 o 23:49, bolo_senor napisał:

ale dechy za 1,3k to już grają że ho ho 😄

Zapewne skrzypią a przy silniejszym wietrze dochodzą kolejne doznania 🙂

W dniu 24.07.2022 o 11:48, Jacchusia napisał:

Dokładnie. Kolumny z dobrą wstęga moim zdaniem kosztują ok. 4000 za używki. Tak jest, szukałem dla siebie monitorków i Audiovector QR1 to były w zasadzie najtańsze kolumny warte zainteresowania. Ostatecznie wybrałem AE 300 ze względu na cenę i przeznaczenie kolumn.

To są dobre kolumny ale te wspomniane przez ciebie są po prostu lepsze i toteż droższe. 

12 godzin temu, Audroc napisał:

Skąd taki wniosek że kolumny za 10000 grają o 10% lepiej od kolumn za 1000. W życiu o czymś takim nie słyszałem. Była tu mowa o Monitor Audio- model Bronze gra kilkukrotnie słabiej pod każdym względem od modelu Gold. Podobnie Bowersy model 705 za 10000 gra wielokrotnie lepiej od tych tanich po1-2kzl.

Niestety ale prawie zawsze gra kasa. Akustyka jest ważna, ale nie ma wpływu na jakość dźwięku, a jedynie na brzmienie.

Wziąłeś pod uwagę tego samego producenta i tutaj faktycznie tak jest. 

Ale już może, nie zawsze, wyglądać to inaczej kiedy zestawiamy dwóch różnych producentów.

Koledzy a radzimy ta elektronikę czy nie?

Piotr 

W dniu 26.07.2022 o 00:50, bolo_senor napisał:

to moja subiektywna ocena i subiektywna skala.

bo może z takimi kolumnami nie miałeś do czynienia.

to nowa forumowa prawda objawiona 😄 ? To mnie tam na pewno nie było - staram się omijać głupie wątki. 

może na jakość wykonania nie ma 😈 , ale dobre brzmienie to jeden z podstawowych parametrów dobrej jakości odtwarzania (przynajmniej dla mnie). Po co mi coś co jest technicznie doskonałe skoro w moich niedoskonałym pomieszczeniu nie zagra tak jak powinno nigdy .

Kolumny kupuje się do mieszkania , gdzie są klamoty okna i drzwi. 

cena nie bierze się z znikąd (o ile nie są to produkty audiofilskie 😄 ) duża część to wykończenie obudów , marka , marketing - na tym można dużo zejść z ceny , nie zawsze głośniki muszą być marne.

Chłopie takich co to cena nie gra było tu już na forum sporo. Byli tacy co twierdzili że wystarczy opampy powymieniav, byli tacy co twierdzili że wystarczy większy zasilacz, albo lepsza akustyka.

Niestety jak mawiał kiedyś Discomaniak z g...a bata nie ukrecisz i coś w tym jest. Jakoś, bez względu na markę nie trafiłem jeszcze na wzmaks za 1000zł który zagra lepiej od takiego za 10000zł, a tym bardziej za 100000zł. Inna sprawa to brzmienie, które poukładane i naturalne można osiągnąć nawet z jamnika, ale Ty mylisz to z jakością i tu się nie dogadamy. A szkoda, bo to wiele wyjaśnia. 

Prościej żebyś zrozumial- wyobraź sobie zestaw stereo za 100-500kzl. Nikt nie powie złego słowa do szybkości Badu, do czystych sopranów z berylu, a jednak w danym zestawieniu nie gra, wokale jakby zza ściany, nie ma magii. Właśnie wtedy mówimy o dobrej jakości dźwięku, ale o kiepskim brzmieniu, nierównowadze tonalnej itp. 

2 minuty temu, Audroc napisał:

Chłopie

chłopem to se kola od zioła możesz nazywać. 

8 minut temu, Audroc napisał:

Prościej żebyś zrozumial- wyobraź sobie zestaw stereo za 100-500kzl.

myśl sobie co chcesz , ja nie zamierzam się kłócić każdy ma swój rozum i moja opinia jest moją opinią i tyczyła się kolumn .

W dniu 27.07.2022 o 16:05, bolo_senor napisał:

chłopem to se kola od zioła możesz nazywać. 

myśl sobie co chcesz , ja nie zamierzam się kłócić każdy ma swój rozum i moja opinia jest moją opinią i tyczyła się kolumn .

A skąd Ty się urwałeś, takie zachowanie mieliśmy tu jeszcze w ubiegłym roku za Mcgivera. Nie zauważyłeś że teraz piszemy merytorycznie i bez wycieczek osobistych ,?

A w temacie jakości i brzmienia, mam pomysł jak Ci to wytłumaczyć.

Mianowicie w każdym elemencie toru, czy to wzmacniacz, czy kolumny znajdują się elementy bierne i czynne. Każdy kondensator w kolumnie wpływa na czystość szczególnie wysokich tonów, tak jak każdy tranzystor we wzmacniaczu wpływa np. na poziom szumów. Nigdy w kolumnie za 1000zł nikt nie zamontuje kondensatora za 500zł, podobnie z elektroniką we wzmacniaczach. Każdy element jak np. rezystor różni się wielokrotnie cena i tego nie przeskoczysz. 

Podsumowując lepiej od razu kupić droższy sprzęt zbudowany na dobrych podzespołach, niż tani nawet modyfikować. W tanim nawet ścieżki będą gorszej jakości, gorsza cyna, gorsza obudowa, zwykle nóżki które trzeba potem wymieniać na absorbery a one same to 1000zł.

PS biedny płaci dwa razy...to takie przysłowie, więc bez urazy.

36 minut temu, Audroc napisał:

Nie zauważyłeś że teraz piszemy merytorycznie i bez wycieczek osobistych ,?

nie ,nie zauważyłem.

A skąd Ty się urwałeś, takie zachowanie mieliśmy tu jeszcze w ubiegłym roku za Mcgivera.

pytanie powinno brzmieć raczej skąd ty się tu wziąłeś. 

wyobraź sobie młody człowieku , że na forum piszemy po polsku , wszelkiego rodzaju nowomowę zachowaj dla kolegów z gimnazjum.

Każdy kondensator w kolumnie wpływa na czystość szczególnie wysokich tonów, tak jak każdy tranzystor we wzmacniaczu wpływa np. na poziom szumów. Nigdy w kolumnie za 1000zł nikt nie zamontuje kondensatora za 500zł, podobnie z elektroniką we wzmacniaczach. Każdy element jak np. rezystor różni się wielokrotnie cena i tego nie przeskoczysz. 

abstrahując od tych głupot co wypisujesz - ty to wszystko oczywiście słyszysz 😄

Mnie to oczywiście zwisa , czy to elektrolit za 5zł , czy butikowy kondensator za 5000 jak mi pasuje jak gra.

Podsumowując lepiej od razu kupić droższy sprzęt zbudowany na dobrych podzespołach, niż tani nawet modyfikować. W tanim nawet ścieżki będą gorszej jakości, gorsza cyna, gorsza obudowa, zwykle nóżki które trzeba potem wymieniać na absorbery a one same to 1000zł.

😄 uśmiałem się (sorry)  , a jak w takim razie grubość ścieżki i rodzaj cyny wpływa na dźwięk ?

I co zwykłe nóżki psują w dźwięku ?

Wykresy poproszę i pomiary.

Edytowane przez bolo_senor
W dniu 29.07.2022 o 19:43, bolo_senor napisał:

nie ,nie zauważyłem.

pytanie powinno brzmieć raczej skąd ty się tu wziąłeś. 

wyobraź sobie młody człowieku , że na forum piszemy po polsku , wszelkiego rodzaju nowomowę zachowaj dla kolegów z gimnazjum.

abstrahując od tych głupot co wypisujesz - ty to wszystko oczywiście słyszysz 😄

Mnie to oczywiście zwisa , czy to elektrolit za 5zł , czy butikowy kondensator za 5000 jak mi pasuje jak gra.

😄 uśmiałem się (sorry)  , a jak w takim razie grubość ścieżki i rodzaj cyny wpływa na dźwięk ?

I co zwykłe nóżki psują w dźwięku ?

Wykresy poproszę i pomiary.

Jesteś tu nqa Naszym Forum już od kilku lat i nagle naszło Cię żeby ogłaszać wszem i wobec, w dodatku chamskim tonem, że niczego nie słyszysz poza wzmacniaczem czy kolumnami za 1000zł ?

No to teraz sie wszyscy uśmieją.

Trzeba mieć umiar, nawet jak sie człowiek zdenerwuje.

Mnie juz na zajeciach z elektroniki uczyli że każdy kondensator ma wpływ na dźwięk, tak samo jak ścieżki sygnałowe oraz ich poprowadzenie na płytce. To elementarne wiadomości.

Tu na Forum jestem po to by nauczyć się czegoś więcej od ludzi z doświadczeniem, a nie żeby wałkować kolejny raz podstawy, bo kolega nie uważał na zajęciach. A może po prostu uczyłeś się historii, bez urazy dla historyków, a teraz robisz z siebie fachofca od elektroniki.

Mam propozycję- odstaw te wojenki bo to do niczego nie prowadzi i napisz coś merytorycznie, a nie ciągle że nie słyszysz wię to nie gra.

Pozdrawiam

PS- na przyszłość trochę kultury chłopcze, ja piszę w temacie, nie atakuję ludzi personalnie i nie cytuję selektywnie (wstrętna przypadłość Mcgivera i jak widzę nie tylko).

6 godzin temu, Audroc napisał:

Tu na Forum jestem po to by nauczyć się czegoś więcej od ludzi z doświadczeniem, a nie żeby wałkować kolejny raz podstawy, bo kolega nie uważał na zajęciach. A może po prostu uczyłeś się historii, bez urazy dla historyków, a teraz robisz z siebie fachofca od elektroniki.

a to złe forum wybrałeś do nauki 🙂 , bo od audiofili raczej naukowo wytłumaczalnych i mierzalnych rzeczy się nie dowiesz. 

Przykre , jest że jedynie tego , że kasa gra się dowiedziałeś z forum. 😞

Mam propozycję- odstaw te wojenki bo to do niczego nie prowadzi i napisz coś merytorycznie, a nie ciągle że nie słyszysz wię to nie gra.

naucz się zwracać normalnie , to normalnie będziesz traktowany. Na razie nie robisz postępów.

Nie ma co tu merytorycznie pisać jak audiofilski romantyzm z technicznym podejściem chcesz mieszać.

I nie przekręcaj moich postów .

ja piszę w temacie, nie atakuję ludzi personalnie

z tym to bym polemizował .

12 godzin temu, bolo_senor napisał:

A od ciebie samych uproszczeń się dowie...niestety.

1 godzinę temu, Jacchusia napisał:

Ton wypowiedzi raczej nie sugerował by chciał się czegoś dowiadywać 😄

raczej uzbrojony w argumenty z dziedziny voodoo szukał konfrontacji.

Tajemnicą poliszynela  jest , że są dwa obozy: jeden bezkrytycznie zapatrzony w parametry , drugi bezkrytycznie w opinie innych osób wybierający butikowe części i wierzący w dobroczynne działanie podstawek pod kable. Puki sam na własnej skórze się nie przekona co słyszy , co nie - to nikt go do niczego nie przekona . Jedne i drugie podejście ma swoich zwolenników , moje jest gdzieś pośrodku , kieruje się bardziej pragmatycznym niż ochami i achami z sieci.

W dniu 3.08.2022 o 23:48, bolo_senor napisał:

a to złe forum wybrałeś do nauki 🙂 , bo od audiofili raczej naukowo wytłumaczalnych i mierzalnych rzeczy się nie dowiesz. 

naucz się zwracać normalnie , to normalnie będziesz traktowany. Na razie nie robisz postępów.

Nie ma co tu merytorycznie pisać jak audiofilski romantyzm z technicznym podejściem chcesz mieszać.

I nie przekręcaj moich postów .

z tym to bym polemizował .

Widzę że trochę się uspokoiłem, słuchasz znaczy dobrych rad. Tylko nadal cytujesz selektywnie co, jak pisałem wcześniej, było przywara Mcgivera. Na szczęście on już tu nie psuje naszego Forum.

A w temacie- dlaczego tak nisko oceniasz wszystkich Forumowiczów, pisząc że audiofile nie mają pojęcia o sprzęcie. Tak nie jest. Od lat opisujemy tu swoje przygody czysto techniczne, wspólnie ulepszamy wzmacniacze czy kolumny, a tu wymagana jest olbrzymia wiedzą. Samo Przewale nie setki wkładek nie wystarcza. Czasem lepiej posłuchać 2-4 a dobrych i tyle.

Kończąc temat pieniędzy w audio napiszę że zawsze pieniądze grają. Nawet te nieliczne wyjątki, a takie są to potwierdzają. Dla mnie Accuphase czy Yamaha to zawsze będzie klasa, oczywiście w droższych seriach. Tam doskonale widać wpływ technologii oraz użytych podzespołów na dźwięk.

Pozdrawiam.

16 godzin temu, bolo_senor napisał:

Ton wypowiedzi raczej nie sugerował by chciał się czegoś dowiadywać 😄

raczej uzbrojony w argumenty z dziedziny voodoo szukał konfrontacji.

Tajemnicą poliszynela  jest , że są dwa obozy: jeden bezkrytycznie zapatrzony w parametry , drugi bezkrytycznie w opinie innych osób wybierający butikowe części i wierzący w dobroczynne działanie podstawek pod kable. Puki sam na własnej skórze się nie przekona co słyszy , co nie - to nikt go do niczego nie przekona . Jedne i drugie podejście ma swoich zwolenników , moje jest gdzieś pośrodku , kieruje się bardziej pragmatycznym niż ochami i achami z sieci.

Przekazywanie wiedzy nie jest niczym złym, tyle że wtedy nie należy rozpoczynać zdania od ataku personalnego. Jak w słynnym dowcipie "...ile jest 2x2 pyta jeden. 4 odpowiada drugi. Na to pytający odpowiada- za dokładnie.  To niech pan zapyta jeszcze raz...".

Kiedyś to Forum było ciekawsze, można było pogadać, teraz uzbierała się grupka doradzaczy sprzętowych, rodem z for komputerowych. Do tego te okropne tematy typu szukam używanego wzmaks/gramofonu do 2kzł. Jakoś tak dziwnie się składa że niemal zawsze autor zarejestrował się chwilę wcześniej i to jego pierwszy wpis.

Pozdrawiam.

47 minut temu, Audroc napisał:

Dla mnie Accuphase czy Yamaha to zawsze będzie klasa,

yamaha to akurat dla mnie idealny przykład , że parametry i dobre części nie są gwarantem dobrego brzmienia. Wszystkie grają bezpłciowo i nudno. 

Tam doskonale widać wpływ technologii oraz użytych podzespołów na dźwięk.

jeden stary NAD 3020 ma więcej barwy w dźwięku niż wszystkie yamahy razem wzięte 😄 a daleko mu było topologią i elementami do yamahy.

ale masz prawo sądzić po swojemu , to tylko "moje" zdanie.

Widzę że trochę się uspokoiłem, słuchasz znaczy dobrych rad.

Nie schlebiaj sobie.

Godzinę temu, Audroc napisał:

Przekazywanie wiedzy nie jest niczym złym, tyle że wtedy nie należy rozpoczynać zdania od ataku personalnego.

o ile mnie pamięć nie zawodzi to ty tu od razu z "chłopem" wyskoczyłeś . 

przeczytaj co sam napisałeś jak pamięć zawodzi.

W dniu 5.08.2022 o 11:05, bolo_senor napisał:

o ile mnie pamięć nie zawodzi to ty tu od razu z "chłopem" wyskoczyłeś . 

przeczytaj co sam napisałeś jak pamięć zawodzi.

Chłopie a co złego w "chłopach" ?

Piękna lektura i tyle...

A w temacie naszego sporu- dlaczego ja odpowiadam po kilku dniach a Ty po kilku minutach ? Nocujesz tutaj ?

W dniu 8.08.2022 o 19:17, Audroc napisał:

A w temacie naszego sporu- dlaczego ja odpowiadam po kilku dniach a Ty po kilku minutach ?

teraz lepiej ?

5 godzin temu, bolo_senor napisał:

teraz lepiej ?

Tak teraz lepiej.

Przeczytałem jeszcze raz Twój pierwszy wpis w którym mnie zwyzywales, pełen jadu i z selektywnym cytowaniem które już samo w sobie jest nie do przyjęcia.

Doszedłem do wniosku że powinieneś przeprosić, chociaż tak naprawdę że zacytuję wieszcza "...nie chce mi się z Tobą gadać... ".

Pozdrawiam "młody człowieku".

W dniu 25.07.2022 o 22:14, Audroc napisał:

Była tu mowa o Monitor Audio- model Bronze gra kilkukrotnie słabiej pod każdym względem od modelu Gold.

A jak się te krotności mierzy? Do czego się je odnosi?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

9 godzin temu, Audroc napisał:

Tak teraz lepiej.

Przeczytałem jeszcze raz Twój pierwszy wpis w którym mnie zwyzywales, pełen jadu i z selektywnym cytowaniem które już samo w sobie jest nie do przyjęcia.

Doszedłem do wniosku że powinieneś przeprosić, chociaż tak naprawdę że zacytuję wieszcza "...nie chce mi się z Tobą gadać... ".

Pozdrawiam "młody człowieku".

młodym człowiekiem to byłem ze 30 lat temu.

nie wiem co bierzesz , ale sądząc po wpisach to bierzesz tego stanowczo za dużo.

W dniu 4.08.2022 o 17:10, bolo_senor napisał:

...i i wierzący w dobroczynne działanie podstawek pod kable...

W dniu 4.08.2022 o 12:11, Jacchusia napisał:

Właśnie takie uproszczenia miałem na mysli. Złośliwe uproszczenia do niczego nie prowadzą, tylko do wzajemnej agresji.

W dniu 23.07.2022 o 14:36, AudioTeacher napisał:

No brzmi to u mnie 3D.Dźwięk mam mocno oderwany od kolumn.Wokale na środku nie narzekam ale chciałbym żeby to lepiej zagrał

Pisałem ci o zmianie kolumn - to propozycja, nie mus, ja bym tak zrobił.

Tu masz dobre kolumny na wstędze,. Cena moim zdaniem ciut za wysoka, powinna być bliżej 2000

Ukryta Zawartość

Zrzut ekranu 2022-08-11 123059.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi