Skocz do zawartości
IGNORED

Regulatory barwy tonu we wzmacniaczach audio.

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Ajothe napisał:

A kolumny z charakterystyka V źle grają głośno? 😁

Tak, podbitym basem wycofaną średnicą i dużą iloscią góry ... 😁

21 minut temu, Ajothe napisał:

A kolumny z charakterystyka V źle grają głośno? 😁

17 minut temu, szpakowski napisał:

Tak, podbitym basem wycofaną średnicą i dużą iloscią góry ... 😁

Oczywiście, pozostają dwie sprawy:

- czy kolumny v-kowate będą w stanie zagrać głośno,

- jeśli będą w stanie zagrać głośno, to "dobrze" czy "źle" pozostaje kwestią subiektywnej oceny.

O gustach się nie dyskutuje, a fakty należy przyjąć.

-----

24 minuty temu, iro III napisał:

...poziom abstrakcji...

Niby rzecz elementarna, a dla kolegi nieosiągalna.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Od dluzszego czasu w wielu tematach polecalem uzycie dramowego, ale bardzo dobrego "softwarowego DSP": Equalizer APO. Ale przyznaje, ze sam go nie uzywalem, bo dotychczas stosowalem inne systemy/programy. Ale nadszedl czas, by samemu poznac jego mozliwosc. Kilka dni temu zainstalowalem sobie ten programik (max prosto) i spedzilem kilkadziesiat godzin na "rozgryzienie" funkcji i mozliwosci. I powiem od razu: GENIALNY. Jestem zafascynowany zarowno koncepcja jak mozliwosciami tego programu. Jako apetizer pokaze tylko jeden screenshot obrazujacy, jak mozna uzyc taki program do w szeroko pojetym znaczeniu "regulacji barwy tonu"

W tym przypadku calosc optymalizuje "regulacje barwy tonu" systemu audio opartego o sluchawki (moj najnowszy projekt), ale na podobnej zasadzie moze byc zaadoptowana do korekcji zestawow glosnikowych, akustyki pomieszczenia, "rozszerzenia sceny", i innych specjalnych zyczen

Do dziela.

Opisze tylko jakie moduly/funkcje ktore sobie zaprogramowalem, bez wchodzenia w detale, jak je zaprogramowalem

Po lewej u gory widzimy 
(1) korekcja sumarycznego poziomu korekcji umozliwiajaca kontrole przesterowania systemu

(2) 1_Profile.txt   -> profile korekcyjne linearyzujace moje sluchawki (dostepne w sieci)

(3) 2_Target_Bass+3dB.txt -> podbicie basu o 3dB z zdefiniowanym zakresem i przebiegiem

(4) 2_Target_Treble+4dB.txt -> podbicie wysokich tonow o 4dB z zdefiniowanym zakresem i przebiegiem

(5) 3_CrossFeed.txt -> efekt CrossFeed, ktory moglem samemu zaprogramowac (APO ma wlasny jezyk programowania/skrypty umozliwiajace programowanie wlasnych efektow/filtrow DSP)

(6) 4_FM.txt -> integracja krzywych Fletchera-Munsona (czyli dynamiczna korekcja charakterystyki wraz ze zmianami glosnosci)

(7) 5_HRTF.txt -> uwzglednienie efektu Headrelated Transfer Function, czyli wplyw ksztaltu naszej glowy i naszych uszu/malzowiny usznej na poprawna przestrzenna lokalizacje stereo

(8) 6_Ears.txt -> koryguje asymetrie ubytku sluchu naszych uszu (dzialanie jest niesamowite!!!)

Kazdy powyzszy modul moze byc wlanczany/wylanczany i indywidualnie konfigurowany w wymienionych plikach tekstowych
Sumaryczne przebieg korekcji widac  w dolnym oknie "Analysepanel"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Thats it

Genialna zabawka. Do dziela

Ukryta Zawartość

16 minut temu, szpakowski napisał:

Luzik, subwoofer i DSP załatwia sprawę.

A jaj keszcze zerwiesz logo firmowe ze wzmacniacza to pojawi się "wypełnienie".

21 minut temu, szymon1977 napisał:

dla kolegi nieosiągalna

Nieosiągalne to są dla Ciebie emocje zwiazane ze słuchaniem ciężkiego grania i metalu ...na poziomie "cichego słuchania".

Metal po cichu ....to niczym oglądanie tęczy na czarnobiałym obrazku.

Pewnie nie wiesz, ale kiedyś w początkach rockowego łojenia na okładkach płyt była stosowna sugestia aby słuchać GŁOŚNO ...

Ciekawe po co?

Edytowane przez iro III
16 minut temu, xajas napisał:

Od dluzszego czasu w wielu tematach polecalem uzycie dramowego, ale bardzo dobrego "softwarowego DSP": Equalizer APO. Ale przyznaje, ze sam go nie uzywalem, bo dotychczas stosowalem inne systemy/programy. Ale nadszedl czas, by samemu poznac jego mozliwosc. Kilka dni temu zainstalowalem sobie ten programik (max prosto) i spedzilem kilkadziesiat godzin na "rozgryzienie" funkcji i mozliwosci. I powiem od razu: GENIALNY. Jestem zafascynowany zarowno koncepcja jak mozliwosciami tego programu. Jako apetizer pokaze tylko jeden screenshot obrazujacy, jak mozna uzyc taki program do w szeroko pojetym znaczeniu "regulacji barwy tonu"

Ukryta Zawartość

W tym przypadku calosc optymalizuje "regulacje barwy tonu" systemu audio opartego o sluchawki (moj najnowszy projekt), ale na podobnej zasadzie moze byc zaadoptowana do korekcji zestawow glosnikowych, akustyki pomieszczenia, "rozszerzenia sceny", i innych specjalnych zyczen

Ukryta Zawartość

Do dziela.

Opisze tylko jakie moduly/funkcje ktore sobie zaprogramowalem, bez wchodzenia w detale, jak je zaprogramowalem

Po lewej u gory widzimy 
(1) korekcja sumarycznego poziomu korekcji umozliwiajaca kontrole przesterowania systemu

(2) 1_Profile.txt   -> profile korekcyjne linearyzujace moje sluchawki (dostepne w sieci)

(3) 2_Target_Bass+3dB.txt -> podbicie basu o 3dB z zdefiniowanym zakresem i przebiegiem

(4) 2_Target_Treble+4dB.txt -> podbicie wysokich tonow o 4dB z zdefiniowanym zakresem i przebiegiem

(5) 3_CrossFeed.txt -> efekt CrossFeed, ktory moglem samemu zaprogramowac (APO ma wlasny jezyk programowania/skrypty umozliwiajace programowanie wlasnych efektow/filtrow DSP)

(6) 4_FM.txt -> integracja krzywych Fletchera-Munsona (czyli dynamiczna korekcja charakterystyki wraz ze zmianami glosnosci)

(7) 5_HRTF.txt -> uwzglednienie efektu Headrelated Transfer Function, czyli wplyw ksztaltu naszej glowy i naszych uszu/malzowiny usznej na poprawna przestrzenna lokalizacje stereo

(8) 6_Ears.txt -> koryguje asymetrie ubytku sluchu naszych uszu (dzialanie jest niesamowite!!!)

Kazdy powyzszy modul moze byc wlanczany/wylanczany i indywidualnie konfigurowany w wymienionych plikach tekstowych
Sumaryczne przebieg korekcji widac  w dolnym oknie "Analysepanel"

IMG_3418.thumb.jpg.a4f961a393b03afe07cd66ef660172fd.jpg

Thats it emoji3.png

Genialna zabawka. Do dzielaemoji779.png

Chyba postawie PC w salonie przy stereo i porównam korekcje z DSP z maliny 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 8.11.2022 o 09:51, Froju napisał:

Jest super. Do mojej "audio jamy" wpada kobieta, widzę, że krzyczy ale jej nie słyszę.

W razie "w" zamknij też oczy podczas słuchania, będziesz miał pełne wytłumaczenie. Nie widziałem, nie słyszałem 😄

46 minut temu, iro III napisał:

Metal po cichu ....to niczym oglądanie tęczy na czarnobiałym obrazku.

Nie panikuj - wciśnij loudness. To działa, nie musisz rozumieć dlaczego.

48 minut temu, iro III napisał:

...ale kiedyś w początkach rockowego łojenia na okładkach płyt była stosowna sugestia aby słuchać GŁOŚNO ...

Ciekawe po co?

Przyczyna jest przedmiotem dyskusji.

54 minuty temu, iro III napisał:

Pewnie nie wiesz, ale kiedyś w początkach rockowego łojenia na okładkach płyt była stosowna sugestia aby słuchać GŁOŚNO ...

Ciekawe po co?

Właśnie. Muzykę rockową należy słuchać głośno, jeśli ma się taką możliwość i nie jest się w konflikcie z sąsiadami z tego powodu. 😉
Poniżej może to nie metal, czy hard rock, ale Pani na początku utworu również poleca by słuchać ekstremalnie głośno. 😃

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie panikuj - wciśnij loudness

Nie panikuj - zmień kolumny i podkręć LOUD!

27 minut temu, soundchaser napisał:

Poniżej może to nie metal, czy hard rock, ale Pani na początku utworu również poleca by słuchać ekstremalnie głośno.

Oczywiście, że nie musi być metal, wystarczy by były emocje.

Inna pani, też niemetalowa na plycie "Dreaming" też ma na tej plycie takie zalecenie 🙂

Steve Hackett na okładce płyty Please Don't Touch też zalecał, by utwór tytułowy słuchać możliwie głośno. 🙂

52 minuty temu, iro III napisał:

Nie panikuj - zmień kolumny i podkręć LOUD!

Ja nie panikuję, ja sytację kontroluję v-kowatymi kolumnami i subem aktywnym. Przy 65dB bas mam miękki, mocny i szybki, co przy auduofilskich teoriach powinno się wykluczać.

52 minuty temu, iro III napisał:

...wystarczy by były emocje.

Są.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 16.11.2022 o 15:07, xajas napisał:

Szymon, te porownania sa bez sensu. Co to jest idealny system, idealna akustyka itd. Przeciez one nie maja zadnego wplywu na efekt FM (co ci wykazalem powyzej za pomoca czerwonej i fioletowej  linii).

Pamietaj, na wszelkie twoje pytania odnosnie REW, DSP itd. jestem dalej otwarty i pomocny, ale dyskusje o „krzywych“ traktuje za zamknieta, bo nie widze szans na zrozumienie i porozumienie.

Może jest daltonistą? Zrozum człowieka 🙂. Cierpliwości i poświęcenia xajas bardzo Ci zazdroszczę, ale nadaremne Twoje starania 😁

21 minut temu, sokolik napisał:

Cierpliwości i poświęcenia xajas bardzo Ci zazdroszczę, ale nadaremne Twoje starania

Bez obaw, bo choć na nieco inne tory kierował dyskusję, to w zasadniczej kwestii przyznał mi rację. We wszystkich pozostałych kwestiach też jesteśmy zgodni, subtelnie tylko się różnimy w ocenach czysto subiektywnych. A Ciebie trolu jak wodać przerasta nie tylko zrozumienie omawianych tu zagadnień, ale nawet treści postów, które komentujesz. Twoja krytyka jest dla mnie komplementem.

35 minut temu, szymon1977 napisał:

Bez obaw, bo choć na nieco inne tory kierował dyskusję, to w zasadniczej kwestii przyznał mi rację. We wszystkich pozostałych kwestiach też jesteśmy zgodni, subtelnie tylko się różnimy w ocenach czysto subiektywnych. A Ciebie trolu jak wodać przerasta nie tylko zrozumienie omawianych tu zagadnień, ale nawet treści postów, które komentujesz. Twoja krytyka jest dla mnie komplementem.

Zadnych zasadniczych kwestji nie przyznalem. Przyznalem ze lubie V-ke 🙂 

I dokonaj powyzej wspomnianych operacji w REW na twoich pomiarach (czerwona i fioletowa)

Edytowane przez xajas
36 minut temu, xajas napisał:

I dokonaj powyzej wspomnianych operacji w REW na twoich pomiarach (czerwona i fioletowa)

Po co, skoro rozumiem wynik. Po raz sto pierwszy usiłujesz tłumaczyć mi sprawy dla mnie oczywiste. 

36 minut temu, xajas napisał:

Zadnych zasadniczych kwestji nie przyznalem. Przyznalem ze lubie V-ke 🙂 

Przyznałeś, choć sam o tym nie wiesz 😉 Jak Twoim zdaniem powinna wyglądać charakterystyka w miejscu odsłuchu przy 65dB, możesz wkleić wykres?

Edytowane przez szymon1977

12 godzin temu, xajas napisał:

.....

Ukryta Zawartość

A teraz juz totalny odjazd, co mozna osiagnac przez odpowiednia "manipulacje barwy tonu". Powyzej wspominalem efekt wplywu formy naszej glowy i malzowin usznych dzialajacych jak filtry i manipulujacych barwe brzmienia odbieranej muzyki. I poprzez te zmiany barwy jestesmy w stanie lepiej zlokalizowac przod/tyl lewo/prawo i gora/dol. Tutaj demo demonstrujace ten efekt. Nie jestem pewny czy to slychac na glosnikach, ale kto ma sluchawki koniecznie powinien wyprobowac. Niesamowite!

Ukryta Zawartość

Fascynujaca jest lokalizacja gora/dol czyli przesuwanie sie kulki nad glowe!!

Wlasnie znalazlem bank danych z pomiarami roznych uszow, i prubuje dobrac najbardziej pasowne do moich.

Znalazlem tez programy, ktore sa w stanie zeskanowac moje glowe i uszy za pomoca iphona i na tej podstawie generuja indywidualne filtry manipulujace "barwe brzmienia", pasowne do ksztaltu moich uszu!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Dlaczego pomimo ignora, widać komentarze ignorowanych przed zalogowaniem się? Do szymona1977. Dla mnie trol z Twoich słów to również komplement, bo jak nie trolować kogoś, kto przez pół roku uczy się tabliczki mnożenia. Choć sam podobnie jak xajas lubię z poświęceniem pomagać, nie miałbym cierpliwości dla kogoś, kto nie mogąc czegoś zrozumieć, powie w końcu. Pewnie się nie znasz na tym, skoro tłumaczysz i tłumaczysz, a ja i tak nic nie rozumiem 🥴

Po co ci ignory? Jak ja nie chce czytac czyichs odpowiedzi, to ich po prostu nie czytam, i nie potrzebuje zadnych softwarowych filtrow ukrywajcych jego komentaze 🙂 Przeciez nie ma obowiazku czytania 🙂

Dla mnie te wszystkie ignory, blokady, zamkniete kluby, donosy i inne bezsensy to tylko "narzedzia" dla tych, ktorzy nie potrafia sobie z tym poradzic uzywajac najzwyklejszego "zdrowego rozsadku" i suwaka po prawej stronie okna do przeskoczenia bezsensownych odpowiedzi 🙂

Panowie, same stare chlopy tutaj, a zachowanie jak.... no wiecie jakie 🙂  

Edytowane przez xajas
3 minuty temu, xajas napisał:

Po co ci ignory? Jak ja nie chce czytac czyichs odpowiedzi, to ich po prostu nie czytam, i nie potrzebuje zadnych softwarowych filtrow ukrywajcych jego komentaze 🙂 Przeciez nie ma obowiazku czytania 🙂

Dla mnie te wszystkie ignory, blokady, zamkniete kluby, donosy i inne bezsensy to tylko "narzedzia" dla tych, ktorzy nie potrafia sobie z tym poradzic uzywajac najzwyklejszego "zdrowego rozsadku" i suwaka po prawej stronie okna do przeskoczenia bezsensownych odpowiedzi 🙂

Panowie, same stare chlopy tutaj, a zachowanie jak.... no wiecie jakie 🙂  

Właściwie 100% racji, Jeśli nie lubię wieprzowiny, to omijam tę alejkę w mięsnym i kieruje się do alejki z wołowiną. Donosów w ogóle nie trwię. W kierunku takich alejek nawet nie spoglądam 🤮

@xajas Góra dół, spoko ale ja sluchawek nie lubię że względu na brak sceny z przodu.....jesteś w stanie osiągnąć na słuchawkach taki efekt sceny jak w tradycyjnym stereo? 

Tak czy inaczej i tka to są inne wrażenia.....nie czuć pierdolnięcia czy przeszywającej dynamiki na ciele.... 

Apropos poprawnej lokalizacji sceny.

Tutaj jest ciekawy test, tym razem na glosniki, ktorym mozecie sprawdzic, czy wasz system (glosniki, pomieszczenie, ustawienie) sa w stanie poprawnie oddac/umiescic zrodla pozorne

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Ajothe napisał:

@xajas Góra dół, spoko ale ja sluchawek nie lubię że względu na brak sceny z przodu.....jesteś w stanie osiągnąć na słuchawkach taki efekt sceny jak w tradycyjnym stereo? 

Nie taki jak jak przez glosniki, ale dzieki takim bajerom jak powyzej (filtry HRTF, CrosFeed) w duzym stopniu bardziej realistyczny, naturalny, przed  nosem i bez tego meczacego superstereo.

Nie czuje pierdolniecia, ale za to nie mam problemow z poglosem, z dudnieniem, z asymetria, z podkolorowaniami i innymi syfami. Czyli w zaleznosci na co mam ochote, mode usiac przed glosnikami albo zalozyc sluchawki.

No i moge je zabrac na urlop, czego nie moge powiedziec o glosnikach 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Tak, warto rozwijać oba systemy, ale słuchaj.....myślałeś już o czymś mobilnym z systemem dsp by zabierać ze sobą swoje korekcje i ustawienia?!

Mnie to męczy, bo strasznie nie lubię siedzieć przed PC i monitorem....żeby słuchać muzyki...

10 minut temu, Ajothe napisał:

Tak, warto rozwijać oba systemy, ale słuchaj.....myślałeś już o czymś mobilnym z systemem dsp by zabierać ze sobą swoje korekcje i ustawienia?!

Mnie to męczy, bo strasznie nie lubię siedzieć przed PC i monitorem....żeby słuchać muzyki...

Jak skoncze aktualny "projekt" lecacy na MacOS Windows, zabiore sie za iPad/iPhone. Wlasnie przed chwila znalazlem juz potencjalne Apki z dzialki profesjonalnej, do ktorych mogl bym ewentualnie przejac korekcje DSP obliczone dla Mac/Windows. A wzmak, to nowy maly Violectric, ktory ma wyjsc na wiosne. Aktualna wersje slyszalem w ubiegly weekend i bardzo mi sie podobala

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niby spoko, ale dla mnie to lipa. 

Ponieważ musisz mieć to + tablet / telefon....porażka. 

Nie lepiej mieć coś w styli iPod z zaimplementowanym systemem DSP? Takie cos to ideał.....do słuchania w łóżku, czy w naturze nad rzeką... 

2 godziny temu, sokolik napisał:

...nie miałbym cierpliwości dla kogoś, kto nie mogąc czegoś zrozumieć...

Ile razy możma czytać tłumaczenie co oznaczają krzywe FM, zanim dostrzeże, że ja właśnie o krzywe FM się opieram?

2 godziny temu, sokolik napisał:

Donosów w ogóle nie trwię.

To popracuj nad sobą.

-----

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Tak czy inaczej i tka to są inne wrażenia.....nie czuć pierdolnięcia czy przeszywającej dynamiki na ciele.... 

Kiedyś długo się zastanawiałem, dlaczego nie lubie słuchawek. Bo niby dźwięk pod każdym względem 100x lepszy, ale... no właśnie, ale co? Jest jedna rzecz nie do przeskoczenia: co by nie kombinować, to na słuchawkach scena kręci się razem z głową.

-----

Godzinę temu, xajas napisał:

Wlasnie przed chwila znalazlem juz potencjalne Apki z dzialki profesjonalnej, do ktorych mogl bym ewentualnie przejac korekcje DSP obliczone dla Mac/Windows.

A na podstawie czego te wszystkie korekty? Żeby zrobić korektę najpierw trzeba ocenić wielkość problemu. Czy w tym przypadku nie jest tak, że korekty są mniejsze niż dokładność oceny wielkości problemu?

Do czego by tu porównać... czy nie jest tak, jakbyś przycinał deskę o 7,5cm, bo ma mieć trzy kroki a wyszła za długa o ćwierć buta? 

1 godzinę temu, xajas napisał:

No i moge je zabrac na urlop, czego nie moge powiedziec o glosnikach 🙂

Oj tam, głośnik to głośnik, ja tam wolę gdy muzyka jest w całym pomieszczeniu a nie tylko mej głowie

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, xajas napisał:

Od dluzszego czasu w wielu tematach polecalem uzycie dramowego, ale bardzo dobrego "softwarowego DSP": Equalizer APO

Czy Equalizer APO potrafi robić pomiary, czy do pomiaru używasz REW, a E APO do całej reszty?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ile razy możma czytać tłumaczenie co oznaczają krzywe FM, zanim dostrzeże, że ja właśnie o krzywe FM się opieram?

8 godzin temu, sokolik napisał:

Szymonie. Więc przestań się o krzywe FM opierać, a zacznij opierać o wskazówki, których kolega xajas Ci udziela, bo nigdy nie rozkminisz obliczania korekcji DSP. 

Ja z sercem teraz do Ciebie 🤗

UMIK-a już kupiłeś? 

• Pokaż nowe odpowiedzi